Šta je novo?

Nehalem

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
1b4ab68c-80c2-405e-8491-feafc3cb17fc.jpg
a00d9432-a817-4f2c-a03d-47531310665a.jpg

http://en.hardspell.com/doc/showcont.asp?news_id=4243&pageid=3445

Naravno da ce veci bandwidth doneti benefite u softveru koji ume da to iskoristi: npr. video encoding.

Probao sam pre mesec i kusur dana DivX na 4x 6-core Xeonima (dakle 24 jezgra). Znam da to nije Nehalem arhitektura ali nema veze, poenta je u necem drugom -- DivX je koristio svega 8 threadova i nije prelazio 90fps.

E sad, da li je problem iskljucivo u bandwidthu (koji FB-DIMM na serveru jednostavno nema cak ni ako pravilno uposlis sva cetiri kanala) to ne znam pouzdano, ali cini mi se da mu samo bandwidth nece pomoci da radi brze na recimo 16-core Nehalemu ili ne daj Boze dual socket workstation ploci sa dva takva procesora.

Skaliranje gomile softvera je danas jos uvek jako lose, a Intel u zelji da prestigne AMD izbacuje procesore sa previse jezgara prebrzo na trziste. Krajnji rezultat ce biti da ih ljudi nece kupovati jer nece biti realnih dobitaka u softveru osim za vrlo specificne slucajeve kojih ce jos dugo (bar godinu-dve) biti jako malo.

Uzgred, tekst na Toms Hardware ima pretenciozan naslov i pun je tehnickih gresaka. Nemojte uopste trositi vreme citajuci ga.

Poslednja izmena:
Probao sam pre mesec i kusur dana DivX na 4x 6-core Xeonima (dakle 24 jezgra). Znam da to nije Nehalem arhitektura ali nema veze, poenta je u necem drugom -- DivX je koristio svega 8 threadova i nije prelazio 90fps.
Bacio sam pogled na taj server pre neki dan. ;) Windows nije video vise od 16 jezgara. Ali i sa tih 16 jezgara iskoriscenje nije bilo bas sjajno. Ocekivao sam vise.

E sad, da li je problem iskljucivo u bandwidthu (koji FB-DIMM na serveru jednostavno nema cak ni ako pravilno uposlis sva cetiri kanala) to ne znam pouzdano, ali cini mi se da mu samo bandwidth nece pomoci da radi brze na recimo 16-core Nehalemu ili ne daj Boze dual socket workstation ploci sa dva takva procesora.
Pa trebalo bi da radi brze, Nehalem ima dosta veci bandwidth i dosta manji inter-socket latency. Sve to znaci da bi threadovi mogli mnogo bolje da se sinhronizuju.

Skaliranje gomile softvera je danas jos uvek jako lose, a Intel u zelji da prestigne AMD izbacuje procesore sa previse jezgara prebrzo na trziste. Krajnji rezultat ce biti da ih ljudi nece kupovati jer nece biti realnih dobitaka u softveru osim za vrlo specificne slucajeve kojih ce jos dugo (bar godinu-dve) biti jako malo.
Potpuno se slazem, situacija je zaista takva. Cela prica se svodi na karikanje jezgara. Medjutim, serversko okruzenje je malo drugacija prica i sva ta jezgra mozes da iskoristis. Samo je pitanje kako ce to da radi. Tu je Opteron sa svojim IMC-HTT bio bolje resenje od Xeona.
Verujem da ce Nehalem to popraviti.

Core i7 has unlocked memory multiplier
http://www.fudzilla.com/index.php?option=com_content&task=view&id=10039&Itemid=35

Another good piece of news about the upcoming Core i7 processors is the fact that the memory will be overclockable on all models, as it's running in a separate "bus" to the CPU. This means that those that already have expensive DDR3 memory kits have nothing to worry about, as they'll get the most out of their current modules.

Furthermore, it seems like the 1.65V limitations for the Core i7 CPUs is a safety precaution, as the CPUs are unlikely to die straight away if you go beyond this, but it will shorten the life span of the processors. Intel doesn't really seem to know at what Voltage the life span will be severely shortened and the 1.65V limit is a blanket safe zone so that people don't end up frying their processors.

Core i7 has no Voltage limitations
http://www.fudzilla.com/index.php?option=com_content&task=view&id=10037&Itemid=35

Despite everything we've heard so far, it seems like Intel hasn't implemented a Voltage limitation on the Core i7 processors, nor on the memory and the two aren't linked to each other. We've heard reports of some boards reaching 2.2 or even as much as 2.4V on the memory, so those of you out there with high-performance DDR3 memory have nothing to worry about.

Znaci, mnogo je glasina, a dosta njih je prenoseno nekriticki i ovde - ako nista drugo zar nije nelogicno nekima od ucesnika u threadu da bi Intel predstavio procesor sa toliko ogranicenja (npr. kao sto Audio kaze sa "zabrljanim" memorijskim kontrolerom ili CPU koji je nemoguce overklokovati). Toga nema - CPU radi besprekorno i overklokuje se odlicno...

Ja ocekujem da ce biti problema po pitanju _kompatibilnosti_ sa pojedinim memorijama u pocetku, ali npr. ASUS P6T Deluxe radi besprekorno sa vecinom memorija, sto nije slucaj sa drugim plocama. Takodje, na plocama su jos uvek _uglavnom_ beta BIOS-i, ali ce i to biti ispravljeno do 3. novembra kada ce nova platforma biti zvanicno dostupna i nakon cega vise nema nikakvih NDA ogranicenja.

Poslednja izmena:
Cudi me Delimire da uglavnom citiras Fudzillu i Xbitlabs? Po meni, to nisu pouzdani sajtovi (setimo se samo sta su pisali o K10, Xbitlabs je proricao da ce biti bolji od konkurencije).

Cudi me Delimire da uglavnom citiras Fudzillu i Xbitlabs? Po meni, to nisu pouzdani sajtovi (setimo se samo sta su pisali o K10, Xbitlabs je proricao da ce biti bolji od konkurencije).

Pa ne smem da pasteujem druge dokumente, ali ono sto mislim da je tacno linkujem.

Poslednja izmena:
Bacio sam pogled na taj server pre neki dan. ;) Windows nije video vise od 16 jezgara.

Objasni kako to mislis, kod mene su se lepo videla 24 jezgra (u Task Manageru) i pojedine aplikacije (npr. StuffIt) su ih koristile do koske.

Poslednja izmena:
ako nista drugo zar nije nelogicno nekima od ucesnika u threadu da bi Intel predstavio procesor sa toliko ogranicenja (npr. kao sto Audio kaze sa "zabrljanim" memorijskim kontrolerom ili CPU koji je nemoguce overklokovati). Toga nema - CPU radi besprekorno i overklokuje se odlicno...

Zasto bi to bilo nelogicno? Mislim da sada vise nije ista situacija kao kada je izasao Conroe dok je jos AMD bio u prednosti. Da li zaista smatras da Intelu i dalje treba procesor koji se overklokuje da bi mogao da ga proda?!?

Ne znam koliko te pamcenje sluzi ali svojevremeno sam upozoravao na 1.45V limit na 45nm procesu i svi su se smejali dok se nisu javili isti oni koji su propagirali takav O/C (Anandtech, THG, etc) i rekli "nemojte ljudi, evo nama crk'o CPU". Posle toga limit je cutke prihvacen od cele hobi O/C zajednice, a probijali su ga samo "profi" overklokeri sa phase change ili LN2 hladjenjem.

Sto se tice IMC-a, mislim da 1.65V nije slucajan limit i da ima veze sa reverznim biasom PN spoja no dobro, vreme (i spaljeni procesori) ce kao i obicno pokazati ko je u pravu. Moj licni stav je da je 1.65V Vddr limit za hobi O/C-ere na isti nacin na koji je to bio i 1.45V Vcore za Penryn. Negde se svakako mora povuci crta.

Zasto bi to bilo nelogicno? Mislim da sada vise nije ista situacija kao kada je izasao Conroe dok je jos AMD bio u prednosti. Da li zaista smatras da Intelu i dalje treba procesor koji se overklokuje da bi mogao da ga proda?!?

Nije sad da izigravam drvenog advokata, ali jednostavno nije baš tako, kkao misliš. Stari moram priznati da ti je zaključak malo više ishitren. Gledano iz ugla prodavca, moraš da zadovoljiš 100% tržište i želje tržišta. Naime, kupci koji sebe nazivaju "overklokeri za svaki dan" spadaju u potrošače 20% prodatog hw-a. Iznenadnim izbacivanjem overkloka kao opcije, izgubilo bi se u startu 2-5% kupaca, tj. ne moraju da se izgube, nego jednostavno da se osećaju nezadovoljnim i da se proces trgovine malo uspori(a to bi povuklo veoma velike gubitke, i trebao bi dug niz godina da bi trend „nećemo overklok“ postao prihvatljiv). Tvoj problem je shvatanje overkloka, i pokazalo se nekoliko puta kao loše rezonovanje, tj. kao veoma pogrešno shvatanje cele stvari. Tako da je glupo u opšte postaviti bilo kome ovo pitanje "Da li zaista smatras da Intelu i dalje treba procesor koji se overklokuje da bi mogao da ga proda?!?" . Skoro svima je u ovo vreme potrebno nešto što se overklokuje, jer je overklok trened koji će teško ikad umreti. Mislim to je toliko duboka priča da iz ugla ekonomije mogu da ti navedem bar 10 razloga zašto će se recimo prodati pre procesor koji radi na 2.6 GHz, neko procesor iste arhitekture, ali sam max klokom i bez overkloka na recimo 3.6 GHz (isto tako onda bi morao da ubiješ Extreme seriju)... Poslednjih 8-9 godina se propagira overklok i moraš shvatiti da je to nešto što je kod ljudi postalo sastavni deo priče o HW-u, i glupo je pomisliti da li je nekome trebao ili ne overklok, jer to je nešto što je ušlo u mase i kraj priče. Stoga nemoj da mrziš stari nešto što možda ne možeš i ne želiš da shvatiš, pusti se hw-a i njegovog načina rada nego se baci na sw i uživaj ;)

Ne znam koliko te pamcenje sluzi ali svojevremeno sam upozoravao na 1.45V limit na 45nm procesu i svi su se smejali dok se nisu javili isti oni koji su propagirali takav O/C (Anandtech, THG, etc) i rekli "nemojte ljudi, evo nama crk'o CPU". Posle toga limit je cutke prihvacen od cele hobi O/C zajednice, a probijali su ga samo "profi" overklokeri sa phase change ili LN2 hladjenjem.

Još jedan od zaključaka, koji si sam doneo. Ja koliko se sećam niko nije spržio procesor ovde i da se javio da to je to zbog, 1.45 V, pogotovo da se javilo više od jednog. Isto tako napon je bitan, ali ići i do 1.5V nije problem, problem je hlađenje. Nesuđeno je pravilo da moraš da održiš 72.5 C za proc, dokle god temp ne probija tu vrednost, 1.45 V je smešna vrednost napona. Recimo ja imam Q9650 koji držim na 4.45 GHz na TT 745 sa 1.48 V, temp u loadu ne prelazi više 66C i mogu ti reći da znam jedno 10 slučajeva (lično sam pomogao oko podešavanja sistema) koji rade na sličnim naponskim podešavanjima. Procesor u 45nm može da crkne i da se čak degradira na 1.4 V ako se hladi tako da mu temp probija recimo 90C, stoga postoje pravila i ona su ograničena, na max 1.5 V i 72.5 C, i to je sve. Stoga stari opet mans se HW i OC-a, vodi ljubav, i razmišljaj o sw optimizaciji. :wave:

Poslednja izmena:
Audio je malo konzervativan ali i vas dvojica odma skočili da branite OC. Pa nije vam zabranio da dišete kiseonik već upozorava na elektromigracije i poziva na razum, a vas dvojica potvrđeno niste u tom relmu! :d

Audio je malo konzervativan ali i vas dvojica odma skočili da branite OC. Pa nije vam zabranio da dišete kiseonik već upozorava na elektromigracije i poziva na razum, a vas dvojica potvrđeno niste u tom relmu! :d

Svi mi imamo pravo da izneseo mišljenje, pa i pogrešno, kao što je to uradio audio. Sa sruge strane, smatram da si u pravu, i mislim da treba oc da se ukine, da bi svi penzioneri bili zadovoljni. :D
:wave:

Poslednja izmena:
@Spacemaster:

1. Sto se tice procenata, ne znam odakle si izvukao da su 20% kupaca racunara overklokeri ali izjava je krajnje smesna. Ako Intel kaze "nema O/C-a", a nema ko drugi da ponudi tako ce da bude i tu je kraj price. AMD ionako cedi suvu drenovinu kad je O/C u pitanju pa se oni sigurno nece buniti sto Intel spusta loptu, a to da li ce sacica zaludjenika da se razocara i jedne i druge najblaze receno boli uvo.

2. Ide mi na zivce kad ljudi ne citaju pazljivo sta sam napisao. Lepo sam rekao "hobi O/C" i kako niko ko je hobi O/C-er ne gura preko 1.45V.

3. Pogresno misljenje? Izvoli link koji iznosi cinjenice na kojima je moje misljenje bilo bazirano jos 20. januara ove godine.

@PCBeast:
Kljucna rec "IntelBurnTest". Ako ti je to stabilno onda vazi. Pride, ne znam sta dokazujes posto si na oba screenshota ispod 1.45V.

Poslednja izmena:
Eh, audio... Previse si samouveren za nekoga ko crpi informacije sa razno-raznih foruma na internetu...

Npr.

http://www.benchmark.rs/forum/showpost.php?p=1535809&postcount=9

Sto nema veze sa vezom, kao sto ti rekoh tada....

Ili http://www.benchmark.rs/forum/showpost.php?p=1576501&postcount=444

Dakle, NEMA striktnog limita i moze se podestiti veci napon, a naravno da je obajavljeno da nije preporucljivo setovati visi napon za memoriju, jer mora da postoji neka ograda proizvodjaca. Dakle, moci ce se koristiti i skuplji/brzi moduli koji zahtevaju napon veci od 1.65V, jer ne postoji tzv. striktan limit, kako ti kazes. Napisao sam ti ovde sta mislim o toj gluposti sa limitiranim overklokom i naponom za memoriju. Dakle, tvrdis da postoji _striktan limit_ tj. da je nemoguce podesiti napon memorije preko 1.65V - to nije tacno. Da li to skracuje zivotni vek procesora? Mozda, kao uostalom i bilo koji drugi overklok - podizao napon ili ne... Dakle, nista novo ili neuobicajeno. Dobro je sto su prozivodjaci vec predstavili gomilu DDR3 setova koji ce raditi u okviru Intel-ove preporucene specifikacije, pa korisnici koji zele da im sistem radi u skladu sa specifikacijom imaju izbora. Ostali koji zele da izvuku maksimum imaju takodje izbor - bas kao i do sada.

Da, nelogicno je da bilo ko predstavi procesor koji je totalno zakljucan za overklok i to nema veze sa AMD-om, vec celom industrijom koja gura posebne kategorije ploca u O/C segmentu, gamingom itd... Upravo to je segment u kome su marze visoke i u kojima se moze lepo zaraditi na hardveru. Ko je lud da uskrati taj trzisni segment. Npr. zato je nelogicno. Drugi razlog zasto je nelogicno meni, je taj sto sam CPU probao i (965/940/920) i sasvim lepo se overklokuju, a i Spacemaster je imao slicna iskustva. Uostalom, saberi 2 i 2, pa se priseti da je ista prica bila i za P4 i tvrdnjama razno-raznih poznavalaca sa Inquirera da ce procesor moci da se overklokuje samo na X seriji cipsetova (925X beshe tada, ne secam se... :) ). Istina je dakle totalno drugacija, procesor se overklokuje odlicno (u rangu dosadasnjih C2Q procesora), a za razliku od AMD-ovog cipa sa IMC-om, Nehalem moze da se potera i ispod nule :)

Inace, gomila ovih stvari se zna odavno, ali nije za siru javnost. Nemoj mnogo da se primas na razne glasine.

Poslednja izmena:
@Spacemaster:

1. Sto se tice procenata, ne znam odakle si izvukao da su 20% kupaca racunara overklokeri ali izjava je krajnje smesna. Ako Intel kaze "nema O/C-a", a nema ko drugi da ponudi tako ce da bude i tu je kraj price. AMD ionako cedi suvu drenovinu kad je O/C u pitanju pa se oni sigurno nece buniti sto Intel spusta loptu, a to da li ce sacica zaludjenika da se razocara i jedne i druge najblaze receno boli uvo.

2. Ide mi na zivce kad ljudi ne citaju pazljivo sta sam napisao. Lepo sam rekao "hobi O/C" i kako niko ko je hobi O/C-er ne gura preko 1.45V.

3. Pogresno misljenje? Izvoli link koji iznosi cinjenice na kojima je moje misljenje bilo bazirano jos 20. januara ove godine.

@PCBeast:
Kljucna rec "IntelBurnTest". Ako ti je to stabilno onda vazi. Pride, ne znam sta dokazujes posto si na oba screenshota ispod 1.45V.

Stari nema potrebe da se ljutiš. Shvati da postoje ljudi koji testiraju i iznose svoje mišljenje, i isključivo na osnovu iskustva donose svoje zaključke (bilo da su ljudi koje rade za anand ili SXT). Isto tako postoje overklokeri koji overklokuju za 24/7 (100% učesnika ove teme su takvi ljudi, malo klokneš i gotova priča) i entuzijasti koji se bave malo i sportskim overklokom (koje sam svrstao u onih 2%). Svakako ovo je podatak koji izvlačim na osnovu ličnog iskustva, tj. na osnovu mnogo priče sa ljudima trgovcima kako u našoj zemlji, tako i van nje ( a opet ne mora da bude tačan). Poneta je bila da danas iskusan nazovi prodavac (u ovom slučaju Intel) ne sme da izgubi ni 2% svojih kupaca, tj. ne bi smeo da ih razočara (sem ako arhitektura to ne dozvolajva, ali opet verujem da bi smislili nešto).

Nije mi se svidelo što si počeo sa pljuvanjem tipa, neće da se overklokuje, veliki napon mem ubija procesor itd. Iskusan iznosilac činjenica sačeka izlazak proizvoda i onda donosi svoj zaključak, ili pak proba kao što sam to ja uradio i opet iznese ono što je uradio. Znači nehalem se i overklokuje (bilo koji model) i mem može preko 1.65 V, proporcionalno podizanjem napona procesora. Isto tako stari anand je svojevremeno kačio slike stabilnosti kada je overklok u pitanju (a to je bio razlog zbog kojem sam povremeno i čitao isti) i sad to više ne rade (SXT to radi u svojim testovima), te kače samo slike CPU-Z prozora. Zašto je ovo bitno za mene? Pa jednostavno anand je veliko ime, i smatram da su zbog toga smanjili svoje obaveze i da validacija bar za njih nije bitna, znači oni će okačiti max klok sa cpu-z prozorom i to je to. E zbog toga me ne interesuje šta piše anand o overkloku! Na SXT forumu nalazi se brdo ljudi sa overklokovanim mašinama, spakovao sam online isto tako brdo C2D mašina sa naponom preko 1.45V na vodi (niko ali niko se nije javio da je nešto crklo)... I stoga stari, svoje iskustvo stavljam ispred bilo kojeg linka na koji slučajno (kao u ovom slučaju) naletim. Pravila oko napona i tem sam izneo, ako se poštuju nema šta da rikne, i u to sam 100% siguran!

Sa druge strane ponoviću ono što sam rekao! Drži se stvari koje ti idu stari, i nemoj da letiš pred rudu i pljuješ pre nego što budeš imao 100% tačnu informaciju, ili pak ako 100% ne budeš bio siguran u ono što pišeš. Isto tako odvoji malo vremena pa me zvrcni da popričamo i da ti ja malo oduzmem vremena oko nečega što smatram da ti imaš više iskustva, a ne da se ceo dan „ladiš“ u kući.

Pozz stari i uživaji! :wave:

18% je daleko od toga da se nikom nije desilo. Malo veci uzorak.

http://www.xtremesystems.org/Forums/showthread.php?t=205156

Inace, naziv threada je Nehalem.

Citram samog sebe ponovo!
Procesor u 45nm može da crkne i da se čak degradira na 1.4 V ako se hladi tako da mu temp probija recimo 90C, stoga postoje pravila i ona su ograničena, na max 1.5 V i 72.5 C, i to je sve. :wave:

Poslednja izmena:
18% je daleko od toga da se nikom nije desilo. Malo veci uzorak.

http://www.xtremesystems.org/Forums/showthread.php?t=205156

Inace, naziv threada je Nehalem.

18% cega? Koliko vidim ovde se radi o tome da 18% ljudi tvrdi da se procesor posle x meseci drzanja na visokom naponu, overklokuje slabije nego u pocetku... Pri tome 48% ljudi tvrdi da nemaju taj problem, a neki tvrde cak i ovo:

I've got 2 high-end boxes at home here. One's got an E8400 at 4.0GHz - it degraded quite a bit very quickly but then quickly stopped, I'm still able to maintain 4.0 with very acceptable volts.

My main box has had an E8600 at 4.4GHz the day they came out. Not one hint of degradation at all in months. Possibly because of the E0 stepping?

I na kraju, ovde ne vidim da bilo sta crkava ili da se radi o Nehalemu, iako sugerises da je tema Nehalem... Poslednjih par postova, izuzev tvog, je _striktno_ vezano za Nehalem/i7.

Ne razumem sta pokusavas da (do)kazes?

Poslednja izmena:
@delimir i leksa: Nije 18% jer su tu uneseni i oni koji imaju 65nm cpuove kao i oni koji ih drze na defaultu.Znaci odnos je 74:29, ali znajuci ljude na xtreme systemsu koji divljacki klokuju svoje procesore i sile ih i ponekad bas prevelikim voltazama, taj efekat je sigurno mnogo manje izrazen kod "hobi" overklokera.

@delimir: Mozda je to leksa pomenuo(nisam njegov advokat, a tako sam shvatio sta je hteo da kaze), jer koliko znam Intel nije priznao da postoji problem sa degradacijom(doduse sto bi ga priznali kada ionako oni ne garantuju za overklokovane procesore), pa mozda nece ni da priznaju da postoji i potencijalni problem sa Nehalemom koji bi mozda mogao biti i ozbiljniji nego degradacija kod sadasnjih 45nm procesora.

Svi smo se smejali audiu kada je pomenuo probleme sa degradacijom i prevelikim naponima/temperaturama, a sada vec skoro svi pricaju da problem postoji i da ne treba preterivati sa naponom zbog temperature.Mislim da iz bas tog razloga ono sto pominje audiofreak ne treba tek olako odbaciti, jer ipak ako postoje problemi oni ce se iskazati tek kroz par meseci kada se nehalem odomaci, jer sigurno nece cpu odmah crci ako je napon memorije nesto veci od 1.65v nego ce proci neko vreme, a nesto ne verujem da su testeri nehalema testirali isti mesecima pre izlaska istog.

Poslednja izmena:
Degradacija kao fenomen nije nista strano. Meni se desavalo sa raznim procesorima: ili pocnu vise da se greju ili jednostavno moram da im dodam po 0.05V napona. Naravno, to je sve bila posledica toga sto sam uglavnom dosta overklokovao procesore, a drzao ih pod kulerima sa jako malim brojem obrtaja (zbog buke) - pa su se isti nenormalno grejali i radili tako 24/7. To je normalno za svaki CPU i o tome smo ovde pricali i pre x godina. Nista sporno.

Sporno je da Nebojsa postuje linkove o degradaciji kao dokaz da Nehalem brzo crkava, ako mu se napon na memoriji podigne preko 1.65V - to nije tacno. I povrh svega na kraju napise, nakon sto je pasteovao linkove o Core 2 Duo/Quad procesorima: Tema je Nehalem :d

Uglavnom, vecina domacih medija je vec dobila ili ce brzo dobiti press kitove ili gotove konfiguracije od lokalnih asemblera, pa ce 3. novembra biti i dosta prikaza. Da ne spominjem web i strane sajtove...

Eh, audio... Previse si samouveren za nekoga ko crpi informacije sa razno-raznih foruma na internetu...

Npr.

http://www.benchmark.rs/forum/showpost.php?p=1535809&postcount=9

Tamo lepo pise da sam ja to cuo od zaposlenih u Intelu na IDF-u, a ne na forumu.

Dakle, tvrdis da postoji _striktan limit_ tj. da je nemoguce podesiti napon memorije preko 1.65V - to nije tacno.

Ja nisam rekao da se napon ne moze podesiti preko 1.65V -- to si blago receno izmislio.

Dakle, NEMA striktnog limita i moze se podestiti veci napon

Moze, ali onda ti ne vazi garancija za procesor iako ne overklokujes vec samo dizes napon da bi mogao da koristis legitimne memorijske module koji mogu da se kupe u svakoj radnji.

Da, nelogicno je da bilo ko predstavi procesor koji je totalno zakljucan za overklok i to nema veze sa AMD-om, vec celom industrijom koja gura posebne kategorije ploca u O/C segmentu, gamingom itd... Upravo to je segment u kome su marze visoke i u kojima se moze lepo zaraditi na hardveru. Ko je lud da uskrati taj trzisni segment.

Vama izgleda nije jasno da features nekog proizvoda ne diktira potraznja nego pre svega ponuda konkurencije.

Na primer, ako proizvod firme ABC nudi neku opciju koju proizvod firme XYZ nema, onda ce jako mali broj (mereno u promilima) svesnih kupaca izabrati proizvod firme ABC samo zbog te opcije. Takodje, vaznost te opcije ce u ocima kupaca biti direktno proporcionalna velicini trzisnog udela firme koja tu opciju nudi. To je prosta psihologija kupca i ujedno i razlog zasto je trzisni monopol nepozeljan.

Znači nehalem se i overklokuje (bilo koji model) i mem može preko 1.65 V, proporcionalno podizanjem napona procesora.

Ja to nigde nisam ni osporio!

Ono sto sam ja rekao je da ako hoces fabricku DDR3 memoriju na 2.1V, moras da dignes i Vcore i da hladis tecnim ili jacim hladjenjem ili da rizikujes da ti crkne CPU.

E sad, casual OC-er to ne zna, kao ni korisnik koji zeli maksimalne performanse bez overclocka (kao npr. moj ortak koji kupuje fabricki najbrze komponente). Oni misle da mogu da upare bilo koje komponente, ondosno onako kako je ranije moglo, a sada ne moze bez tih dodatnih mera. To je iskljucivi razlog zasto sam ja rekao da je Intel zabrljao sa IMC.

C2D mašina sa naponom preko 1.45V na vodi (niko ali niko se nije javio da je nešto crklo)... I stoga stari, svoje iskustvo stavljam ispred bilo kojeg linka na koji slučajno (kao u ovom slučaju) naletim.

Ja stavljam iskustvo proizvodjaca hardvera i njegovu tehnicku specifikaciju ispred tvog iskustva zato sto je proizvodjac taj koga jurim za garanciju, a ne ti.

Takodje, manite me tih smesnih "dokaza" stabilnosti. PCBeast je ovde okacio screenshote na kojima mu se vide crtice na desktopu (korupcija video RAM-a) -- za sta je taj racunar uopste upotrebljiv osim za slikanje? Nizasta!

Pustite lepo na par sati IntelBurnTest i garantujem da ce vecina morati da smanji takt, dize napon i/ili poboljsava hladjenje.

audiofreak je napisao(la):
PCBeast je ovde okacio screenshote na kojima mu se vide crtice na desktopu (korupcija video RAM-a)

Jel mislish na ovo:
6ddca2ab0b.png

nije... nego prasina na desktopu.. xe xe :D :D

Sporno je da Nebojsa postuje linkove o degradaciji kao dokaz da Nehalem brzo crkava, ako mu se napon na memoriji podigne preko 1.65V - to nije tacno. I povrh svega na kraju napise, nakon sto je pasteovao linkove o Core 2 Duo/Quad procesorima: Tema je Nehalem :d

Odakle ti ideja da ja pricam o tome da ce Nehalem da brzo crkava. Navedi gde sam to rekao? Link koji sam naveo je vezan za 45nm procesore i ima veze sa Spacemasterovim postom.

To sto sam napisao da je tema Nehalem, znaci treba da pisete o Nehalemu a ne da kacite SS i pretvarate thread u ovo:

http://www.benchmark.rs/forum/showthread.php?t=155567

Ne vidim zasto si se osetio uopste prozvanim.

ja samo jedno znam da ako AMD ne odgovori ubrzo, Intel ima da koristi sva moguca sredstva da polako suzbije OC (demagogija, marketing i na kraju HW limite).... secam se ja jos njihovog foruma (krajem 90tih) kad sam imao 810 graficku i gde su zestoko bili protiv OC-a pa ih je AMD pritiso pa su se omeksali ;)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno