Šta je novo?

Zbog piraterije u zatvor

Ajde ljudi vi makar sto ste u BGDu se makar prvi organizujte. Ne mora uopste novac da se daje jednom coveku, moze da se ode u banku i otvori zajednicki racun za vise ljudi, dakle sa 5-6 potpisa i da stanje racuna bude javno, kao i njegovo trosenje na advokate.
Slažem se u vezi sa domaćom kinematografijom, ali... U pirateriji je "svako za sebe" iliti "last man standing" pravilo... :)

P.S. Ne pratim domaću kinematografiju.

Poslednja izmena:
Nesto razmisljam - pa ja nisam ni cuo za taj film do ove "afere",
sto mi uliva opravdanu sumnju da je ovo sve bilo zbog popularizacije
"dela" cenjenog nam "reditelja".

I dobro, hoce li se i ovo zavrsiti kao "Internet revolucija", mnogo price,
a od dela nista?

@Goran Markovic & Svetozar Cvetkovic

Sta mislite da li biste snimili vase cenjeno umetnicko delo da se armija srpke mladosti nije obucila u Afteru i Premieru na piratskim kopijama?
Ko bi vam montiro? Sek'o?
Pravio dizajn za spice i plakate? Ko se obucio na piratskim Photoshopovima i Corelima?
Sto ne odete tamo gde se to placa jedno 20x vise, a?
Ili mozda "nije o tome rec..."
Koristite srpsku mladost tamo gde vam treba a kad i vas kolac neko cacne onda boli, a?
Ovoj zemlji je ukradena mladost i zivot i buducnost.
Ko ce to da vrati?
To dete, da ga sutra ujutru u 06:00 ceka posao u fabrici i plata od 1500€ znas kad bi se zezalo sa vasim filmovima? NIKAD!

10 000 mailova sa savrsenom okmijunovom porukom (malo sam je prepravio da ne zvuci previse bezobrazno :D nadam se da se ne ljutis) na [email protected] i ima da se zaboravi cela prica ;) plus vidim kako im dobro radi ta produkcijska kuca http://www.testament-films.co.yu/ cim koristi atelje-ov mail, nije zloupotreba, ma ne nikako ;)

Poslednja izmena:
Malopre je na rts 1 objavljena vest da će i oni koji piratizuju serije koje se prikazuju na rts-u biti hapšeni.Tu se misli i na domaće i na strane za koje imaju prava za prikazivanje( Prison break,Desperate housewives,House,i domaće)...

Svasta. Pa oni imaju pravo na Prison Break onoliko koliko su prava kupili, a to su prve dve sezone. Glupo bi bilo da hapse nekog ko "legalno" skida najnovije epizode. Ja hocu da gledam tu seriju, e pa, RTS, omogucite mi to, ako cemo vec da vam "placamo" 300 dinara mesecno (nikad).

Jel se seca neko kad su bankomati, televizori, racunari i sajtovi naprasno poceli da ispisuju "Free Kevin!" ?

Hocemo? :)

znate shta se radi kad u srbiji hotje neshto da se istera...izadje se na ulice. kloshari nepismeni ne znaju ni optuzhnicu da napishu a da nije shuplja. opet trazhe zhrtvenog jarca.

Kad si vec ovo spomenula. Pa meni je u svakom papiru koji sam dobio iz suda pisalo razlicito. Pogrese mi naziv sajta, pogrese mail, ne umeju da napisi divx ili dvd, pogrese pisanje cd ili dvd diska, negde su stavili i dvd+ :))) i sl. a ovamo se prave pametni da gone pojedince. Postaje mi muka od ove nase zemlje, a tako sam je voleo do pre par godina.

setite se samo reklama u kojima kazhu da mozhe da se dobije 8 godina za pirateriju. alo bre, toliko u srbiji za ubistvo ne dobijesh ako ne izadjesh u kuriru.

A sto svi ovde pominju Kurir. Pretpostavljam da ne volite Blic, vecernje Novosti i ostale novine ? Samo pitam...

Poslednja izmena:
Dok je ljudi na ulicama koji prodaju pirateriju, dok su plate kolike jesu a softver koliko jeste, besmisleno je da postoji takav zakon..

Ok imam original software...Jel se negde u zakonu pominje da je zabranjeno ukrasti orig. key-eve? ^^

Poslednja izmena:
Dok je ljudi na ulicama koji prodaju pirateriju, dok su plate kolike jesu a softver koliko jeste, besmisleno je da postoji takav zakon..

Ok imam original software...Jel se negde u zakonu pominje da je zabranjeno ukrasti orig. key-eve? ^^

E dobro si to rekao ;)

Kad si vec ovo spomenula. Pa meni je u svakom papiru koji sam dobio iz suda pisalo razlicito. Pogrese mi naziv sajta, pogrese mail, ne umeju da napisi divx ili dvd, pogrese pisanje cd ili dvd diska, negde su stavili i dvd+ :))) i sl. a ovamo se prave pametni da gone pojedince. Postaje mi muka od ove nase zemlje, a tako sam je voleo do pre par godina.

A sto svi ovde pominju Kurir. Pretpostavljam da ne volite Blic, vecernje Novosti i ostale novine ? Samo pitam...
my point exactly. totalno su nestruchni za to chime se bave. zhive 20 godina u proshlosti. ja i dalje volim svoju zemlju, samo me umishljeni a nesposobni ljudi jako nerviraju.
kurir/press/pravda/blic/bilo shta, sve je to isto, svake novine navijaju za nekog i time unishtavaju i pokopavaju novinarsku profesiju kojoj je obektivnost osnova. zato ja novine chitam od pozadi pa sve do kraja sportskih strana.

btw. spomenuo :)

Poslednja izmena:
Zaebano, zaebano.....

U principu, da je normalna legalno-pravna država, mogao bih da ih sarani, da ih tuži, da ih dobije i da mu plaćaju do kraja života premium account na rapidu.... Sramota bre kako iscimaše dečka. A sva ta armija sudija, ministara i ostale žgadije, kod kuće, plašim se, njihova deca i porodicew imaju samo licencirani softver .. malo morgen. Sećam sa kad se S. Dragojević nešto *****o po TVu kad se pojavili anđeli3, pa ga nekop iznapušavao, jer zna da ima kod kuće pun komp mp3 muzike.....
smradovi, jednom rečju ...

PS, podržavam predlog za fond za pomoć ovom dečku.

Boze, ljudi moji mili ala ste zastranili. Kako branite nesto u sta ni sami niste sigurni da je ok?
Naravno da treba da se odgovara za ovaj prekrsaj. Da je ostavio kopiju samo za sebe, jos nekako i da shvatim.

Sa ovakvim optunistickim stavovima, nema nama mesta u Jevropi.

Poslednja izmena od urednika:
Boze, ljudi moji mili ala ste zastranili. Kako branite nesto u sta ni sami niste sigurni da je ok?
Naravno da treba da se odgovara za ovaj prekrsaj. Da je ostavio kopiju samo za sebe, jos nekako i da shvatim.

Sa ovakvim optunistickim stavovima, nema nama mesta u Jevropi.

Slazem se al ne mozes iz kolaca zvanog "jevropa" da seckas delove koji tebi odgovaraju i samo to jedes. U jevropi bi odgovarao clan ekipe koji je izneo film a ne neki klinder, koji je uz to uploadovao vec piratizovan film.
Pazi bre, u BGDu ne moze onaj ye***ni most da se napravi 8 gopdina, obilaznica kasni 18 godina, al mi se mlatimo sa piratskim filmovima?? Zona sumraka, to nije evropa, to je kirgistan.

Svi kradu, pa mogu da kradem i ja? :)

Ne budite smesni, zakoni se moraju postovati.

</mod>
Ako ja postujem zakon, moraju i svi ostali da postuju zakon. Ako mene kazne zbog prekrsaja, moraju i sve ostale da kazne zbog prekrsaja. A ne SuperHik fazon, ukrascemo siromasnima da bi bogati imali, kaznicemo klinca sa XY meseci ZATVORA! jer je KOPIRAO! necije nule i jedinice, ali ce drzavne ustanove moci da instaliraju piratski softver kako im volja.

Sto se tice organizovanja pomoci, lepo zvuci, ali treba biti jako pazljiv da se ta pomoc ne polomi o ledja nekome.

Ono sto se svakako jednog dana mora uraditi je "balansiranje" (sto vecim cekicem) vlasti kada je u pitanju zakon o pirateriji. Ako vazi za jednog vazi za sve, znaci 1000000 prijava za SVAKI piratski softver u bilo kojoj drzavnoj instituciji, na svakom laptopu raznih Gorana i Srdjana. Pa kada BSA odluci da ignorise, onda podneti prijavu protiv BSA, pa malo napujdati 'novine' (razne kurire) i ostale.... Ako postoje zrtve, onda je to rat, ako je rat.... pa onda je rat :)

(ovo je moje licno misljenje, benchmark.rs nema nikakve veze niti se slaze sa tekstom napisanim iznad ili podrzava ovakav stav)

Poslednja izmena:
Just my 2 cents. Apropo ovoga kako rade sudovi.
Ćale mi je sudija porotnik (ide povremeno kada ga pozovu) i kaže sledeće, pazite sad (to mu je sudija rekao ZVANIČNO) - optuženi može da se brani KAKO HOĆE, PA ČAK I DA LAŽE!!! ,)
Na tužiocu je da dokaže suprotno.

Ja se frapirao kada sam to čuo.

Pa tako je svuda u svetu. to sto se neko zakune da ce govoriti istinu (k'o fol podigne ruku i kaze 2 recenice) ne znaci i da hoce. Zato je tu tuzioc da ga uhvati u lazi i suoci sa neoborivim dokazima. Zapamti optuzeni je nevin (doduse jeste osumnjicen) dok se ne dokaze suprotno.

Pa tako je svuda u svetu. to sto se neko zakune da ce govoriti istinu (k'o fol podigne ruku i kaze 2 recenice) ne znaci i da hoce.
Ne, ne, da ne brkamo... Optuženi se ne zaklinju da će govoriti istinu (čak ni u filmovima), zaklinju se samo svedoci i veštaci.

Postoje izuzetne situacije gde se optuženom odobrava da nastupi u svojstvu svedoka, i onda se zaklinje. Ali ne kao optuženi, nego kao svedok.

Poslednja izmena:
sa pravne strane: odbrana to je neko uradio pre mene nema sanse da prodje, to sto neko cini krivicno delo ne daje ti za pravo da i ti cinish krivicno delo.
zao mi je decka koji je uhvacen dok se ostali slobodno shetaju a pocinili su isto delo, treba pomoci decku da iz ovoga izadje sto bezbolnije.
nemojmo pametovati, nego dobar advokat koji ce kaznu svesti na minimum, ako imate nekoga ko je u ovoj materiji preporucite. a za skupljanje novca sam svim srcem , ne zelim da klinac bude zrtveni jarac.
ok je skinuti za sebe taj film i pogledati ga drugo je kada svoju kopiju dash drugima na izvolte, sad ce neko reci ali on nije imao koristi od toga , mozda i nije a mozda i jeste, za mene je korist i zadovoljenje svog ega na primer.
u svakom slucaju kada bude trebalo da se uplacuje neki novac ja sam tu.

Dali će recimo država tužiti google pretraživač jer mi je on pronašao key za određeni program.
Ili recimo otkucaš ime filma u pretraživaču google i on ti izbaci link ka tom filmu.
Dali sam ja žrtva u tom slučaju,t.j. dali me je google pretraživač navukao na pirateriju.
Ima zakonska klauzula zato ali kako se kaže pravno sada nemogu da se setim.

A zašto jednostavno država ne propiše da se mogu koristiti samo light internet paketi,paketi gde je nemoguće korišćenje p2p sadržaja,zabrana pristupa rapidshare sajtovima i sajtovima slične namene(ftp,news...) i onda bi piraterija bila svedena na minimum...?

A onda bi sutra mogli recimo da zabranimo automobile i da svedemo broj pregazenih pesaka na minimum...?

Cini mi se da smo malo odlutali od poente.

Naravno da nije opravdanje to sto neko drugi cini kriv. delo da ga i sam ucinis (mada se u ovoj zemlji tako funkcionise - ili jedes ili budes pojeden).

Ja mislim da je ovde pre svega bitno to sto u NASEM zakonu nigde precizno nije navedeno sta je piraterija i da optuzba po kojoj su ga uhapsili nije valjana vec je sudski postupak pokrenut po direktivi radi samoreklame tzv. VTK tuzilastva i filma.

Znaci, ne treba da bude cilj pogadjanje sa drzavom i smanjenje kazne vec povlacenje optuznice. Ne sme se dozvoliti da na ovakav nacin i sa ovakvim obrazlozenjem podizu optuznice jer, kazem, 99.9% ljudi i firmi koji imaju racunar moze doci u istu situaciju ako se bude radilo na ovaj nacin.

Npr. Linux, dali nasa drzava uopste zna sta je freeware i sta znace sve one razne licence i da li te javne ugovore obradjuje i priznaje bilo koji clan naseg zakona. Povrsno sam upoznat sa celom tom tematikom pa se izvinjavam sto lupam ali znam da postoji 10ak razlicitih vrsta freeware licenci od onih skroz free do onih u kojima se pominju i pare.
Dakle, kako cete sutra dokazati sudiji da deo vaseg software-a podleze ugovoru o besplatnom koriscenju ali ne i kopiranju a drugi deo mozete slobodno da distribuirate?

</mod>
Ako ja postujem zakon, moraju i svi ostali da postuju zakon. Ako mene kazne zbog prekrsaja, moraju i sve ostale da kazne zbog prekrsaja. A ne SuperHik fazon, ukrascemo siromasnima da bi bogati imali, kaznicemo klinca sa XY meseci ZATVORA! jer je KOPIRAO! necije nule i jedinice, ali ce drzavne ustanove moci da instaliraju piratski softver kako im volja.

Sto se tice organizovanja pomoci, lepo zvuci, ali treba biti jako pazljiv da se ta pomoc ne polomi o ledja nekome.

Ono sto se svakako jednog dana mora uraditi je "balansiranje" (sto vecim cekicem) vlasti kada je u pitanju zakon o pirateriji. Ako vazi za jednog vazi za sve, znaci 1000000 prijava za SVAKI piratski softver u bilo kojoj drzavnoj instituciji, na svakom laptopu raznih Gorana i Srdjana. Pa kada BSA odluci da ignorise, onda podneti prijavu protiv BSA, pa malo napujdati 'novine' (razne kurire) i ostale.... Ako postoje zrtve, onda je to rat, ako je rat.... pa onda je rat :)

(ovo je moje licno misljenje, benchmark.rs nema nikakve veze niti se slaze sa tekstom napisanim iznad ili podrzava ovakav stav)

Zasto mi menjas, odgovore?
Nije ti se svideo dodatak ili sta je u pitanju drugo?

Moramo da cenimo i postujemo tudju intelektualnu svojinu.
Drugi kradu automobile, mogu i ja ?

Ovde nije rec o mostovima, vec je rec o umetnickom delu. Kritika ce reci svoj sud o istom.
Ako imate neke dokaze u vezi mostova, imate narlezbu instituciju, zar ne?

Uvek je bilo i bice, da je nekom dozvoljeno da nesto radi, a nekom ne.

Pitanje za Vas koji osudjujete potez Drzave: " Da ste Vi autor, dela da ste ulozili novac, vreme trud. Sta bi ste uradili". ?
Al posteno.

Svi kradu, pa mogu da kradem i ja? :)

Ne budite smesni, zakoni se moraju postovati.

Naravno da se moraju poštovati, s tim da se oni kod nas u zemlji oni odnose samo na bednike koji nemaju političku ili ekonomsku zaleđinu. Oni koji masovno zarađuju na tome su uvek lepo zaštićeni i uvučeni u strukture vlasti (bilo koje).

Licemerno je da država tebe tera u zatvor zbog nečega što ni njen aparat ne koristi. Nek nas vodi pozitivnim primerom jednom, pa da nemam osnova da pišem ovakve stvari.

@ Borab - pa da li ti ozbiljno misliš da bi neko ovde mogao da uradi BILO šta tako što bi tužio državu zbog korišćenja piratskog softvera npr? Ja se zalažem za kupovinu originala i sve pare dajem na njih, al ***, sve jake firme za dizajn u Beogradu imaju možda jednu kopiju nekog originalnog programa kojeg koriste, a sve ostalo im je piratozovano. Direktori tih ogromnih firmi su članovi partija na vlasti ili na neki način vrše usluge partijama na vlasti i da li ti misliš da bi čak i njihove firme mogao da tužiš zbog piraterije, a da neko ne "zagubi" tvoju tužbu u međuvremenu ili te ne uguši administracijom? Ima jedan veći problem od piraterije kod nas, a on se zove korupcija. Tek kada se to reši, moći će da se pređe i na sve ostale probleme, među kojima je i ova famozna piraterija. Do tada je sve lov na jadnike i pravljenje primera da se kod nas kao nešto radi po tom pitanju.

Poslednja izmena:
Ko kaze da neko ovde brani pirateriju? U pitanju su principi,
piraterija u svom punom zamahu u drzavnim ustanovama
(bilo bi smesno nabrajati , od nelegalnih windowsa, office-a, ....),
a sa druge strane zbog publike izigravati postovanje zakona,
jer to je onaj tehnoloski neupucen deo stanovnistva sto
gleda dnevnik rts-a u pola osam uvece
(a sami imaju pirateriju na comp-u svoje dece, a nisu svesni toga).
Hleba i igara.

"Ko je bez greha neka baci kamen", rece Isus kad su hteli
Jevreji da kamenuju neku bludnicu.

Poslednja izmena:
borab je napisao(la):

Ovde nije rec o mostovima, vec je rec o umetnickom delu. Kritika ce reci svoj sud o istom.

Pitanje za Vas koji osudjujete potez Drzave: " Da ste Vi autor, dela da ste ulozili novac, vreme trud. Sta bi ste uradili". ?
Al posteno.

Nisam imao nameru...ali da i ja dodam nesto!!!!!
Kao prvo nemoj da pises o necemu i dajes svoj sud,kad neznas celu "pricu"
Kao drugo "mali" je dao objasnjene a i ti kad si toliko pametan mogao bi da procitas zakone i da vidis razliku izmedju omoga sta je ON uradio a za sta ga oni terete!!!!
Kao trece da je ovo pravna drzava,a na moju i zalost svih nas,95% gradjana(medju njima i vecina ministara)bi zavrsila 100x puta gore nego JKL_M
Kao IV,kao sto neko rece,zna se odakle riba smrdi(pronadji sam poentu)
I ono sto je NAJ zalosnije.......film je snimljen od para poreskih obveznika,"A BEZ DA JE MENE NEKO PITAO" a kome ce otici novac od karata,DVD-a,ITD...RECI MI molim te,posto sam ja "glupi provincijalac".....u cijem gradu radi jedan bioskop kao iz filmova strave i uzasa,gde da ga posgleda...
I tAKO DALJE I TAKO DALJE I TAKO DALJE

Al posteno.
Nisam imao nameru...ali da i ja dodam nesto!!!!!
Kao prvo nemoj da pises o necemu i dajes svoj sud,kad neznas celu "pricu"
Kao drugo "mali" je dao objasnjene a i ti kad si toliko pametan mogao bi da procitas zakone i da vidis razliku izmedju omoga sta je ON uradio a za sta ga oni terete!!!!
Kao trece da je ovo pravna drzava,a na moju i zalost svih nas,95% gradjana(medju njima i vecina ministara)bi zavrsila 100x puta gore nego JKL_M
Kao IV,kao sto neko rece,zna se odakle riba smrdi(pronadji sam poentu)
I ono sto je NAJ zalosnije.......film je snimljen od para poreskih obveznika,"A BEZ DA JE MENE NEKO PITAO" a kome ce otici novac od karata,DVD-a,ITD...RECI MI molim te,posto sam ja "glupi provincijalac".....u cijem gradu radi jedan bioskop kao iz filmova strave i uzasa,gde da ga posgleda...
I tAKO DALJE I TAKO DALJE I TAKO DALJE

Da ulozili su novac poreskih obveznika, a posle izigravaju velike umetnike.
I ova drzava neka se jednom odluci hoce li socijalizam ili kapitalizam,
ako hoce socijalizam kao u sovjetsko vreme da drzava finansira
dela nasih "umetnika", neka m i vrati besplatno lecenje, skolovanje, itd.

I nasi umetnici ako misle da su veliki umetnici, neka probaju
kao Rade Serbedzija, covek otisao na zapad, i moze se
reci solidno je uspeo, trziste samo kaze sta vredi a sta ne,
a ne da mi se celog veka neki tipovi namecu i da moram
ja to da finansiram, dosta vise.

ZABORAVIO SAM DA JE P"OZNACIM"OCETAK TEXTA CITAT BORISAB

RE:milance_kg Kao sto si rekao na jednom drugom forumu(starije smo generacije i ja i ti) dobro pamtimo sta je sve bilo D.,Jezda...borba protiv piraterije,bla bla....puna su im usta zakona,prava,BOLJEG ZIVOTA.....
..MA MUKA MI JE vise SVEGA

" Da ste Vi autor, dela da ste ulozili novac, vreme trud. Sta bi ste uradili". ?
Al posteno.

Da znam da me finansira država, a ja da se šetam po festivalima i da moj film nema nikakve šanse za bilo koji uspeh po tom belom svetu, poklonio bih na polzu otečestvu serbskome, kao Ilija Kolarac, pa nek vide šta sa njim da rade.

Ne bih se sad čudio što film ima tako loš prolaz kod domaće publike, i zbog toga krivio nekog klinca pored PC-a i njegovu ajdučku rabotu.

</mod>

Mislim da je ovo sustina svega. Neka nam drzava svojim primerom pokaze kako treba, pa cemo mi slediti. A ne da za nas vaze neki (nejasni) zakoni a za njih ne vaze.
Tek kada oni koji tuze budu cisti onda ce to izgledati kako treba (da ne ponavljam onu biblijsku sto navede kolega iznad).

A svi ovi sto kazu ne sme da se krade, pocinio je zlocin mora da plati isl, neka se prebroje koliko MP3 pesama imaju, DIVX filmova i "originalnih" igara pa neka se prosetaju do prve stanice i prijave, kad vec znaju da je sve to zlocin.

ZABORAVIO SAM DA JE P"OZNACIM"OCETAK TEXTA CITAT BORISAB

RE:milance_kg Kao sto si rekao na jednom drugom forumu(starije smo generacije i ja i ti) dobro pamtimo sta je sve bilo D.,Jezda...borba protiv piraterije,bla bla....puna su im usta zakona,prava,BOLJEG ZIVOTA.....
..MA MUKA MI JE vise SVEGA

Pa jes', ne treba biti mnogo pametan, nego samo se setiti sta je bilo
poslednjih 20 godina, a cini mi se da se agonija nastavlja.

p.s.

U al' vreme leti, ma ko juce da je bilo, hej 20 GODINA!!!

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno