Šta je novo?

Proverite kako vam radi hard disk!

Нешто ти је тај CPU utilization превелики за тако брз процесор. Мора да си одабрао мали stripe size (8k или 16k)?

Нешто ти је тај CPU utilization превелики за тако брз процесор. Мора да си одабрао мали stripe size (8k или 16k)?

Mozda zato shto mi je bilo brat bratu jedno 30 programa aktivno u pozadini + Mozilla sa jedno 25+ tabova i plus mi radi BOING koji sam namestio da mi optereti proc 100% ali sam se toga tek sad setio kad sam procitao tvoj post :wall:

:wave:

ICH10R na Maximus II Formula ploci, Raid0 4 x 640GB WD6400AAKS-2A7B0 16MB cache
HD Tach verzija 3.0.4.0, OS Windwos Vista Ultimate x64

quick 8MB test:

Long 32MB test

Poslednja izmena:

Evo kako radi kopiranje iz Total Commander-a na ovaj novi raid.
Podigao sam sa starog raid-a sistem (WinXP) i iz njega probao.
Bilo je potrebno koristiti neki veliki fajl, od nekoliko GB da bi moglo
da se izmeri koliko brzo moze da se kopira na 4 WD-a.
Kad su mali fajlovi iskopiraju se pa je nemoguce videti brzinu.
Ima oscilacija ali transfer se krece od minimalnih 90MB/s
kad pocne kopiranje pa sve do 150MB/s ako fajl izdrzi
a da se ne iskopira.
Sa single diskova brzina kopiranja je uslovljena njihovom brzinom.
Sa WD1600AAJS transfer je isao oko 60-70MB/s

Buka nije velika, to je moje subjektivno misljenje
Glasnije komponente u racunaru => TRUE se nalazi u sendvicu od 2 Chieftec 12x12x38mm ventilatora pa oni prave huk
A tu je i Radeon kome je posle bios intervencije default brzina na 30%
koji isto pravi huk
Vista leti sa ovom kolicinom RAM memorije, a plus za brzinu je mali random acces time.
To je ono sto mi se najvise svidja.
Cim ispraznim podatke "Samsung Spinpoint F1" odose ...

Poslednja izmena:
A koliko pored imash diskova za back-up? Malo je rizicno drzati to tako? Ipak 2+TB u RAID-u... Mlogoo :)

Imam jedan eksterni usb 2.5" Verbatim 250GB i to je dovoljno za sve
bitne podatke ... ovo ostalo i ako ode nije mi zao...
1TB video materijala za obradu i 300GB igrica koje se mogu ponovo nabaviti

Intel ICH9R
RAID 1 80GB

RAID 0 480GB

2 x WD3200AAKS-22B3A0

~500 MB Averange au :-devil-:

Tarmi, daj ne zezaj ljude :) ...

Realni average je onoliki koliko je dobio clan drda dve stranice prije, a ovo sto je Mitar Miric dobio, je sa ukljucenom writeback cache opcijom u Matrix drajverima, sa kojom dobija malo ubrzanje (ali niti blizu 500MB average, pogledajte samo burst speed i nerealnih 2500 MB/s), i dodatni rizik od gubitka podataka, U REALNOM RADU...

Drugim rjecima, taj average je samo za slikanje, i nista vise...To zna svako ko poznaje elementarnu matematiku (prosjecni average je 95 MB/s x 4 diska i opet ne moze ni u teoriji da bude blizu 480MB/s) i koje probao 6 i vise HDDova u realnom radu (2 x RAID0)...

Rezime: ICHxR je dobar kontroler, ali ipak ima taj famozni bottleneck efekat koji raste sa brojem diskova (sa dva cete dobiti realno ubrzanje od gotovo 90% sustained, ali sa vise taj procenat drasticno opada) na koji nisu imuni ni dosta ozbiljniji chipovi/kontroleri.

Poslednja izmena:
Naravno da je writeback cache ukljucen ... bez namere da zezam nikoga.
Ta opcija svakako pumpa rezultate ali opet i bez nje je brzo
Posebno random acces time, sto po meni najvise utice na utisak brzine sistema

Poslednja izmena:
Tarmi, daj ne zezaj ljude :) ...

Realni average je onoliki koliko je dobio clan drda dve stranice prije, a ovo sto je Mitar Miric dobio, je sa ukljucenom writeback cache opcijom u Matrix drajverima, sa kojom dobija malo ubrzanje (ali niti blizu 500MB average, pogledajte samo burst speed i nerealnih 2500 MB/s), i dodatni rizik od gubitka podataka, U REALNOM RADU...

Drugim rjecima, taj average je samo za slikanje, i nista vise...To zna svako ko poznaje elementarnu matematiku (prosjecni average je 95 MB/s x 4 diska i opet ne moze ni u teoriji da bude blizu 480MB/s) i koje probao 6 i vise HDDova u realnom radu (2 x RAID0)...

Rezime: ICHxR je dobar kontroler, ali ipak ima taj famozni bottleneck efekat koji raste sa brojem diskova (sa dva cete dobiti realno ubrzanje od gotovo 90% sustained, ali sa vise taj procenat drasticno opada) na koji nisu imuni ni dosta ozbiljniji chipovi/kontroleri.

Da se nadovezzem i docharam slikovito, ukljuchen WC je isto sto i ispisana PMPO snaga na mini linijama sa buvljaka :d
al' uvek ce biti ljudi koji veruju brojevima (numerologija? :S:) sta ces takav je zzivot
.
Sto se tiche tvog rezimea, bas bi bilo tako odoka, mada imaju ispisani kilometri
o toj temi. Posle 2 diska, svakim sledecim opada brzina za ~50% (treci ubrzava +50%, cetvrti +25% itd)
U ekspanziji novih storage tehnologija, primetno ubrzanje za stare dobre hard diskove je najefikasnije uz pomoc
nekog modernog nezavisnog HDD kontrolera (chitaj Areca)

Poslednja izmena:
2 x WD6400AAKS-00A7B2 odvojeno i u Maxtrix raid-u (samo raid0)

Prilozi

• WD6400AAKS_1.PNG
    WD6400AAKS_1.PNG
    50.1 KB · Pregleda: 133
  • WD6400AAKS_2.PNG
    WD6400AAKS_2.PNG
    37.1 KB · Pregleda: 87
  • HDTach_Raid0.png
    HDTach_Raid0.png
    33.6 KB · Pregleda: 135
  • HDTune_Benchmark_Intel___Raid_0_Volume.png
    HDTune_Benchmark_Intel___Raid_0_Volume.png
    33.2 KB · Pregleda: 98
Seagate Barracuda 7200.11 ST3640323AS, SD13 firmware i poredjenje sa WD6400AAKS. Subjektivno, disk je tisi od WD-a i hladniji nekoliko stepeni. Na zalost, Seagate je iz nekog razloga (legal rights?) zakljucao AAM i stavio u silent mod tako da mu je avg. access time relativno los.

Prilozi

• HDTach_ST3640323AS.png
    HDTach_ST3640323AS.png
    35.3 KB · Pregleda: 127
  • HDTune_Benchmark_ST3640323AS.png
    HDTune_Benchmark_ST3640323AS.png
    33.1 KB · Pregleda: 87
  • cuda_vs_caviar.png
    cuda_vs_caviar.png
    39.3 KB · Pregleda: 117
^^
Jel taj Seagate isto kao i WD6400AAKS ima dve ploche od po 320 GB ??

I kakav je to Matrix RAID ??

Intel Matrix Raid
gledajuci brzinu, ima dve ploce po 320MB

evo
a po clanku, to je ono sto sam ja napravio a pritom mi je dosta ljudi govorilo da to ne moze da sljaka tako kako sam ja zamislio..

Poslednja izmena:
^^
Jel taj Seagate isto kao i WD6400AAKS ima dve ploche od po 320 GB ??

I kakav je to Matrix RAID ??

Zanimljivo, retko koji prozivodjac navodi taj podatak. Ono sto sam nasao na net-u je da ima 2 poloce od 320GB tako da je ovo, zakasneli, Seagate-ov odgovor na WD6400AAKS.

Poslednja izmena:
hd tach2.jpg

- to je rez. e sad jedno noob pitanje, hteo sam da u praksi proverim performanse ovog diska i kopirao sam fajl od oko 7,5 GB iz jednog u drugi folder na istoj particiji i to je trajalo 3:15 min, odnosno ako podelim veličinu fajla sa vremenom dobijam da je brzina kopiranja oko 39 MB/s, da li je to ok rezultat za ovaj disk
- pri instalaciji xp-a u biosu je bilo podešeno IDE, za ACHI mi je tražio da ubacim flopi sa nekim drajverima ali to nisam dobio uz ploču, tj jesam ali na običnom instalacionom CD-u sa uputstvom kako da napravim flopi sa tim driver-ima:S:
- a pitanje bi bilo ima li neke razlike u realnom radu harda između ova dva moda

Pogledajte prilog 42271

- to je rez. e sad jedno noob pitanje, hteo sam da u praksi proverim performanse ovog diska i kopirao sam fajl od oko 7,5 GB iz jednog u drugi folder na istoj particiji i to je trajalo 3:15 min, odnosno ako podelim veličinu fajla sa vremenom dobijam da je brzina kopiranja oko 39 MB/s, da li je to ok rezultat za ovaj disk
- pri instalaciji xp-a u biosu je bilo podešeno IDE, za ACHI mi je tražio da ubacim flopi sa nekim drajverima ali to nisam dobio uz ploču, tj jesam ali na običnom instalacionom CD-u sa uputstvom kako da napravim flopi sa tim driver-ima:S:
- a pitanje bi bilo ima li neke razlike u realnom radu harda između ova dva moda

AHCI podrzava hot plugging i NCQ. NCQ bi ti doneo, mozda, nesto bolje performanse u gore pomenutom kopiranju. Postoji fora da ubacis podrsku za AHCI u OS (WinXP/XP64,Vista ...) iako nije instaliran sa AHCI podrskom:

http://forums.hexus.net/hexus-hardw...hout-reinstalling-windows-p35-ich9-ich9r.html

Ukratko, treba u Registry-u ubaciti servis i sve kljuceve koji ce omoguciti Windows-u da se podigne pod novim kontrolerom. Ja sam to uspesno uradio za Win XP i Vistu i za AHCI i za Raid kontroler. Inace sve ovo vazi za ICH8/9 juzni most, u principu moze i za druge samo je poenta da se ukucaju prave VEN i DEV vrednosti. Njih mozes naci u instalaciji Intel Maxtrix Storage driver-a u INF fajlovima.

Prostija fora sa instalacijom sa AHCI podrskom je kada u WINu na silu instaliras drajvere za SATA granu (za AHCI) i onda trazi restart. Pri resu odes u BIOS i promenis u AHCI mod i dize se WIN bez problema.

Kolega, odlicno i elegantno resenje.

kada u WINu na silu instaliras drajvere za SATA granu (za AHCI) i onda trazi restart.

kako na silu.. ako moze pojasnjenje posto intelov setup ispise da nema odgovarajuceg drajvera i da ne moze da nastavi...

kako na silu.. ako moze pojasnjenje posto intelov setup ispise da nema odgovarajuceg drajvera i da ne moze da nastavi...

- zapravo ispiše:

This computer does not meet the minimum requriments for installing the software :S:

- tako da bi bilo korisno da autor ideje o nasilnoj instalaciji drajvera pojasni kako silovati sistem:trust:

Mozda ako se ne ide preko setup.exe-a, vec ekstrakcijom tih fajlova i onda "nasilnim" dodavanjem preko Device Manager-a... ?

zbog tog "mozda" nam i treba objasnjenje postupka..

Vrh Dno