Šta je novo?

W8920G gubi "Default Gateway"

BelThaZoR

Slavan
Učlanjen(a)
13.04.2006
Poena
370
Mom komsiji se desava da ovaj ADSL ruter jednostavno izgubi gateway i tada mu jedino pomaze da se reboot-uje (rechizmira sto bi komsa reko)... Dakle od interneta nema ni I, a kad se udje u podesavanja rutera, default gateway zjapi prazan. ADSL mu je kod Sezama, megabit brzina. Sta se desava kog djavola?

isti ruter koristim od pre pqr nedelja i imam isti problem, za koji mogu da ti kazem da je neresiv. prosto ovaj ruter ima neki problem sa ip adresama kada telekom promeni IP. tada samo pali reboot. ovo je neko neslaganje sa opremom telekoma. ili vec sta. nebitno je ali resenja nema ili ga ja nisam nasao.

ono sto moze da pokusa jeste da podesi lease time na max i tada ce mu drzati do promene IP adrese koja se bas i ne manja tako cesto (meni je trenutno 6 dan kako mi traje ista IP).

po default-u bio je podesen na 24 sata i tada sam morao da radim reboot svaki dan. ovako je problem bar malo odlozen.

"sem" ovog problema ruter je odlican.

Ja sam na Telekom-u i imam taj uredjaj i sve mi radi ok,da ga ne ureknem.

@legend:
Thnx na ideji... Ako bi mogo da mi napises gde mogu da nadjem taj lease time i koju vrednost da ukucam, ne baratam bas dobro tim podesavanjima rutera...

@ledeni:
Koja ti je verzija firmware-a? Thnx

Poslednja izmena:
Firmware Version: 1.3.3 Build 080220 Rel.37722n
Hardware Version: TD-W8920G v1 00002200

slican problem

Isti problem imam sa td-w8910g diskonektuje se i posle pomaze samo seckanje struje.
Ne moze da se pristupi ni ruteru iz brauzera, a posle restarta u logu stoji datum 1 januar ??
Posle restarta se vrati pravi datum i sve je ok do sledeceg prekida.

Test ADSL Synchronization: PASS
Test ATM OAM F5 segment ping: FAIL
Test ATM OAM F5 end-to-end ping: PASS

Test the connection to your Internet service provider
Test PPP server connection: PASS
Test authentication with ISP: PASS
Test the assigned IP address: PASS
Ping default gateway: FAIL
Ping primary Domain Name Server: PASS

ping default gateway fail mi nije jasan kada prijavljuje broj u device info rutera ??

evo kako to izgleda:
Date/Time Facility Severity Message
Jan 1 00:00:28 user warn kernel: Badness in local_bh_enable at kernel/softirq.c:181
Jan 1 00:00:28 user warn kernel: Call Trace: [<8003a5b8>] [<800bcafc>] [] [] [] [] [] [] [] [<80018d10>] [<80018ce0>] [] [] []
Jan 1 00:00:28 user warn kernel: Call Trace: [<8003a5b8>] [<800bcafc>] [] [] [] [] [] [] [] [<80018d10>] [<80018ce0>] [] [] []
Jan 1 00:00:28 user warn kernel: Badness in local_bh_enable at kernel/softirq.c:181
Jan 1 00:00:28 user info kernel: br0: port 1(eth0) entering disabled state
Jan 1 00:00:28 user crit kernel: ADSL G.992 channel analysis

ili u drugom slucaju:

Date/Time Facility Severity Message
Jan 1 00:00:29 user info kernel: br0: port 5(eth0.5) entering disabled state
Jan 1 00:00:30 user debug syslog: iptables -t nat -A PREROUTING -i br0 -d 192.168.1.1 -p udp --dport 53 -j DNAT --to 128.9.0.107
Jan 1 00:00:31 daemon notice pppd[449]: PPP: Start to connect ...
Jan 1 00:00:31 daemon info pppd[449]: Sending PADI
Jan 1 00:00:31 daemon debug pppd[449]: Sent packet: Ether addr: ff:ff:ff:ff:ff:ff (PPPOE Discovery) PPPoE hdr: ver=0x1 type=0x1 code=0x09 sid=0x0000 length=0x000c (PADI) PPPoE tag: type=0103 length=0004 (Host Uniq) data (bin): 10 04 61 0
Jan 1 00:00:31 daemon info pppd[449]: HOST_UNIQ successful match
Jan 1 00:00:31 daemon crit pppd[449]: PPP server detected.
Jan 1 00:00:31 daemon debug pppd[449]: Sent packet: Ether addr: 00:30:88:22:ef:3d (PPPOE Discovery) PPPoE hdr: ver=0x1 type=0x1 code=0x19 sid=0x0000 length=0x0015 (PADR) PPPoE tag: type=0101 length=0009 (Service name) data (UTF-8): veratt
Jan 1 00:00:32 daemon info pppd[449]: HOST_UNIQ successful match
Jan 1 00:00:32 daemon err pppd[449]: Unexpected packet: Ether addr: 00:30:88:10:29:b3 (PPPOE Discovery) PPPoE hdr: ver=0x1 type=0x1 code=0x07 sid=0x0000 length=0x0191 (PADO) PPPoE tag: type=0103 length=0004 (Host Uniq) data (bin): 10 04

Vec sam cuo da ovaj ruter nemoze da se resetuje sa onim dugmencetom za cackalicu sto sam i ja probao ali nije reagovao nikako. Sumnjao sam da su mi uvalili felerican jer je bio otpakovan i nasao sam nekog Marka Dimica u WAN podesavanjima. Ni on jadan nije mogao da se obrise sa tim resetom. Tako da sam morao da prodjem svaku stavku u podesavanjima i pretpostavljam da sam sve dobro namestio, izmucio sam i podrsku sa Sezama i guglovao gomilu poruka iz loga ali nisam naisao na nikakvo resenje.
Nema nikakvog pravila koliko traje veza nekad nekoliko sati, nekad nekolliko dana.

Ima li pomoci ????????

Zahvaljujuci pomoci ljudi iz Netiksa, izgleda da sam uspeo da resim problem jednostavnim updateom firmware-a. Naime, toliko je revizija firmwarea izaslo da jednostavno vise nisu menjali verziju, vec je ostala ista duze vreme, tako da koja god verzija da Vam pise u ruteru, update je preporucljiv. Ja sam to uradio i evo vec 3 dana radi OK (ranije mi je bilo da mora da se restartuje svaki dan).

Evo link za Anex A varijantu:
(za modele TD-W8910Gv2,TD-W8910Gv3,TD-W8910Gv4,TD-W8920Gv1,TD-W8920Gv2)
http://www.tp-link.com/support/download.asp?a=1&m=TD-W8920G&h=Annex%20A

i za Anex B:
(za modele TD-W8900GB/TD-W8910GB/TD-W8920GB)
http://www.tp-link.com/support/download.asp?a=1&m=TD-W8920G&h=Annex%20B

E sad, koga interesuju moguci razlozi neka cita, ostali nece naci nista pametno :)

Moguce da uredjaj ima samo malo stariju verziju firmware-a koja pokusava automatsku rekonekciju samo ogranicen broj puta. Nove verzije firmware-a rade rekonekciju beskonacno, tj. dok DSLAM i ruter provajdera opet ne budu ok. Sta naime moze da se desi? Ruter provajdera koji je default gateway iz nekog razloga bude par sekundi ili desetak sekundi nedostupan. To se moze desiti jer je recimo DSLAM Telekoma zabrljao ili se sam ruter - gateway provajdera zaglavio pa i on mora da se restartuje. 8920 proba par puta da se rekonektuje ali ne uspe. I onda odustane i vise ne proba. Reboot ce ga naterati da se opet rekonektuje a gateway je u medjuvremenu postao dostupan i sve ce proraditi. Posto su kod nas pucanja veza i problemi sa ruterima mnogo cesca pojava nego u vecini drugih zemalja vremena trazeno je od tp-lnk-a da izmeni firmware svih rutera tako da svi podrzavaju automatsku rekonekciju sa beskonacnim brojem pokusaja. To je drasticno povecalo stabilnost uredjaja. U stvari nije, ali na nasim linijama to tako izgleda... Ako ruter ne nadje gateway i posle nekog vremena odustane nije on kriv vec to sto je gateway bio nedostupan. Ima jos tu problema sa autorizacijom jer se desava i da pukne adsl veza, 8920 proba da se spoji kada adsl veza opet proradi ali ruter provajdera nije ukapirao da je veza bila pukla i odbije autorizaciju jer misli da to drugi korisnik pokusava da se spoji sa istim username i password. Tu je lek da se ceka i ceka dok ruter provajdera ne ukapira da je u zabludi i prekine staru konekciju koja je vec mrtva.

Pozzz

Poslednja izmena:
Ja imam tu verziju firmvera (to sam prvo uradio i pre nego sto sam skinuo stari modem)i on pokusava da se konektuje beskonacno ali sam mu mozda stavio
mali interval za rekonekciju pa se mozda desava to sto kazes
"proba da se spoji kada adsl veza opet proradi ali ruter provajdera nije ukapirao da je veza bila pukla i odbije autorizaciju jer misli da to drugi korisnik pokusava da se spoji sa istim username i password. Tu je lek da se ceka i ceka dok ruter provajdera ne ukapira da je u zabludi i prekine staru konekciju koja je vec mrtva."
Probacu da povecam interval na 3 min pa cemo da vidimo.
Vidim da si i ti na Zarkovackoj centrali mozda je i to problem?

Probacu da povecam interval na 3 min pa cemo da vidimo.

Najsigurnija varijanta, bez obzira na firmware, je pustiti da router drži vezu non-stop. Tako će ruter automatski resetovati setovanja pri promeni IP-a kod provajdera, bez problema. Sa jedne strane imamo Lelekom koji ima neka svoja setovanja, sa druge strane imamo 8920g koji ima svoja setovanja.

Šta treba uraditi:
1)
attachment.php

Advanced setup > WAN, sa leve strane editujte 8/35 WAN interface
----------------------------
2) Terajte "NEXT" sve do kategorije "PPP Username and Password" i tu ISKLJUČITE opciju "Dial on demand (with idle timeout timer)" [kao na slici ispod]
attachment.php

----------------------------
Nastavite sa NEXTovanjem, na kraju save and reboot.

Na ovaj način se upravo izbegava situacija koju opisuje Nikola:
"proba da se spoji kada adsl veza opet proradi ali ruter provajdera nije ukapirao da je veza bila pukla i odbije autorizaciju jer misli da to drugi korisnik pokusava da se spoji sa istim username i password. Tu je lek da se ceka i ceka dok ruter provajdera ne ukapira da je u zabludi i prekine staru konekciju koja je vec mrtva."

Dakle, svi koji ste sa dinamičkim IPjem, na ovaj način lišavate ruter muka da iz probuđenog stanja sa starom IP-adresom naleti na novu IP adresu kod provajdera, i izbegavate da se onda ruter dogovara sa telekomom oko nove IP-adrese što je uzrok patnje: i ruter ima svoj idle timeout i provajder ima svoj timeout pa dok se ne "utrefe", veza dugo može biti mrtva. Uključivanje DialOnDemand ima smisla samo za statički IP, zato ga isključite i nećete imati nikakvih problema, bez obzira koji firmware imali.

Kada namestite setovanja na ovaj način, linija je stalno osmatrana i budna, i kada dođe do promene ip-a, ruter to odmah detektuje i pokrene se da prihvati tu izmenu, bez da tera telekom ili nekog drugog provajdera da se prilagođava.

Prilozi

• 8920gWAN.jpg
    8920gWAN.jpg
    174.8 KB · Pregleda: 852
  • 8920gDoDk.jpg
    8920gDoDk.jpg
    94.1 KB · Pregleda: 810
Poslednja izmena:
Vec sam cuo da ovaj ruter nemoze da se resetuje sa onim dugmencetom za cackalicu sto sam i ja probao ali nije reagovao nikako. Sumnjao sam da su mi uvalili felerican jer je bio otpakovan i nasao sam nekog Marka Dimica u WAN podesavanjima. Ni on jadan nije mogao da se obrise sa tim resetom. Tako da sam morao da prodjem svaku stavku u podesavanjima i pretpostavljam da sam sve dobro namestio, izmucio sam i podrsku sa Sezama i guglovao gomilu poruka iz loga ali nisam naisao na nikakvo resenje.
Nema nikakvog pravila koliko traje veza nekad nekoliko sati, nekad nekolliko dana.

Ima li pomoci ????????

ovako: ovaj ruter ima dve vrste reseta

1) meki reset, ekvivalent vađenju utikača, može biti korisno ako se veza zaglupi recimo pri jačem padu kućnog napona, ostvaruje se tako što čačkalicom pritiskaš dugme najmanje 5 sekundi

2) tvrdi reset (vraćanje na fabričke vrednosti) = briše sva custom podešavanja i vraća sistem u ruteru na stanje novog, iz fabrike tek izašlog rutera (dakle, ubija sve pasworde itd). Ostvaruje se tako što se u isključenom stanju pritisne reset dugme i ono se neprekidno drži pritisnuto dok istovremeno štekaš drugom rukom ruter u struju i držiš još najmanje 30 sekundi to reset dugme pritisnutim. Onda ga pustiš minut-dva da se izbootuje, i možeš da se loguješ ponovo na 192.168.1.1 i da ukucaš default username i password (admin:admin), i ispodešavaš celu stvar nanovo.

Juce sam dobio mejl od NETIKSa, sa ovim uputstvom i evo radi... "Poleteo" sam da ga okacim, ali me LowRadiation pretece... U svakom slucaju hvala... Pozz

ljudi iz netix-a bi, pri kupovini, trebalo da dele ovaj savet kupcima. u svakom slučaju, dobro je što su počeli da daju savete, jer taj ruter zaista dobro radi. kada sam ga koristio, meni je taj savet dao ortak iz tehničke službe euneta i zaista nije bilo nikakvih problema u radu, možda sam svega 3-4 morao da soft-resetujem ruter i to jednom zbog radova u centrali i par puta zbog padova napona (ako možeš, dobro bi bilo da ga priključiš na UPS i zaboravićeš da postoji).

Hvala LowRadiation
Malo kasnim posto nisam bio tu i sada sam skinuo dial on demand pa cu da javim sta ce da se desava.

"2) tvrdi reset (vraćanje na fabričke vrednosti) = briše sva custom podešavanja i vraća sistem u ruteru na stanje novog, iz fabrike tek izašlog rutera (dakle, ubija sve pasworde itd). Ostvaruje se tako što se u isključenom stanju pritisne reset dugme i ono se neprekidno drži pritisnuto dok istovremeno štekaš drugom rukom ruter u struju i držiš još najmanje 30 sekundi to reset dugme pritisnutim. Onda ga pustiš minut-dva da se izbootuje, i možeš da se loguješ ponovo na 192.168.1.1 i da ukucaš default username i password (admin:admin), i ispodešavaš celu stvar nanovo."

Pa to je da ti se ukoci ruka :) nigde u uputstvu nisam naisao na ovakav podatak svvuda pominju 10 sekundi na ukljucenom ruteru.
Ako prvo ne pomogne probacu ovo pa ponovo podesavanje itd.

"2) tvrdi reset (vraćanje na fabričke vrednosti) = briše sva custom podešavanja i vraća sistem u ruteru na stanje novog, iz fabrike tek izašlog rutera (dakle, ubija sve pasworde itd). Ostvaruje se tako što se u isključenom stanju pritisne reset dugme i ono se neprekidno drži pritisnuto dok istovremeno štekaš drugom rukom ruter u struju i držiš još najmanje 30 sekundi to reset dugme pritisnutim. Onda ga pustiš minut-dva da se izbootuje

i to sve dok dubis na glavi drzeci u zubima magicni stap vraca sa Kajmanskih ostrva i dok ti pijavice gmizu po stopalima... Moglo je to i jednostavnije da se resi... :d
btw 4. dan radi bez restarta - za sada rekord :D

Poslednja izmena:
mislim da je u novom firmveru (onaj što počinje sa 08 ili tako nešto) bolje rešen hard-reset, valjda za njega važi 10sec pritiskanja. sa druge strane, za akrobaciju sa štekanjem mogu da garantujem da radi :d

čestitam na rekordu ;)

Dugmence definitivno ne radi, ni u jednoj varijanti, sa ukljucenim ruterom sa iskljucenim, pritiskano petnestak sekundi ili dva minuta... nista, pravi se blesav.
Ali softverski rebot radi ali ne vraca na stari firmver vec ostaje na novom.
To sam uradio neznajuci da na sezamu cackaju nesto tako da jos uvek neznam da li radi LowRadiation tip.
Probao sam da vratim setap iz bekapa ali se tu zabaguje i ni da mrdne tako da opet mora da se ubacuje sve rucno. Tuga jedno kakvo bagovito parce hardvera :-(
Da sam znao da se takvo sr... zaplakao bi se za neki bolji...

glupo mi da branim parče hardvera ali kad bi mi sav hardver radio kao taj ruter što mi je radio, bio bih i više nego zadovoljan.

obrati pažnju na par stvari:
1) NIKADA ne apdejtuj firmware preko wirelessa, nego uštekaj LAN kabl u comp i u router
2) NIKADA ne vraćaj snimljenu konfiguraciju putem wirelessa, koristi LAN kabl takođe (mada je za tih 30ak kb šansa da se paketi pogube drastično manja nego u prvom slučaju).

vidim da sam možda napravio zabunu sa "iz fabrike izašlog..." - bitna stvar je da nema tog reseta koji će da ti ubije novi firmver i da ti vrati stari. to možda nisam rekao u prethodnim porukama jer mi se učinilo da nema ni potrebe tako nešto naglašavati, sasvim je za očekivati da ako hard-resetuješ apdejtovani firmver, da se on neće izbrisati, već će samo izbrisati sva podešavanja koja se različikuju od default podešavanja za taj firmver tako da, možda si ga ti ipak uspešno resetovao, a da toga nisi ni svestan...?

vidim da sam možda napravio zabunu sa "iz fabrike izašlog..." - bitna stvar je da nema tog reseta koji će da ti ubije novi firmver i da ti vrati stari. to možda nisam rekao u prethodnim porukama jer mi se učinilo da nema ni potrebe tako nešto naglašavati, sasvim je za očekivati da ako hard-resetuješ apdejtovani firmver, da se on neće izbrisati, već će samo izbrisati sva podešavanja koja se različikuju od default podešavanja za taj firmver tako da, možda si ga ti ipak uspešno resetovao, a da toga nisi ni svestan...?

Definitivno hard reset ne radi (proverio sam) na ovom komadu ali softverski radi.
Evo posle novog podesavanja radi skoro dva dana bez bagovanja (kuc kuc kuc).
Sve sam radio sa kompa koji je povezan lan kablom to prvo pise u uputstvu.
Ja sam od onih sto prvo citaju uputstvo pa onda cackaju posebno ako prvi put koristim neki aparat.
Manual moze da bude veoma zanimljivo i duhovito stivo narocito ako ga je napisao kitajac :)))

Nadam se da ce i meni raditi dobro kao i tebi samo dok ga savladam.

jako me čudi za hard reset, mada je default vrednosti moguće dobiti i na sledeći način:
Choose “Management” “Settings” “Restore Default”, you can see the Restore Default screen, this screen (shown in Figure 5-69)* allows you to restore the Router’s configuration to the factory defaults on the screen.

Restore Default Settings: Click this button to restore the Router’s configuration to the factory defaults, and then follow the on-screen instructions to complete it.

a za manual... potpuno podžavam tvoj stav

*str 72 priručnika

nemoj da brineš, jednom kad ga podesiš kako treba, zaboravićeš da postoji :)

Poslednja izmena:
Pa da ne radi hard reset nikako a i kada sam detaljnije poceo da podesavam vidim da su ostale i adrese u MAC filteru, mada je resetovao podesavanja u WAN delu.
To sam i mislio kada sam rekao soft reset, tako je jedino radilo ali vidis i to delimicno.
Izdzala je veza i nocas i to bez saobracaja!! Nadam se da ce tako i dalje izgleda da je to samo u pitanju bilo ono "dial on demand" podesavanje... hvala
Cudna stvar je i sa firefoksom, instaliranom treba mnogo vise vremena da otvori stranicu a ponekad se i zabaguje dok portabl radi ok.

Mislim da je sada definitivno proradio kako treba. Sada cu da ga stavim u cosak i da ga zaboravim....

LowRadiation hvala jos jednom za dobar tip !!

nikola, nema na čemu. moje iskustvo sa njim je da će se zaglupeti samo ako telekom drnda centralu ili kod jačih padova/prekida napona. to je, naprosto, viša sila i ne zavisi od rutera.

Vrh Dno