Šta je novo?

Oficijelni Core i7 thread

Ja i jesam za to da se koriste razliciti testovi ali smisleni. Ovo je besmislen test jer ne testira real usage scenario isto kao ni SuperPI.

@audio:
Realusage scanario je i kompresija i rendering, jer procesori koriste i u te svrhe. Ako cemo da pricamo o realusage scenarijima onda nikome ne bi trebao proc jaci od 900Mhz. Da neces mozda benchmark koliko brzo otvara word file ili koliko mu treba da izracuna PI u calc.exe
sqrt(sqrt(2143/22))?
Znam koliko znas i nemogu da verujem kakve cinjenice iznosis.

ja se samo sa jednim slazem sa audijem a to je da neki korisnici na osnovu rezultata u low res/detaljima u igrama dobijaju pogresnu sliku o tome kako ce im raditi igre ali nije test za to kriv vec oni sami jer ne razumeju poentu testa (koja i jeste delom da takve napaljenike naterati da upgraduju CPU), dok je za mene test sasvim validan i pokazuje kako bi sa CPU pokazao kad bi imao 4x-10x jaci GPU ....

@audio:
Realusage scanario je i kompresija i rendering, jer procesori koriste i u te svrhe. Ako cemo da pricamo o realusage scenarijima onda nikome ne bi trebao proc jaci od 900Mhz. Da neces mozda benchmark koliko brzo otvara word file ili koliko mu treba da izracuna PI u calc.exe
sqrt(sqrt(2143/22))?
Znam koliko znas i nemogu da verujem kakve cinjenice iznosis.

Sta tebi sad nije jasno?!? :trust:

Pa ja sam i rekao da treba da se testira real usage znaci i kompresija i rendering i baze podataka i web serving i Photoshop, i sta god jos hoces sto realno ljudi koriste. Za Word i ostale stvari takodje postoje simulirani testovi koji pokazuju kako se koji procesor ponasa u radu. Sustina onoga sto pricam je:

NIKO NE IGRA IGRE U 640x480@0xAA

To sto zeljko kaze da mu to pokazuje kako bi procesor radio sa 4x-10x brzom grafikom je takodje besmisleno jer dok se takva graficka pojavi promenice CPU jos barem 2x-5x, a mozda i celu platformu pride (ploca, memorija, itd).

Drugim recima, od tog saznanja da bi ti brze radio Core i7 sa GTX 999 Ultra nemas nista osim "pravo" na qrchenje.

Poslednja izmena:
To sto zeljko kaze da mu to pokazuje kako bi procesor radio sa 4-10x brzom grafikom je takodje besmisleno jer dok se takva graficka pojavi promenice CPU jos 10x.

pa i bas se ne bi slozio, znamo da nove GPU kartice izlaze na 6 meseci a inavativne promene GPU-a svakoh ~1 godine, dok je kod CPU to ~3 godine
na zaboravi da je razvoj GPU u smislu onog sto predstavlja danas krenuo jako kasno u odnosu na CPU...

pa i bas se ne bi slozio, znamo da nove GPU kartice izlaze na 6 meseci a inavativne promene GPU-a svakoh ~1 godine, dok je kod CPU to ~3 godine
na zaboravi da je razvoj GPU u smislu onog sto predstavlja danas krenuo jako kasno u odnosu na CPU...

Zeljko, nisam ja ni rekao da se CPU razvija brze niti da izlazi cesce.

Ja kazem da likovi koji se qrche visokim FPS u 640x480@0xAA ionako ne bi preskocili nijedan nov CPU (plocu, memoriju) koji izadju na trziste jer oni jure potencijal da se hvale njim umesto da ga koriste.

NIKO NE IGRA IGRE U 640x480@0xAA
Yep, i ne samo to, nego brzina procesora u tim testovima nema isti odnos kao u bilo kom drugom testu - u prevodu, to cak i nije indikator za bilo sta.

Drugim recima, od tog saznanja da bi ti brze radio Core i7 sa GTX 999 Ultra nemas nista osim "pravo" na qrchenje.
Da li stariji CPU-ovi (tipa X2 4800+ i C2D 6300) rade dovoljno brzo kao i QX9770 sa GTX280 i slicno?
U prevodu da li bi qrcenje bilo opravdano? :D

Poslednja izmena:
Kakvo bre crno igranje, o cemu vi trabunjate? Vama bas mora da se crta.

Taj test se ne radi zbog grafike (ili necijeg igranja), vec zbog posla koji CPU u tom scenariju obavlja. Kao sto rece yoyo, CPU tada vrsi proracune vezane za AI, fiziku, ucitava iz memorije teksture, itd. Ako su rezolucija i detalji na minimumu, iskljucuje se bilo kakav uticaj GPU-a na performanse/rezultat.

Rezultat testa u nizim rezolucijama (sa detaljima na min.) je tako u direktnoj vezi sa procesorskim IPC, frekvencijom, brzinom i nacinom na koji procesor komunicira sa memorijom (da li ima IMC ili ne, na kom taktu taj IMC radi, itd.), pa onda i memorijom (internim tajminzima, pa onda tek njenom frekvencijom).

A to sto rezultati tog testa nemaju isti odnos kao rezultati nekog drugog testa, pa to je poredjenje baba i zaba. To je kao kada bi se medjusobno poredili rezultati koja su dva procesora postigli u 3D marku i rezultati nekog rendera.

Poslednja izmena:
To testiranje u 640x480 vam je kao statistika, pokazuje sve, a ne dokazuje nista.

Kakvo bre crno igranje, o cemu vi trabunjate? Vama bas mora da se crta.

Covece to je sve jasno, al ja sam i dalje za to da traktor testiram u oranju, a porse u trkama, pa nek svako radi sta treba da radi, a ne da kacimo plug na porse i da kazemo "da, niko ne ore sa porseom, al vidite vi kolika je ta snaga, kakav li je tek na stazi!!" E pa na stazi se i testira.
I to sto neki drugacije misli od tebe ne znaci da "trabunja".

Poslednja izmena:
Covece to je sve jasno, al ja sam i dalje za to da traktor testiram u oranju, a porse u trkama, pa nek svako radi sta treba da radi, a ne da kacimo plug na porse i da kazemo "da, niko ne ore sa porseom, al vidite vi kolika je ta snaga, kakav li je tek na stazi!!" E pa na stazi se i testira.
I to sto neki drugacije misli od tebe ne znaci da "trabunja".

Pa trabunjate. Spominjete neko igranje u 640.

I ta analogija sa traktorom. Sta hoces da kazes, da procesor u 640x480 ore njivu? On radi isto ono sto bi radio i u 1900x1600.

Taj test se ne radi zbog grafike (ili necijeg igranja), vec zbog posla koji CPU u tom scenariju obavlja. Kao sto rece yoyo, CPU tada vrsi proracune vezane za AI, fiziku, ucitava iz memorije teksture, itd. Ako su rezolucija i detalji na minimumu, iskljucuje se bilo kakav uticaj GPU-a na performanse/rezultat.
OK - I STA IMAMO OD TOGA? I manje nego SuperPI...

Ako se zeli iskljuciti uticaj GPU-a zasto se onda ne testira sa softverskim rendererom (a.k.a. RefRast za DirectX)?!? Moja pretpostavka je zato sto se ni u njemu niko ne igra kao ni u 640x480@0xAA.

LOL :D

Quoted for Truth™.

Ja nisam hteo da potezem moj analogy gun ali mislim da bih napisao nesto slicno ovome ali nekima treba i za analogiju analogija...

I ta analogija sa traktorom. Sta hoces da kazes, da procesor u 640x480 ore njivu? On radi isto ono sto bi radio i u 1900x1600.

1. Ore, a rezultat oranja se se videti na jesen kad "niknu" brze graficke karte.
2. I porse radi na njivi isto sto bi radio na stazi -- sagoreva fosilno gorivo da proizvede kineticku energiju za transport tereta (pluga) iz tacke A u tacku B.

OK - I STA IMAMO OD TOGA?

(Glasom Charlie Brown-a): samo ruku punu umornih prstiju :d

Poslednja izmena:
Vidim da se ovde iznose neka nagadjanje o uticaju i7 procesora na gaming pa reko da se ukljucim u diskusiju. Moji zakljucak na osnovu onog koliko sam mogao da se poigram do sad sa njim je sledeci:

1. Isti klok procesora Q6600 i i7 940 od nekih 3000mhz
Q6600 + (gtx260 740/1480/1280) - Crysis high 1280x1024 = 63fps
i7 940 + (gtx260 740/1480/1280) - Crysis high 1280x1024 = 69fps

2. Znaci sama arhitektura nehalem proceseora donela je nekih 10% bolji skor u najzahtevnijoj igri pri nekoj da tako kazem normalnoj rezouciji sa podesavanjima na high, pritom i7 940 platforma nije bila klokovana.

3. Radi poredjenja koliko sam klok procesora utice na performanse mogu da navedem i sledece:
E8500 4000mhz + (gtx260 740/1480/1280) - Crysis 1280x1024 =76fps

4. Jedna stvar koju sam primetio je da recimo sa grafickom kartom 9600gt nema nikakve razlike u krajnjem rezultatu koji god klok da se setuje u rasponu od 2600-4400mhz. 9600 nisam probao na i7 940 i Q6600 radi poredjenja da bih video da li daje bolji rezultat sa nehalem procesorom pri istim podesavanjima, ali probacu kao i mnoge druge kombinacije.

5. Ono sto sam izvuko generalno kao zakljucak je da highend kartama koliko god se procesorske snage da one to umeju da iskoriste i krajnji rezultat je uvek u korist boljih performansi. Nadalje cu raditi na tome da utvrdim kolika je dobit ili koliko zaista nehalem procesor utice na gaming u visim rezolucijama i sa kojim kartama ima smisla kupovati ovu zver od procesora.

Imam brdo hardvera na raspolaganji i znam da dosta ljudi interesuje kako ova zverka od procesora radi i kakvi su dobitci u gaming tako da cu koliko god mi vreme bude dozvoljavalo ispitati sve mogucnosti i podeliti sa ljudima na forumu. Posto sam vec pokrenuo temu ovog tipa na SX-forumu svi oni koje dele slicno interesovanje samnom mogu sa vremene na vreme da posete ovaj link, posto cu tu kaciti sve rezultate koje budem dobio. Poredicu Q6600 i i7 9400 na istim klokovima mislim da ce biti 3600mhz, isto tako provericu koliko veci klok i do koje granice (ako granica postoji) klokaovnaje procesora ima uticaj na krajnje performanse, na stranim forumima mogli smo da vidimo da nehalem procesor itekako utice na krajnje preformanse u sli modu tako da cu i to ispitati posto je Q6600 na P5N-T deluxe ploci.
http://www.sx-team.com/forum/index.php?showtopic=2638

Prepustam ostatku ekipe koja ucestvuje u ovoj diskusiji da objasni zasto su dobijenio rezultati takvi kakvi jesu, posto ljudi imaju daleko vise teoretskog znanja od mene a kako mi se cini nemaju pristup hardveru ili vremena da detaljno istestiraju ono sto vec znaju.

Hvala na rezultatima iz prve ruke druže...to je bitnije od svih špekulacija i nagađanja. Sam nahelim je po meni dobar napredak ali deleko od onoga koliko je c2d bio na pIV :wave:

...

na osnovu svega do sada navedenog,ispada da ce novi Core i7 procesori "jako" koristiti,u doglednom peridou,prosecnom(a i nesto natprosecnijem) korisniku racunara u Srbiji...

imace MOZDA koji frejm vise u igrama u odnosu na neki quad procesor,nece se cekati na npr otpakivanje fajlova 10 nego 7 sec,itd,itd.....i to "zadovoljstvo" ce kostati 500 (ili koliko vec) eura u vidu novog procesora i ploce.......(?!)

mislim stvarnoo........:smash:

ja sam ispao stvarno naivan ocekivajuci da ce se pojavom novih Core i7 procesora dobiti mnogo isplativija investicija u smislu ulozenog/dobijenog...:wall:

na osnovu svega do sada navedenog,ispada da ce novi Core i7 procesori "jako" koristiti,u doglednom peridou,prosecnom(a i nesto natprosecnijem) korisniku racunara u Srbiji...

imace MOZDA koji frejm vise u igrama u odnosu na neki quad procesor,nece se cekati na npr otpakivanje fajlova 10 nego 7 sec,itd,itd.....i to "zadovoljstvo" ce kostati 500 (ili koliko vec) eura u vidu novog procesora i ploce.......(?!)

Zna se za koga je i7 već sada dobra kupovina a kome nikada verovatno neće ni biti!!! Nije sve u igrama druže, ima ljudi koji i ozbiljne stvari rade na kompjuteru. Programerima svaki sekund znači vrlo, o videokompresiji da i negovorim itd :wave:

Core i7 cene:
corei7neweggscreen_450.jpg

standardno extreme 1k$ :)

Znaci stvarno ne razumes?
Do sad sam mislio da se zezas, al ti ono ozbiljno za 640x480?

Da l' sam ozbiljan ili nisam je nebitno.

Bitno je da svi vrte te testove i da ce nastaviti to da rade, bez obzira sta vi mislili o tome.

Poslednja izmena:
evo nam i jedne fine plocice,ovoga puta bez kasnjenja.

31a.jpg

31d.jpg

DFI LanParty X58 UT T3eH8 Pictured
DFI is ready with its high-end motherboard based on the Intel X58 chipset, providing support for the Intel Core i7 processors. It features three PCI-E x16 slots, that arrange themselves into x16, x8, x8, to support ATI CrossfireX and NVIDIA SLI technologies. The board is studded with high-grade components that include a digital PWM CPU power circuit. The board provides vDroop control. It features an intricate cooling design, with blocks of aliminum fin arrays over the northbridge, and the VRM areas. The VRM cooler projects out of the case, and over the case-fan, if arranged. DFI is expected to announce this product soon.

http://www.techpowerup.com/76418/DFI_LanParty_X58_UT_T3eH8_Pictured.html

Videh vest o DFI ploci pre neki dan na netu, mnogo bolesno izgleda :)
Nadajmo se da nece praviti probleme sa X2 kartama kao aktuelne DFI ploce za intel platformu...

mushkin.gif

Mushkin Announces Triple-Channel Memory Kits for Core i7

Mushkin, Inc., a global leader in high-performance memory products, today announced the release of its triple-channel memory kits designed specifically for the new Intel Core i7 platform. The flagship offering of the new memory kits is the XP3-12800 7-8-7, allowing end users to extract higher performance at 1600MT/s than competitors' products while staying within safe operating voltages. Additionally, early adopters of the new platform will find Mushkin's triple-channel products stable and reliable, ensuring a trouble-free migration.

"We've worked diligently to create parts for the Core i7 platform that push specifications to unprecedented levels while maintaining the high quality and reliability standards of our existing products," said Brian Flood, director of product development for Mushkin. "Our triple-pack customers will be rewarded with the utmost reliability from our standard rated products, and greatly increased performance from our high performance line."

* 998674 - 3GB (3x1GB) XP3-10666 6-6-6-18 1.65V
* 998675 - 6GB (3x2GB) XP3-10666 6-6-6-18 1.65V
* 998676 - 3GB (3x1GB) HP3-10666 7-7-7-20 1.5-1.6V
* 998677 - 6GB (3x2GB) HP3-10666 7-7-7-20 1.5-1.6V
* 998583 - 3GB (3x1GB) EM3-10666 9-9-9-24 1.5V
* 998585 - 6GB (3x2GB) EM3-10666 9-9-9-24 1.5V
* 998678 - 3GB (3x1GB) XP3-12800 7-8-7-20 1.65V
* 998679 - 6GB (3x2GB) XP3-12800 7-8-7-20 1.65V
* 998680 - 3GB (3x1GB) XP3-12800 8-8-8-24 1.6-1.65V
* 998681 - 6GB (3x2GB) XP3-12800 8-8-8-24 1.6-1.65V
* 998658 - 3GB (3x1GB) HP3-12800 9-9-9-27 1.5-1.6V
* 998659 - 6GB (3x2GB) HP3-12800 9-9-9-27 1.5-1.6V
* 998682 - 3GB (3x1GB) HP3-8500 6-6-6-18 1.5-1.6V
* 998683 - 6GB (3x2GB) HP3-8500 6-6-6-18 1.5-1.6V
* 998570 - 3GB (3x1GB) EM3-8500 7-7-7-20 1.5V
* 998571 - 6GB (3x2GB) EM3-8500 7-7-7-20 1.5V

The new triple packs are immediately available at mushkin.com in 3GB (3x1GB) and 6GB (3x2GB) kits. Every module is hand-tested beyond its rated specification and features Mushkin's FrostByte heatspreader which keeps the modules within safe operating temperatures. Like all Mushkin products, these modules are backed by a lifetime warranty and an industry-leading technical support staff.

http://www.techpowerup.com/76462/Mushkin_Announces_Triple-Channel_Memory_Kits_for_Core_i7.html

Poslednja izmena:
AMD Catalyst 8.11 hotfix for X58

Catalyst 8.11 Intel X85 I7 Driver
Far Cry 2
Stalker Clear Sky
Brother in Arms - Hells Highway
Radeon™ HD 4800 series
Radeon™ HD 4600 series
Radeon™ HD 4500 series
Radeon™ HD 4300 series
Radeon™ HD 3800 series
Radeon™ HD 3600 series
Radeon™ HD 3400 series
Radeon™ HD 2900 series
Radeon™ HD 2600 series
Radeon™ HD 2400 series
Radeon™ X1950 series
Radeon™ X1900 series
Radeon™ X1800 series
Radeon™ X1650 series
Radeon™ X1600 series
Windows Vista 32-bit Edition
Windows Vista 64-bit Edition
Windows XP Professional
Windows XP Home Edition
Windows XP Media Center Edition
Windows XP Professional x64 Edition

This hotfix

Improves performance in various Direct3D and OpenGL applications on the X58 platform. AMD's next official ATI Catalyst release (ATI Catalyst 8.12) will include these optimizations
Improves performance for the DirectX 9 version of Far Cry 2 on CrossFire™ compatible systems
Improves performance for the DirectX 10 version of Far Cry 2 on both single and CrossFire™ compatible systems
Improves performance for the DirectX 10 and DirectX 10.1 version of Stalker Clear Sky on both single and CrossFireX configurations at higher resolutions
Brothers in Arms - Hells Highway no longer displays corruption on the 'Black Friday' level.

http://support.ati.com/ics/support/default.asp?deptID=894&task=knowledge&questionID=38664

Vrh Dno