- Učlanjen(a)
- 09.01.2002
- Poena
- 660
Isto kao i moj zakljucak.
A taj EAX i sve to.. Ma, ajte, molim vas! To je super samo u slucaju kada imas lepo pozicionirane SVE zvucnike, kao sto vecina ljudi nema. Kad kupujes 5.1 sistem, onda pre toga treba sve isplanirati kako postaviti. Ima creative program za kompenzaciju (kalibraciju) lose postavljenih zvucnika, ali ne treba ocekivati cuda tj. da popravi nemoguce! Imao sam z-5500 (5.1),pa znam da stvarno treba imati uslova u sobi da se to sve lepo namesti. I kad sve to namestis, valja!![]()
Ti očigledno ne znaš ni čemu služi EAX... Njegova glavna prednost nije u pozicioniranju zvuka na zvučnicima nego u obradi zvučnih izvora u igrama. Najprostiji primer za koji ti ne treba 5.1 sistem već se primeti i na običnim slušalicama je npr. određivanje iz kog pravca i na kom rastojanju se nalazi protivnik koji ti prilazi ili puca na tebe. Da li se nalazi na 2 metra od tebe na otvorenom prostoru ili iza zida, itd.
Ili u simulacijama vožnje, zvuk motora se menja u zavisnosti od okruženja, da li trenutno voziš kroz tunel ili ne itd. Zvuk okolnih automobila takođe zavisi od toga da li su sa tobom u tunelu ili se voze putem koji prolazi iznad/pored tunela itd.
Nadam se da si sada shvatio.
Isto kao i moj zakljucak.Ja trenutno imam postavljenje zvucnike za slusanje muzike i gledanje filmova, a ta pozicija odakle gledam filmove je daleko od mesta gde je monitor tj. gde ja sedim kad igram nesto. Prednji zvucnici su prakticno IZA mene dok sedim za kompom, tako da meni ne bi pomoglo ni 10 eaxa ni 20 kalibracija.
Za tebe je jedino rešenje da igre igraš sa slušalicama ,)
Citao sam negde, dal' ovde bese, da i nema neke razlike izmedju eax2@integr. i eax5. Pardon, ima razlike, ali vise ljudi koje je testiralo, nije uocilo neke bitne promene.
Zavisi od toga koji EAX konkretna igra podržava. Ako je podržan samo EAX 2, naravno da nema velike razlike bez obzira što zvučna podržava EAX 5. Drugo, mislim da sam već negde pomenuo, bitno je i kako je EAX 2 implementiran na konkretnoj integruši. Imaš na netu testove nekih Realtek čipova koji navodno imaju EAX 2 podršku ali je ona loše implementirana, tako da većina stvari na njima uopšte ne radi iako bi trebala.
Dalje, ako mislite da izmedju audigy 1 i x-fi ima bogzna kakvog napretka u kvalitetu zvuku, NEMA! Ovo je sto se tice slusanja muzike. Naravno da je bolja igra sa eax nego bez i to je neki kvalitet. Postoji onaj crystalizer ili kako bese, ali ne secam se nijednog audiofila koji to koristi. Ako tebi prija, super, to je tvoj ukus i to je najvaznije.
Opet nije tačno. Razlike i te kako ima. Imao sam do sada Sound Blastere različitih generacija. Najpre PCI128, pa Audigy 1, pa Audigy 2, pa Audigy 2ZS i sada X-Fi MusicXtreme i razlike ima. Nekad manje, a nekad više u odnosu na prethodni model ali tvrditi da je zvuk isti na Audigy 1 na na X-Fi XtremeMusic je besmisleno...
Live! i audigy karte vrse u sebi interni resampling sa 44khz na 48khz i taj deo im je lose uradjen. Zato ljubitelji muzike koriste kx drajvere i softwareski resampling na 48khz i na taj nacin dobijaju maksimum iz karte. Koriscenjem kx drajvera se gubi EAX podrska.
Razlika uopšte nije tolika i daleko od toga da je resampling očajno odrađen. Osim toga, X-Fi podržava ASIO 2 pa muziku možeš slušati i bez resamplinga. Lično tu nisam primetio neku razliku.
Eto, samo kazemda se ne treba preterano loziti na taj x-fi!
Da bi 5.1 i eax lepo radili treba se puno potruditi, a za stereo sisteme i nema neke svrhe uzimati ga. Posto se ni igre ne ubrzavaju s njim, jasno je ko treba da ga kupi.
Kao što sam rekao ranije nisi u pravu. Nekom zvuk znači manje nekom više ali mislim da je tvoja tema potpuno besmislena.
To bi bilo isto kao kad bi neko pokrenuo temu "koliko je veći FPS ako se igra pokrene u 256 boja umesto u 16 miliona"... Ja se nikad ne bih igrao u 256 boja, pa sve da imam 5 puta veći framerate.
Mnogo sam ovde jeo ***** i napisao previse, a niko nije probao sa x-fi i integrusom da uradi test... Citao sam malo specifikacije za creative kartice i video da ima onih sa 64mb nekog x-rama. Treba i te karte probati, ali su one tek skupe. Potrazicu po stranim forumima, ali bih voleo da i ovde okoncamo temu. Laku noc.
X-RAM se stvarno pokazao totalno beskoristan. Razlike su stvarno minimalne i tamo gde je podržan, pa stvarno ne vredi davati pare na to. Ali opet, X-RAM ne utiče na kvalitet zvuka.