Šta je novo?

Asus Eee PC - diskusija

Evo, ako sve bude po planu sutra postajem srecni vlasnik masine iz naslova i opet imam koje pitanje. :D
Hteo bih odmah nakon kupovine da instaliram XP. E sad, nasao sam po netu dosta tutorijala za instalaciju XP-a preko USB Flasha pa me interesuje koji je sigurno oproban i radi pos'o. Video sam valjda jedan na zvanicnom Eee sajtu. Jel' taj neko probao? Ima li drugih predloga?

Edit: Primetio sam da mali broj modela nema onaj poklopac za ram dole nego se masina rastavi skoro u potpunosti da bi se menjao ram. Kakvo je stanje na nasem trzistu? Da li ima neki nesretnik sa ovakvim problemom ili svi imate taj poklopac? Jel' nasi "prodavci" smatraju da si ugrozio garanciju otvaranjem tog poklopca?

ja sam uzeo taj beli bez zadnjih vrata :)
imao sam linux xubuntu i sljakao je strava ali sam stavio XP sp2 zbog softwera i ukucana da mogu svi da ga polivaju :)
za instalaciju sam nasao kabal IDE na USB i sa velike mashine dvd-a instaliram operativni
512 rama je u njemu dosta,mada cu ubaciti 2 gigica
mora da se vadi tastatura i maticna ploca da se podize da bi se ubacio ram
ali ima upustvo na netu,nije problem
XP je dobar na njemu i dosta brzo radi a ima i sofwera da se klokuje/dize rezolucija u letu ;)
windows sam twekovo sam po upustvu sa neta+sam neke svoje potrepstine ostavio
zauzima 380 megabajta iso fajl

neznam zasto ali na njemu je procesor zaglavljen na 630 megaherca :(
potero sam ga do 1.1 mhz i tada se greje opasno ali na 900 mhz je ok

wireles mu radi super
uzeo sam Air Live WL-5460AP i prikljucio veliku mashinu i adsl (telekomov kinez) mreznim kablovima
radi mi net i na velikoj mashini i na asusu super
instalirao sam VLC media player na desktop i na malog asusa tako da pristupam wirelesom,asusom kameri za videonadzor koja je zabodena u graficku na desktop-u
tako dok opusteno leskarim i bezicno pristupam :) velikom kompu na kome sam digao i http server
opusteno vidim napolju sve na kameri sa nesto vise od 2 sec kasnjenja :D

meni se taj asus mnogo svideo,radi posao boli glava
vucaram ga i u kombiju,chvrst je nije ga lako *******

Da li je mozda neko upoznat , postoji li mogucnost da se stavi neka veca rezolucija na eee a da posle nemora da se skroluje. Ako me uopste razumete :)

Da li je mozda neko upoznat , postoji li mogucnost da se stavi neka veca rezolucija na eee a da posle nemora da se skroluje. Ako me uopste razumete :)
Ako te razumem :D nije moguće, svaki LCD ekran ima određenu fixnu fizičku rezoluciju. Bilo je priče da je kod nekih običnih monitora moguće forsirati veću od nativne, al' opet bi falio određeni broj pixela tako da dođe na isto ako ne i gore.

Zanimaju me iskustva oko tastature ovog malog laptopa. Da li je stvarno tako mala, da ne kažem neprijatna, za kucanja kao što se da pročitati/videti na internetu.

Vec sam pisao o ovome na proslim postovima ne tako davno(27 strana). Evo ti aplikacija koja softverski emulira rezolucije, skini, probaj , vidi. Pozz

Prilozi

• astray+plus.jpg
    astray+plus.jpg
    14.8 KB · Pregleda: 149
Poslednja izmena:
@Stanley: Koji je to program na slici?

Zanimaju me iskustva oko tastature ovog malog laptopa. Da li je stvarno tako mala, da ne kažem neprijatna, za kucanja kao što se da pročitati/videti na internetu.

So not true.

Tastatura ima par mana to je tacno, ali se nijedna ne odrazava mnogo na kvalitet kucanja na njoj. Prve (veca) mana je polozaj tastera [1] koji mnogo bezi u levo i ometa normalno kucanje. Druga mana je greska procesa proizvodnje, budzenja, ili sta li je vec. Leva strana tastature kao da je malo izdignuta u odnosu na desnu i tasteri imaju malo duzi hod. Ali, ova mana ne smeta apsolutno nista.

Inace, kucam na tastaturi sasvim normalno, a visok sam 192cm, i iako nemam "cevapi-prste" sake su mi povelike.

U pocetku ces se smoriti kao lemur i bice malo frustracije. Kasnije, kad se naviknes, standardna tastatura ce ti se ciniti kao da je pravljena za dzinove, a na MAC-ovoj tastaturi neces moci ni da pises (ako radis sa mekom). U svakom slucaju, ne brini. Ako radis na eeepcu malo duze, navici ces se i bice sve ok.

A osim tastera 1 do 0 koji su na racun tilde neprirodno pomereni u levo, takodje sam imao problema sa desnim shiftom. Naime, enter izgleda u potpunosti kao shift i po obliku i po velicini (dok je desni shift smanjen na velicinu obicnog tastera i smuljan neprirodno pored strelica). Zbog toga mi se vise puta desilo da stisnem enter umesto shifta. Solomonsko resenje je - koristi levi shift, desni je beskoristan.

Ostatak tastature je mini, ali je ok. Nadam se da sam pomogao :wave:

el moze na njemu da radi auto cad ili coral draw ???
i el postoji kod nas od 8gb ili 16gb?

Poslednja izmena:
ja sam uzeo taj beli bez zadnjih vrata :)
imao sam linux xubuntu i sljakao je strava ali sam stavio XP sp2 zbog softwera i ukucana da mogu svi da ga polivaju :)
za instalaciju sam nasao kabal IDE na USB i sa velike mashine dvd-a instaliram operativni
512 rama je u njemu dosta,mada cu ubaciti 2 gigica
mora da se vadi tastatura i maticna ploca da se podize da bi se ubacio ram
ali ima upustvo na netu,nije problem
XP je dobar na njemu i dosta brzo radi a ima i sofwera da se klokuje/dize rezolucija u letu ;)
windows sam twekovo sam po upustvu sa neta+sam neke svoje potrepstine ostavio
zauzima 380 megabajta iso fajl

neznam zasto ali na njemu je procesor zaglavljen na 630 megaherca :(
potero sam ga do 1.1 mhz i tada se greje opasno ali na 900 mhz je ok

wireles mu radi super
uzeo sam Air Live WL-5460AP i prikljucio veliku mashinu i adsl (telekomov kinez) mreznim kablovima
radi mi net i na velikoj mashini i na asusu super
instalirao sam VLC media player na desktop i na malog asusa tako da pristupam wirelesom,asusom kameri za videonadzor koja je zabodena u graficku na desktop-u
tako dok opusteno leskarim i bezicno pristupam :) velikom kompu na kome sam digao i http server
opusteno vidim napolju sve na kameri sa nesto vise od 2 sec kasnjenja :D

meni se taj asus mnogo svideo,radi posao boli glava
vucaram ga i u kombiju,chvrst je nije ga lako *******

a gde imaju ti delovi i kako da nabudzis 2 gb????rama

el moze na njemu da radi auto cad ili coral draw ???
i el postoji kod nas od 8gb ili 16gb?

Pa, po svoj prilici bi mogli, ali je pitanje kako sporo. Model 701 ima 7" ekran, 512 Mb RAM, 4 Gb SSD. Model 900 ima 9" ekran, 1 Gb RAM, 4 + 12 ili +16 Gb SSD. Oba su na Celeronu od 900 MHz. Model 701 kod nas može da se kupi, 900 još ne.

Ipak je to pomoćna mašina, da se lako nosi okolo, netuje, piskara, sluša muzika, gledaju filmići; skeptičan sam da zaista može da zameni neki glavni desktop (mada sam 90% vremena na mom eee 900, ali ne bih se ograničio samo na njega - doduše, moje potrebe su uglavnom ono gore opisano).

Poslednja izmena:
a gde imaju ti delovi i kako da nabudzis 2 gb????rama

Delovi (tj kablovi) se mogu naci po mnogim radnjama, a memorija se budzi na vec ranije opisane nacine. Na crnim modelima kroz poklopac na poledjini, a na ostalima kroz opisani postupak otvaranja EEE-a. Inace, nije nikakva glavobolja instalirati XP sa fleshica i SD kartice... Samo pratiti uputstvo...

Samo da prijavim da sam se otarasio glupog xandrosa, stavio novi ubuntu Hardy i ne mogu da opisem dozivljaj :wave: Compiz fusion na moje ogromno iznenadjenje leti(!). Hardverska akceleracija je uradjeno izvanredno za ovu graficku.
Juce sam drzao prezentaciju sa eeepca preko projektora, nakon sto je kolega zavrsio sa svojom prezentacijom na MacBooku. Kako su samo ljudi izbecili oci :d . Nasao sam u medjuvremenu neke tweakove na netu medju kojima i overclock on the fly, sto radi bolesno dobro. Ako nekog interesuje, ricey tweak koji sam koristio se moze naci ovde.

Poslednja izmena:
stvarno linux leti na malom asusu probao sam 4-5 distribucija

mali off... postoji li upotrebljiv GPS softver za linux? Idealno bi išao uz ovaj asus...

Imam pitanje.

Dali je pametno instalirati XP na njegovu fles memoriju?

Mogla bi da strada usled stalnog pisanja i brisanja, sto je i odlika windows-a.

Pozdrav

Imam pitanje.

Dali je pametno instalirati XP na njegovu fles memoriju?

Mogla bi da strada usled stalnog pisanja i brisanja, sto je i odlika windows-a.

Pozdrav

Detaljna diskusija o tome je više puta vođenja na forum.eeeuser.com (najobimniji forum za eee-jevce) i zaključeno je, takođe mnogo puta, da uprkos tome što je fleš memorija podložna "kvarenju" njen rok je ipak veoma, veoma dug, tako da za sve praktične potrebe zapravo nema frke.

Poslednja izmena:
Da li kod nas ima samo onih sa YU tastaturom?

Jup... Samo YU tastature

E ljudi ovako posto su cene dosle na normalno koliko neko da ceni polovan Asus EEE...Tj ja bi da kupim polovan,modovan(ubacen flash od 8gb i 2gb memare) i da li je pametno...To sve novo imam za 250e...200e asus, 2000din flash i 2400 memara....

E da i ako neko zna sta kad mi posle 2 godine rikne baterija...Da li postoji reparacija iste(znaci da se napune ili zamene te celije unutra) ili ce mi se posreciti pa za 2 godine nece biti rezervnih baterija tj podrska ce da prestane za Asus EEE Pc(ko sto zna da se desava kod ostalih laptopova)

E da i kad mi rikne SSD(i koliki je zivotni vek SSD me interesuje) da li ga ja mogu zameniti sam...znaci otvorim Asusa izvadim stari i ubacim novi

I konaco posjedjem eee :D super stvarcica, nema sta.
Par pitanja za one koji vec posjeduju eee - koliko dugo se kod vas puni baterija? I da li se brzo trosi na standby-u? Kod mene punjenje traje 4-5 sati, sto me strasno nervira jer je zaista pretjerano dugo, a na stand by se baterija trosi tek nesto malo sporije nego kad radi, nekih 5-6 sati izdrzi na stand by...

baterija se dugo puni ako EEE istovremeno radi, inace je OK

I konaco posjedjem eee :D super stvarcica, nema sta.
Par pitanja za one koji vec posjeduju eee - koliko dugo se kod vas puni baterija? I da li se brzo trosi na standby-u? Kod mene punjenje traje 4-5 sati, sto me strasno nervira jer je zaista pretjerano dugo, a na stand by se baterija trosi tek nesto malo sporije nego kad radi, nekih 5-6 sati izdrzi na stand by...

Na stand by-u je baterija drzala i po 10h, uz prethodni rad. Kad radi, oko 1,5h

Vrh Dno