Šta je novo?

Nehalem

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Koliko mislis od prilike u % na istom kloku ce biti brzi u odnosu na Q6600?

Poslednja izmena:
za delimira:
Bash ovo shto chovek reche...to interesuje 90% korisnika...lepo je shto se intel clockuje ko lud i shto to lepo radi...i sve...ali mene interesuje napredak performansi out of box na istoj frekvenciji.
Tj shta se dobije za 2x vishe "novaca"

za yoti:

Ja tebe ama bash nishta nisam razumeo...Mozhe objashnjenje i na PM....

"Ima bolje ubrzanje od usluga tvog neta ( Opaska zasnovana na analogiji ulozeno/ dobijeno kada vec kritikujes, kreni od sebe i nemoj zaraditi, a odnos prema klijentima na nivou Zike Pavlovica ) "

za delimira:
Bash ovo shto chovek reche...to interesuje 90% korisnika...lepo je shto se intel clockuje ko lud i shto to lepo radi...i sve...ali mene interesuje napredak performansi out of box na istoj frekvenciji.
Tj shta se dobije za 2x vishe "novaca"

za yoti:

Ja tebe ama bash nishta nisam razumeo...Mozhe objashnjenje i na PM....

"Ima bolje ubrzanje od usluga tvog neta ( Opaska zasnovana na analogiji ulozeno/ dobijeno kada vec kritikujes, kreni od sebe i nemoj zaraditi, a odnos prema klijentima na nivou Zike Pavlovica ) "

Pa da malo bolje razmislis zakljucio bi i sam: ako i7 na 450 MHz nizem taktu ima iste performanse kao i C2Q, lako se moze zakljuciti koji je odnos snaga... Opet da si malo pazljivije citao temu, umesto sto samo postujes, video bi i da npr. i7 @ 2.93 koji je dosta jeftiniji od QX9770 @ 3.2 radi 10-20% brze...

Sa druge strane, ovo je forum za entuzijaste i Nehalem je trenutno tema koja zanima pretezno njih, a Nehalem je pozicioniran u najvisem segmentu u kome price/performance odnos ne igra presudnu ulogu.

Poslednja izmena:
Nije problem cena CPU, nego cena ploche zasnovane na x58 chipsetu koji znachajno dizhe cenu celog sistema.

@isnogood
Sve sam rekao :)
:wave:
edit:
Pa 975X ploce sa kojima je startovao Conroe su kostale preko 200 Evra, doci se i jeftinije, polako. Krecu sa xtreme serijom chipseta :)
:wave:

Poslednja izmena:
Nije problem cena CPU, nego cena ploche zasnovane na x58 chipsetu koji znachajno dizhe cenu celog sistema.

Nije nego... Cena X58 ploca ce biti ista kao i cena X48 ploca, a kasnije ce se pojaviti, kako nova platforma bude presla i u Mainstream segment i "P" serija cipsetova za Nehalem, pa ce i ploce biti jeftine. Znaci, situacija je da npr. X58 kosta kao i X48 ploca, a Extreme Edition CPU baziran na Nehalem arhitekturi je 500 USD jeftinii nego QX9770...

Ne kapiram poentu potenciranja cene kada je u pitanju nova arhitektura koja uz sve to i nema kokurenciju na trzistu... Svakako da Nehalem u pocetku nece biti namenjen sirokoj populaciji korisnika i sasvim je logicno da cena celokupnog sistema bude visa nego cena sistema baziranog na starijoj tehnologiji. Ko hoce da prodje jeftinije, kao i obicno, mora da saceka pola godine i to je to.

Poslednja izmena:
offtopic: Yoti, ja stvarno ne znam o chemu prichashi stvarno bih te molio da mi pojasnish..mozhe ovde mozhe druga tema...mozhe pm...mozhe e-mail....Verujem da je u pitanju neka greshka/zabuna....

@delimir:
Da rascistimo nesto radi sire javnosti koja cita ovo -- od arhitekturalnih promena ima samo jedan 128-bitni shuffle unit vise od Penryna i sacica SSE4.2 instrukcija.

Ja te sitnice, L3, novi interconnect i IMC ne bih uopste nazvao novom arhitekturom. Core 2 je bio nova arhitektura u odnosu na Netburst. Nehalem u odnosu na Core 2 nije. Stavise, Nehalem je nastavak Core 2 familije. Evolucija, a ne revolucija.

Poslednja izmena:
Evolucija je Penryn u odnosu na Merom... Promene u Nehalem-u su ipak mnogo vece. Sa druge strane ne znam zasto mene "quotujes" kada svi u threadu pricaju "Nehalem arhitektura". Nisam ja projektovao Nehalem, btw :)

Evolucija je Penryn u odnosu na Merom... Promene u Nehalem-u su ipak mnogo vece.

Ali apsolutno se ne slazem. Evo drfedja i DeanXP neka se umesaju pa neka kazu sta oni misle -- da li je Nehalem nova arhitektura i koliko su zaista te promene velike u odnosu na Penryn.

Sa druge strane ne znam zasto mene "quotujes" kada svi u threadu pricaju "Nehalem arhitektura". Nisam ja projektovao Nehalem, btw :)

Zato sto si bas ti napisao, citiram:

delimir je napisao(la):
Ne kapiram poentu potenciranja cene kada je u pitanju nova arhitektura

1. Arhitektura nije uopste nova i potencijalno visoka cena uopste nije opravdana.

2. Kao neko ko koristi Intel platformu intenzivno i ekskluzivno od davnih dana odgovorno tvrdim da je 955 = 975 = X38 = X48 = X58 i da Intel kad su u pitanju chipseti prodaje nesto za nesto drugo i da to pocinje da me nervira. Tehnoloski napredak i razlika izmedju starih i novih chipseta su toliko mali da se lupom jedva vide. Pride, toliko brzo izlaze novi chipseti da se kalaj jos na plocama prethodne generacije ne ohladi, BIOS ne izadje iz beta faze i ne dobijemo finalni proizvod, a vec prestaje podrska (mislim na podrsku proizvodjaca ploca kroz BIOS update) i stancuju se nove ploce koje opet kostaju 200 i vise evra, dok napretka u performansama, kvalitetu ili bilo kom drugom pogledu nema, barem ne kao rezultat novog chipseta nego iskljucivo ako se proizvodjac potrudi i doda neku svoju inovaciju. To je zaista zalosno.

Poslednja izmena:
pa ni u P seriji nije nishta bolje

965-p35-p45 pa opet svi vijamo nove ploche zbog to malo bolje i bolje podrshke za 45nm procesore,zbog pci-e 2.0, zbog ichr10....

pa ne znam sta drugo treba da se menja u chipsetima, kad ostaju manje-vise isti procesori.. ICH7(R), ICH8(R), ICH9(R) i sada ICH10(R), svaki je doneo nesto novo, nije nikakvu revoluciju ali opet evoluciju, jeste.. napretka u performansam ima, opet, nisu neki revolucionarni ali ih ima.. FSB 725MHz je koliko znam ostvariv samo na P45 u Biostar izvedbi, ako to nije napredak u odnosu na 500-560MHz kod P965 onda stvarno ne znam... samo ne znam sto svi ocekuju neko cudo kad je u najavi nesto novo...

pa ne znam sta drugo treba da se menja u chipsetima, kad ostaju manje-vise isti procesori.. ICH7(R), ICH8(R), ICH9(R) i sada ICH10(R), svaki je doneo nesto novo, nije nikakvu revoluciju ali opet evoluciju, jeste.. napretka u performansam ima, opet, nisu neki revolucionarni ali ih ima.. FSB 725MHz je koliko znam ostvariv samo na P45 u Biostar izvedbi, ako to nije napredak u odnosu na 500-560MHz kod P965 onda stvarno ne znam... samo ne znam sto svi ocekuju neko cudo kad je u najavi nesto novo...

Ja pricam o tome da na defaultu nema opipljivog napretka. Uopste me ne interesuje koliko se koji chipset overklokuje i na cijoj ploci -- mene zanima da nov proizvod out of the box ima bolje performanse. Kao na primer kad kupis novi foto-aparat, a on ima rafal od 6.5 FPS umesto 3.5 FPS -- to je napredak za koji vredi dati pare.

Industrija maticnih ploca je pocela da posluje kao automobilska industrija -- ima gomila modela kod kojih se razlikuje kozmetika, a motor je jedan te isti vec godinama.

Ja kao overclocker mogu to da potvrdim, ali gledano iz perspektive 99% korisnika te razlike tj maleni skokovi u performansama su zanemarljive u radu...a koliko ja vidim chekace se dugo na znachajan pomak...

Videcemo kad se pojave na trzistu + nasi dobavljaci bice veselo

Kakve su bre ovo cene:zgran:

Pa cena chipova-kontrolerska logika- poznatija i kao chipset :)

delimir je napisao(la):
PS: Onda, ako vec toliko svi pricaju kako je overklok skroz nebitan za 99% korisnika uopste i nije problem, ako se "obicni" Nehalemi ne budu mogli overklokovati :)
Pogreshno si razumeo....Overklok je bitan ;) ali razlike izmedju OC potencijala P965 chipseta i X48 chipseta (gledano iz perspektive 24/7 OC, kao najpopularnijeg i najkorisnijeg nachina overklokovanja) je zanemarljiva...
99% kosrinika je NEBITNO to shto X48 chipset ima zetegnutije latencije u odnosu na na P965, niti ce to osetiti u realnom radu. JA recimo to "vidim" ali samo zato shto iznam "gde da gledam"...
Nema revolucije...a na to cemo ochigledno sachekati...
Nehalem (Intel) ce izgubiti na populuranosti kod OC-era (kakvu sad Intel ima) ako se ne omoguci overklokovanje van multija...toliko jednostavno...
Opet sa druge strane mnogo toga zavisi i od cene...videcemo, tek ce se prichati o tome ;)

Poslednja izmena:
Kakve su bre ovo cene:zgran:

Cena chipseta je 52$ sto je jeftinije nego X48, chipset nema IMC. To ne znaci da je ploca jeftinija zbog toga. Prve ploce za Nehalema ce zahtevati 6-slojnu ili cak 8-slojnu stampu, sto nije ni malo jeftino. U zbiru ploca za Nehalema sa X48 cipsetom bi mogla da bude nesto skuplja nego neka dobra X48 ploca, sto navodi na cifre od oko 200+ € za plocu. CPU sigurno nece biti ispod 250 €, obican, a eXpensive Edition (koji moze da se klokuje) ce biti sigurno mnogo skuplji.

Ali apsolutno se ne slazem. Evo drfedja i DeanXP neka se umesaju pa neka kazu sta oni misle -- da li je Nehalem nova arhitektura i koliko su zaista te promene velike u odnosu na Penryn.
Promene se svode na IMC i Hyperthreading. Softver koji je threadovan i koji je bandwidth bound ce raditi brze nego na Penryn-u.

Mikroarhitektura nije znacajno promenjena u odnosu na Core 2.

Misljenja sam da ce jos dosta vremena da se vecini korisnika mnogo vise isplati kupovina Core 2 platforme nego Nehelema.

Poslednja izmena:
Fedja ne pricaj napamet - Nehalem ce raditi i na 4-slojnim plocama sa P cipsetom sledece godine... Za sadace biti samo X58 cipset i sama platforma nece biti skuplja u odnosu na Yorkfield XE, cak ce biti i jeftinija...

Deki ne vidim sta je Fedja pogresno rekao:

drfedja je napisao(la):
...Prve ploce za Nehalema ce zahtevati 6-slojnu ili cak 8-slojnu stampu, sto nije ni malo jeftino...

Na sta ti kazes:
delimir je napisao(la):
Fedja ne pricaj napamet - Nehalem ce raditi i na 4-slojnim plocama sa P cipsetom sledece godine...

Fedja ne pricaj napamet - Nehalem ce raditi i na 4-slojnim plocama sa P cipsetom sledece godine... Za sadace biti samo X58 cipset i sama platforma nece biti skuplja u odnosu na Yorkfield XE, cak ce biti i jeftinija...

Ja pricam na kakvim ce plocama raditi kada se bude pojavio. Ajd da vidim da li ce u startu da radi na jeftinim cetvoroslojnim plocama i kako ce da se oc.-uje.

Pa mislim, ako je receno x puta da ce za pocetak biti samo X58 cipset za Nehalem, logicno je da ce ploce biti skupe, ali i dalje ce ceo sistem biti jeftiniji od X48+QX9770 kombinacije koja je trenutni Extreme Gaming segment...

ako ce X58 ploce biti skuplje od X48 ploca (a znamo da na cenu ne utice samo cena chipseta)
&
ako ce XE nehalem kostati koliko i XE York
=
X58 ploca+XE Nehalem biti skuplje u odnosu na X48 plocu+XE York
Zar ne?

Pa ako neko ovde zna sta prica onda je to Fedja i sve sto kaze stoji, a taj drugi Nehalem o kome ti pricas je Lynfield (ili bese Havendale... stalno ih brkam) i sa svojim DC DDR3 kontrolerom, i novim socketom ce moci u 4-slojne ploce... ali to je Q3 2009 timeframe, ako je onaj procureli roadmap ispravan...

ako ce X58 ploce biti skuplje od X48 ploca (a znamo da na cenu ne utice samo cena chipseta)
&
ako ce XE nehalem kostati koliko i XE York
=
X58 ploca+XE Nehalem biti skuplje u odnosu na X48 plocu+XE York
Zar ne?

Ne, posto nece biti skuplje (DX58SO kosta isto kao i DX48BT2) i ne zato sto ce XE Nehalem kostati 1000 USD, a XE Yorkfield kosta 1500 USD (ovo pise u threadu x puta)

Poslednja izmena:
Pa ako neko ovde zna sta prica onda je to Fedja i sve sto kaze stoji, a taj drugi Nehalem o kome ti pricas je Lynfield (ili bese Havendale... stalno ih brkam) i sa svojim DC DDR3 kontrolerom, i novim socketom ce moci u 4-slojne ploce... ali to je Q3 2009 timeframe, ako je onaj procureli roadmap ispravan...

:)

P ploce ce biti za 1366 socket i i7. Ne znam koji je RM leakovan, niti sam ga video.

Poenta je da se ovde prica dosta na bazi polu-informacija, a dobar primer je i npr. Audiova tvrdnja da i7 izlazi u Q1-2009...

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno