Šta je novo?

Plate sistem administratora

Vincent Vega

Slavan
Učlanjen(a)
22.01.2008
Poena
301
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. ADSL
  2. Kablovski internet
  3. Mobilni internet
Drugari, ne znam da li je ovo pravo mesto za ovu temu. Ne zamerite ako nije. Pošto treba uskoro da pregovaram sa bossom o plati na novoj poziciji u firmi (sistem administrator), treba mi ako neko zna kako se iste (plate) kreću u Beogradu kako ne bi preterao a i izvukao nešto realno. Hvala svakom unapred na bilo kakvom savetu.

To zavisi od puno stvari - šta taj posao sistem administratora podrazumeva, šta i koliko znaš da radiš, koliko je za poslovanje firme važan posao administratora, itd...

Imam već 18 godina iskustva u održavanju računara a sad prvi put treba zvanično da preuzmem održavanje domain controlera, otvaranja novih naloga (firma je sa preko 150 zaposlenih i isto toliko računara), brigu o korisnicima (tehnička podrška) i sve ostalo što je potrebno da firma funkcioniše. Ma puno toga je u okviru posla, previše da bi ovde sve nabrajao, ali me interesuje čisto neki prosek kao i neka cifra ispod koje ne bi smeo da idem. Sve ovo sam već radio u ovoj istoj firmi ali sa serviserskom platom a sad ide sve zvanično pa treba da vidim šta je realno da tražim.

kolika je bila kao serviserski radnik a koliko ti je ponudjeno ? :D

ja znam neke ljude koji rade i preko soma a neke i za 700...pa ti vidi koliko oni mogu ili ne mogu bez tebe na toj poziciji.

S obzirom da si ranije taj posao obavljao nezvanicno, sada idi na 30% vecu cifru.

Poslednja izmena:
održavanje domain controlera, otvaranja novih naloga (firma je sa preko 150 zaposlenih i isto toliko računara), brigu o korisnicima (tehnička podrška) i sve ostalo što je potrebno da firma funkcioniše.

Mislim da je za to neka prosečna plata od 600 do 800 EUR.

Moje misljenje je sledece. Trazi minumum 800e i to u slucaju da firma nije orijentisana tako da su joj racunari trebaju 24/7 i 100% full operativna mreza sa odzivom od 2 sata za kvar. E sad postoje tu josh neke stvari koje dizu cenu.

-Kao shto je pre mene neko naveo pitanje je cime se firma bavi? Ne morash javno da iznosis nego zbog tebe.
- Koliko joj je vazno to shto se nalazi na racunarima i da li neki racunar ne radi recimo 2 -3 dana?
- Da li firma radi radi 24h dnevno?
- 150 ljudi = 150 racunara malo mi deluje neverovatno. Moraju da imaju domara, vozaca, cistacicu, cuvara .. a njima ne treba racunar :d. Elem znaci bitan je tacan broj ranih stanica. Kao i recimo prosecna starost radnih stanica (ne kvari se isto racunara star 6 meseci i 6 godina, a to za tebe znaci da na 150 racunara tri puta nedeljno neshto crkne ili uopste ne crkava) dali su radne stanice brand ili zutaci?
- Na skali od 1 - 10 koliko su vazni podatci na racunarima tj serveru. Mozda postoji neki centralizovani software knjigovotstveni, ili mozda POS sitem.... i crkne disk gde je bilo 5 godina poslovanja pa se potegne krivicna odgovornost .....
- Dakle ako je tako koji je sistem backupovanja?
- Dali se backup radi u istoj zgradi ili na dve fizicki razlicite lokacije ... ima tu gomila pitanja.

Ako ti treba da odgovarash za sve gore navedeno ispod 1500e nemoj ni da razmisljas.

Plus mislim da generalno jedna osoba ne moze fizicki da postigne da na svim nivoima ( pod ovim mislim tehnicka podrska korisnicima, servis i odrzavanje racunara mreze i na kraju servera) odrzava mrezu od 150 racunara bez i jednog pomocnika a da ne provodi na poslu 16h dnevno, a u tom slucaju jeb*** pare, posto nemash nishta sem posla i spavanja. Mada mozda i gresim.

Mozda ce neko reci da je ovo mnogo stvari i da ja preterujem ali mislim da je ovo jedini profesionalan nacin da se pridje problemu toj da se sklopi valjan posao. U ovom slucaju ce poslodavac znati na cemu je a i ti ces znaci sta se od tebe tacno ocekuje. Ovo govorim iz licnog iskustva.

Toliko od mene.

s' postovanjem JA:smoke:

potpuno se slazem sa procenom i komentarom.

E ovako nisam iz BG radim isti posao u provinciji za Grcku firmu odrzavam 76 radnih stanica i naravno "devojka sam za sve" i kad izvucem 40k ja sam srecan tako da si u prednosti sto je u pitanju BG i trazi po meni makar 800e, isti posao radi moj drugar u NS i ima preko 60k RSD :) toliko od mene

Neverovatno koliko je Beograd druga država u odnosu na sve ostale lokacije.
Definitivno podvlačim crtu ovde.

Ja radim u američkoj firmi u provinciji.
Ovo je savršena tema u kojoj bih mogao da iskukam svoje jade :d

Iskoristiću post Sarah Carigan koji očigledno ima iskustva u corporate vodama da objasnim svoju situaciju:
-Kao shto je pre mene neko naveo pitanje je cime se firma bavi? Ne morash javno da iznosis nego zbog tebe.
- Dovoljno je reći da se 93% proizvodnje izvozi.
- Koliko joj je vazno to shto se nalazi na racunarima i da li neki racunar ne radi recimo 2 -3 dana?
- Ni jedan računar ne sme da ne radi više od dva dana. U proizvodnji ne više od dva sata.
- Da li firma radi radi 24h dnevno?
- Da, 7 dana u nedelji.
- 150 ljudi = 150 racunara malo mi deluje neverovatno. Moraju da imaju domara, vozaca, cistacicu, cuvara .. a njima ne treba racunar :d. Elem znaci bitan je tacan broj ranih stanica. Kao i recimo prosecna starost radnih stanica (ne kvari se isto racunara star 6 meseci i 6 godina, a to za tebe znaci da na 150 racunara tri puta nedeljno neshto crkne ili uopste ne crkava) dali su radne stanice brand ili zutaci?
- Kod mene 62 računara i 110 ljudi u AD-u. Brand name mašine koje se zanavljaju na 3 godine. 4 servera (Domain controler, AD, FPS i jedan koji vrti Oracle aplikaciju za potrebe proizvodnje), 8 switcheva, optika, 35 štampača, telefonska centrala, mobilni telefoni i gomila sitne opreme...
- Na skali od 1 - 10 koliko su vazni podatci na racunarima tj serveru.
- Veoma važni zato se i prave više paralelnih backup-ova.
- Dakle ako je tako koji je sistem backupovanja?
- Manuleno od strane korisnika, On fly sa servera na server potom na LTO tape uređaj, dnevno, nedeljno, mesečno.
- Dali se backup radi u istoj zgradi ili na dve fizicki razlicite lokacije ... ima tu gomila pitanja.
- Uređaj i trake se nalaze na dve fizičke lokacije, u drugim protiv-požarnim zonama. Trake su u sefu.

Ako ti treba da odgovarash za sve gore navedeno ispod 1500e nemoj ni da razmisljas.
- Tačno tako. Odgovornost je ogromna. Hmmmm, sa prekovremenim radom (koji je neminovan u 60-70% slučajeva) ja izvučem nešto preko 40K. Jad i beda.

Plus mislim da generalno jedna osoba ne moze fizicki da postigne da na svim nivoima ( pod ovim mislim tehnicka podrska korisnicima, servis i odrzavanje racunara mreze i na kraju servera) odrzava mrezu od 150 racunara bez i jednog pomocnika a da ne provodi na poslu 16h dnevno, a u tom slucaju jeb*** pare, posto nemash nishta sem posla i spavanja. Mada mozda i gresim.

