Šta je novo?

Kraj single-core CPU ere

audiofreak

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
21.07.2003
Poena
410
Toms Hardware je uradio zanimljiv test u kome proveravaju kako se single core i slabiji dual-core procesori snalaze u novijim zahtevnijim naslovima. Zakljucak je da cak ni najjaci single-core ne moze izvuci dovoljan FPS sa iole pristojnim nivoom detalja, te da se 2.4 GHz i slabiji dual-core procesori prethodne generacije provlace za dlaku.

Zakljucak : Link

Sto 🙂 ? Jel ima neko ko je na SC vozio G80 ?

Naravno, po kraj sam mislio na gaming primenu. Mogu i dalje da se koriste za office i sl.

on verovatno misli na 3d mark rezultate postignute na LN2 na sumanutim taktovima. Ako tako gledamo - slazem se sa njim 😀

Naravno, po kraj sam mislio na gaming primenu. Mogu i dalje da se koriste za office i sl.

Vozio sam ja XFX 8800GTS G80 na AM2 3500+ @ 2.85GHz.
Tadashnje igre su radile sve u 16, bez shtucanja.
Sirovina-wise, nije bio C2D ali je za igranje sasvim lepo radilo, ponavljam tada.
:wave:

Cim je izasao prvi dual core, to je bio kraj single core procesora. Samo kad se setim, kad ukljucim recimo anti virus... sve mi zivo zablokira... ili jos gore kada trebam da odzipujem neki veliki fajl od par gigabajta, bukvalno NISTA ne moze da radi na kompu dok se to ne zavrsi. Znaci samo to kad se pogleda single core procesori su zavrsili pricu, a to koliko ima FPS u igrama... to je manje bitno.

Sirovina-wise, nije bio C2D ali je za igranje sasvim lepo radilo, ponavljam tada.

Drugar i danas vozi 8800GTS i Venice 3000+@2600MHz i 2GB DDR400@440MHz, sve lepo radi evo bas pre neki dan smo pravili LAN party (treci ove godine)...
Moja LAN Party masina je S939 X2 Toledo 4400+@2700MHz + DFI LP SLI-DR + 4x512 Kingston HyperX 3200U@240MHZ 2,5-3-3-6-1T + 8800GS i prilicno je bolja od druge masine gde je i 8800GT i novi Athlon X2 na 2800MHz, i ne vidim da stuca kao sto kazu ovi iz Tome. Da mi prodje vencanje sad za vikend, odradicu jedan test tako sto cu bocnuti moj bivsi Venice (leti na >2700MHz) koji je kod zeta u masini u moju LAN masinu.

Zakljucak im je, sudeci po licnom iskustvu, truba...

Cim je izasao prvi dual core, to je bio kraj single core procesora. Samo kad se setim, kad ukljucim recimo anti virus... sve mi zivo zablokira... ili jos gore kada trebam da odzipujem neki veliki fajl od par gigabajta, bukvalno NISTA ne moze da radi na kompu dok se to ne zavrsi. Znaci samo to kad se pogleda single core procesori su zavrsili pricu, a to koliko ima FPS u igrama... to je manje bitno.

Ovo sto si napisao nema veze sa istinom...

Poslednja izmena:
Ja bih voleo da se ovakav test odradi ovde na Bench-u, s obzirom da još uvek ima novih single-core procesora na tržištu. I to ovako: potpuno identičan hw za oba testa, znači AM2 platforma, samo CPU se menja, recimo Athlon LE vs X2, oba na istom taktu (recimo 3GHz, to mogu svi današnji K8), isti memorijski delioc, ista setovanja za memoriju.

EDIT:

Sad sam se setio, u ovom testu ima jedan sigle-core:

http://www.benchmark.rs/modules.php?name=BenchmarkNews&file=article&sid=14760&oliver=4957

http://www.benchmark.rs/modules.php?name=BenchmarkNews&file=article&sid=14760&oliver=4961

Obratite pažnju na LE-1620 i X2 5200+ , tu su negde slično setovani.
Šteta što nema više igračkih testova.

Poslednja izmena:

Pa recimo neki ljudi na XS-u koji su imali skupe FX procesore, a ima ljudi i u BG-u koji su vozili G80 u pocetku na A64 procesorima 😉
Ja sam doduse sa dolaskom G80 presao i na Core2, ali nismo mi vecina :wave:

Ok, izvinjavam se, zaboravio sam sta moze A64 na 2.6+. 🙂 :wave:

Btw, osim Crysisa, igre sa Bench testa su stare, tj. iz single-core ere su. Sto kaze Cat, steta sto nema igrackih testova CPU vs. CPU pa da korisnici sa Venice-ima (naravno, ekvivalent Venice-a bi bili LE Athloni) i X2-ojkama vide sta mogu da ocekuju kada urade upgrade graficke. Mada, razumem, to bi bio poobiman test...

@Misko78: Mislio sam na zvanican Benchmark test. 🙂

Poslednja izmena:
Ja sam obecao da cu odraditi cim mi prodje guzva oko svadbe, a vi "steta sto nema" Znaci bice.

Ukoliko je tvoje venčanje, želim ti sve najbolje i puno sreće!
Pusti rezultate, za to uvek ima vremena 🙂

Nego ajde predlozite nesto pa moze da bude i zvanican igracki test ako se svidi upravi.

Od procesora imam

S939 3700+ E6 San Diego ide do nekih 2700~2800MHz
S939 4400+ X2 E6 Toledo ide do 2700MHz
S939 3000+ E3 Venice ide do 2700MHz
AM2 BE-2350 G1 Brisebane ide do 2900~3000MHz

Od grafickih:

ATI 3850 256MB
NV 9500GT 512MB
NV 8800GT 512MB
NV 8800GS 384MB
a mogu da pozajmim i 3870X2

1. Koje igre da testiram?
2. Da li da klokujem procesore i na koju frekvenciju?
3. Ako je neko voljan da pomogne i donese neki Athlon LE npr. 1640 kao i neki Windsor za test neka se javi.
4. Takodje i neki 4850(70) da se i na tome izvre testovi.

Planirajte za vikend 15-16 NOV ili 22-23 NOV pa kad stignem.

zaboravljate na Kelerabu shto tera 6Ghz-a ? 🙂

Intel Celeron D 352 @ 3.2Ghz OC-ed @ 6Ghz:

http://valid.x86-secret.com/show_oc?id=115740

ja sam MOJ skoro zamenio sa 2180, ali mi je bio solidan na 4Ghz, ne vidim shta njemu fali, sobzirom da je jeftin ko djubre, i da tera ovoliko. jeste da su arhitekture skroz drugachije, ali za neku Office mashinu nije nimalo losh, a uz 7300GT je terao NFS sve delove na medium.

Poslednja izmena od urednika:
sto se mene tice ne moras se cimati, sve je to deo lepe proslosti 🙂 Bolje testiraj brak 🙂

Do skoro sam imao 3800+ x2 windsor, dok nije stigla zamena [4850e x2] koristio sam Sempron 1200, e ljudi neponovilo se. 😀

Poslednja izmena:
U starijim igrama je Dual Core nesto jaci klok za klok od Single Core-a, samo zahvaljujuci optimizaciji u drajverima. U ovom Tomovom testu, San Diego na 2.4 Ghz sa 1MB L2 u npr. u FEAR-u je brzi od Brisbane-a na 2.2 Ghz.
Kod novijih igara je razlika drasticna. Npr. velika je razlika u Bioshock-u. Kod drugara na Sempr0n-u je FPS bio bez malo duplo sporiji nego kod mene na Opteronu DC, sa istom grafickom.

Poslednja izmena:
Drugari nisam zaboravio nego imam hiljadu obaveza, malo cu da prolongiram obecano.

Nazad
Vrh Dno