Šta je novo?

Palit radeon 4850

• Začetnik teme Začetnik teme b4b
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Pretpostavljam da ovo znači da se ne slažeš... 😀 Jeste, pogrešno sam se izrazio kada sam rekao SVA, jer deo naravno ide i u elektromagnetnu, ali to je vrlo mali deo, inače bi svi mi bili debelo ozračeni...

U cilju edukacije mene a i svih ostalih ovde, u koji se još to energiju pretvara uložena električna energija u čipovima?

Za hard diskove, cd-ove gde dobar deo ide u mehaničku, u ekranima jedan deo naravno ide u svetlosnu, ali u čipovima? Koliko je meni poznato, ubedljivo najveći deo ide u toplotnu a znatno manji deo se izrači u obliku elektromagnetne energije... Ima li nešto što previđam?

Ма само је и он хтео нешто да изјави за дневник...

nije u pitanju elektrotehnika nego termodinamika, jos specificnije fenomen prenosa toplote.

A sto se toliko bespotrebno filozofira ? Sto jednostavno ljudi koji imaju 4850 i 4870 ne kazu da li su im sada vece temperature unutar kucista nego kad su imali prethodne grafike i end of discussion !

Pa ja sam lepo trazio temp NB, CPU, HD... a ne samo GPU ali niko nije postovao.

Pretpostavljam da ovo znači da se ne slažeš... 😀 Jeste, pogrešno sam se izrazio kada sam rekao SVA, jer deo naravno ide i u elektromagnetnu, ali to je vrlo mali deo, inače bi svi mi bili debelo ozračeni...

rekao si SVA pa si se ispravio. potpuni je OT, pa nema potrebe da zamaramo ljude 🙂

A zasto bi to gubio garanciju zamjenom kulera, stavis zalmana i pasivne hladnjake a originalni spakujes u kutiju pa ako se stqa nedo bog desi vratis originalni i na reklamaciju.
:trust:
Pasivni hladnjaci? Zar se oni lako skidaju? Ako bi ih primetili na pokvarenoj kartici ne bi uvazili garanciju.

A sto se toliko bespotrebno filozofira ? Sto jednostavno ljudi koji imaju 4850 i 4870 ne kazu da li su im sada vece temperature unutar kucista nego kad su imali prethodne grafike i end of discussion !

Zato što su nas u školi učili da ne treba da lažemo. 😀
Meni su idle temperature chipseta i CPUa posle prelaska na 4850 ostale iste kao i kada sam imao 3850.

4850/4870 jesu sjajne kartice sa aspekta performansi, i napokon posle više godina ponovo zaista konkuretne Nvidiji po odnosu cena/performanse u srednjem i višem segmentu.

Jedino ne vidim razloga zašto bi sada u idle-u 2.5x puta više trošile od 3850/3870... Znam da ni Nvidija nije bolja, i jeste, imaju mnogo više tranzistora od 3850/3870, ali se on valjda koriste samo u 3D-u... Možda nisu stigli da optimizuju kako bi što pre izašli na tržište?

Poslednja izmena:
4850/4870 jesu sjajne kartice sa aspekta performansi, i napokon posle više godina ponovo zaista konkuretne Nvidiji po odnosu cena/performanse u srednjem i višem segmentu.

Jedino ne vidim razloga zašto bi sada u idle-u 2.5x puta više trošile od 3850/3870... Znam da ni Nvidija nije bolja, i jeste, imaju mnogo više tranzistora od 3850/3870, ali se on valjda koriste samo u 3D-u... Možda nisu stigli da optimizuju kako bi što pre izašli na tržište?

Gde si to video/ procitao podeli sa nama pilicima 🙂 zaista preterujete 😡

power_average.gif

power_peak.gif

:wave:

Poslednja izmena:
@Yoti:
Video sam tvoje temp. Ali niko drugi nije postovao nista.

poz
M

A zasto bi to gubio garanciju zamjenom kulera, stavis zalmana i pasivne hladnjake a originalni spakujes u kutiju pa ako se stqa nedo bog desi vratis originalni i na reklamaciju.

Pa zato shto garancija jednostavno ne obuhvata skidanje i menjanje kulera... A neki kuleri imaju zashtitne nalepnice tako da se provali kada se skinu...

Yoti, to što ti porediš je ukupna potrošnja sistema, a ne same kartice....

Evo naprimer ovde (zanemari ekstremno voldmod-ovanu 3870)

voltmod_power.gif

Dakle, u idle-u, 3870 troši 18.7W a 4850 40.7W (4870 još više, skoro 50-tak, ali nije prikazana ovde). Meni je lično ipak pomalo bitno koliko troši u idle-u jer mi računar radi 24/7 a igram se u proseku 1h dnevno, a 23h dnevno GPU je idle... Dakle, u prethodnoj generaciji HD3xxx su to super odradili, ali za HD4xxx kao da nisu imali vremena i žurili su na tržište...

Poslednja izmena:
Iz ovog ugla si u istini 🙂
Meni takodje racunar radi 24/7 prosek igranja je daleko veci, troje dece 😀
Upotrebimo li digitron, dobijamo u tvom slucaju ~300 kWh razlike za godinu dana/ ~0.8 kWh dnevno 🙂
Sada mi reci da je tih 1000 dinara na godisnjem nivou problem 😉 1 Evro mesecno nije vredan osvrtanja na sve gore navedeno 😉
Ako li pak krenemo posmatrati problem potrosnje kroz prizmu ekologije, tema ce daleko otici :-devil-: Na pr. manje tusiranja :d

Poslednja izmena:
Iz ovog ugla si u istini 🙂
Meni takodje racunar radi 24/7 prosek igranja je daleko veci, troje dece 😀
Upotrebimo li digitron, dobijamo u tvom slucaju ~300 kWh razlike za godinu dana/ ~0.8 kWh dnevno 🙂
Sada mi reci da je tih 1000 dinara na godisnjem nivou problem 😉 1 Evro mesecno nije vredan osvrtanja na sve gore navedeno 😉
Ako li pak krenemo posmatrati problem potrosnje kroz prizmu ekologije, tema ce daleko otici :-devil-: Na pr. manje tusiranja :d

A chistoca je pola zdravlja! Shto ce reci da bolesno preterujete sa ovim "problemom" sa temperaturama. E padoh sa stolice od smeha chitajuci bisere pojedinaca. I predavanja o termodinamici, he,he,he...

Jozzo zasto mislis da je rasprava o potrosnji komponenti glupost? Po meni to uopste nije glupost. Jedan od svetskih trendova je green computing.

M.

Yoti, to što ti porediš je ukupna potrošnja sistema, a ne same kartice....

Evo naprimer ovde (zanemari ekstremno voldmod-ovanu 3870)

voltmod_power.gif

Dakle, u idle-u, 3870 troši 18.7W a 4850 40.7W (4870 još više, skoro 50-tak, ali nije prikazana ovde). Meni je lično ipak pomalo bitno koliko troši u idle-u jer mi računar radi 24/7 a igram se u proseku 1h dnevno, a 23h dnevno GPU je idle... Dakle, u prethodnoj generaciji HD3xxx su to super odradili, ali za HD4xxx kao da nisu imali vremena i žurili su na tržište...

To je sa default clock-ovima za idle: 300Mhz za 38x0 seriju i 500Mhz za 48x0 seriju.
Ako smanjis idle clock editovanjem biosa (opisano na vise mesta) na 48x0 na 200-250Mhz dobices slicnu potrosnju kao na 38x0 (valjda?).
Ono sto mi nije jasno zasto je ATi povecao idle clock? Mora ipak da ima neki tehnicki razlog, tesko je poverovati da bi tek tako pokvarili izvanredan rezultat u ovoj kategoriji koji je ostvarila 38x0 serija. Jel neko slucajno naleteo negde sta bi mogao biti taj razlog?

Poslednja izmena:
Jozzo zasto mislis da je rasprava o potrosnji komponenti glupost? Po meni to uopste nije glupost. Jedan od svetskih trendova je green computing.

M.

Nemojte da me pogreshno shvatite, i ja se zalazem za green computing, energy saving i sl, i to oko potroshnje su ozbilnje teme, ali mi je smeshno (ne)znanje pojedinaca. A i da se nadovezem na temu, ne utiche takt GPU-a u IDLE rezimu toliko na zagrevanje istog, koliko sam napon. Nisam siguran da li to funkcionishe kao kod modernih procesora, ali mozda je napon u IDLE rezimu kod 4850 "previsok", pa zato troshi vishe el. energije nego 38xx serija.

Dobro de kada ne znamo objasni nam osnove termodinamike 😉
Kako je to napon previsok :d te da toliko utice, a takt ne 😛
Da te ne citiram, procitaj svoj post i vidi koliko je kontradiktoran 🙂
Moja opaska za kupanje se odnosila, karikiram i ne odnosi se na nikoga licno: "na neumeronost mnostva ljudi koji su stanju da potrose dnevno preko 4kWh, a nevideci svoju nesavesnost znaju pricati o energy saving-u i slicnom 😉
Kladim se da svaki 100-ti covek "mozda" razmisli o navedenom :trust:
Da ti naglasim bukvalisto: "nisam protiv cistoce, vec moze to sa manje vode, a ne da odvrnes tus i vojla, da ne idem dalje, a i umoran sam od smaraca koji eto argumentovano nekome kazu da je glup i neznalica 🙂
Nije tema, a tebe molim da prosvetlis eto mene neukog i plitkoumnog, ali jako se potrudi i nemoj dozvoliti da te napor dovede do pregrevanja :d

edit:
U prilogu imas SS sa naponima i taktovima ATI HD3850 i ATI HD4850 GPU-ova, te racunaj moj mili Sofronije 😀

Poslednja izmena:
Dobro de kada ne znamo objasni nam osnove termodinamike 😉
Kako je to napon previsok :d te da toliko utice, a takt ne 😛
Pretpostavljam da je čovek hteo da kaže da napon više utiče na disipaciju nego takt. Elektronika kaže da je disipacija proporcijalna C*(V^2)*f, odakle se vidi da smanjenje napona ima bitno veći uticaj nego smanjenjivanje frekvencije.
To da frekvencija sama za sebe ne igra toliko bitnu ulogu, kada je disipacija RV770 u pitanju, mogo i ja da potvrdim. E sad, smanjivanje frekvencije omogućava dodatno spuštanje napona, tako da u tom svetlu se može reći da bito utiče. 🙂

Toliko znam 🙂 teoretski je on u pravu! Nego sta cemo sa gustinom jezgra i dodatnim brojem potrosaca, posto RV770 ima vise tranzistora od RV670-ke?

Poslednja izmena:
Ako bi se kod 4850 u idle-u smanjio i napon i frekvencija, potrošnja bi tada bila znatno manja, verovatno na nivou 3870-tice? Zašto to AMD nije uradio, kada je već to odlično uradio na 3850/3870, zaista nije jasno, i lično verujem da će u narednih 6 meseci izbaciti naslednika 4850/4870 sa smanjenom potrošnjom (kao što je npr. 3870 maltene isti kao 2900xt ali duplo manje troši zbog sitnijeg procesa proizvodje, smanjenih napona i optimizovane potrošnje).

Yoti, niko tebe lično ne napada i nema potrebe da stajes u odbranu AMD-a, kada je u ovom aspektu, umesto da poboljša ili barem ostane isti u odnosu na prethodnika, on drastično zeznuo stvar... Dakle nije pitanje u 1000 din godišnje, nego u poboljšanju (ili barem ne drastičnom pogoršavanju) karakteristika postojećeg proizvoda u bilo kom aspektu u odnosu na prethodnika...

Mogu da razumem veću potrošnju u 3D-u, jer sada ima 800 unita (naspram 320 ranije), ali u idle-u se oni uopšte ne koriste i trebalo je da nađu način da ih "isključe"...

P.S. "Gustina" je ista, svi su u 55nm, i 38x0 i 48x0.

Poslednja izmena:
Ne stajem u odbranu AMD-a 🙂 mada tako izgleda, nego mi smeta tolika dignuta larma oko tkz usijavanja komponenti unutar kucista izazvanim navedenom serijom GPU-a :S:
AMD nas evo vec drugom serijom kartica casti za "malo novca odlicnim perfomansama"! Da sam prezadovoljan, malo je reci 😀
Sa tobom se slazem u gore navedenom 🙂 mada mislim da ces se sloziti da njena cena potpuno opravdava navedeni "propust" 🙂

Poslednja izmena:
AMD nas evo vec drugom serijom kartica casti za "malo novca odlicnim perfomansama"! Da sam prezadovoljan, malo je reci 😀
Sa tobom se slazem u gore navedenom 🙂 mada mislim da ces se sloziti da njena cena potpuno opravdava navedeni "propust" 🙂

AMD stvara multifunkcionalne uredjaje....em se lepo igras na njima, em imas kombinovani rostilj/grejalicu u zavisnosti od godisnjeg doba. I sta ako se greje?

Pretpostavljam da je čovek hteo da kaže da napon više utiče na disipaciju nego takt. Elektronika kaže da je disipacija proporcijalna C*(V^2)*f, odakle se vidi da smanjenje napona ima bitno veći uticaj nego smanjenjivanje frekvencije.
To da frekvencija sama za sebe ne igra toliko bitnu ulogu, kada je disipacija RV770 u pitanju, mogo i ja da potvrdim. E sad, smanjivanje frekvencije omogućava dodatno spuštanje napona, tako da u tom svetlu se može reći da bito utiče. 🙂

,)

Ako upotrebim dragocene podatke dobijene od dragog nam Yoti-a, i u jednachinu ubacim faktor razlike u arhitekturi izmedju ova dva chipa (3870 i 4850), dobijem da bi potroshnja mogla biti veca i 267%, a u stvarnosti je 217%. I ko kaze da nije optimizovan? Takav je chip i to je to. kome se ne svidja, ne mora da ga kupi. Izvinjavam se javno svima koji su se osetili prozvanim i uvredjenim u nekom od mojih malobrojnih postova. PozZ :wave:

Ma niko se ne oseća ni uvređen ni povređen. Poenta foruma i jeste diskusija, i razmena mišljenja. Ne bi bilo baš dobro da po svim pitanjima svi članovi imaju isto mišljenje...

Sasvim je OK da je u 3D-u razlika 217% (mada bi ustvari trebalo upoređivati 3850 i 4850, pa bi razlika bila veća). Štoš je u idle-u kada se sva ta snaga uopšte ne koristi...

Ajd' bili živi i zdravi i dočekali sledeću generaciju, videćete kako se optimizuje potrošnja u idle-u sa istih 800 jedinica (možda i celih 960)... Dakle nije da ne može, nego nisu stigli, nije im u datim okolnostima bilo dovoljno visoko na listi prioriteta...

4850/70 je fenomenalna kartica što se odnosa cena/peformanse tiče, bolje od bilo čega drugog na tržištu, i hvala AMD-u što ih je izbacio (inače bi nam Nvidija kožu s leđa skidala), niko to ne spori. Samo treba biti do kraja objektivan i priznati da nisu baš mnogo vodili računa o aspektu potrošnje u idle-u (kao što jesu kod 38x0 u odnosu na 2900 seriju), verovatno zato što to većini gamer-a nije toliko bitno koliko su bitne sirove performanse, a u datom trenutku performanse su bile ono što je za AMD/ATI bilo najvažnije...

Poslednja izmena:
Jel ima neko ko bi se odvazio da na 48x0 kartici smanji i napon i frekfenciju u idle-u (editovanjem BIOS-a) i da proba 'oce li da radi u 2D pod opterecenjem, photoshop ili nesto tako?

Uzeo bi 4850, al' me potrosnja i zagrevanje u idle-u bas nerviraju, jel moj 3850 trosi u idle svega 13W, ventilator jedva da se okrece, a kamoli cuje!

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno