Šta je novo?

Nehalem

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Secam se svojevremeno dok sam imao AMD Athlon 64 (Socket 939) da je postajao fazon da posle odredjene granice za vDIMM mora da se digne CPU napon da bi memoriji mogao da se da visi napon. Ocigledno se radi o istom problemu sa integrisanim memorijskim kontrolerom. Doduse tada su naponi bili bas extremni, pogotovo za Winbonde BH-5 i BH-6...

To su gluposti! Ja sam drzao skoro 3 godine DC Opterona sa BH5-icama na 3.4-3.5 v i nista mu nije falilo. CPU se nije uopste vise zagrevao zbog overvolta memorije.

Takođe mi je ostalo u sjećanju iz doba s754 da je hrpa ekipe sa XSa "spalila" procesore (IMC) upravo sa Winbond čipovima koje su gurali i preko 3.6V. Tad je bio popularan OCZ Memory Booster :)

Poslednja izmena:
@delimir:
Sasvim ocekivan off-topic od tebe. :trust:

Nije sustina u ogradjivanju proizvodjaca!

Rec je o tome da u prodaji ima "legitimnih" DDR3 modula koji zahtevaju i do 2.1V da bi radili na deklarisanim frekvencijama.

Te module ne kupuju samo overclockeri vec i "entuzijasti" i korisnici koji zele maksimalne performanse, a koji ne zele da rizikuju overklokovanje sporijih modula.

Sa kontrolerom u chipsetu (X38/X48) do sada je mogao bilo koji DDR3 napon da ide, ovde je limit 1.65V sto drasticno ogranicava memorijske taktove.

Po mom misljenju realan rizik postoji -- ko god sada koristi d0m1n4t0r module na 2.1V na X48 ploci, zadrzace memoriju, kupice X58 i Nehalem i tras -- ode mu CPU.

Zasto? Zato sto je Intel zabrljao. Eksterni memorijski kontroler je bio tolerantan na visok Vddr, integrisani nije i tacka.

24a.jpg

Inache za sve zabrinute svetloshcu kulera (ima onih koji to ne vole) na samom kuleru postoji prekidach ;) a predpostavljam da sluzi upravo iskljuchivanju LED-ova

http://ocxtreme.org/forumenus/showthread.php?t=3978&page=5

Gledam 3D Mark 2006 ja sam sa neoverklokovanim 9800 GTX-om i Quad [email protected] GHz ostvario 14700 poena a on sa Nehalem-om @3.2 GHz i overklokovanim GTX-om @740 MHz - 18355 poena sto je 25% bolji rezultat na istom taktu procesora.

CPU score koji sam ja ostvario bio je oko 5K a on ima nesto preko 6000 sto je 20% vise, videcemo u igrama kolika je razlika.

Poslednja izmena:
To su gluposti! Ja sam drzao skoro 3 godine DC Opterona sa BH5-icama na 3.4-3.5 v i nista mu nije falilo. CPU se nije uopste vise zagrevao zbog overvolta memorije.

Ali Fedja tvoj proc je bio na visen vCore naponu od nominalnog :)
PS
Secas se da kad na DFI-u prebacis jumper na 4V za memoriju u BIOS-u ti ne daje mogudjnost preko odredjene granice dok ne dignes napon i za CPU ;)

Ako je 3D mark relevantan program za testiranje 8thread procesora, onda qq lele :(

PS
Secas se da kad na DFI-u prebacis jumper na 4V za memoriju u BIOS-u ti ne daje mogudjnost preko odredjene granice dok ne dignes napon i za CPU ;)

Jes vala i ja se secam tog "tripa" ;)
Vreme ce pokazati sve!

PS

Dovoljno je bilo da dignes napon sa 1.35 na 1.375v i da ti to omoguci podizanje vdimm-a do 4V. Ipak, 3.5-3.6v je ekstreman napon, ali procesor ne crkava ni posle 2-3 godine koriscenja u takvim usliovima, pa odatle izvlacim zakljucak da je ta prica za VDIMM i to da napon za vdimm ne sme da bude vise od 2x veci od vcore-a ne stoji. To sto su likovi spalijivali sa OCZ busterom procesore ili ploce je druga prica, ali sa DFI ne znam ni za jedan slucaj da je neko spalio proc podizuci VDIMM na BH-5 ili BH-6 cipovima.

Dovoljno je bilo da dignes napon sa 1.35 na 1.375v i da ti to omoguci podizanje vdimm-a do 4V. Ipak, 3.5-3.6v je ekstreman napon, ali procesor ne crkava ni posle 2-3 godine koriscenja u takvim usliovima, pa odatle izvlacim zakljucak da je ta prica za VDIMM i to da napon za vdimm ne sme da bude vise od 2x veci od vcore-a ne stoji. To sto su likovi spalijivali sa OCZ busterom procesore ili ploce je druga prica, ali sa DFI ne znam ni za jedan slucaj da je neko spalio proc podizuci VDIMM na BH-5 ili BH-6 cipovima.

Pa niko nije rekao da je crkavalo :) vec da je trazilo veci napon. Ochigledno je da to sada predstavlja problem, odnosno da su procesori manje "zilavi".

Lukija je napisao(la):
Ja jos uvek na DFI-u drzim Opteron 165 na 1.475V a RAM na 2.9V vec 2 godine.
Pazi identichni su mi bili naponi za RAM i CPU :)...isto nisam imao problema...

Obzirom da Nehalem treba da udari po serverskom trzistu, mislim da ovaj problem nije preterano bitan. Imajuci u vidu da stock setovanjima ovaj Nehalem izvlaci cca 17GB/s, jos manje je bitna jurnjava za extra brzom memorijom koja trazi visok napon. Penryn-i i dalje drze desktop segment pod kontrolom, ko hoce da przi RAM, ima materijala za to. Jedino ce entuzijasti da zale, ali verujem da ce i to da se sredi.

Ja jos uvek na DFI-u drzim Opteron 165 na 1.475V a RAM na 2.9V vec 2 godine.

Evo threada na XS koji objasnjava:

http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=79509

Vidim da se slicno pominje i za Phenome:

http://www.xtremesystems.org/forums/showpost.php?p=2834535&postcount=1481
http://www.xtremesystems.org/forums/showpost.php?p=2834350&postcount=64
Znam za taj thread, ali ne znam nikoga ko je vozio BH-5-ice da mu je zveknuo procesor, cak i posle jako dugog perioda exploatacije.

Za Nehalema ne tvrdim da je situacija takva.

A kako se to na slici razlikuje spaljen procesor od ispravnog? Sta, poplavi mu heat spreader? :D

Tom's hardware je svojevremeno traumatizirao ceo svet sa svojim explicitnim videom. Od tada, svi tako zamišljaju kremirane komponente. :d

Izgleda da ce sve sve svesti na problem kod entuzijasta...bar u pochetku ;) No, ja verujem da ce to Intel srediti...
Personally, with the right board, cooling, and BIOS settings, 1.7V~1.8V should be fine (no promises yet) and will allow the upcoming low-voltage, high clock speed DDR3 DIMMS to reach the 1866~2200MHz level.
Za pochetak ovo je totalno ok ;) Tj za testove i sl...za svaki dan i onako nema smisla drzati veci napon na RAM-u...Mislim...bar Nehalem nema problema sa memory bandwidth-om :)

Iskreno ne verujem da ce to toliki problem predstavljati da se malo podigne voltaza na DIMM-ovima. Malo je cela prica overhype-ovana. Verovatno je da procesor moze da otkaze ako se tako koristi, ali pitanje je kolika je ta opasnost.

Hmm...Evo sad gledam coolaler-ovu temu na OCX-u i uvidjam da je triple channel vrlo brz! Sudeci po Everestu koji cita oko 15k za read/write/copy na samo 1333 MHz sa dosta olabavljenim latencijama (9-9-9-24) i oko 18k na 1600 MHz CL7, smatram da nam brža memorija mozda i ne treba!? :d
Izgleda tajna nije u visokim naponima i frekvencijama, vec u novoj triple channel arhitekturi!?...Anyone?

:wave:

Poslednja izmena:
To sam i ja kucao ovde od pre jedno 3 godine.Nista novo a boljitak se ogledao u overclocking potencijalu.Zato @Dark preskace Nehalem u 2008 i 2009 i ostaje na dq6 i q9450 .
A videcete tek koliko ce izmena pretrpeti ploce za Nehalem.Izlazice kao stripovi revizije chipseta:D Posebno mislim na novost integrisanog mem.kontrolera.Ovde ce biti eksperimentisanja i izvlacenja "masimuma" od strane prozivodjaca ploca.
Ako neko zeli da kupi dobru konfiguraciju treba da saceka kraj jedne linije Socketa i chip seta.Potom , kupi poslednju plocu na kojoj su ispravljeni svi bug-ovi i uziva.Kao npr. q9450 i neka od Asus ili Gb ploca.Novotarije su uvek pune bagova i preskupe su.Moje predvidjanje je da ce ploce vredeti za kupovinu ,kad je Nehalem u pitanju,tek krajem 2009 godine.No videcemo.

Apsolutno se slazem i tako ce 100% i da bude...Ne treba se zaletati pa pasti na prvu loptu...Ja sam jako zainteresovan za Nehalem ali cu Boga mi da sacekam jedan vremenski period dok to sve ne legne kako treba!!!

Hmm...Evo sad gledam coolaler-ovu temu na OCX-u i uvidjam da je triple channel vrlo brz! Sudeci po Everestu koji cita oko 15k za read/write/copy na samo 1333 MHz sa dosta olabavljenim latencijama (9-9-9-24) i oko 18k na 1600 MHz CL7, smatram da nam brža memorija mozda i ne treba!? :d
Izgleda tajna nije u visokim naponima i frekvencijama, vec u novoj triple channel arhitekturi!?...Anyone?

:wave:
Realno najvishe ima smisla. Uvek je bilo bitnije kako ce da komuncira memorija sa plochom pre nego kolika je frekvencija memorije, otuda je i bitan strap za brzinu kod c2d i c2q...Ako ovo stoji onda ima smisla zashto ni ne treba/ne sme voltazga preko 1.65V za VDIMM, nece ni biti potrebe za istom.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno