Raindelay, ne mozes tako da poredis Australiju koja je na kraju sveta bez stvarne veze sa ostatkom i Srbiju koja je "samo geografski" u Evropi.
Par stvari koje bi trebao da znas. Australija je ogromna ali stvarno ogromna drzava, ali pritom nenaseljena svega 20ak mil stanovnika, a od toga u tri najveca grada oko 50 posto. Samim tim izgradnja infrastrukture ( elektricne, telekomunikacione,vodovodne i svake druge) kosta vise nego bilo gde u svetu... Samo polaganje optike od grada do grada (a nijedan nije tako blizu drugom) predstavlja uber investiciju. Zato je u svakom gusce naseljenom gradu/drzavi net dzabalesku.
Druga stvar kao sto sam spomenuo gore Australija je bukvalno na kraju sveta. Tako da bi se "zakacili" na neki data hub, kablovi bi trebali da im idu kroz okean, a cini mi se da je najblize kopno sa iole postenim netom oko 3000 km, uradi matematiku

Oni, kao i mi, imaju isto monopolistu

Da to je moguce cak i tamo

Telstar tamo mraci i oblaci

Koji se uglavnom bazira na satelitskom prijemu linka koji je i dalje najskuplji nacin

tako da od telstara do manjih provajdera, plus skupa infrastruktura, plus data trafic .... elem, dobre brzine ocajan dozvoljeni prenos podataka, za ogromnu cenu
I onda gledajuci na sve to, ma koliko Australijanci bili bogatiji od nas, ne mozes nikako uzimati Australiju kao poredjenje sa Srbijom. Koja verovao ili ne, je gusce naseljena od Australije, gradovi su blizi, za vreme Tileta izgradjeno sve sto se trebalo izgraditi, ali .... Ne moze se nijedan privatni provajder povezati cak ni sa zemljom iz blize okoline koristeci sopstveni link, nego mora na lelekom koji jelte diktira cene. E sad razlog visokih cena neta kod nas je jer treba pecenje da se pojede, da se plate svalerkama stanovi, da se kupe oni silni audi automobili, pa da se sve to tanka dnevno po 50 litara

i slicni tehnicki izdatci

Plus neverovatno veliki broj administracije koja cese mooda i nist ne radi za platu od 50k ...opet , do the math
I u jednom i u drugom slucaju recicu, moze im se

ali ......
Australian GDP oko 35000 $ vs Serbian GDP 10000$ ....... opet do the math.