Šta je novo?

Proverite kako vam radi hard disk!

WD Caviar SE16 640 GB

Prilozi

• WD6400AAKS.JPG
    WD6400AAKS.JPG
    98.6 KB · Pregleda: 202
Poslednja izmena:
Seagate SATAII 320 GB 16 MB

Maxtor ATA 160 GB 8 MB

velociRaptor @ 300Gb

Poslednja generacija Raptora, trebalo bi uskoro da stigne jos jedan za RAID, testiracu pa cu poslati rezultate, ovo je single drive u konfi iz potpisa.

Prilozi

• HD Tach.jpg
    HD Tach.jpg
    230.6 KB · Pregleda: 231
WD6400AAKS :smoke:

Prilozi

• WD6400AAKS_32m.jpg
    WD6400AAKS_32m.jpg
    202.4 KB · Pregleda: 199
Poslednja generacija Raptora, trebalo bi uskoro da stigne jos jedan za RAID, testiracu pa cu poslati rezultate, ovo je single drive u konfi iz potpisa.

Uuuuu, dobar mali :-devil-:

Stvarno je Raptor opak, nego me interesuje koliko je bucan jer ipak je to 10000 rpm?

Stvarno je Raptor opak, nego me interesuje koliko je bucan jer ipak je to 10000 rpm?
Uopste nije toliko bucan kao sto mislis iako je 10k rpm, ali definitivno nije apsolutno necujan ;)
Ako se priblizis doovljno blizu, cuje se tih visokofrekventni zvuk motora (solidno tise od starijih Raptor-a) koji bi mozda nekom smetao ukoliko drzi kuciste na stolu, pa mu je blizu uha, ali ima gomila diskova na 7200rpm koji su bucniji tako da je sto se toga tice ok. Medjutim, ono sto se definitivno cuje je cangrljanje glava kada radi seek koje mogu neznatno da se utisaju ako se ukljuci AAM, ali se i dalje cuju :S:
Ako HDD stalno nesto pretrazuje i drlja na sve strane, onda ce se cuti sitno caktanje glava, ali za home korisnike u nekom prosecnom radu se to uglavnom ne cuje. Sve u svemu s obzirom da je 10k rekao bih da je prilicno tih i vise nego dovoljno hladan :D

Poslednja izmena:
E pa ako je tako onda ga verovatno uzimam imao sam malo razmisljanja oko buke ali ako nije nista strasno onda super. Jel zna neko koja je okvirna cena i da li se uopste moze naci kod nas?

Poslednja izmena:
Seagate ST3500320AS

Prilozi

• untitled.jpg
    untitled.jpg
    193.7 KB · Pregleda: 133
Mogu da potvrdim ono sto je rekao Crni, moje kuciste se nalazi pored monitora na stolu i disk se ne cuje nista vise od tiseg 7200rpm diska, jedna od udarnih novina novog raptora (pored brzine, formata itd..) jeste i smanjen nivo buke koji drajv emituje. Sto se tice cene, ne znam kakva je trenutna situacija u Srbiji, ja sam moj ovde preko bare platio oko $340(sta pdv-om), znam da je WD najavio da ce se uskoro pojaviti modeli od 150gb i jos jedan manji ako se ne varam, tako da ako zelis da prodjes jeftinije, mozes da sacekas.

E pa ako je tako onda ga verovatno uzimam imao sam malo razmisljanja oko buke ali ako nije nista strasno onda super. Jel zna neko koja je okvirna cena i da li se uopste moze naci kod nas?

Ако изађе модел од 150gb, имаће само једну магнетну плочу и две главе, што би требало да донесе нешто мало боље време случајног приступа због мање инертности механизма за померање глава. Биће то брз диск(ић).

Poslednja izmena:
Ако изађе модел од 150gb, имаће само једну магнетну плочу и две главе, што би требало да донесе нешто мало боље време случајног приступа због мање инертности механизма за померање глава. Биће то брз диск(ић).
...i za dlaku hladniji, ali skuplji po GB ;)
Mada, 150GB je i vise nego dovoljno za sistemsku particiju, a za razliku u ceni se moze uzeti neki 500GB/7200rpm :)

Segate Baracuda 250g 16mb

Prilozi

• hd test.JPG
    hd test.JPG
    143.5 KB · Pregleda: 159
Да ли неко зна да ми објасни зашто је мени графикон трансфера онако "искрзан". За онај велики пад при средини сам ја крив, пошто сам чачнуо систем док је радио скенирање...

sad videh da kod mene nesto nestima. ovde ima bljih rezultata nego kod mene!

Hitachi 400GB 16MB SATAII na Gigabyte P35-DS3L rev 2.0 (ICH9)

Kada je hard u BIOS-u na AHCI (SATAII) podesavanju onda je burst oko 198 MB/s, a kada se to ugasi, tj. prebaci na IDE compatibility onda skoci na oko 216 MB/s :) Obe vrednosti su malo low zar ne? :) Svi ostali programi (i antivirus) su ugaseni prilikom testiranja.

HDTune rezultat je radjen kada je acoustic vrednost stavljena na 191 (od 255 kada je najbucniji, ali i najbrzi) sto je granica izmedju tihog rada i "drljanja" :)
HDTach je radjen sa iskljucenim acoustic podesavanjima, tj. u najglasnijoj verziji :)

@Ostoja: vidi da li ti je u BIOS-u na ploci ili u podesavanjima hard diskova (verovatno imas neki tool za ceprkanje po tvom hard disku) ukljucen "Spread Spectrum". To bi trebalo da bude iskljuceno, a moguce da je ti je onako "sinusoidalan" rezultat zbog toga :) Probaj da iskljucis, ako imas tu opciju (ili u BIOS-u ili za same hard diskove ili na oba mesta), pa javi :)

Prilozi

• HDTune_Benchmark_Hitachi_HDT725040VLA_acoustic191.png
    HDTune_Benchmark_Hitachi_HDT725040VLA_acoustic191.png
    39.2 KB · Pregleda: 97
  • Hitachi 400GB 16MB SATAII.png
    Hitachi 400GB 16MB SATAII.png
    19.5 KB · Pregleda: 137
2x250gb Seagate 16mb sata2 raid 0
Levo 8mb desno 32mb

Prilozi

• hdd.jpg
    hdd.jpg
    328.6 KB · Pregleda: 123
  • hdd 32.jpg
    hdd 32.jpg
    330.3 KB · Pregleda: 123
Poslednja izmena:
@Ostoja: vidi da li ti je u BIOS-u na ploci ili u podesavanjima hard diskova (verovatno imas neki tool za ceprkanje po tvom hard disku) ukljucen "Spread Spectrum". To bi trebalo da bude iskljuceno, a moguce da je ti je onako "sinusoidalan" rezultat zbog toga :) Probaj da iskljucis, ako imas tu opciju (ili u BIOS-u ili za same hard diskove ili na oba mesta), pa javi :)

Опција "Spread Spectrum" је угашена одавно (по навици је угасим чим купим плочу). Видим да је и неко са Интеловим чипсетом пре мене исто имао овако "зубат" резултат... Гремлини? ,)

prva slika WD3200AAKS 320gb sata II
druga slika WD5001ABYS 500gb sata II

Prilozi

• hard 320gb.jpg
    hard 320gb.jpg
    186.1 KB · Pregleda: 133
  • hard 500gb.jpg
    hard 500gb.jpg
    182.6 KB · Pregleda: 125
Maxtor

Maxtor pata 250gb...nije neki rezultat... :S

Poslednja izmena:
-Chipset P965 / ICH8

Seagate Barracuda 7200.10 SATA 3.0Gb/s 320-GB / 16MB Hard Drive

b985203b90.jpg

Maxtor DiamondMax Plus 9 ATA133 160GB / 8MB

44b099e078.jpg

Seagate Barracuda 7200.10 SATA 3.0Gb/s 160-GB / 8 MB Hard Drive

2546b50ca6.jpg

Na ovom zadnjem nije skinut jumper za SATA150 / SATA300 mod a sad me mrzi da gasim komp i izvadim jumper.

Intel raid0 2 x WD3200AAKS-22B3A0:
hdtachbenchmarkintelraifa5.jpg

A cemu je fora sa ovim padanjem transfera na svakih 10% testa kod Hitachi-ja?
hdtunebenchmarkhitachihdj2.png

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno