Zvucnici se kao ni knjige ne kupuje po izgledju i boji. Vivax su veliki zvucnici kao i SAL koji kostaju 5k za veliku podnu kutiju a zvuk im je porazavajuci kada se porede sa Z-5500. Najjeftiji kvalitetniji zvucnici na nasem trzistu jesu Mission MV serija u 4Audio.
Hmm...
Uz dužno poštovanje prema tebi i tvojem "Hi-fi" iskustvu, moram da kažem da si ovo gore napisao napamet. Čitajući tvoje reči ovde i na hi-fi forumu stekao sam utisak da se dobro razumeš u tematiku.
Uzeo sam Vivax zvučnike, testirao ih na nekom matorom i razdrndanom nikola tesla pojačalu i zaključio da su zvučnici veoma glasni i kvalitetni. Kao što sam gore naveo imaju problem sa manjkom baseva, ali su srednji i visoki tonovi veoma lepo definisani. Ovi zvučnici u kombinaciji sa nekim vuferom i solidnim av risiverom su po meni odličan balans između cene i kvaliteta.
Danas su mi stigli Z-5500 koje svi hvalite. Pa... imaju dobar bas, i .... bas. Upoređujući ih sa Vivaxom, imaju bitno lošije srednje i visoke tonove. Zvuk je nekako mutan i nedefinisan.
Nemoj pogrešno da me razumeš, Z-5500 su odličan sistem za tu cenu, ali daleko od toga da su bolji izbor od Vivaxa u kombinaciji sa nekim av risiverom i vuferom.
S druge strane, zadovoljavajući zvuk sa Z-5500 sam dobio tek posle instalacije Kx drajvera, sa Creative drajverima je bilo ...loše. Vivax sam testirao sa Creative drajverima i opet je imao kvalitetniji zvuk, ali nisam ih još probao na Kx.
Kada sam planirao kupovinu nosio sam se mišlju da ću uspeti sa Vivaxom i nekim risiverom da prođem jeftinije od Z-5500 i sa nešto lošijim zvukom od istog. Ispostavilo se da je ustvari ta kombinacija malo skuplja, ali i osetno bolja.