Šta je novo?

PC mnogo jeftiniji od Mac računara

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
gresis debelo, idu bookovi ko ludiiii !!!

edit: zapravo, kad gledas kvalitet (nikad nisam rekao da book nije kvalitetan posto jeste) jedino sto moze da se meri sa prodajom bookova je dell i lenovo (iako ja mislim da zivi na staroj slavi i da HP zasluzuje vishe), ali ne menja se cinjenica da ljudi oce apple ali nece OSX posto ne znaju da ga koriste jer je Bili uzeo previse maha, dakle nije to moj hir, vec je jednostavno tako, kao i Pink televizija, ne volimo je, a gledana je :S

Poslednja izmena:
A da li moze neko da mi odgovori na pitanje zasto ljudi kupuju Apple? :S:

zato sto je apple :)

ja da imam novaca na bacanje odmah sutra bih otisao i kupio apple cinema 30"

E to je druga stvar.

To sto se Windows prodaje mnogo vise od Macosa ne znaci da me Macos losiji.

Neko je spomenuo statusne simbole. Ja mislim da i parce tehnike moze da bude trend, modni detalj ili tako neki simbol. iPhone, iPod Touch, Mac Air...

Svi mi znamo da se moze uzeti i eeePC, ali Air je Air, znak prestiza... Kao i Zippo upaljac. Ne kazem da bih ga kupio, pu pu daleko bilo, cak i da imam para da ne znam sta cu sa njima ne bih uzeo Air, ali ne mogu da negiram da on oduzima dahove posmatracima, pogotovo ako su to neki kojima treba oduzeti dah...

Poslednja izmena:
@ illidan
Cinema kida, nema reci....
Sve ostalo, webwolf svaka ti se dala, i opet dolazimo na to shminka, shminka, shminka...
Naaravno ovo je dobra shminka, i daleko od toga da nije kvalitetna....
Unutra cu sve PrC komponente, ali ***, lepo spakovane u kombinaciji sa marketingom....

@ illidan
Cinema kida, nema reci....
Sve ostalo, webwolf svaka ti se dala, i opet dolazimo na to shminka, shminka, shminka...
Unutra cu sve PrC komponente, ali ***, lepo spakovane u kombinaciji sa marketingom....
Mnogo telefona ima iste opcije kao iPhone ali ne izgledaju ni približno. O finalnoj izradi da i ne govorim. Zato je iPhone moj izbor.

Mnogo telefona ima iste opcije kao iPhone ali ne izgledaju ni približno. O finalnoj izradi da i ne govorim. Zato je iPhone moj izbor.

Nemoj tako. Nije bas ni da je mali broj telefona koji moze da parira iPhoneu, pogotovo ne po izradi. iPhone je mozda jedan od najboljih, ali nije bas korektno dati mu eksluzivno pravo da bude sam i jedini najbolji.

A carevi koji uporedjuju lg pradu i iphone mogu slobodno da se vrate na siemens c10...

ali Air je Air, znak prestiza...

znak prestiza je kada ti lik otvori vrata od limo-a a ti tek izasao iz jet-a :smoke: unutra drugi baja "otvori" "air" sa prijatnim pitanjem: "hey sir did you saw our stocks today?" :d
to sto je u srbiji 1.8k evra "statusni simbol" je samo slika mentaliteta/nemastine vecine ovdasnjih ljudi ;)
po kanadama i amerikama npr. to "setaju" i (nezaposleni) skater-i od 16 'dina :) i uopste ne gledaju na to kao na "statusni simbol"

MacBook Air je u celom svetu ekskluzivno parče hardvera. To je činjenica. Statusni simbol definitivno ne, ali su uglavnom vlasnici Apple hardvera dobrostojeći jer Apple hardver jednostavno - košta.

Dakle, ljudi sa prosečnim zaradama nemaju kući iMac 24". I u Srbiji i u ostatku sveta.

i shetaju circa i etines majice od po 10 dolara dok su ovde od 3-5 hiljada dinara

=)

apple ce u evropi uvek biti skuplji racunar pa cak i po cenu da se sklapa u toj istoj evropi. jednostavno ima nesto sto se zove standard, ali nazalost nama je standard ipak stanje svesti koje ili nismo dostigli ili se mnogi tripuju da zive to sr*anje [ apropo statusnog simbola ko kupuje mac i u dzepu nema vise od 200 din i razmislja da li da jede fornete ili da saceka da jede kod kuce ali ce ipak uzeti neku kokakolu i pljuge ]. uveren sam da ima istine u ovome sto sam rekao a vi sad opalite paljbu.

ortakinja koja je radila kao student u americi prosle godine mi je pricala [ i na dosta slika i dokumentovala] da apsolutno NIKO u njenom vidokrugu nije bio bez bilo kakvog apple-a gadgeta. da li je to ipod ili sto ivke kaze skateri koji nose jabuke u rancu i bez straha "rade shipke" i ostalo, zaista nema prevelike razlike. jednostavno to je toliko pristupacno da ako neko zaista zeli da ima - imace ga brze nego na primer u ovde u srbiji gde se nalazimo mi koji konstantno samo nesto baljezgamo po forumima da bi se i matorci sa terase iz mapetovaca smorili...

*edit - evo upravo uporedo gledam apple.com i .co.yu i cene su toliko razlichite da me sramota i da postujem [ bez obzira na "standarde", shipinge, tetke i tece koji dolaze na zimu i ostale akcije].

$1,999.00 < 158.590,00 RSD

Poslednja izmena:
Evo odmah da kazem da nisam fanboy. ;)
Ko god kaze da su apple proizvodi precenjeni, nije ih ni isprobao. Moj drug je doneo iz Amerike macbook pro, i ja sam pao sa stolice od odusevljenja. Mac OSX je prelep, pre svega stabilan o. sistem, dizajn racunara je bez konkurencije.
Kod nas su svi apple proizvodi papreno skupi, ali ako neko ima veze, a mislim da svi imamo nekog iz USA :)D) moze duplo jeftinije da se prodje. Evo ja koristim iPod nano 4gb u Americi kosta oko 70 eura ako se ne varam dok je kod nas duplo vise.
Kod nas toliko kosta iPod Shuffle ako se ne varam

Poslednja izmena:
Never ending story.
Kao i Zvezda i Partizan. Kad pocne prica, Partizan se vadi na basket i na davnu 60 i neku u futbalu :) a zvezda na 91u ( sa razlogom ) a i jedni i drugi su sad jadni.
Tako i macosx i win racunari. S tim da pc moze da izgleda jadno a da bude funkcionalniji od mac-a :) A mac moze samo da izgleda lepo :p i to mu dodje to :)
http://www.voodoopc.com/ (linija laptop racunara se zove envy = predmet zavisti :) ) ovo je prkos mac-u verovatno. Naravno da ce biti funkcionalnije resenje ... ali procice godine i godine dok dostigne ili se bar priblizi mac-u u broju prodatih primeraka jer Steve Jobs zna da bira marketing strucnjake i mag je u tome ;) Zato se njegova kompanija uglavnom bazira na nevidjeno dobrom marketignu i pozicioniranju proizvoda na pravo mesto. Platite da vam lepo stoji.
Mislim da se Mac vise priblizio korisnicima nego Win platforme, zato i jeste uspesniji. Sve se moze nadograditi a osnova je lep OS. Dok kod ostalih proizvoda tipa htc nokia i slicno, sve se odmah nagura pa vozi ......... sto se pokazalo kao losija varijante nego apple phone igracka :D

Za kraj ... desktop varijanta

voodooomen.jpg

Laptop varijanta

voodoo-stuff-005.jpg

Za mene , oba lepsa od svakog mac-a , HP vs MAC 1:0 . :)

Poslednja izmena:
Pa ovaj Envy je MNOGO skuplji od MacBookPro-a, a dosta slabiji. Ako ga uporedimo sa MacBook, razlika u ceni je :zgran: Ovo važi za crnu varijantu, jer svaka druga boja košta +600$ :wall:.

Znaci bolji-citaj skuplji- statusni simbol :) samo zato sam i uzeo kao primer envy :)

Po cemu ? Za koga ? Za cega ? Generalizovao si ga do panja :) Sta ako ti treba da dignes Apache server ? Oces ga staviti na OSX ? Sta kao ti treba DX10 ? Oces ga koristiti na linuxu ?
Kapiras me ? :) Svaki ima svoju primenu i funkciju, svaki je u necemu bolji...

Poslednja izmena:
Windows Vista je u svakom aspektu lošiji proizvod od Mac OS X Leoparda. Razlike u "arhitekturi" nisu parametar. Mogu se međusobno uporediti, i to je urađeno n-puta od strane ljudi koji se bave time, i tu je Mac OS X pobednik.

Morate da se pomirite da ja uvek Bolje imati MacBook Pro nego ekvivalentni PC laptop. MacBook Pro je brži, kvalitetnije izrade i koristi Mac OS X. To što košta više je normalno s obzirom šta se dobija u Paketu.

Windows Vista je u svakom aspektu lošiji proizvod od Mac OS X Leoparda. Razlike u "arhitekturi" nisu parametar. Mogu se međusobno uporediti, i to je urađeno n-puta od strane ljudi koji se bave time, i tu je Mac OS X pobednik.

Morate da se pomirite da ja uvek Bolje imati MacBook Pro nego ekvivalentni PC laptop. MacBook Pro je brži, kvalitetnije izrade i koristi Mac OS X. To što košta više je normalno s obzirom šta se dobija u Paketu.

Slazem se da je kvalitetniji svakako. Al ajd jedno ovako pitanje, ocu ja moc da igram Crysis na njemu? Ili bilo koju Win based igru? U 80% sluchajeva odgovor je ne...samim tim Mac OSX je za mene (a verujem i solidnu masu ljudi) neupotrebljiv (ili delimichno upotrebljiv).

Ja kazem da je pojam "bolji" i "kvalitetniji" direktno povezan sa cinjenicom za cega se OS koristi. Nema veze da li je Windows, Linux ili OSX, svaki je za nesto bolji i nema potrebe za generalizacijama tipa "OSX je najbolji" posto je to netacno. Ni jedan nije najbolji. ;)

Sto se Viste tice, pa meni i vecini je XP bolji od nje, ali ako oces da igras igre onda joj OSX ne moze ni prici zar ne ? (ovo nije pitanje)

PS. Ja bi na taj macbook uvek isntalirao XP i njega koristio jer je meni XP bolji. Naravno da to ima veze sa time sto XP umem da koristim i sve aplikacije su mi za njega. Zasto bi ucio nesto od pocetka i trazio aplikacije itd. Gubljenje vremena.

Poslednja izmena:

i nije shimnka nego je MAC OS X ;)

btw ono sto se GX-X nalupetao nema veze sa zivotom; koliko PC korisnika stavlja Mac OS X na PC?? koliko ljudi danas pita "kako da obrisem particiju sa Windowsom na Mac-u"??? idi pogledaj po forumima...

btw ne znam da li znate ali je Apple pre godinu dana, kad je prestavio Alu iMac-ove spustio cene!

24" je kostao 2000e, sad je 1600e.

top model 24" je bio preko 2000e. sad je 1900e.

http://www.alternate.de/html/catego...99&cat3=999&&tn=HARDWARE&l1=Apple&l2=Systeme&

najverovatnije su stedeli na ekranu :d
inace slobodno popisite komponente koje se nalaze u iMac-u (posto su to sad obicne PrC komponente) i videcete da je cena ista kao kad bi otisli i kupili sve to u npr. Desk-u.. (plus Mac OS X)

samo procesor Txxx na 2.8GHz kosta preko 500e.
http://www.alternate.de/html/catego...223&tn=HARDWARE&l1=CPU&l2=Mobile&l3=Sockel+P&
(ko sto rekoh, 3.06GHz verzija u 24" iMac-u ni nema da se kupi...)

Poslednja izmena:
Po cemu ? Za koga ? Za cega ? Generalizovao si ga do panja :) Sta ako ti treba da dignes Apache server ? Oces ga staviti na OSX ? Sta kao ti treba DX10 ? Oces ga koristiti na linuxu ?
Kapiras me ? :) Svaki ima svoju primenu i funkciju, svaki je u necemu bolji...

Jedini objektivan odgovor u celoj temi.

Ova prepucavanja su ista kao i koji je automobil bolji, koje je najbolje piće, koja je riba najlepša, koji je parfem najlepši...čiji je veći...

Iz ličnog iskustva mogu da kažem da svaki ima svoje prednosti i mane.

@kovacm:

naravno ti znas da ja lupam posto je Stara Pazova ogromno trzistre i svaki dan se susreces sa tematikom koja je ovde u pitanju...Yeah, riiiight... :S:

Uostalom bas me briga ko sta misli. Vecinu Macova ovde kod nas pokupuju ljudi koji misle da je na MacBook-u windows, ni nemaju pojma sta je OSX. Svaka cast izuzecima. Oni kad vide da je tu "neki levi OS" traze da im se instalira win, naravno da bi im to neko u servisu uradio mora da kupi original win itd. Dakle, poenta je ljudi ne znaju, a ne da je OS X losh ili nesto slicno. Nisam ja to izmislio niti sam ja kriv za to :wall: Ne vidim razlog da me napadas odma po "defaultu" :(

Windows Vista je u svakom aspektu lošiji proizvod od Mac OS X Leoparda.
Moguće, ali ta razlika nije tolika da bi se opravdala razlika u ceni PC+Win u odnosu na Mac+OSX... Mislim, ako će neko da gleda filmove, igra igre, surfuje Netom i koristi neki Office paket (a to radi većina ljudi na svojim kompovima!) - ne vidim kako bi mu bilo bolje da koristi skuplji Mac u odnosu na npr. pomenuti Acer?!?

uzgred:
http://www.macvswindows.com/index.php?title=Main_Page

Morate da se pomirite da ja uvek Bolje imati MacBook Pro nego ekvivalentni PC laptop.
ih, naravno da ne moramo! naprotiv, bolja je jeftinija, a funkcionalnija varijanta (PC+Win ili PC+Lin)...

btw, može li neko da mi razjasni zašto Apple zvanično ne dozvoljava instalaciju OSX na PC? To mi nikada nije bilo jasno...

btw, može li neko da mi razjasni zašto Apple zvanično ne dozvoljava instalaciju OSX na PC? To mi nikada nije bilo jasno...

Zato sto bi time izgubili jedan od najjacih ako ne i najjaci adut koji ide na ruku Mac racunima. Sa Windowsom, svaki mac je ranjiv i (ne)stabilan kao svaki PC.

Poslednja izmena:

zato sto bi milioni ljudi pohrlili da pogledaju tu famu od OS-a i onda bi se medju tolikom publikom (neopterecenom svojom greskom sto su pljunuli gomilu para na Mac pa sad moraju da ga hvale:d) vec pronasao neko dovoljno otvorenih ociju da vikne "Car je go". :smoke:

Nerazumem tolike hvalospeve na racun OSX. Cela stvar nevidjeno lici na famu oko Linuxa. Super je, stabilniji je, brzi je, sareniji je, opensource, dzabe, al' kad dodje stani pani, nijedan junak se ne odlucuje da zaboravi Win i da kompletno migrira prema nekom drugom resenju.

OSX ima ocigledne prednosti u audio video obradi ili u grafickoj industriji ali u svakom drugom segmentu debelo zaostaje za Win platformom. Neki ovde su ocigledno voljni da sa lakocom zaborave na cinjenicu jedan deo price cini sam OS a da drugi (i to mnogo veci deo) cini rasprostranjenost softvera koji funkcionise na doticnoj platformi. CAD, 3D modelovanje, Office primena, Gaming...Mac je nekoliko svetlosnih godina iza Win platforme po ovim pitanjima (a da ne pricamo o nekim egzoticnijim poslovnim primenama). Cak je i Lunux u ovim segmentima ima znacajno bolju ponudu od OSX. Zbog ovih stvari (zalosno je ali je tako) Microsoft moze sebi da dopusti gafove tipa Milenijum ili Vista.

A odsutnost bilo kakvog kritickog stava prema OSX od strane njegovih korisnika je zabrinjavajuca. Svi zivi brze bolje zaboravljaju blamaze koje povremeno izlaze na videlo - tipa nepovratno gubljenje podataka prilikom Cut/Paste operacije u mrezi u slucaju ako dodje do prekida veze.

Sto se hardvera tice, price da van Mac sveta ne postoji kvalitet su smesne. Dell laptopovi - konkretno linija Precision - mogu da ponude istu specifikaciju kao Mac Book Pro, sve to upakovano u magnezijumsko kuciste koje je kvalitetnije (i cvrsce i lakse) od aluminijuma i to sve 10% do 20% jeftinije. Da ne pricamo sto sa Dell-om imate opciju da za te pare dobijete neku profi grafiku tipa Quadro ili FireGL sto je u Mac svetu misaona imenica.

Pa ovaj Envy je MNOGO skuplji od MacBookPro-a, a dosta slabiji. Ako ga uporedimo sa MacBook, razlika u ceni je :zgran: Ovo važi za crnu varijantu, jer svaka druga boja košta +600$ :wall:.
pogledaj samo koliko je carbon fiber skuplji od aluminijuma, dalje ce ti se sve samo kaz'ti :)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno