Šta je novo?

Gigabyte GA-MA78G-DS3H

Bocy, pa ajde ako mozes, i ako sad vec nije kasno...

Tako je i meni bilo sa mojom plochom, samo se secam da sam u audio device properties promenio default audio device i proradilo je. Ne znam zashto, ali drajver je sam stavljao pogreshan uredjaj za default.

Mislio sam da je problem sa windowsom pa sam skinuo najnoviju verziju sa svim updateovima do Jula... I stavio na novu particiju, kad sam instalirao odmah sam otvorio device manager i video da se zvucna vidi i instalirao drajvere i sve radi odlicno :)

Sad sam se vratio na moj "stari" windows i otvorio device manager i pogledao u sound ali tamo i dalje nista, ali se setih da sam u everestu video da prijavljuje 2 uredjaja koji se vode kao zvucni uredjaji, i malo sam listao po device manageru i primetio 2 uredjaja za koje je stajalo da su PCI, kliknuo sam i isao na reinstall drajver i stavio putanju do tvojih drajvera Bocy i evo instalirao i sve radi odlicno :)
Sad da li je bilo do drajvera ili ne, u svakom slucaju tebi mnogo hvala na uploadu :)

Nema na cemu. Drago mi je da si resio problem.

Pitanje:

Ja nisam uspeo iz BIOS-a da podesim, tj OC memoriju, jeli neko uspeo i kako i sa kojom verzijom biosa.
Moja verzija trenutno je F4.

Memorija je Transcend JetRam ddr2 800mhz i to sa Elpida chipovima.

Mislio sam da je problem sa windowsom pa sam skinuo najnoviju verziju sa svim updateovima do Jula... I stavio na novu particiju, kad sam instalirao odmah sam otvorio device manager i video da se zvucna vidi i instalirao drajvere i sve radi odlicno :)

Sad sam se vratio na moj "stari" windows i otvorio device manager i pogledao u sound ali tamo i dalje nista, ali se setih da sam u everestu video da prijavljuje 2 uredjaja koji se vode kao zvucni uredjaji, i malo sam listao po device manageru i primetio 2 uredjaja za koje je stajalo da su PCI, kliknuo sam i isao na reinstall drajver i stavio putanju do tvojih drajvera Bocy i evo instalirao i sve radi odlicno :)
Sad da li je bilo do drajvera ili ne, u svakom slucaju tebi mnogo hvala na uploadu :)

Problem je bio u tome sto imas 2 zvucne i sto zvuk ide na pogresnu :)
Tj u kontrol panelu imas da podesis koju ce da koristi...

Moze li neko od forumasa, ko ima ovu plocu, da mi napise koliko je maximalno moguce dodati voltazu za memoeiju... +0.3 ili vise i koliko je to "vise"...???

Unapred FALA.

Poslednja izmena:
@Del_boy, probacu ja sutra ako stignem da je ubacim bas sa tim kingmaxom. Prethodna verzija chipseta i te ploce (MA69G) odlicno radi sa tim kingmaxom ide blizu 1200 potpuno stabilno na 2.15V.

@Del_boy, probacu ja sutra ako stignem da je ubacim bas sa tim kingmaxom. Prethodna verzija chipseta i te ploce (MA69G) odlicno radi sa tim kingmaxom ide blizu 1200 potpuno stabilno na 2.15V.

Ako stignes da probas javi obavezno, posto sastavljam novu konfiguraciju pa se dvoumim:)

Tek sam danas stigao da ubacim plocu, radi dosta dobro. Kingmax 1066 ide na 2.10V do 1180 stabilno preko tog mi orthos zaglavljuje. Sto se tice overkloka skoro identicne rezultate imam kao i sa MA69G-S3H. Sa AMD 4450e i box kulerom ide stabilno oko 3.25GHz na 1.4V, moze da se udje u win i sa 3.5 GHz ali nije stabilno uopste recimo sa nekim boljim hladjenjem racunam da moze oko 3.4 da se izvuce.

Utisak mi kvari malo bios ali izgleda da gigabyte treba da izbaci bar 5-6 revizija biosa pa da to bude ok. Kod MA69G-S3H mi se skoro nikad nije desilo da moram raditi clear cmos zbog previse zategnutih latencija ili FSB-a, digne se u safe modu i onda se setovanja srede, medjutim kod ove ploce mozda u pola slucajeva taj sistem odreaguje.

Sve u svemu za ovih 70e koliko kosta jako jako dobra ploca.

@zalutao:

- koliko max. moze da se doda napon za memoriju???

@zorz

Max za memoriju je +0.5V sa korakom po 0.1V.
Max za NB i SB je +0.3V sa korakom 0.1V
Max za CPU je 1.9V sa korakom 0.025V (po meni suludo visoke napone su dozvolili)

Poslednja izmena:
Ljudi, moze mala pomoc?

Elem, uz'o sam ovu plocu, proc X2 4800+, i 2*1GB kingstone 800Mhz cl5, da sestri sklopim nesto iole normalno... Komp radi OK, al mi jedna "sitnica" kopa oci...
Sve je na def. , mislim nema ni smisla ista klokovati dok je integrisana grafa na ploci...

1. RAM mi ne radi na 800 vec na 712Mhz!?! U biosu imam opciju da ga stavim na 533, 667 ili 800. Ove prethodne dve rade normalno,ali nece na 800? Moram da mu dignem FSB za nekih 25 da bih dosao na 800 i kusur... Nikako da ga podesim da radi na toj svojoj deklarisanoj freq... Help?

2. Gde i kako da iskljucim automatsku regulaciju napona procesora? Iskljucio cool'n'quiet, stavio napone na manual, medjutim, kada upalim orthos on mi dize napon procesora... Help?

Izvinjavam se ako je neko negde ovo vec pitao, trazio sam al' ne nadjoh...
Hvala unapred svima!!!!!

Pozdrav :wave:

1) то је нормално понашање и "кривац" је половичан множилац такта процесора (12.5 х 200). ако ти баш смета што ти меморија ради на мање од 800, постави множилац ручно на 12и Fsb на 208 и добићеш исту брзину процесора, а меморију на 833...

2) надам се да си притиснуо Ctrl+f1 да би добио напредна подешавања?

Juce sam kupio ovu plocu i memoriju kao na slici 2X1 Gb,Sve je proradilo ali prilikom ubacivanja puce nesto,reko sta li sam sad sj..o?Kad ono hladjak na cipsetu se pomerio tj izgleda da se jako zalepio i da sam ga ja malo odvalio jer sam plocu drzao za njega.Vidim sad i na jugu se hladjak lako pomera kao i na severnom izgleda da tako treba.Graficka mi jos nije stigla (HD3850) tako da sam na integrusi,koja uopste nije losa.spojio sam i preko DVI-HDMI na LCD TV i sve je proradilo iz prve i slika je super.Kad se setim koliko sam se mucio sa NV pre toga.Izgleda da je Ati daleko ispred nvidije po tom pitanju.Inace itegrusa tera u full hd rezoluciji odlicno bez seckanja.Procesor je Athlon 5000+ X2 na 2,6.Nista nisam cackao po pitanju overkloka,cekam da dodje graficka.Nego interesuje me kako da merim ,tj kojim programom temperaturu CPu-a,jer everest daje lazne podatke a i kako da klokujem graficku jer posle instalacije najnovijih catalista ati tool ne radi dobro?

Prilozi

• ploca.jpg
    ploca.jpg
    347.4 KB · Pregleda: 93
  • memorija.jpg
    memorija.jpg
    381.6 KB · Pregleda: 66
Ni jednim programom neces dobiti tacne podatke za pojedinacne temperature svakog jezgra. Instaliraj sa driver diska EasyTune program pa vidi temperaturu.

Да сам на твом месту, а с обзиром да је "крцнуо" хладњак на северњаку, ја бих нанео нови слој пасте. На мојој плочи (GA-MA69G-S3H) је фабричка паста више личила на лак за нокте него на било шта друго и исто је тако крцнула приликом скидања хладњака, па сам је пажљиво остругао (пази да не скинеш оне сунђерасте дистанцере) и нанео свежу пасту. Није да сам мерио добитке пре и после, али фабричка ми никако није уливала поверење тако спечена каква је била...

Погледај одељак Computer>Sensor>CPU#1(Core1, Core2). Уколико је тај процесор Windsor F2, F3 или Brisbane G2, то би требао да су реалне температуре. У случају Brisbane G1, тешко ћеш очитати праву температуру, а сензор на плочи лаже (показује 5-10 степени мање од реалне температуре, зависно од верзије BIOS-a).

a i kako da klokujem graficku jer posle instalacije najnovijih catalista ati tool ne radi dobro?

Iz bios-a najbolje ;)
Meni je ati tool uvek restartovao racunar prilikom klokovanja graficke tako da sam digao ruke od njega.

Gde se menja HTT mnozilac u biosu?Ne mogu da overklokujem procesor jer raste HTT preko 1000.Hteo bih da smanjim sa 5 na 4 i dizanjem FSB da podignem sa 2.6 bar na 3.0GHz?Ima samo da se izabere HTT na 1000,800 ,400 i auto,a nema ono 5,4,3 itd????Stavio sam i najnoviji bios i opet nista?

Ukapirao sam odmah posto sam postavio pitanje..nego do koliko stepeni moze da gura temperatura procesora kad pustim orthos i da li treba da mu se dize voltaza jer sam ga klokovao od 2,6 na 3.0GHz...stize do 66 stepeni posle 3 min i ja ga iz straha iskljucih..memorija radi na 860MHz.Idle temperatura procesora je 41 stepen.

Prilozi

• 1.jpg
    1.jpg
    48.4 KB · Pregleda: 80
  • 2.jpg
    2.jpg
    70.3 KB · Pregleda: 90
Imam jedan problem koji me uzasno nervira...
Kada podesim AHCI i podesim onchip sata port 4/5 As SATA type, i stavim cdrom za first boot device, bootovanje cd/dvd se preskace i odmah mi izlece vista boot loader...
Da li neko ima neku preporuku kako da ovo sredim? :)

Poslednja izmena:
zanima me kolike su nominalne radne temperature ove ploche?

Meni everest pokazuje temperaturu od 42 C,pa me zanima da li je ta temperatura Ok ili ne.....

Naime kada sam stavio ventilator sa strane kucista da uvlachi vazduh temperatura ploce je pala za nekih 4-5 stepena(bila je 37-38).
Medjutim kasnije sam stavio i jedan veliki vent da spreda uvlaci vazduh uz ovaj sa strane sto uvlachi....i temperatura ploche je skochila na 40-41C.....

Imali neko predstavu zbog chega je to tako???

Ma nije zagrejan na 90 stepeni bre :) verovatno se prave neke turbulencije i onda bude lošije hlađenje. Sećam se da je slično bilo i meni na xaseru, kad upalim bočne ventilatore temperature skoče.

e koja glupost......nisam znao da je airflow tolika nauka....:( sad sam se smorio opako....

Nazad
Vrh Dno