Šta je novo?

Palit radeon 4850

• Začetnik teme Začetnik teme b4b
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

b4b

Slavan
Učlanjen(a)
26.01.2005
Poena
319
Sta mislite da l je dobra kupovina ovog palita, ili da jurim nekog drugog proizvodjaca?

kupuj slobodno.

Palit, ima dobar odnos cena/performanse, te ti dalje nista nije potrebno.

bogami, sto se tice 4870 i nema. ostali proizvodjaci su kod nas jeftiniji ovaj put.

Ja čekam da se pojavi neka verzija sa boljim, dual-slot hlađenjem, slično 4870-tici... Ako se takva ne pojavi u roku od nekoliko nedelja, uzeću 4870-ticu. Jednostavno, želim da efekat dodatne grejalice u kućištu maksimalno umanjim, dosta mi je i ovaj QC što moram da "ga trpim"...

Poslednja izmena:
Ja čekam da se pojavi neka verzija sa boljim, dual-slot hlađenjem, slično 4870-tici... Ako se takva ne pojavi u roku od nekoliko nedelja, uzeću 4870-ticu. Jednostavno, želim da efekat dodatne grejalice u kućištu maksimalno umanjim, dosta mi je i ovaj QC što moram da "ga trpim"...

Pa sad, 4850 i zalman vf900 izadju oko 50e manje, sad da li ti se isplati dodavati te pare za manje od 20% performansi je vec stvar ukusa i imanja novaca 😉

Poslednja izmena:
Pa sad, 4850 i zalman vf900 izadju oko 50e manje, sad da li ti se isplati dodavati te pare za manje od 20% performansi je vec stvar ukusa i imanja novaca 😉

Pa dobro, ali i garancija ode sa promenom kulera...

@Proday
Ma znam ja da je vf900 sjajan... ali toplota će i dalje da bude unutar kućišta... Bolje nešto nalik 4870 kuleru, ali na 4850-tici i cenom recimo ne više od 10-tak evrića višom od proseka 4850-tice... A i C4in mudro zbori, u principu može da ode i garancija...

uskoro izlazi nova revizija 48xx kartica, sa boljim kulerima. npr. referentni za 4850extreme (to je kodni naziv) će biti dual slot. 4870 će imati opciju overkloka do skoro 1GHz-a za gpu (kao diamond 4870black). to je najavljeno još kad je nvidia najavila prelazak na 55nm i 9800gtx+. jer 9800gtx+ nije puno brži od običnog 9800gtx, a ati želi da za još manje para ponudi još bolju karticu. inače i sami referentni klokovi bi trebali biti povećani. naravno ciljaju na gtx200 seriju.

nemojte me držati za reč, ovo sam pročitao na nekom sajtu još pre 2 nedelje.

@Proday
Ma znam ja da je vf900 sjajan... ali toplota će i dalje da bude unutar kućišta... Bolje nešto nalik 4870 kuleru, ali na 4850-tici i cenom recimo ne više od 10-tak evrića višom od proseka 4850-tice... A i C4in mudro zbori, u principu može da ode i garancija...
ovo je tipicna zabluda!

Toplota se ne akumulira unutar kucista. Cilj kulera je da je izvlaci toplotu sa GPU-a i da je uz snizenu temperaturu disipira, kako bi se ona lakse preko otvora na kucistu, kao i samog kucista prenosila van njega.

Nema dvojbe da taj transport bolje obavljaju turbinski kuleri kao na 4870, ali govoriti o Zalmanu i slicnim resenjima u negativnom kontekstu na bazi neke zablude o zadrzavanju toplote u kucistu je besmislica i u krajnjoj liniji dezinformisanje!

Jedno pitanje za sve - zasto postoje kuleri na hladnjacima ?

Jedno pitanje za sve - zasto postoje kuleri na hladnjacima ?

Хехе, cooler na енглеском представља комбинацију хладњака (комад метала) и вентилатора, реч коју си ти тражио је FAN тј вентилатор.

Што се тиче питања, ех па зар то није очигледно... да повећају проток ваздуха кроз пераја хладњака.

Palit je zaista preskup, idi na drugog proizvodjaca tj na neku inovativniju etiketu prelepljenu preko kartice :d

Izigrao sam se sa obe 48xx karte i ta naklapanja o kupovini 3-rd party cooler-a su velika glupost/ bacanje para, sredite hladjenje kroz "fanspeed profil' ili kroz BIOS. Mnogo se vise greje 8800GTX, pa to niko nije spomenuo :whip: toliko se greje da se cela zadnja stranica u provetrenom CM Stacker-u 830 vise nego osetno ugreje 😛

:wave:

Poslednja izmena:
Treba videti i sta HIS ima da kaze, ukoliko vec nije izbacio neku sa IceQ Turbo cooler-om opet 🙂

ovo je tipicna zabluda!

Toplota se ne akumulira unutar kucista. Cilj kulera je da je izvlaci toplotu sa GPU-a i da je uz snizenu temperaturu disipira, kako bi se ona lakse preko otvora na kucistu, kao i samog kucista prenosila van njega.

Nema dvojbe da taj transport bolje obavljaju turbinski kuleri kao na 4870, ali govoriti o Zalmanu i slicnim resenjima u negativnom kontekstu na bazi neke zablude o zadrzavanju toplote u kucistu je besmislica i u krajnjoj liniji dezinformisanje!

Nije zabluda. Ako još i tih 100-150W od GPU-a ostaje u kućištu, pa još 150W od procesora, i još 50-tak W od ploče, pa to je 400+ W "grejalica u kućištu". Da bi tu toplotu efikasno izbacio napolje, mora da imaš nekoliko 12cm ventilatora na barem 1200rpm ili bržih (a onda može biti problem) da izbacuju vazduh kako bi koliko-toliko temperatura unutra bila samo par stepeni iznad temperature u sobi.

Zašto jednostavno ne imati dual-slot hlađenje, koje odmah izbacuje većinu toplote od GPU-a napolje? Takvo hlađenje će imati sve predispozicije da bude tiše i da efikasnije hladi (jer je temperatura unutar kućišta niža i turbina efektvinije hladi jer na GPU duva hladniji vazduh!).

Nisam mislio da je Zalman vf900 i sl. loše rešenje, nego da su turbinska rešenja ipak generalno bolja. I sam se u to možeš uveriti - kartice sa najvećom potrošnjom su "turbinske"; 8800GTX, 280GTX, 2900XT, 4870, 4870X2, itd...

Poslednja izmena:
Pripremam izlaganje o prinutdnoj konvekciji 😀 Kriterijalne jednacine i tako to 😀

Neka bude za nijansu skuplji nije to problem, opet sve ukupno ce biti jeftiniji od kartice sa referentnim kulerom koji bi neko naknadno zamenio nekim accelero-om ili zalman-om, ili cime vec. Imao sam dve IceQ Turbo kartice i ladne su ko zmije 🙂

Poslednja izmena:
Pa ako pogledaš ove slike sa HIS-ovog sajta meni ovaj dualslot kuler nema neke velike razlike u odnosu na konkurenciju.A single pogotovo ista je kao GA na primer ili Sapphire-ov model.Ne znam samo da li ima razlika u memorijskim čipovima koji su ugradjeni na HIS?Valjda će neko okačiti test🙂

To nisu IceQ Turbo modeli, to su klasicni referentni kuleri, kao i kod svakog drugog proizvodjaca. Ovo dole ti je IceQ Turbo kuler 😉

Prilozi

• HD3850_IceQ3T_PCIe_500.webp
    HD3850_IceQ3T_PCIe_500.webp
    27.1 KB · Pregleda: 83
  • X1950XTIceQ3T-card_500.webp
    X1950XTIceQ3T-card_500.webp
    28 KB · Pregleda: 73
Poslednja izmena:
kuler se zove samo IceQ. Turbo oznaka znaci da je model klokovan.

Nije zabluda. Ako još i tih 100-150W od GPU-a ostaje u kućištu, pa još 150W od procesora, i još 50-tak W od ploče, pa to je 400+ W "grejalica u kućištu".

Ajd ovako logicno, bez ulazenja u materiju iz elektrotehnike: zar ti zaista mislis da se ta maksimlna snaga koju je proizvodjac definisao za te komponente, sva pretvara u toplotu u toj definisanoj vrednosti i da se onda sva ta definisana toplota errr... teleportuje sa potrosaca (kartica/CPU), u prostor u kucistu i onda tamo ostaje i lagano "curi" kroz otvore kucista?

Nema logike, zar ne?

Ajd ovako logicno, bez ulazenja u materiju iz elektrotehnike: zar ti zaista mislis da se ta maksimlna snaga koju je proizvodjac definisao za te komponente, sva pretvara u toplotu u toj definisanoj vrednosti i da se onda sva ta definisana toplota errr... teleportuje sa potrosaca (kartica/CPU), u prostor u kucistu i onda tamo ostaje i lagano "curi" kroz otvore kucista?

Nema logike, zar ne?

🙂 E baš ima. Ako nisi bio na odgovarajućem času fizike u školi, postoji tkzv. zakon o održanju energije, koji u suštini kaže da energija samo može da prelazi iz jednog oblika u drugi. Kod procesora, memorije, chipset-a, grafičke i sl. (dakle kod čipova), SVA uložena električna energija se pretvara u toplotnu. A ta toplotna nema šta drugo nego da zagreva vazduh unutar kućišta (e sad malo termodinamike), i samim tim hlađenje čipova hladnjacima i ventilatorima postaje manje efikasno, jer je temperaturna razlika čipa i njegove neposredne okoline (tj. unutar kućišta) manja. Svaki stepen manje u samom kućištu, znači oko 1-1.4 stepena hladniji SVAKI čip (zavisno od temperaturne razlike), uključujući CPU, GPU i sl! Iznenađen? Ako ne veruješ, ti ubaci termometar u kućište, isključi ventilatore koji izbacuju topao vazduh napolje i meri temperature CPU-a i GPU-a.

Zato i imamo ventilatore na kućištu koji forsirano izbacuju topao vazduh van kućišta, a kroz razne otvore hladniji vazduh iz sobe već nađe svoj putu ka unutra (zbog izjednačavanja pritiska). Obaška "usisni" ventilator, kojeg imamo ponajviše zbog forsiranog hlađenja hard diskova, i principki, termodinamički, ne služi mnogo u funciji smanjenja temperature unutar kućišta.

Dakle, prilično je bitno da ne dozvolimo da se temperatura u kućištu drastično poveća. Ovo se radi na dva načina:

1) dobrim dizajnom provetravanja kućišta (vidi Antec 900, CM690 i sl.), i temperature SVIH komponenti unutra će biti nekoliko stepeni niže nego u nekom "Š" kućištu, a da su sve te ostale komponente identične.

2) Trenutnim forsiranim izbacivanjem toplote napolje. Kod grafičkih, to su dual-slot kuleri "turbine", ali se ponegde slično rešenje radi i za CPU-ove; Ako si ikad otvarao SFF (small form factor, ona mala lepa kućišta, npr Shuttle) brand name mašine, video bi kako neke od njih imaju "vazdušni tunel" i princip turbine za CPU slično kao kod turbina za GPU.

Dakle, koliko god Vf900 bio dobar hladnjak, ako je njegova okolna temperatura u kućištu visoka, slabo će da hladi. Principski, turbina je značajno bolja. Utoliko je bolja ukoliko postoji još velikih potrošača unutar kućišta (npr. dobro overklokovan quad-core CPU, npr Q6600 na 1.45V na 3.6GHz, pod opterećenjem zaista greje sa 150-160W). Zašto da onda dodatno unesem još 100-nak W od 4850 unutra, ako već mogu da ih elegantno odmah izbacim napolje, zar ne?

Elementarno, dragi moj Nedjo...

Poslednja izmena:

Pretpostavljam da ovo znači da se ne slažeš... 😀 Jeste, pogrešno sam se izrazio kada sam rekao SVA, jer deo naravno ide i u elektromagnetnu, ali to je vrlo mali deo, inače bi svi mi bili debelo ozračeni...

U cilju edukacije mene a i svih ostalih ovde, u koji se još to energiju pretvara uložena električna energija u čipovima?

Za hard diskove, cd-ove gde dobar deo ide u mehaničku, u ekranima jedan deo naravno ide u svetlosnu, ali u čipovima? Koliko je meni poznato, ubedljivo najveći deo ide u toplotnu a znatno manji deo se izrači u obliku elektromagnetne energije... Ima li nešto što previđam?

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno