Šta je novo?

Acer Aspire 5530G-702G32Mi

I kakav je odnos crossfire ati 3200 + 3470 u odnosu na nvidia 8400m.

Mislim da nema preterane razlike izmedju 3470 i 8400M grafika sto se performansi tice, ali ce ti model sa 3470 grafikom dosta ustedeti na bateriji kada si van strujne mreze, jer onda se pali integrusa ATi3200.

Inace moram da pohvalim ovaj 5530G-702G32Mi, stvarno je lepo izbalansiran, taj hdd od 320GB mu je kao slag na torti:).

Poslednja izmena:
Mislio sam da li je AMD Athlon 64 X2 Dual-Core u radu osetno bolji od AMD Turion X2 DualCore RM70. I kakav je odnos crossfire ati 3200 + 3470 u odnosu na nvidia 8400m. Konkretno da li mi se isplati da dam skoro 12.000 vise za ACER Aspire 7520G-403G32Mi Napominjem da mi 17'' monitor ne znaci preterano. Lap bi treba da mi bude "desktop replacement", s tim da ne igram igrice, ali hocu sa vremena na vreme da poteram neki need for speed ili tako nesto, nista preterano zahtevano na high performansama.

Ovo je bilo kljucno, jer sam procitao da ce sledeci Windows 7 moci da radi samo na 64-bitnim platformama.

Ako ces "svremena na vreme" da poteras need for sped razmotri sledece modele:

Extensa 5630G-582G25Mn ide sa vista home premium cena mu je 56490 kad odbijes vistu lap dodje oko 48000, ima ATI 3650 sa 512 mb.

ili MSI
GX610PX-043EU koji je na amd-u turion na 2.0 mhz ali ima ati 2600 sa 256 mb hdd 250 i cenu od 49999 din bez viste je.

i naravno ovaj ko moj kome je cena sad 48990 din bez viste.

Da bi imao poredjenje o sarenim cenama i proizvodjacima evo i jedne toshibe sa Atijem 3470 bez crosfire ali ima c2d jel:)
Toshiba Satellite A300-1G5 ima c2d 2.16 3 gb rama 250 hdd sa vistom i kosta tricavih 64990.
Sve cene su uzimane kod istog prodavca samo radi poredjenja negde su mozda manje negde vece.

Dobro razmisli pre kupovine sta ti stvarno treba jer posle nema menjanja kao kod desktopa. To je sto je mozes da stavis vise memorije veci hard ali graficku tesko. Zato polako biraj.

Ja sam se manje vise odlucio tj dvoumim se, kao sto rekoh u prethodnom postu, izmedju tog kao sto si ti uzeo i ACER Aspire 7520G-403G32Mi , odnosno da li ovaj drugi stvarno vredi 12.000 vise (ne racunajuci Vistu), pa me zanima vase misljenje o tome posto nemam puno iskustva sa lapovima. Hvala

Uspeo sam da instaliram vistu,bez ikakvih problema!Hvala na pomoci,svima!!!
Jel ima neki program da ocitava trenutne temperature?
Jel ima neko tacan link sa kog mogu da skinem najnovije drajvere za graficku,posto ja ne umem da nadjem!?
Jel moze negde da se podesi boja monitora?
hvala na odgovorima

Uspeo sam da instaliram vistu,bez ikakvih problema!Hvala na pomoci,svima!!!
Jel ima neki program da ocitava trenutne temperature?
Еverest
http://www.lavalys.com/products/download.php?ps=UE&lang=en
А за регистровану верзију се снађи сам ;).

Jel ima neko tacan link sa kog mogu da skinem najnovije drajvere za graficku,posto ja ne umem da nadjem!?
На то сам већ оставио одговор на претходној страници ;):
http://www.driverheaven.net/modtool.php

Ja sam se manje vise odlucio tj dvoumim se, kao sto rekoh u prethodnom postu, izmedju tog kao sto si ti uzeo i ACER Aspire 7520G-403G32Mi , odnosno da li ovaj drugi stvarno vredi 12.000 vise (ne racunajuci Vistu), pa me zanima vase misljenje o tome posto nemam puno iskustva sa lapovima. Hvala

Ti ne citas pazljivo nit si proverio specifikacije modela koje sam naveo kao primer. Acer 7520G osim 17" monitora koji radi u lepoj rezoluciji nema nista specijalno sto bi opravdalo 12000 tisuca. nit ima crosfire nit mu je graficka za iole ozbiljnije "povremeno" igranje. Extensa 5630G-582G25Mn je zmaj u odnosu na moj i na tvoj izbor (nije ga bilo kad sam ja kupovao inace se ne bi dvoumio ni sac) evo ti specifikacije pa nek drugi malo prokomentarisu:
pecifikacija

Procesor Intel® Core™2 Duo P5800 2.0GHz 3MB FSB800MHz (Montevina)
Memorija 2048MB DDR2 667MHz
HDD 250GB SATA 5400rpm
Monitor 15.4" WXGA 1280x800 Crystal Brite
Grafička karta ATI Mobility Radeon HD3650 512MB
CD/DVD DVD RW Dual Layer
Zvučna karta 16-bit Sound Card
Zvučnici Stereo Speakers
Modem V.92 56k Fax Modem
Mrežna karta 10/100/1000 Gigabit Lan
Wireless Intel WiFi 5100 802.11 a/g/n quadmode with MIMO technology
Operativni sistem Windows Vista Home Premium
Baterija 6 cell battery up to 3h life
Težina 2.65 kg

kad odbijes cenu viste koja je 8600 kod imtela sa 8% poreza kad je uz racunar je 48150 sto je smesno za laptom sa tim karakteristikama.

Msi koji sam pomenuo sa svojom 2600 daje 5990 markova u 3dmark05 cemu 8400 nemoze ni da pridje.

ukusi su razliciti ali ako si vec resio da das dodatnih 12000 sto na cenu mog prelazis 60000 onda uzmi ovog acera ko moj ili jos bolje ovu Extansu 5630Gi da te vidi bog. Orginalna vista je mnogo lepa stvar na laptopu, jes da nije jeftina ali kad se autorizuje skidas sve update da te ne boli glava. Znas kako je kad ti propadne autorizacija posle 5-6 meseci a na masini si sve sredio kako treba...

Mislim da nema preterane razlike izmedju 3470 i 8400M grafika sto se performansi tice, ali ce ti model sa 3470 grafikom dosta ustedeti na bateriji kada si van strujne mreze, jer onda se pali integrusa ATi3200.

Inace moram da pohvalim ovaj 5530G-702G32Mi, stvarno je lepo izbalansiran, taj hdd od 320GB mu je kao slag na torti:).

Kad su same u masini onda su tu negde. Ali ako je 3470 na 780G onda je tu i 3200 i zajedno imaju 1000 markova vise koji mark gore dole jer rade u hybrid crosfire x modu. Merio pod vistom sa i bez cf. a 1000 markova je 25% i vise nego bez njega kad imas ~3500 markova kad je sama :)

p.s. mrzi me da se vracam unazad da trazim gde sam okacio rezultate sa i bez cf-a u visti

@Stiglar
Znam, procitao sam post od pocetka. U 3Dmarku05 8400M ima rezultat oko 4000poena, kako mi se cini.... Dok 3470 u cfX modu sa 3200 ima 4500, sto i nije mnogo velika razlika, ali u stednji baterije je velika naravno, gde 3470 sa 780G chipsetom odnosi pobedu u odnosu na 965m

Poslednja izmena:
@Stiglar
Znam, procitao sam post od pocetka. U 3Dmarku05 8400M ima rezultat oko 4000poena, kako mi se cini.... Dok 3470 u cfX modu sa 3200 ima 4500, sto i nije mnogo velika razlika, ali u stednji baterije je velika naravno, gde 3470 sa 780G chipsetom odnosi pobedu u odnosu na 965m

8400M 4000 markova? sumnjam al da proverimo zajedno evo linka:
http://www.notebookcheck.net/NVidia-GeForce-8400M-G.3710.0.html

a evo i linka za 3470 poredjenja radi:
http://www.notebookcheck.net/ATI-Mobility-Radeon-HD-3470.9594.0.html

Sorry ali stvarno sam negde video taj rezultat. Ili sam pobrkao, a ocito da jesam :)

Poslednja izmena:
Jel zna neko koje drajvere treba da instaliram za kameru da bi mogao da snimam a ne samo da slikam??

Jel zna neko koje drajvere treba da instaliram za kameru da bi mogao da snimam a ne samo da slikam??

Ne trebaju ti drajveri za to vec samo aplikacija koja vidi WDM driver od kamere. Probaj Active Webcam video capture ili Win AVI video capture. Ja koristim ovaj poslednji i stvarno je ekstra. A naravno tu je i VLC....

Poslednja izmena:
pozdrav svima. kupio sam pre par dana ovaj komp., i stvarno je dobar za te pare, međutim imam problem sa zvukom a vidim da niko od vas nije imao. naime, instalirao sam XP sp2 i sve drivere sa cd-a koji ide sa racunarom, redom, pocevsi od ati drivera zatim zvuka itd...međutim kad pustim muziku iz winampa, onaj sub woofer sa donje strane kompa krcka, suska kao da je produvao i to pri svim jačinama zvuka, ne samo na najjacem. prvo sam mislio da mi ne valja taj zvucnik, ali desava se cudna stva. ukljucim komp, startujem winamp i ono krci, onda ugasim winamp (probao sam i nekoliko različitih winampa), pustim film iz KM playera, odmah ga ugasim i kad opet upalim winamp, sve radi normalno. ovo verovatno znaci da je sam zvucnik ok, ali se neki driveri kolju. bio sam u pakomu gde sam ga i kupio, da pitam sta da radim, rekli su mi da instaliram audio patch sa microsoft-ovog sajta kb835221 za HD audio kartice i mozda ni samo to neće pomoći nego moram ponovo da instaliram sistem pa tek onda instaliram patch. naravno nije radilo pa sam reinstalirao windows kompletno, prvo instalirao ati driver, a pre instalacije drivera za zvuk instalirao i taj patch kao sto su mi rekli, međutim sve je ostalo isto. mozda se ne podnose driveri za ATI HDMI i ovi sa realtek-a, stvarno ne znam sta da mu radim. mislio sam i da probam vistu, ali trebalo bi da zvuk radi ok i sa XP-om, kao sto je i vama radilo. ako neko zna sta da mu radim......neko od vas je pitao za empower....moze da radi i na xp, evo linka, mozda nekome i zatreba. trazice vam framework 1.1 da bi radio. http://komku.blogspot.com/2008/09/acer-aspire-5530-and-5530g-windows-xp.html pa tamo ispod drivera za XP nadjite link za empower.
hvala

I ja imam isti problem sa zvukom na XP-u, dok na visti radi normalno. Dakle sve je ispravno, postoji softverski problem.
Ja nisam isto uspeo da resim to, skoro sam reinstalirao win, instalirao SP3 i opet ista stvar.

Poslednja izmena:
E, dobro je, nisam sam. vec sam mislio da cu morati da ga nosim na reklamaciju, zbog zvucnika sad mi je lakse :D onda vista pa da ne mislim. a kako radi sa vistom. da li cu morati da mu dokupljujem jos 2 gb memorije?
hvala na odgovoru u svakom slucaju
pozz

Radi ok, ja licno nemam nameru da kupujem vise memorije. Doduse, ja nisam nesto preterano zahtevan po pitanju brzine pa ti ne mogu reci detalje. :)

Sto se krcanja tice, sad sam instalirao more raznih gluposti posto je xp tek instaliran i cini mi se da ne krci vise u toj meri. Ne znam da li je tome doprinela instalacija empoweringa sa sajta koji si dao?
Evo bas pustam mp3 preko winampa i cini mi kao da je krcanje nestalo, ili ja ne mogu da provalim da krci - doduse, i dalje primetno krci kad se windows startuje i odsvira onu svoju startup melodiju. :(

Uopste mi nije jasno sta se desava.

Poslednja izmena:
ev ja imam jos jedno pitanje.dobio sam loptop i prezadovoljan sam ulozenim.sve se vrti kao ludo na njemu hahaha nego nesto ne kontam.naime instalirao sam graficku po onim uputama sa mobility moderom ali u ccc mi ne stoje dvije graficke.kada je na high performance ondda je u HD 3450 a i kada je u power saver isto tako.nigdje jos nisam vidjeo da prebaci na integresu ili nisam gledao na pravom mjestu.evo nekih slikica pa prosudite.na 3d marku 06 je imao oko 2340 poena.to pitam samo da znam da li izvlacim maximum iz njega ili nesto nisam instalirao kako treba u vezi graficke.evo slikice pa prosudite.

ev ja imam jos jedno pitanje.dobio sam loptop i prezadovoljan sam ulozenim.sve se vrti kao ludo na njemu hahaha nego nesto ne kontam.naime instalirao sam graficku po onim uputama sa mobility moderom ali u ccc mi ne stoje dvije graficke.kada je na high performance ondda je u HD 3450 a i kada je u power saver isto tako.nigdje jos nisam vidjeo da prebaci na integresu ili nisam gledao na pravom mjestu.evo nekih slikica pa prosudite.na 3d marku 06 je imao oko 2340 poena.to pitam samo da znam da li izvlacim maximum iz njega ili nesto nisam instalirao kako treba u vezi graficke.evo slikice pa prosudite.

Извлачиш максимум из графичке. Како ради интегрисана HD 3200 немам појма. Иду у Power Play и чекирај га да ради ;). Можда није чекирано (чисто сумњам, али провери).

E, dobro je, nisam sam. vec sam mislio da cu morati da ga nosim na reklamaciju, zbog zvucnika sad mi je lakse :D onda vista pa da ne mislim. a kako radi sa vistom. da li cu morati da mu dokupljujem jos 2 gb memorije?
hvala na odgovoru u svakom slucaju
pozz
Виста ради глатко са 2 GB меморије (погледај моју конфигурацију). Само је треба мало подесити ;).

Poslednja izmena:
ma ne kontam zasto mi tamo izbacuje HD 3450 a graficka je 3470???ne kotam nikako probat cu ove nove drivere sa ati-jeve stranice staviti pa vidjeti sta ce se desiti.

zvuk na xp-u

pogledajte u mixeru za zvucnu da li je microgfon namesten na boost. ako jeste probajte da iskljucite i zvuk ce se normalizovati. kod mene je pomoglo jer sam koristio boost dok sam koristio skype i zaboravio da ga iskljucim posle.

Citiram korisnika STILGAR "Prijatno iznenadjenje sam doziveo sa ubacivanjem cd-a koje sam dobio uz laptop: na njemu su svi driveri za xp i za vistu."

Ja sam pre tri nedelje kupio ACER ASPIRE 5530G-702G16Mi [AMD TurionX2 Dualcore RM70 (2.0GHz/1GB/3600FSB), ATI M780G chipset PUMA Platform
memorija 2GB DDR (1x2GB), 160GB HDD SATA (5400rpm), DVD-RW Dual Layer,ATI Radeon HD3470-256MB (ATi Hybrid crossfireX Technology),15.4 inch WXGA 1280x800 HighBrightness (220nit),Integrated 1.3MPix crystalEye webcam, Dolby Home Theater Sound, WLAN 802.11 b/g, Gigabit LAN, BlueTooth 2.0, Modem, Built-in Microphone, 5-in-1 card reader, HDMI, Easyport IV connector for docking station, 4xUSB, FingerPrint reader, Expresscard slot, VGA port, 6 cell batteryup to 2:30h, tezina 3kg.OS:Microsoft Vista HomePremium]

Uz njega nisam dobio nikakav CD sa drajverima :-( Ako ti nije problem da mi narežeš taj CD sa drajverima pa ću ja doći u BG da ga pokupim (naravno, platiću ti troškove). Jer se ubih tražeći drajver za SCSI HDD :-( Sa kompi.blogspot.... sam skidao ali kada ga slipstrimujem u XP - NE RADI. Dopusti mi instalaciju XP, ali kada posle restarta ulazi u XP - na kratko prijavi neku grešku i resetuje se (u stilu da ne vidi HDD, a već je na TOM HDD-u instalirao XP ?!). Sve moguće sam AHCI drajvere (samo za AMD ATI) probao slipstrimovati i - NIŠTA! Ako ti imaš neki savet slobodno me kontaktiraj na [email protected]. Unapred zahvalan sretni vlasnik ACER ASPIRE 5530G :))))

Poslednja izmena:
evo da i ja prijavim jedan problemcic.naime ne mogu instalirati lan da si ne znam ti sta.barem ja mislim da je lan u pitanju pise ethernet controler ali nece driivere da instalise i nece.radio sam po uputama na cd-u sa driverima ali ne ide?sta mi je ciniti

Citiram korisnika STILGAR "Prijatno iznenadjenje sam doziveo sa ubacivanjem cd-a koje sam dobio uz laptop: na njemu su svi driveri za xp i za vistu."

Ja sam pre tri nedelje kupio ACER ASPIRE 5530G-702G16Mi [AMD TurionX2 Dualcore RM70 (2.0GHz/1GB/3600FSB), ATI M780G chipset PUMA Platform
memorija 2GB DDR (1x2GB), 160GB HDD SATA (5400rpm), DVD-RW Dual Layer,ATI Radeon HD3470-256MB (ATi Hybrid crossfireX Technology),15.4 inch WXGA 1280x800 HighBrightness (220nit),Integrated 1.3MPix crystalEye webcam, Dolby Home Theater Sound, WLAN 802.11 b/g, Gigabit LAN, BlueTooth 2.0, Modem, Built-in Microphone, 5-in-1 card reader, HDMI, Easyport IV connector for docking station, 4xUSB, FingerPrint reader, Expresscard slot, VGA port, 6 cell batteryup to 2:30h, tezina 3kg.OS:Microsoft Vista HomePremium]

Uz njega nisam dobio nikakav CD sa drajverima :-( Ako ti nije problem da mi narežeš taj CD sa drajverima pa ću ja doći u BG da ga pokupim (naravno, platiću ti troškove). Jer se ubih tražeći drajver za SCSI HDD :-( Sa kompi.blogspot.... sam skidao ali kada ga slipstrimujem u XP - NE RADI. Dopusti mi instalaciju XP, ali kada posle restarta ulazi u XP - na kratko prijavi neku grešku i resetuje se (u stilu da ne vidi HDD, a već je na TOM HDD-u instalirao XP ?!). Sve moguće sam AHCI drajvere (samo za AMD ATI) probao slipstrimovati i - NIŠTA! Ako ti imaš neki savet slobodno me kontaktiraj na [email protected]. Unapred zahvalan sretni vlasnik ACER ASPIRE 5530G :))))

nema problema kad budes u bg cimni me na mob 062 8676173 da se dogovorimo i da dodjes po disk.

evo da i ja prijavim jedan problemcic.naime ne mogu instalirati lan da si ne znam ti sta.barem ja mislim da je lan u pitanju pise ethernet controler ali nece driivere da instalise i nece.radio sam po uputama na cd-u sa driverima ali ne ide?sta mi je ciniti

pod xp u control panelu, device, pise da je instaliran driver za mreznu sa ovim nazivom:
Broadcom NetXtreme Gigabit Ethernet
a wirles je Atheros AR5007EG.

ne korisim xp vista je u pitanju sa sp1.u redu je wireles je ok ali na visti ne ide instalacija lan-a

Ja sam imao problema sa instalacijom lana na 64bitnoj visti, ali buduci da sam se odmah prebacio na 32bita nisam ni pokusavao nesto posebno. Isto tako nije htelo.
Na ovoj visti 32bit koju sad imam radi najnormalnije, tj. driver se nalazi u folderu lan.

@Stilgar

Ajde reci mi,kako stojis sa bukom.
Jeli bucan kada igras igre?
Kakva je buka kada surfujes netom,ili eadis u office-u ili gledas film?

To me bas zanima,posto nameravam da kupim nesto slicno tvojem laptopu!

@Stilgar

Ajde reci mi,kako stojis sa bukom.
Jeli bucan kada igras igre?
Kakva je buka kada surfujes netom,ili eadis u office-u ili gledas film?

To me bas zanima,posto nameravam da kupim nesto slicno tvojem laptopu!

Buka? Uopste ga ne cujem, ladan je ko spricer. procesor 55 stepeni, gpu 44 hard 40 stepeni gde god pipnes po kucistu svuda je ladan. Kupuj slobodno. :)

Vrh Dno