Šta je novo?

PC mnogo jeftiniji od Mac računara

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

abc011abc

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
06.07.2008
Poena
169

Kada se pogledaju kretanja cena računara na tržištu dolazi se do zaključka da su personalni računari, čak i oni koji podržavaju i Windows Vista OS dosta jeftinije dostupni nego konkurentski Macintosh modeli. Poređenja radi jedan notebook računar kompanije HP prilično impresivnih karakteristika – procesor radnog takta 2GHz, hard drive kapaciteta 320GB i 4GB memorije košta $700. Cene Mac računara su za poslednje dve godine snižene neznatno – 2006. prosečan Mac desktop i laptop su koštali $1432 i $1574 dok je ove godine prosečna cena $1543 i $1515 (desktop modeli su čak poskupeli), dok laptop PC konfiguracija košta od $877 do $700 a desktop od $559 do $500.

http://www.itsvet.com/arhiva/2008-08-10#17516

Grupa naucnika posle 10-godisnjeg istrazivanja je zakljucila da je nebo plavo!

E da, takodje su izmislili, pre par dana i novu tehnologiju zvanu "rupa na saksiji" :)

Mada, ocito da Apple zna da radi biznis, jer uprkos tome sto su Mac racunari skuplji, prodaju se sve bolje i bolje...

Apple shipped 2,496,000 Macintosh computers during the quarter, representing 41 percent unit growth and 43 percent revenue growth over the year-ago quarter. The Company sold 11,011,000 iPods during the quarter, representing 12 percent unit growth and seven percent revenue growth over the year-ago quarter. Quarterly iPhone units sold were 717,000 compared to 270,000 in the year-ago-quarter.

http://www.appleinsider.com/article...t_of_1_07b_ships_nearly_2_5_million_macs.html

Poslednja izmena:
Ako se iko razume u merketing, dizajn i famu, onda je to Apple. U svetu IT biznisa gde većina firmi posluje sa majušnim marginama, Apple je uvek bio vešt da proda po duplo većoj ceni od proizvodne.

Mislim da u ovom slučaju nije bitno da li se i koliko povećala prodaja (i zašto...) nego neizbežna činjenica da PC based konfiguracije koštaju dosta manje nego ekvivalentne Apple brend mašine.

Ko je ikada seo za Apple mašinu (MacBook, iMac, MacPro...) zna na koji kvalitet mislim. Šteta, ali svaki laptop koji sam koristio je živa plastika... Kvalitet MacBook Pro mašine ne može da se meri ni sa jednim PC laptopom. Snaga da, ali kvalitet i izgled - ni u ludilu.

P.S. Najveća ironija je što je "najbrži Vista laptop" upravo MacBook Pro (http://www.pcworld.com/article/136649-3/in_pictures_the_most_notable_notebooks_of_2007.html)

Poslednja izmena od urednika:
Mislim da u ovom slučaju nije bitno da li se i koliko povećala prodaja (i zašto...) nego neizbežna činjenica da PC based konfiguracije koštaju dosta manje nego ekvivalentne Apple brend mašine.

Ko je ikada seo za Apple mašinu (MacBook, iMac, MacPro...) zna na koji kvalitet mislim. Šteta, ali svaki laptop koji sam koristio je živa plastika... Kvalitet MacBook Pro mašine ne može da se meri ni sa jednim PC laptopom. Snaga da, ali kvalitet i izgled - ni u ludilu.

P.S. Najveća ironija je što je "najbrži Vista laptop" upravo MacBook Pro (http://www.pcworld.com/article/136649-3/in_pictures_the_most_notable_notebooks_of_2007.html)

MacBook meni uopste nije lep. I ne znam na koji kvalitet mislis? Bolje izdrzava udarce u zid?

...Japanski automobili koštaju mnogo manje od nemačkih a pritom, recimo, imaju jednak broj konjskih snaga...
U stvari u Japanu je zakonom ogranicheno da bilo koji serijski automobil ima vishe od 280ks. Nijedna serijska Impreza, Evolution, Skyline u japanskoj izvedbi nisu imala vishe od 280ks serijski. Sve one jache verzije su bile ili za britansko trzishte ili tjunirane (mislim na Imprez-e Spec. C, B etc. , Evolution-e FQ-300,320,360,400 itd.).

Usporedbe radi:

Vaio plastikarija:
h957ye7.jpg

MacBook Pro:
839309675_878b417e28.jpg

Takođe, Apple Cinema Displays koštaju baš onako kako IZGLEDAJU. :)

Poslednja izmena:
Da ne budem kritikovan da editujem postove, svako sledece spominjanje AUTOMOBILA u temi bice sankcionisano.

Poslednja izmena:
Vaio plastikarija:
h957ye7.jpg

MacBook Pro:
839309675_878b417e28.jpg

oba su nelepi ;) samo je MBP malo više nelep! ma, u stvari, verujem da je kvalitet izrade odličan, ali izgled je katastrofa :)

evo, sad gledam Metro katalog... hm, Acer 17" 1440x900, AMD Turion dual core, 3GB RAM, 320GB HD, GeForce 8400, Vista Home premium itd... ispod 54k RSD! e, bre! 700 (+-) jura za portable bioskop ;)

Poslednja izmena:
Gledaj gde je Apple na listi "Top 10 Brands 2008":

brandztop10brands2008mo1.jpg

Odakle ti ideja da porediš Acer i Apple!? Prva lekcija, moraš da naučiš šta je brand pa da se onda vratiš na ovu temu. Čovek priča o lepoti... I red ispod pominje Acer...

Acer Gemstone Blue 8920G

E ovo je pokretni bioskop:
acer-blue-gallery-1.jpg

Dobro, dakle onaj ko ne ceni kvalitet izrade, i nije mu bitno da li su delovi metalni ili plasticni, i kome je to potrebno zbog udaranja u zid, neka se i ne javlja.

Recimo, meni smuci od laptopova kojima se posle par nedelja jave tragovi habanja na plasticnim delovima, izribane tastature, skriputave maske, i klimave sarke :) . Cenim dobru izradu, makar ona kostala koliko kosta :) .

Rezime

Ne bih rekao da su svi non-Mac (ili kako ih danas, nepravilno doduse, zovu PC) racunari losi. Daleko od toga. Ali je cinjenica da su Appleovi laptopovi i brand masine u samom vrhu, i to ne nezasluzeno. A to kosta. I nemojte kao jedan nas vise puta banovani clan da stavljate c/p iz cenovnika nekog Prestigia i MacBooka sa istim hardverom, i onda da pricate kako je Mac skuplji :) . A vidim da se neki spremaju da krenu u tom pravcu.

Sto se mene tice, ja samo ne volim beli hardver, crni/sivi/teget mi se svidjaju :). Zato mi nije jasno zasto se svi bas pale na bele Mac-ove, ali ***. crna mi dusa :d . Nekada (***. mlad i glup) sam se lozio na svemirske dizajne, kao sto je ovaj Acer Gemstone, koji je zaista lep na svoj nacin, originalan. Ali ponekad klasika ima prednost ;) .

Ako nesto ima TFT, tastaturu i jos malo traznistora pride u jednoj kutiji, to ne mora da bude racunar :) .

Bravo, WebWolf. Poentirao si!

Dobro, dakle onaj ko ne ceni kvalitet izrade, i nije mu bitno da li su delovi metalni ili plasticni, i kome je to potrebno zbog udaranja u zid, neka se i ne javlja.

Recimo, meni smuci od laptopova kojima se posle par nedelja jave tragovi habanja na plasticnim delovima, izribane tastature, skriputave maske, i klimave sarke :) . Cenim dobru izradu, makar ona kostala koliko kosta :) .

I molim vas batalite pricu o automobilima. Pogotovo batalite komentare tipa:"Moj auto je '78 godistei trosi 2l na 100km, a onda kada se rezervoar isprazni, on krene sam da indukuje benzin, koji ako ne istocim na vreme, krene da se preleva iz rezervoara".

Rezime

Ne bih rekao da su svi non-Mac (ili kako ih danas, nepravilno doduse, zovu PC) racunari losi. Daleko od toga. Ali je cinjenica da su Appleovi laptopovi i brand masine u samom vrhu, i to ne nezasluzeno. A to kosta. I nemojte kao jedan nas vise puta banovani clan da stavljate c/p iz cenovnika nekog Prestigia i MacBooka sa istim hardverom, i onda da pricate kako je Mac skuplji :) . A vidim da se neki spremaju da krenu u tom pravcu.

Sto se mene tice, ja samo ne volim beli hardver, crni/sivi/teget mi se svidjaju :). Zato mi nije jasno zasto se svi bas pale na bele Mac-ove, ali ***. crna mi dusa :d . Nekada (***. mlad i glup) sam se lozio na svemirske dizajne, kao sto je ovaj Acer Gemstone, koji je zaista lep na svoj nacin, originalan. Ali ponekad klasika ima prednost ;) .

Ako nesto ima TFT, tastaturu i jos malo traznistora pride u jednoj kutiji, to ne mora da bude racunar :) .

Ja sam PITAO da li je njemu alu potreban za udaranje u zid gde si ti procitao da ja ne cenim kvalitet i da mi treba za udaranje u zid? Klasicno izvrtanje.
I generalizujete stvari neverovatno. Tacno svi non-apple laptopovi su krshevi.....ne vredi sa vama....

Poslednja izmena:
Odakle ti ideja da porediš Acer i Apple!?
odatle što su oba manje-više ista stvar: kompjuteri!

inače, taj Acer (iz Metroa) ima skroz "običniji" dizajn, iako je takođe iz Gamestone serije - izgleda vako nekako:
s29kqt.jpg

Poslednja izmena:
...
Ne bih rekao da su svi non-Mac (ili kako ih danas, nepravilno doduse, zovu PC) racunari losi. Daleko od toga.
...

I pored toga, pljuješ po svemu što nije Mac. Za cenu jednog Mac-a možeš naći jednako kvalitetan laptop nekog drugog proizvođača, ali sa mnogo boljim karakteristikama.

A da, zaboravio sam... to ne bi bilo dovoljno fensi, to nije MAC :wc:

Ja lično nemam ništa protiv Mac-a, tj. nisam imao, dok vi koliko toliko agresivno smarate sa pljuvanjem svega što nije Mac i uzdizanjem u nebesa svega što jeste Mac, niste u meni stvorili gađenje prema toj marki. A verujem da nisam jedini koji tako razmišlja.

Zaboravili ste jednu sitnicu:
Apple dolasi sa Mac OS-om, a ne-mac sa Vistom :D
To takodje dosta utice narocito u razvijenijim zemljama, gde cena nije presudna.
A i naravno Mac je statusni simbol...

Poslednja izmena:
Pominjanje automobila je sankcionisani i bice nastavljeno.
Oni koji nastave mogu da ocekuju i koji warn (pa i ban koji proistekne iz njega).
Hvala na paznji.

Khm, ne pljujem :) .

Samo sam rekao da su Appleovi proizvodi u vrhu. Ima puno drugih brand racunara i laptopova koje bih rado kupio, da imam novac, jel :) . To sto cenim neku firmu tj. njene proizvode, ne znaci da bih kupio ;) .

Recimo ovog trenutka da biram, verovatno bih neku Toshibu ili HP. Mozda cu i u buducnosti tako odluciti ;) .

Dakle, da bi cena MacBooka recimo bila opravdana, on prvo nekome mora da bude potreban.

Niko ne negira to da se svi Appleovi proizvodi mnogo visoko kotiraju kao modni detalji, i da im to dize cenu za jedan fin procenat. Ali i to kosta ;) . Ali nemojmo zbog toga da unizavamo kvalitet tih proizvoda. Jesu "in", ali nije bas da se samo na tome zasnivaju.

Poslednja izmena:
I pored toga, pljuješ po svemu što nije Mac. Za cenu jednog Mac-a možeš naći jednako kvalitetan laptop nekog drugog proizvođača, ali sa mnogo boljim karakteristikama.

A da, zaboravio sam... to ne bi bilo dovoljno fensi, to nije MAC :wc:

Ja lično nemam ništa protiv Mac-a, tj. nisam imao, dok vi koliko toliko agresivno smarate sa pljuvanjem svega što nije Mac i uzdizanjem u nebesa svega što jeste Mac, niste u meni stvorili gađenje prema toj marki. A verujem da nisam jedini koji tako razmišlja.
Vrednosni parametar "fency", koji si upotrebio, upravo govori da "imaš" nešto protiv Apple-a.

Nijednog trenutka nisam pljuvao po svemu što nije Apple ali sam rekao da je Apple, shodno mojim kriterijima vrednosti, najkvalitetniji računar koji je dostupan. I, naravno, da za isti novac ne možeš pazariti računar koji je jednako kvalitetan. Boljih karakteristika da, ali jednako kvalitetan ne. :)

Takođe, neko je pomenuo, uz Apple računar stiže i Mac OS X. On takođe košta.

Kada se pogledaju kretanja cena računara na tržištu dolazi se do zaključka da su personalni računari, čak i oni koji podržavaju i Windows Vista OS dosta jeftinije dostupni nego konkurentski Macintosh modeli. Poređenja radi jedan notebook računar kompanije HP prilično impresivnih karakteristika – procesor radnog takta 2GHz, hard drive kapaciteta 320GB i 4GB memorije košta $700. Cene Mac računara su za poslednje dve godine snižene neznatno – 2006. prosečan Mac desktop i laptop su koštali $1432 i $1574 dok je ove godine prosečna cena $1543 i $1515 (desktop modeli su čak poskupeli), dok laptop PC konfiguracija košta od $877 do $700 a desktop od $559 do $500.

http://www.itsvet.com/arhiva/2008-08-10#17516
abc011abc ne budi ******** http://benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=149007 - ne znam kakve su sada cene ali 20" Dell je kostao vise nego 24" iMac - kad se rasturi cena na komponente PC vs Mac izadju skoro isto (cak je Mac u prednosti jer dobijas ULTIMATE verziju Mac OS X uz svaki Mac racunar ;) :d)
(na stranu sto CPU koji je u najjacem iMacu 24" ni NE MOZE da se kupi u lsobodnoj prodaji...)

evo, sad gledam Metro katalog... hm, Acer 17" 1440x900, AMD Turion dual core, 3GB RAM, 320GB HD, GeForce 8400, Vista Home premium itd... ispod 54k RSD! e, bre! 700 (+-) jura za portable bioskop ;)

btw milion puta prezvakana tema: u METRO katalozima LAZU za cenu!!! kako bilo, kad Apple toliko spusti kvalitet da stigne u METRO ja moj bacam kroz prozor :d :d

Poslednja izmena:
I sta sad?

Nista. Ko hoce da ima Apple on ce to zadovoljstvo morati da plati. Tako je bilo uvek.

Poslednja izmena:
I sta sad?

Nista. Ko hoce da ima Apple on ce to zadovoljstvo morati da plati. Tako je bilo uvek.
to i jeste poJenta citiranog texta! Činjenica je da je Mac primetno skuplji, činjenica je da je kvalitetniji od prosečnog PCa, činjenica je da je većini korisnika prva činjenica VEOMA bitna, dok je druga mnogo manje odlučujuća... tako je sa svim statusnim simbolima bilo i uvek će biti :type:

Pa nije to ferrari ili rolex da je statusni simbol (da ih ima veoma mali broj ljudi), to je kompjuter.

Mene bi bilo sramota da sam preneo ovu vest kada se pojavila pre par dana, bez obzira što je izašla na nekim uglednim sajtovima kao navodno ozbiljna analiza. Ovako nečemu nije mesto ni na Benchmarku ni na Bench-Marketu. Klasična patkometrija™.

Khm, ne pljujem :) .

Samo sam rekao da su Appleovi proizvodi u vrhu. I

jesu, u vrhu prodavanja muda za bubrege. Prepakujes PC, nazoves ga mac, turis logo nacete (ili trule ? ) jabuke, nabudzis OS koji malo ko razume i stavis miris vanile kad se racunar pali i whoila !

Pola vas nema pojma kolko se to zapravo kvari, koji su sve problemi i koliko u profesionalnom radu OSX zapravo zaostaje za Win-om (koga tadkodje ne volim) i koliko korisnika na Apple proizvode instalira windows (!) kad bi se moglo iz statistike probrati sta od tih prodatih apple proizvoda zadrzava OSX, a na sta ide win, kontam da se komotno moze odbiti bar 15%...Po nekim mojim informacijma, u Srbiji, 50% ljudi trazi da im se na macbook utrpa windows...
hate me if you must...statistika je qrva :p

edit: moj info je iz jedne od vecih firmi ovde, od strane servirsera kojima zapdne posao da na prodate macbookove instaliraju windows.

edit2: na iMac-u, osx vs windows = photoshop na win je cca 30% brzi. Ko god ne veruje moze sam da proba (zamislite to je isti hardwer kao "PC" pa moze i win da se stavi hehe)

Poslednja izmena:
A Srbija je relevantno trzisteeeeee.

Traze 10 od 20 coveka ukupno koji imaju neki Mac :d .

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno