Nemam ja tu šta da mislim, meni je namenjen svaki alat koji može da mi završi posao dovoljno brzo i dovoljno kvalitetno. Nisam gadljiv ni na šta šta bi mi uštedelo vreme, koje mi je najskuplji resurs, niti gledam da pakovanje mora da sadrži "Pro" napisan helvetikom. Ako mi stvar brzo i lako završava vbscript ili bash script, koristiću ga; ako mi stvar završava tek J2EE, koristiću J2EE.
A ovaj pasus prosto zato što si izreklamirao ovaj mali bejzik kao nešto vrlo ograničeno, a tako moćno, da završava posao kraće, brže i bolje, nego "klasični upotrebni" jezici (odnosno ispada da je njima to nemoguće završiti u nekom normalnom ljudskom roku).
Osnove programskih jezika neću nikome obrašnjavati preko pokea. Ali neću ni preko vrlo ograničenog jezika, koji ne zadovoljava kriterijume sasvim prosečnog modernog programskog jezika, a koji ionako nema nikakve primene ili upotrebe u "stvarnom svetu". E super dečko što si naučio da prošetaš kornjaču po ekranu u ovom jeziku (i tako potrošio svoju srednju školu), a sad zaboravi sve šta si naučio. Ako si hteo da se baviš programiranjem, do sada je trebalo da budeš koliko-toliko tečan programer sa osnovama, fakultet je suviše kasna tačka za početak. Stvari su toliko narasle, da zamajavanje usputnim stvarima jednostavno oduzima previše dragocenog vremena - za srednjoškolce, konkretno. Ako je ovakav alat za decu, da ih zagolica, onda da. Verujem da klinci i srednjoškolci imaju malo drugačiji fokus, iq, kapacitet učenja i ostalo.
Poke je trebalo da na najbanalniji mogući način podseti kako je malo potrebno od vizualnog fidbeka da čovek kaže "hej, ovo sam ja uradio" i kako je šetanje kornjače po ekranu ne predstavlja stvar koja je do ovog momenta tražila poseban jezik. Ne mora da bude C++ ili neki top notch jezik ili tehnologije, važno da je neki "živi" jezik u pitanju, koji može da nastavi da se koristi i nakon tih početnih lekcija, da se to znanje može primeniti dalje, jer se znanje gradi. Upravo ta kontinuiranost je karta na koju igra MS izbacivanjem ovog jezika, baj d vej.
No, MS na stranu, šta misliš šta bi se desilo sa tvojim prosečnim srednjoškolcem, koji je nekako i uspeo, kako ti kažeš, da "svari" nekako taj pojednostavljeni jezik, i onda proguta crvenu pilulu, izvadi se iz matrixa i shvati da programiranje u stvarnom svetu izgleda totalno drugačije?