Šta je novo?

Performanse kompa sa integrisanom i odvojenom zv. kartom?

Slazem se. Ali, eto, ako neko vec kupuje, bolje da kupi onda ovaj x-fi nego audigy i tako dobije i tih 5% u igrama. U zvuku i tako nema neke razlike, sem ako se lozis na kristalajzer(ne treba ti u zivotu) i eax5 (jos uvek nisam proverio ima li tu necega, nemam 5.1, samo 2.0). Ja sam novcano super prosao kad sam zamenio audigy2 value za ovaj x-fi music(polovno za polovno) i vrlo sam zadovoljan!

***, neko overklokuje kao blesav graficku i vise dobije na celzijusima nego na fps, pa opet to radi...

Malo tamo, malo 'vamo dzarnes, dobijes neki boljitak.

Mogao bi jos neko da odradi slican test. Probati nesto sa integrisanom kartom, pa onda sa diskretnom. Ja sam probao 3d mark 2003, posto je najkraci tj. najbrzi i daje podatke o fpsu za razlicit broj zvukova. Treba probati i neku igru, koja ima dobar sound system, da podrzava milion zvukova u isto vreme, eax5 i td, pa da se sve to nabudzi, snimi frapsom koliko fps, pa onda na nekim basic podesavanjima, i treci test sa integrusom. To bi bilo super...

Poslednja izmena:
Narocito u igricama ne mogu da se porede prethodne generacije sa X-Fi koji ima nekoliko puta jaci procesor u klasi Pentiuma IV za obradu zvuka u igrama.

...
Mogao bi jos neko da odradi slican test. Probati nesto sa integrisanom kartom, pa onda sa diskretnom. Ja sam probao 3d mark 2003, posto je najkraci tj. najbrzi i daje podatke o fpsu za razlicit broj zvukova. Treba probati i neku igru, koja ima dobar sound system, da podrzava milion zvukova u isto vreme, eax5 i td, pa da se sve to nabudzi, snimi frapsom koliko fps, pa onda na nekim basic podesavanjima, i treci test sa integrusom. To bi bilo super...

Treba da čuješ razliku u igrama između X-Fi i integrisane zvučne, pogotovo u igrama koje podržavaju EAX 5 (npr. Battlefield 2, BF2142, Quake4). Razlika je nebo i zemlja, tačno se može utvrditi pravac iz koga zvuk dolazi, kao i daljina, kretanje, tip podloge po kojoj se kreće... Drugo, integrisana zvučna ni nemože da reprodukuje "milion zvukova" u isto vreme pa se ni nemože porediti sa X-Fi.

Ako bi se i poredila ta dva rešenja u istim uslovima, X-Fi bi svakako bio u prednosti jer bi procesor bio rasterećen posla obrade zvuka a čak ni pri "najjačim" podešavanjima X-Fi ne posustaje i zasigurno se ne oslanja na procesor.

X-Fi mi je jedan od najdražih upgrade-ova koje se uradio na kompu i vredi svaku paru.

Znam kolika je razlika kad povežem na integrušu i na Audigy1, ali zanima me da li ima primetne razlike između Audigy1 i x-fi.
Vredi li dati pare?

Ako јa на мојим Микролаб звучницима од 35е А-6201 видим разлику између интегруше и audigy 1 и то охоохоо, а видим и разлику између audigy 1 и X-Fi gamera, али мању, код тебе би требало да се види разлика као из авиона између интегруше и X-Fi-ja.

Edit: А да ти већ имаш audigy :)

Poslednja izmena:
Kako to vidis, valjda cujes. ;)

Ajde da pitam i nesto sa sebe.
Vredi li da menjam ovu Audigy sa Insipre T5400 koji su vec poceli da zezaju (matori oko 5 god) za X-fi i neke 5.1 zucnike do ~200 evra.

Poslednja izmena:
Da, skoro kao velike :). Mnogo je teze napraviti malu kutiju da svira dobro nego veliku. Kompromisa mora da bude i tu dolaze do izrazaja trikovi velikih majstora. :)

Poslednja izmena:
Waylander> ako slusas muziku, koristis lossless formate, foobar i dobra podesavanja, ne volis crystalizer, neces osetiti razliku izmedju audigy i x-fi. Iste su te karte za stereo. Za igre se vec isplati x-fi. Ja sam bio do pre nekog vremena u tvojoj situaciji i presao sa audigy 2 na x-fi i zadovoljan sam.

Treba da čuješ razliku u igrama između X-Fi i integrisane zvučne, pogotovo u igrama koje podržavaju EAX 5 (npr. Battlefield 2, BF2142, Quake4). Razlika je nebo i zemlja, tačno se može utvrditi pravac iz koga zvuk dolazi, kao i daljina, kretanje, tip podloge po kojoj se kreće... Drugo, integrisana zvučna ni nemože da reprodukuje "milion zvukova" u isto vreme pa se ni nemože porediti sa X-Fi.

Ako bi se i poredila ta dva rešenja u istim uslovima, X-Fi bi svakako bio u prednosti jer bi procesor bio rasterećen posla obrade zvuka a čak ni pri "najjačim" podešavanjima X-Fi ne posustaje i zasigurno se ne oslanja na procesor.

X-Fi mi je jedan od najdražih upgrade-ova koje se uradio na kompu i vredi svaku paru.

I meni je x-fi music super i nikad se ne bih vratio na nesto nize, pogotovo ne na integrisanu kartu. Cuo sam ja jasno razlike izmedju audigy 2 i integruse i izmedju x-fi music i integruse, ali nisam probao nijednu igru sa eax5 i nemam 5.1. Probacu bas quake4 jednom.

A slazem se i da ce x-fi biti u prednosti. Ja sam to i dokazao. Nego, zanima me KOLIKA je razlika u FPS? Eto, to! Ja sam dobio oko 10% razlike u modu sa 60 zvukova u korist x-fi music> audigy 2 value.
Ideja topica je da kako se druge karte ponasaju i kako uticu na performanse u igrama. Jer sto bih ja sad kupovao onaj fatality od 300e ili koliko vec, kada eax5 vec imam sa onom kartom od 70e?

Waylander> ako slusas muziku, koristis lossless formate, foobar i dobra podesavanja, ne volis crystalizer, neces osetiti razliku izmedju audigy i x-fi. Iste su te karte za stereo. Za igre se vec isplati x-fi. Ja sam bio do pre nekog vremena u tvojoj situaciji i presao sa audigy 2 na x-fi i zadovoljan sam.

Ја код мене на СОЛО 7 видим добру разлику између audigyja i x-fi-ja.

^ Sa MP3 i Crystalizerom ukljucenim na X-Fi ?

Poslednja izmena:
Mp3 i crystalizer treba izbegavati, pogotovo ako se imaju dobri zvucnici. Pricam za stereo muziku.
Taj crystalizer dodje kao neki loudness, pa koji ce mi onda? Loudness i ton kontrole (bass & treble) obavezno bypassujem, kao i svi sa dobrim hi-fi sistemom. Treba slusati onako kako je snimljeno, ne sad tu nesto dodavati ili oduzimati.

Jedino ako se ima neki krs, pa kao da se popravi bass ili treble odziv drajvera. Onda, opet, koji si moj kupovao x-fi? :)

Dule13, u cemu vidis razliku izmedju audigy i x-fi? U muzici ili gamingu ili ... ?

Naravno, slazemo se. Ja sam pitao Duleta. :)

Crystalizer se u sustini ponasa kao EQ, pokusava da nadoknadi nedostatke u visem i nizem registru.

Биди се разлика невезано за формат медијума. Ја музику слушам преко Foobara-a i ASIO plagina. Има разлике и на mp3, али главна разлика се види са flac-om i аудио дисковима, и то преко ASIO output-a који ми је од сад заведен под "обавезно" :D.

На пример једна од главних разлика је што се са X-FIom не треба пуно млатити са еквилајзером да би звук био уједначен, готово да на дифалту даје одличан звук, док се са audigy-јем морам млатити подобро да би ишта наместио.

Иначе све филтере и DSP-ove гасим.

Док на пример на Mикролабу а-6201, разлика је доста мања, тј. audigy је горња граница потребног квалитета за ове сјајне мале звучнике.

Игре нешто нисам испробавао на разлике у звуку.

Mp3 i crystalizer treba izbegavati, pogotovo ako se imaju dobri zvucnici. Pricam za stereo muziku.
Taj crystalizer dodje kao neki loudness, pa koji ce mi onda? Loudness i ton kontrole (bass & treble) obavezno bypassujem, kao i svi sa dobrim hi-fi sistemom. Treba slusati onako kako je snimljeno, ne sad tu nesto dodavati ili oduzimati.

Jedino ako se ima neki krs, pa kao da se popravi bass ili treble odziv drajvera. Onda, opet, koji si moj kupovao x-fi? :)

Dule13, u cemu vidis razliku izmedju audigy i x-fi? U muzici ili gamingu ili ... ?

Crystalizer definitivno pomaze mp3 da zvuci bolje a sto se tice upotrebe ekvilajzera ne slazem se da se treba u potpunosti izbegavati. Naprotiv! Akustika sobe nije svuda ista, sistemi su razliciti, mogucnosti zvucnika, sve to zajedno i jos mnogo sitnica.... Nase culo sluha nije isto. Zasto bih slusao nesto "def" ako meni prija vise basa ili ujednaceniji srednji opseg ili ko zna sta? Na koncertima se koriste ekvilajzeri.

Ekvilajzeri, kristalajzeri i slicne zezalice se koriste da bi se pokrila tehnicka nesavrsenost uredjaja, pritom sakateci muzicki materijal, kao sto je vec receno, a ako neko voli vise bass-a ili treble-a (pritom je bitno da mu pogled prebacuje ove sve navedene kompjuterske kartice i zvucnike), on ce traziti stereo sistem koji mu lezi po boji i karakteru zvuka, bez bilo kakve potrebe za ekvilajzerom ili bilo kakvim budzevinama i prepravkama u zvuku. Svaki bolji brend stereo pojacala izostavlja tonske kontrole. Zna se, ili ti prija taj zvuk ili trazis nesto drugo. Tako se to radi u Hi-Fiju i prilikom pravog slusanja muzike. Akustika se popravlja na drugi nacin, ekvilajzer samo jos vise unisti pojam o prvobitnom materijalu. O danasnjim iskrivljenim merilima kvaliteta zvuka ne vredi ni pricati, ali dobro, nastavite sa temom o kriejtivu i igricama. :type:

Apsolutno se slazem. Govoriti o HiFi zvuku sa Ekvilajzerima i DSP-om je blasfemija.

Ali takodje ostajem pri svome da
Azalia + AIMP na 32bit + Preamp -8db+ EQ -2.4db + DFX /4,1,0,3,5 / + Altec621

daje iznenadjujuce lepe rezultate.

Lepo je to uvek kazes nesto sto je 180 stepeni od prethodne tvrdnje i cool. Znaci, posebne komponente u vidu ekvilajzera koje se prave su u stvari produkcijska greska. Mozemo pricati o tehnickim prednostima i manama uredjaja ali o ukusima je vec uzaludno raspravljati. Zna se sta je Hi-Fi i sl ali reci da ekvilajzer samo unistava zvucnu sliku je kao reci da kecap kvari ukus pecenju. Neko voli, nekome prija, nekome ne.

Aj nou, men... ali, sto kaze Slobodan Stankovic: "kad nema babe, dobra je i stolica... " :D

Okej, ja sam vise za visoku vernost - high fidelity. Ekvilajzere i sl. bih koristio ako treba nesto da se ispravi, tj. dotera da bude onako kako je snimljeno ili bolje, da bude svaki instrument onakav kakav je u prirodi. Naravno, za tehno i elektroniku ne mozemo znati kako nesto treba da zvuci kad ni ne mozes cuti u prirodi. Tako da ne mozemo generalizovati kad se slusaju razlicite vrste muzike.

Za ekvilajzere obicno vazi da unose sum, ubijaju dinamiku i "zivot" muzici. Nisam probao, niti mislim da je to slucaj sa apsolutno svakim komadom, samo prenosim tudja iskustva.

Eto, moj ukus je bez eq, jer nemam sta da "popravljam":)

Poslednja izmena:
Generalno, jedini ekvilajzer koji koristim je malo pojacanje basa pri tihom slusanju (i to na samom uredjaju) ali znam ljude koji ga prosto obozavaju. 24-bit crystalizer vec koristim za mp3.

Poslednja izmena:
Pa da, to sto ti radis je normalno i zato je i izmisljeno dugme "loudness". Ono izdize malo bass i treble, kompenzuje gubitak istih na malim jacinama zvuka (takav nam je slusni aparat). Kako pojacavas, bass postaje prejak, pa ti loudness vise ne treba.

Nego, odosmo mi u pm sa ovom temom, a niko nije uradio nikakav test?! Mene najvise interesuje kakve su performanse najnovijih creative modela (sa RAMom) i da vidim da li se isplati prelazak na njih. Za kvalitet zvuka ne verujem da ima neke razlike, ali me interesuje FPS!

Ja sam dokazao da postoje razlike izmedju x-fi music, audigy 2 value i realtek azalia (razlike od 5% do 10%), pa bi bilo lepo da jos neko odradi test. Nije neko cimanje.

Poslednja stvar zbog kojih se uzima zasebna zvučna je FPS boost. Za probu, pokreni neku igru sa i bez zvuka (disable zvučne iz BIOS-a ili Device Manager-a) pa ćeš videti razliku.

Covece, pa ja se polomi da to IZMERIMO, i ja sam to uradio, ali hocu jos neko sa drugom nekom kartom da odradi, da vidimo koja je bolja!

Za ovo gasenje karte.. Mislim da ce mnoge igre da odbiju da se uopste i puste, prijavice samo da fali hardware, stisnes "quit" i nema :)

Ajde, sad merenje!

Sve X-Fi imaju Xram od 2 do 64MB ali retke su igre koje taj ram mogu da iskoriste. Mada se slazem sa "sokolom" ( heh ) da kupovina zvucne bude dobijanje FPS. Danasnji C2D, C2Q da ne spominjemo i7 generaciju su previse jaki da bi im smetalo ali poslebna zvucna daje mnogo bolji i kvalitetniji zvuk, ima vise mogucnosti kao i zasebna graficka karta, zasebna fizicka karta i sl.

Imam mx5021 i hocu da uzmem neku zvucnu kartu. Video sam ovu Razer Baracudu. Sta mislite o njoj, FPS boost me ne interesuje hocu max iz mojih zvucnika, posebno me odusevljavaju niske vibracije koje prolaze kroz moje telo. Sa kojom zvucnom mogu da dobijem max osecaj u igranju ali i slusanju mp3-a ili jos bolje nekog "nesakacenog" izvora(recimo blue ray music video). Jos jedno pitanje nevezano, sta daje bolji zvuk(znam da su nijanse u pitanju) mx5021 ili 621? Ako je odgovor X-Fi koji onda, ima ih vise i koje su razlike. Gde su ti audiofili sada :)

Bilo koji X-Fi (pravi, znaci ne audio) odradice celkupni posao. MOdeli se razlikuju po ext dodacima ili ovi noviji po PCI-E lezistu. Ako zelis BR sa kompa jedino resenje su AMD graficke HD4xxx serije koje podrzavaju 7.1 izlaz preko HDMI na neki noviji AVR koji ima podrsku za HD zvuk.

Generalno, jedini ekvilajzer koji koristim je malo pojacanje basa pri tihom slusanju
Poznato je da sa utišavanjem zvuka slabi osetljivost uha na duboke i visoke tonove. To je i razlog zbog koga su u neka pojačava ugrađivani loudness filteri, koji su delovali tako da kad se pusti jako onda je ekvalizacija isključena, a kako se utišava tako se progresivno izdižu duboki i visoki tonovi. Prema tome, u stvari je neophodno izdići krajnje delove spektra kod tihog slušanja, ako nećemo da osakatimo zvučnu sliku.

Imam mx5021 i hocu da uzmem neku zvucnu kartu. sta daje bolji zvuk(znam da su nijanse u pitanju) mx5021 ili 621? Ako je odgovor X-Fi koji onda, ima ih vise i koje su razlike. Gde su ti audiofili sada :)

Audiofili su uglavnom na drugim forumima. ;)
Bolji je 621, neuporedivo.
mx5021 i cs21
su na slavi pomenutog napravili slavu kao near-hiFi.
inace, imas gomilu reviewa koji ih dizu u zvezde,
ali to su oni reviewi gde su kao 'pros' navedeni 'stylish glossy design' i slicno.

Altec 641 je nesto najbolje sto je snaslo PC speaker trziste, i do sad je neprevazidjen.
Klipsch Pro media, Cambridge soundworks , / Logitech ? /, su za njega boranija.
2 bas membrane i neutralni zvuk koji su najozbiljniji test centri ocenili kao 'veoma blizak reference studijskim monitorima' !

Altec 621 ima samo jednu bas membranu /kao i ostala deca/ ali je sve ostalo isto kao na 641, / pojacalo je nominalno jace /.

ukoliko ikad igde naletis na 641, ne zali pare.
Takodje 621 je daleko bolji izbor za muziku od svega sto se trenutno prodaje.
U kombinaciji sa kvalitetnim softverskim plejerom / AIMP, naravno / daje odlicne rezultate.
Realna cena - oko 150e polovan.

Sto se kartice tice , najbolji izbor sada / sta bih ja kupio / je M-Audio 1212.
balansirani In/Out , 4 Profesionalna DACa ... za pocetak -dosta.
Ali to je Stereo kartica.

Sto se tice igrarija i 5.1 zvuka , mislim da je X-Fi Music dobar izbor, ali to je druga kategorija i ne uporedjuje se sa gorenavedenim.

Nazad
Vrh Dno