Šta je novo?

Pohvale za Canon & BG Electronic!

• Začetnik teme Začetnik teme milee
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Budimo realni SX110 je 16x bolji aparat od S1, ne budimo neskromni.

Jedina mana mu je nemogućnost korišćenja opt. zoom-a u video modu (radi digitalni), a čak se i ovo može promeniti uz CHDK (ali se čuje zvuk pri zumiranju).

A teshko je biti bolji od S1, pa to je najgori ultrazum svog vremena 🙂

Da se i ja pridružim pohvalama 😉
A95, mator ko zna koliko, sa crknutim senzorom, odnet jutros u servis, preuzet sređen danas popodne free of charge. Sve sam očekivao, al da ga oprave u toku dana...

Joj ljudi poludecu od ovog sx-a slike tu tako budjave sa blicem da poludis 🙁 dobaci jedno metar.. uh... 😡 jeste manji od s1 al je onaj bar pravio extra slike, malo je velik za neke ljude al su mi 99% slika sa zurki bile extra sa iso 50, a ovde treba minimum iso 200 da bi dobacio dva metra u daljinu...

Jeste da je offtopic, ali samo 1 komentar - da li si probao da podešavaš "flash range"?

Joj ljudi poludecu od ovog sx-a slike tu tako budjave sa blicem da poludis 🙁 dobaci jedno metar.. uh... 😡
Slabi su ti blicevi. Pa posle mene za*ebavaju da nisam umeo da uslikam slepog miša. :S:

Elem, stavi "flash adjust" na manual, stavi "flash compensation" na maksimum i snimaj u Av modu sa najširom blendom (ili M, probaj šta bolje ide), pa stavi ISO koliko mora da bude. Šta ti ispadne - to ti je.

Ima još jedna budževina... Stavi CHDK i snimaj u RAW (ako ono gore ne pomogne), pa onda probaj kad razvijaš RAW da podigneš osetljivost.

Poslednja izmena:
Slabi su ti blicevi. Pa posle mene za*ebavaju da nisam umeo da uslikam slepog miša. :S:

Elem, stavi "flash adjust" na manual, stavi "flash compensation" na maksimum i snimaj u Av modu sa najširom blendom, pa stavi ISO koliko mora da bude. Šta ti ispadne - to ti je.

been there, done that 🙂 stavim na manual, flash na max.. slab je i to ti je.. al aj navicicu se, bolje i to nego crknut s1 🙂

nego jel zna neko jel svima daju aparate bez garancije? ne lici mi to nesto na canon.. kad je stari s1 reklamiran, dobio sam novi sa novom garancijom..

slab je i to ti je...
Pa slab je. :S: Ja kad se nisam ušlogirao zbog onog slepog miša. Mogao sam da biram hoću li crni frejm ili frejm sa toliko šuma da se ništa osim šuma i ne vidi. 😡

nego jel zna neko jel svima daju aparate bez garancije? ne lici mi to nesto na canon.. kad je stari s1 reklamiran, dobio sam novi sa novom garancijom..
Čekaj, pa koliko si tih S1 reklamirao?

U principu, kad se uređaj menja u garantnom roku onda se daje i nova garancija (što se kod nas često ne poštuje, BTW, meni nisu dali garanciju na zamenjen DVD-RW, a mrzelo me da se natežem jer sam otišao po njega posle isteka garantnog roka). Pošto je ovo bila zamena van garantnog roka, onda pravilo valjda ne važi, verovatno zavisi od njihove dobre volje.

Poslednja izmena:
Prvi S1 sam reklamirao zbog crknutih pixela. U BG-Elektroniku su pokusali da ih uklone i nisu uspeli. Bili su jos tu, a slika je dobila jedva primetne vertikalne "senke" nesto kao nabori na zavesi (pretpostavljam da im je takva oprema za mapiranje senzora)... Posle toga sam se nacimao i nasmarao i konacno dobio novi. Novi je takodje imao lose piksele, ali su mi rekli 'uzmi-ili ostavi" i ja uzo.

Ovaj SX110 koji sam sad dobio ima isto par mrtvih piksela na ccd-u i jedan na lcd-u. Zanimljiv je i ponovljeni tekst "uzmi ili ostavi" 🙂

Zanimljiv je i ponovljeni tekst "uzmi ili ostavi" 🙂
Video sam da se i na dpreview forumu ljudi masovno žale na mrtve piksele na SX 110.

Ja stvarno ne razumem kakva je to vrsta aljkavosti. Svaki senzor ima mrtve piksele. Neki Rus je napravio program koji čita remapirane piksele sa Nikon dSLR-a - ima ih na stotine.

Dakle, razumljivo je da ih ima, nerazumljivo je zašto oni nisu remapirani još u fabrici. Ne razumem ni zašto BG-Electronic to ne remapira. Ovi iz Cvećare su ih pitali (kako mi rekoše) da li remapiraju na A720 i rekli su da u garanciji remapiraju džabe, a van garancije po ceni od... (zaboravio cenu, ali nije bila previsoka, jeftinije nego na Zapadu).

E sad... Ja vidim da na dpreview ljudi kažu da su nosili na remapiranje i da su im u Canon servisu (negde na Zapadu) rekli da remapiraju samo na dSLR, ne i na kompaktima.

Pitam se, da li je to neka nova Canonova poslovna politika?

Iskreno, sve manje mi se sviđa kako ta firma radi. Toliko škarta (vidim po forumima čak i kad je reč o skupim profi objektivima, mislim da je i nidza ovde nedavno to spomenuo), ja sam fuckin' A570 menjao tri puta zbog vrljavog objektiva.

Ako ne grešim, mislim da CHDK još ne postoji za 110. Ako se pojavi, on ima opciju za remapiranje piksela (onaj allbest build). Nije baš elegantno, treba upisivati koordinate u neki TXT fajl, ali radi posao.

Poslednja izmena:
Taj blic ne sluzi za osvetljavanje vec za "dosvetljavanje", tako da ako hocesh da fotkash na zurci ISO100, bolje nemoj ni da krecesh, jer takve fotke su samo za delete 🙂

Ne moze se takvim aparatom slikati zurka ili bilo sta slicno a da to bude OK. Mislim moze ali rezultati ce biti onako... Elem ako to "cudo" ima slow sync flash opciju, za delimicno staticne motive to moze da pomogne... donekle.

CHDK za SX100 postoji (ako nigde drugo onda u mom aparatu 🙂)
Što se garancije tiče - garncija za uređaj dobijen na reklamaciji se daje do isteka prvobitne garancije (generalno, ne vezano za Canon).

Da se i ja pridružim pohvalama 😉
A95, mator ko zna koliko, sa crknutim senzorom, odnet jutros u servis, preuzet sređen danas popodne free of charge. Sve sam očekivao, al da ga oprave u toku dana...
A gde si odneo aparat,imam jedan A85 sa verovatno crknutim CCD (ljubicasto razmamzane slike)

Servis je u Dragoslava Srejovića, uzbrdo od Bogoslovije, nema šanse da se omaši.

CHDK za SX100 postoji (ako nigde drugo onda u mom aparatu 🙂)
Da, ali ovde je reč o SX110.

Što se garancije tiče - garncija za uređaj dobijen na reklamaciji se daje do isteka prvobitne garancije (generalno, ne vezano za Canon).
Nije ovako kako ti kažeš nego je baš onako kako sam ja rekao da jeste. Reč je o čl. 503, st.2 Zakona o obligacionim odnosima:

Produženje garantnog roka

Član 503

U slučaju manje opravke, garantni rok se produžava onoliko koliko je kupac bio lišen upotrebe stvari.

Međutim, kad je zbog neispravnog funkcionisanja izvršena zamena stvari ili njena bitna opravka, garantni rok počinje teći ponovo od zamene, odnosno od vraćanja opravljene stvari.

Ako je zamenjen ili bitno opravljen samo neki deo stvari, garantni rok počinje teći ponovo samo za taj deo.

Poslednja izmena:
Da, ali ovde je reč o SX110.
Međutim, kad je zbog neispravnog funkcionisanja izvršena zamena stvari ili njena bitna opravka, garantni rok počinje teći ponovo od zamene, odnosno od vraćanja opravljene stvari.

Da, garantni rok počinje teći ponovo od zamene odnosno od vraćanja opravljene stvari - u kom trajanju??? 😉
Znači i kada mi poprave uređaj, meni se garancija (po tvom tumačenju) obnavlja? (BITNA opravka???)

U svakom slučaju, čak i da se tvoje tumačenje prihvati, u praksi je drugačije. (Garantni list,...)

Kako su ga definisali tako se i primenjuje :wall:

po tvom tumačenju
Nije to nikakvo "moje tumačenje", tako kaže Zakon.

Da, garantni rok počinje teći ponovo od zamene odnosno od vraćanja opravljene stvari - u kom trajanju???
U pravu se tačno zna šta znači kad se kaže da neki rok počinje teći. A trajanje garantnog roka je ono što piše u garantnom listu. Prema tome, da, ako je garantni rok 12 meseci on počinje teći od dana zamene stvari.

U svakom slučaju, čak i da se tvoje tumačenje prihvati, u praksi je drugačije.
Ako je u praksi drugačije, onda je takva praksa protivzakonita.

Kako god, sledeci put cu da te zovem da me zastupaš 🙂

Poslednja izmena:
Kako god, sledeci put cu da te zovem da me zastupaš 🙂
Ne mogu, to bi bilo nadripisarstvo, kažnjivo po Zakonu.

Ja sam imao tu situaciju sa DVD pisačem, ali nisam hteo da se natežem. To je komšijska radnja, mala i siromašna koja totalno zavisi od distributera, bili su uvek OK, koliko su mogli. Više volim da sam u dobrim odnosima sa radnjom koja mi je 20 metara od kuće nego da sutra ako mi hitno zatreba neka sitnica treba da jurcam negde po gradu.

Nazad
Vrh Dno