Oh ne, toliko si u pravu da skidam kapu ali srpski management ne je*e dva posto. Radim sam i ne znam kako to postižem ali zato pixell odlazi iz ove firme. So long!

@Vincent Vega
Moraš sesti i proceniti situaciju. Prvo količinu posla i tvoje odgovornosti a potom manje bitne stvari. Na mom primeru vidiš kako izgleda kada neko biva izigran. Celu IT infrastrukturu firme digao sam sâm u prethodne tri godine i potom kao savestan radnik sve lepo dokumentovao i arhivirao.

Moje mišljenje je da bez 800€ ni ne počinješ pregovore i jasno (ako treba i ugovorom) odredi svoje obaveze i vreme kada si odgovoran za njihovo rešavanje.
U slučaju 24/7 rada neophodan ti je još jedan čovek za slučaj kada nisi u firmi i plata 50% veća. Firma mora da vodi računa o tebi jer će sigurno i ulagati u tebe (koliko samo certifikata i training ja imam koji će sada kada odem firmu koštati mnogo više nego još jedan čovek u IT-u).

Poslednja izmena:
Тrаži :

- redovnu platu 1000,
- svaki sat prekovremenog rada 10,
- svaki vikend, odmor, nocni rad, praznik ...25 po satu,
- jos tri radnika koji ce pokrivati 24/7 radno vreme.

Ako ne pristanu na 75-80% ovoga trazi drugi posao.

Evo jedne male dopune.

Mislim da ces imati debeli problem u "izvlacenju" para tj postizanju odgovarajuce sume. A evo i mog obrazlozenja.

Prvi veliki problem je u tome shto si, po tvojim recima, radio kompletan administratorski posao a niti si za to bio zaduzen niti ovlascen i sto je najbitnije radio si za lupam 30k-40k rsd. I sad kako ti tom nekom da objasnih da treba da ti da
varijanta1: 80k fiks + da ti plati prekovremeno koje ti dosad u zivotu nije platio
varijanta2: posto prekovremeno da ti plati nema sanse onda da ti da platu od 100k-120k din.
Tesko veoma tesko :wall:.

Jos par dopunskih pitanja.

- Da li je neko pre tebe radio taj posao pa otishao a ti si tu uleteo da odrzavash to mesec dva kao ispomoc, a ustvari ostao da radish godinu pa je red da se sredi papirologija plata i sve ostalo? Ako je ova varijanta u pitanju pokusaj da dodjes do cifre za koju je radio predhodni administrator.
U ovom slucaju zavisi za koje pare je radio predhodni admin i kako je ono obavljao posao? Dali je otisao i zasto ili je dobio otkaz jer je gazda bio nezadovoljna? Ovo sve moze da utice na to kako da pristupish.

- Koje su sanse da ti zaposle 1 ili 2 sa recimo visheelektro ili tako neshto da rade kao tvoji pomocnici. U ovom slucaju recimo mozes da ides na 800e do 1000e gde onda po mom misljenju idesh na to da oni odradjuju fizikaliju a ti radish pravi posao iz officea + imasces vremena da se usavrsavash. Mislim da ce gazada pre da zaposli josh jednog coveka za 500e + tebi 1000e nego samo ti za 1500e.

Ovo je bio deo za Vincent Vega, mada vidim da se ne interesuje mnogo za temu ili mozda covek nema vremena. Pored 150 racunara ni ja nebih imao vremena. :S:

Poslednja izmena:
Тrаži :

- redovnu platu 1000,
- svaki sat prekovremenog rada 10,
- svaki vikend, odmor, nocni rad, praznik ...25 po satu,
- jos tri radnika koji ce pokrivati 24/7 radno vreme.

Ako ne pristanu na 75-80% ovoga trazi drugi posao.

Tako precizno plaćeno i definisano šta je radni a šta neradni dan, šta je praznik i koliko treba da se radi prekovremeno uglavnom samo u bajci možeš da postaviš kao preduslov i eventualno ostvariš (naplatiš). Ne kažem da nema primera gde je tako nešto moguće, ali u realnosti ipak malo teže, posebno u Srbiji - pogotovo za takva dinamična radna mesta.

Poslednja izmena:
Neverovatno koliko je Beograd druga država u odnosu na sve ostale lokacije.
Definitivno podvlačim crtu ovde.

Ja radim u američkoj firmi u provinciji.
Ovo je savršena tema u kojoj bih mogao da iskukam svoje jade :d

Eeee a kome ja da kukam :d. Tebi je 500e malo za taj posao u provinciji, a meni je 1000e malo za taj isiti posao u BG. Ali i zivot je jeftiniji u provinciji nego u beogradu. pa mu dodje manje vishe na isto. Bar je to neko moje misljenje. Pogotovo kad vidim da sistem admin u australiji ima 120 000 godisnje tj 10k mesecno sto mu dodje 6k evra posto jelte ono su aus dolari a odnos je 1e = 0.6 AUD. I pitaju me posle zasto nameravam da zapalim !@#%$#@$%^@#^ ma bolje da prekinem na vreme.

Grešiš, baš suprotno. Ne vidim šta, osim nekretnina, je skuplje u Beogradu nego u provinciji?
Struja, grejanje, komunalije, kablovska, internet, klopa, odeća sve je daleko jeftinije u Beogradu. Plus za sve u Beogradu uvek imaš alternativu. Jedino ćeš kiriju za stan platiti 100-150€ više od mene što će se na kraju svesti na istu cifru.
A ja i ovako moram da putujem desetak kilometara do fabrike.

Ah, da. Inostrane destinacije. Da mi je ova pamet pre deset godina bila odavno bih bio preko.

EDIT: Sad vidim da si otvorio anketu. Dobar potez da se vidi kako stoje stvari.

Poslednja izmena:
Prvo da se svima zahvalim na iscrpnim dogovorima a pogotovo Sarah Carigan-u. Itekako sam, naravno, zainteresovan za ovu temu ali sam imao peh pa sam se i razboleo u međuvremenu pa nisam bio nešto raspoložen sa pisanje. Svako tvoje pitanje (Sarah Carigan) stoji i ima nekih grešaka koje sam naveo. Firma ima oko 150 zaposlenih a u AD-u ima 125 aktivnih radnih stanica + server sala sa 22 servera u kojoj se nalazi i tel. centrala i snimači na koje su nakačene sigurnosne kamere i još što šta. Pošto je firma inostrana, kompletna administracija se vršila spolja a samo ono što je trebalo odraditi na licu mesta sam radio ja i još jedan kolega kad ja nisam u mogućnosti. Sad se polako sve (ili većina, još nisam 100% siguran) to polako prebacuje na mene i ceo proces će ići postepeno u narednih nekoliko meseci. Naravno, tu ostaje "devojka za sve" tipa, postavljanje novih radnih mesta, priprema radnih stanica, dovođenje telefona, mreže i sve ostalo što se podrazumeva kad neko novi dolazi u firmu. Backup se vrši na licu mesta i o trakama naravno brinem ja i smeštene su u sefu. Mnogo toga još ima i ne bi hteo da sve opterećujem sa detaljima jer se ni ja svega ne setim u trenutku jer svaki dan ispadne po još neka muzička želja.
U svakom slučaju, svima hvala na odgovorima, puno mi je značilo i sad otprilke znam u kom pravcu treba da idem sa pregovorima pa ćemo videti šta će biti.:wave:

pa nista, koliko su placali tog spolja neka sada placaju tebe :)

stvarno :) pa ok onda nece imati istu uslugu kao pre, ako im odgovara da im IS radi losije, neka manje plate :)

Eeee a kome ja da kukam :d. Tebi je 500e malo za taj posao u provinciji, a meni je 1000e malo za taj isiti posao u BG. Ali i zivot je jeftiniji u provinciji nego u beogradu. pa mu dodje manje vishe na isto. Bar je to neko moje misljenje. Pogotovo kad vidim da sistem admin u australiji ima 120 000 godisnje tj 10k mesecno sto mu dodje 6k evra posto jelte ono su aus dolari a odnos je 1e = 0.6 AUD. I pitaju me posle zasto nameravam da zapalim !@#%$#@$%^@#^ ma bolje da prekinem na vreme.

Varas se da je zivot u provinciji jeftiniji,ja mislim da je naprotiv skuplji, jer je manja konkurencija.Laptop koji je u BGD kostao 43000 u provinciji je kostao 58000 din.Da ti ne navodim jos primera ima ih milion..Zalosno je sto se Srbija svela samo na Beograd,ovo ostalo niko ne racuna jer se nista ne dogadja i sve stoji u mestu dok se u Beogradu gradi i gradi...

Poslednja izmena:
Kad sam rekao zivot mislio sam na neke druge stavri.
Meso, jaja, mleko ... i te stvari koje kupujesh i trosis svaki dan su u manjim mestima daleko jeftinije. Nije isto otici i kupiti pola praseta na selu i otici u mesaru i uzeti isto to. Cene su ja mislim drasticno razlicite.
Cena povrca takodje. *********, paradajz, kupus, luk ... da ne nabrajam dalje, su daleko jeftiniji u provinciji a to su stvari koje kupujesh svaki dan.
Izadjem za viken u Kikindi i sa 1000 din castim celo drustvo nas 8. U beogradu za te pare mogu da kupim 4 pica ili 5 max. A to su stvari na koje trosis novac svaki dan.

U tom smislu mislim da je jeftinija provincija. Naravno da je tehnika jeftinija u gradu zbog konkurencije ali ne kupujesh laptop svaki dan, kao ni frizider, televizor ....

I josh jedna stvar. Metro, tempo, i svi ostali polako otvaraju megamarkete i van beograda ali seljak u pravom smislu te reci nece da dodje u BG i u sred kneza da protera prasice pa posle da prodaje pola praseta za 2.5k din. Primer jeste malo banalan ali kapirate shta sam hteo da kazem.

E ovako nisam iz BG radim isti posao u provinciji za Grcku firmu odrzavam 76 radnih stanica i naravno "devojka sam za sve" i kad izvucem 40k ja sam srecan tako da si u prednosti sto je u pitanju BG i trazi po meni makar 800e, isti posao radi moj drugar u NS i ima preko 60k RSD :) toliko od mene

Auuu...pa gde to ima u NS?? Hocu i ja tamo da radim!!:D
Ovako za upola manju platu moram jos i da putujem van grada.

...a ove uhhh sto volim koji kukaju kako im je mala plata a voze QuadCore procesore, besne graficke itd...

Auuu...pa gde to ima u NS?? Hocu i ja tamo da radim!!:D
Ovako za upola manju platu moram jos i da putujem van grada.

...a ove uhhh sto volim koji kukaju kako im je mala plata a voze QuadCore procesore, besne graficke itd...

Svako ima svoje prioritete ;)

I svako se snalazi kako mu odgovara, i niko nikog ne bije po ushima da radi, nego svako moze da izabere u skladu sa svojim mogucnostima i kvalifikacijama ;)

:wave:

Nije problem plata već koliko se posla odradi za nju.
I da imam manju opet bi ono što pretekne prvo otišlo na računar jer je to osnova mog poslovanja i treba mi jaka konfiguracija za komotan rad.
Pored toga kum mi drži veleprodaju pa sve što vidiš je kupljeno po ulaznim cenama.

Svako ima svoje prioritete ;)

I svako se snalazi kako mu odgovara, i niko nikog ne bije po ushima da radi, nego svako moze da izabere u skladu sa svojim mogucnostima i kvalifikacijama ;):wave:

Baš tako.

Nije problem plata već koliko se posla odradi za nju.
I da imam manju opet bi ono što pretekne prvo otišlo na računar jer je to osnova mog poslovanja i treba mi jaka konfiguracija za komotan rad.
Pored toga kum mi drži veleprodaju pa sve što vidiš je kupljeno po ulaznim cenama.

Baš tako.

Koliko posla se odradi?
Paaa.. cim se ima vremena za forum znaci da ima onda tu i malo lufta.;)

Ono sto pretekne prvo ide na racunar?
A ovo pokazuje da najverovatnije nisi jos ozenjen i zivis kod roditelja pa mi je onda sve jasno.

:) za forum mora da se nađe kojih 5 minuta između 12-14 sati svakodnevnog posla. ;)

Da, ono što pretekne od moje dve (jer vikendom prodam koji komp i odradim po koji servis) i jedne ženine plate i kada se zbrinu oba deteta i plate svi računi ode na prioritetne stvari. Pored grafike, čini mi se da ništa nisam u kompu menjao već godinu dana (jer nema potrebe) zato što je sada prioritet kredit za automobil a za koju godinu i stan verovatno...

Samostalno živim od svoje dvadesete, znači deset godina. Prvi komp sam sebi kupio tri godine kasnije isto tako skupljajući od onoga što pretekne.

Mislim da si stvorio pogrešnu sliku o meni. Nisam uvek imao quad i besnu grafiku, počeo sam sa jadnom i polovnom P2 konfiguracijom na izdisaju u i štrokavim 15" monitorom kupljenu novcem koji sam sâm zaradio u ono vreme kada je standard već bio P!!!.

Samo pratim svoju viziju da ako hoćeš kvalitetno da radiš moraš imati kvalitetnu i pouzdanu mašinu.

Kad sam rekao zivot mislio sam na neke druge stavri.
Meso, jaja, mleko ... i te stvari koje kupujesh i trosis svaki dan su u manjim mestima daleko jeftinije. Nije isto otici i kupiti pola praseta na selu i otici u mesaru i uzeti isto to. Cene su ja mislim drasticno razlicite.
Cena povrca takodje. *********, paradajz, kupus, luk ... da ne nabrajam dalje, su daleko jeftiniji u provinciji a to su stvari koje kupujesh svaki dan.
Izadjem za viken u Kikindi i sa 1000 din castim celo drustvo nas 8. U beogradu za te pare mogu da kupim 4 pica ili 5 max. A to su stvari na koje trosis novac svaki dan.

U tom smislu mislim da je jeftinija provincija. Naravno da je tehnika jeftinija u gradu zbog konkurencije ali ne kupujesh laptop svaki dan, kao ni frizider, televizor ....

I josh jedna stvar. Metro, tempo, i svi ostali polako otvaraju megamarkete i van beograda ali seljak u pravom smislu te reci nece da dodje u BG i u sred kneza da protera prasice pa posle da prodaje pola praseta za 2.5k din. Primer jeste malo banalan ali kapirate shta sam hteo da kazem.

Brate,ti mozda skuplje platis meso,mleko i jaja ali odes na Marakanu i gledas tekmu ko covek,ili odes u Arenu i uzivas ko covek,da ne pricam o koncertima,sajmovima itd. A ovaj u provinciji sta da gleda,vezan je za TV i tu gleda kako vi u BGD uzivate dok u poluvremenu gledate plesacice i jedete kokice.Sve ima svoju cenu ali generalno zivot u BGD je daleko,daleko lepsi,bolji i sta vec hoces od onog u provinciji.Pa sto svi trce u BGD sto neko ne dodje npr. u Bosilegrad,Presevo,Leskovac itd?

Slazem se da nema marakane, arene i ostalnog ali ja sam govorio o slobodnom vremenu i drustvenom zivotu. I da u pravu si da je sve u BGD i to je trulo. Ja bi bas voleo da se bar pola stvari odrzava po srbiji. Vise bi mozda ljudi putovali i upoznavali se sa gradovima i mestima Srbije. Al ododsmo u off.

Nego. Vincent sta ti uradi. Jesi se ogrebao za 1500e pa da castish :p

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno