Šta je novo?

4870 X2 preview

• Začetnik teme Začetnik teme mipko
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Pa ovo nema veze sa zivotom, po ovome u krizi CF sa 4850 i 4870 radi loshije nego single karte.....
Stvarno nema veze sa zivotom...

Cuj, ovo je sa totalno neoptimizovanim driverima, znaci ne treba uzimati ove rezove kao nesto upisano u kamenu.
Meni je najzanimljiviji poslednji pasus preview-a gde pokazuje price drop nvidia kartica... mocno veoma mocno. Od juce GTX280 kosta 499USD ali se pitam kada ce se to pojeftinjenje osetiti kod nas ?

GTX je sve primamljiviji s obzirom na pad cena.

Poz
M.

poredjano je po 19x12 v.h.
lele, ala brije 9800gx2 na mediumu 🙂

Cuj, ovo je sa totalno neoptimizovanim driverima, znaci ne treba uzimati ove rezove kao nesto upisano u kamenu.
Meni je najzanimljiviji poslednji pasus preview-a gde pokazuje price drop nvidia kartica... mocno veoma mocno. Od juce GTX280 kosta 499USD ali se pitam kada ce se to pojeftinjenje osetiti kod nas ?

GTX je sve primamljiviji s obzirom na pad cena.

Poz
M.

Eno GTX 260 sa assassin's creed $299?! odo ja da narucim jednu 😀

^ Meni da posaljes 2 komada.

Jos jedan preview

http://www.anandtech.com/video/showdoc.aspx?i=3354&p=1

Zaista zelim da 4870x2 bude jako dobra GK, posto bi to primoralo nVidiu da spusti cene GTX280 na nekih 400USD ili nize, a onda pravac radnja...
Ipak mislim da 4870x2 ne vredi onoliko potrosenih W.

@Broz, sacekaj jos 15-ak dana sigurno ce cene ici dole.

poz
M.

Poslednja izmena:
Jos jedan preview

http://www.anandtech.com/video/showdoc.aspx?i=3354&p=1

Zaista zelim da 4870x2 bude jako dobra GK, posto bi to primoralo nVidiu da spusti cene GTX280 na nekih 400USD ili nize, a onda pravac radnja...
Ipak mislim da 4870x2 ne vredi onoliko potrosenih W.

@Broz, sacekaj jos 15-ak dana sigurno ce cene ici dole.

poz
M.

U pravu si ali racunam da cim kupim kartu kupujem i A. Creed, tako da je to za mene prakticno $260-$270 za kartu...

Inace ne verujem da ce 280 tako brzo ici ispod magicnih $399.90. Ta cenovna razlika mi izgleda skroz korektno: 260 za 299 i 280 za 399. Onih 650 je bila besmislica...
ATi se stvarno glupira sa drajverima i cooling solution koje koristi. Steta sto to ne rade ozbiljnije jer bi im to MNOGO pomoglo. Ovako percepcija potencijalnih kupaca nije ni blizu kakva bi mogla da bude...

Drago mi je da ima jos neko ko deli moje misljenje. Iako imam CF plocu ipak cu uzeti nV resenje.

Nisam nešto previše pratio u zadnje vrijeme pa me nešto zanima, pogledao sam malo neke testove ovih novih ATI kartica (48x0) i veoma su nahvaljene, i po performansama i po cijeni, a ovde vidim da svi na njih gledate samo kao na faktor koji će oboriti cijene nV kartica pa da kupite nV, a ne kao na ozbiljne kandidate za kupovinu. Zašto? Ove nove nV (opet) dosta bolje?

nV jedino ako vidno srezu cenu mada misli da se to u Srbiji i nece preterano brzo desiti..
Ipak vole nasi prodavci da se opare na najjacim hardveru.

Nisam nešto previše pratio u zadnje vrijeme pa me nešto zanima, pogledao sam malo neke testove ovih novih ATI kartica (48x0) i veoma su nahvaljene, i po performansama i po cijeni, a ovde vidim da svi na njih gledate samo kao na faktor koji će oboriti cijene nV kartica pa da kupite nV, a ne kao na ozbiljne kandidate za kupovinu. Zašto? Ove nove nV (opet) dosta bolje?

GTX 280 je najbrzi single GPU no odnos cena performanse je mnogo los - citaj uzasno je skup. Kad se pojavio kostao je 650 USD sto je imbecilno totalno.
GTX 260 su OK performanse ali je kostao 450+ USD kad se pojavio - citaj jos gori odnos cena performanse.

ATI je izbacio 4850 koji je u rangu 9800GTX kartica po ceni od apx 140 - 150E sto je FENOMENALAN odnos cena performanse.
Zatim se pojavio 4870 koji je egal, a ponegde i brzi od GTX 260. Cena 4870 je apx 220 - 240E kako gde i kako koji proizvodjac. Time je ATI napravio UBEDLJIVO najbolji best buy ako gledas odnos cena - performanse.
Uskoro treba da se pojavi - sredinom avgusta 4870x2 resenje po ceni nizoj od GTX 280, a navodno 4870x2 treba da bude osetno brzi od GTX 280.

ATI GPU-ovi su UNISTILI prodaju G2xx serije ali bukvalno unistili. Iako imaju jako dobre performanse G2xx kartice su jednostavno - Preskupe. Takva situacija je naterala nVidia-u da obori cene kartica. No, definitivno ovo nije kraj pada cena, posto se desava jos jedan detalj.
Ato je sledece; 8800 serija i 9800 serija su jako dobre za danasnje potrebe u svakom pogledu, performanse, potrosnja, zagrevanje, buka...
A retaileri imaju puna skladista tih kartica, OEM-i takodje i sada oni pocinju da forsiraju prodaju 8xxx i 98000 serije cime dodatno unistavaju prodaju 2xx kartica.

E sad ako nvidia probije magicnu granicu sa GTX280 od 399.90USD mozda ima neke sanse da ispravi ovaj fijasko, ako ne probije onda ce GTX 2xx ostati upamcen kao ogroman promasaj ne zbog tehnickih karakteristika vec zbog sumanute cene.

Ja imam svoje misljenje zasto bih uzeo GTX 260 ili GTX 280, ali bi to pokrenulo nepotrebni flame. Sacekacu jos neko vreme i odlucicu koju od ove dve cu uzeti. Ipak preskacem ovu 4xxx seriju.

poz
M.

Poslednja izmena:
Sto se tice ATI-ja, treba samo mudro sacekati resenja proizvodjaca sa svojim sistemima hladjenja, zamisli jedan 4870 sa hladjenjem kao sto je izvedeno na Sparkle 9600GT 😉....
Bice zanimljivo pratiti razvoj situacije....

@fantomx: apsolutno se slazem, ovo je jako dobro vreme za strpljive potrosace.

ja sam 99% siguran da nova GTX2x0 serija nikada nece biti konkurentna ATI-ju po bang/buck kriterijumu u zemlji Srbiji. GTX260 i GTX280 su bukvalno haha smesne pored 4870, a sve ispod njih je smesno u poredjenju sa 4850. moraju cene drasticno da idu dole, ali za to vreme ce i ATI ici dole jer se on poradaje sasvim solidno i trgovci ratuju snizavanjem cena...sa 2. strane GTX serija se kod nas prodaje jako lose (sa razlogom), koliko mi se cini.
jedini problem je sto su ATI karte tople, mada sa 2. strane, ako tako rade - koga briga? mozda nekome sa klokovanim procesorom nije svejedno, ali uskoro stizu 4800 karte sa boljim hladjenjem, koje ce opet imati bolji odnos ulozeno/dobijeno, ali ce biti dosta hladnije tako da ni temperatura nece biti izgovor za kupovinu GTX2x0 karte...

vracaju "up to 120$", sto ne znaci da ce svakome vratiti celih 120$ 😉
kako bilo, jako interesantan i lep gest od XFX-a 🙂 mada licno ne mislim da bi oni trebali da snose posledice zbog previsoke i nerealne preporucene cene od strane nvidie.
videcemo sta ce ostali vendori uraditi po ovom pitanju. ovo moze da bude fenomenalan marketinski potez da se zavrbuju buduci kupci 😉

Hvala na odgovorima, pogotove tebi mipko koji si to detaljnije obrazložio. Ali koliko vidim i iz tvog teksta ATI je bolji, nV sa trenutnim stanjem nema šta da traži, govorim prije svega o odnosu cijena/performanse (malo koga to ne zanima), ali i same performanse 4800 serije djeluju odlično, a i mene zanima kako će ispasti 4870x2 po pitanju performansi i a cijene, ako ne omane onda ne bi trebalo biti dileme.

Za grijanje sam i ja pročitao da treba sačekati proizvođače da izbace svoje verzije hlađenja.

Kakvo napajanje treba za 4800 seriju, a i za budući 4870x2? Koliko troše?

4870 trosi 130W vise od GTX280 !!!! i u idleu i u loadu .....sineeeeeeee
180w vise od crosfire verzije....sto je mnogo - mnogo je

power_consumption.jpg

taman koliko manje kosta pojesce kroz cenustruje za 6 meseci
da ne racunam tu i propratne troskove za eventualno jace napajanje...adekvatno kuciste...hladjenje

Poslednja izmena:
Ne, to si video crossfire (2x 4870 kartice), jedna 4870 trosi samo vise u idleu, u load-u je 20w manje od GTX-a.Osim ako nisi mislio na 4870X2 (koji je doduse 2 chipa 4870).

Poslednja izmena:
Pa brate ti nabavi TV karticu i ne pali vishe televizor i valjda ce ti ispadne isti rachun.

vracaju "up to 120$", sto ne znaci da ce svakome vratiti celih 120$ 😉
kako bilo, jako interesantan i lep gest od XFX-a 🙂 mada licno ne mislim da bi oni trebali da snose posledice zbog previsoke i nerealne preporucene cene od strane nvidie.
videcemo sta ce ostali vendori uraditi po ovom pitanju. ovo moze da bude fenomenalan marketinski potez da se zavrbuju buduci kupci 😉

Vracanje je u dogovoru sa nV dakle nije samo dobra volja XFX-a...

Vracanje je u dogovoru sa nV dakle nije samo dobra volja XFX-a...

a sta ce biti sa ostalim proizvodjacima? ako pak nvidia snosi taj trosak, onda bi bilo fer da ga snosi i za ostale proizvodjace. u suprotnom ispada jako kvarna zbog favorizovanja XFX-a...

Cekajte bre,koliki je onda TDP za 4870x2 ? nVidia je deklarisala GTX 280 na 236W iako je to svojevrsno ogradjivanje jer kartica ne trosi vise od recimo 3870X2 koji je deklarisan na ~200W. E sad ako 4870X2 trosi ~120W vise od GTX 280,onda bi TDP trebao da mu bude barem 350W. I jos dupla kartica. Bah! Moze da ima performanse kakve hoce ja ovu karticu ne bih nikad uzeo.
Da je nVidia sad pametna pa da malo istwakuje GT200 na manjem procesu,podigne frekvencije,ubaci GDDR5,smanji TDP i izbaci pravu killer karticu kakva se ceka.

Kakvo je skaliranje ovih x2 kartica, sa dva GPU na PCB? Koliko su brže od 1 isti GPU? 1.9x? 1.8? A kakvo je skaliranje kod SLI i Crossfire? Znam da to zavisi i od drajvera, ali uopšteno? Ko bolje skalira, nV ili ATI?

Šta bolje skalira, x2 ili SLI/CF? Koje su prednosti i nedostaci jednog i drugog? x2 je jeftiniji i trebao bi da manje troši.

Cekajte bre,koliki je onda TDP za 4870x2 ? nVidia je deklarisala GTX 280 na 236W iako je to svojevrsno ogradjivanje jer kartica ne trosi vise od recimo 3870X2 koji je deklarisan na ~200W. E sad ako 4870X2 trosi ~120W vise od GTX 280,onda bi TDP trebao da mu bude barem 350W. I jos dupla kartica. Bah! Moze da ima performanse kakve hoce ja ovu karticu ne bih nikad uzeo.
Da je nVidia sad pametna pa da malo istwakuje GT200 na manjem procesu,podigne frekvencije,ubaci GDDR5,smanji TDP i izbaci pravu killer karticu kakva se ceka.

Pogle naslov u nakacenoj slici ponovo "total system power...." 😛 Koliko li ce vuci neki nazovi buduci GTX280x2 ili koliko vuce GTX260 SLI, da ne idemo na GTX280 SLI, blah bacanje prasine u oci...
:wave:

Poslednja izmena:
U celoj ovoj prici mene interesuje kada ce se pad cena osetiti kod nas... to je jedino bitno.
Sto se tice 4870x2 kartice... bice najbrza, najveci potrosac, najtoplija... Za takvu karticu moram da dobro razmislim da li mi je ovo kuciste ok, napajanje... i kad se podvuce crta... apsolutno me ne kosta 499$ vec mnogo vise. A pri tom moj licni stav je da je totalno *****ski tako arciti energiju, znaci svi se groze kako nVidia pravi monolitne monstrume dok niko ne provaljuje da je ATI apsolutno isti po pitanjuu W/performance ili cak i losiji.

Sigurno ce GTX2xx SLI resenje trositi vise od x2. Cela poenta je da je GTX 280 referenca koju ATI juri pomocu CF i x2.

Meni kao kupcu sasvim odgovara da se oni nabadaju sto zesce i da obaraju cene. Iako sam veliki fan nVidia-e moram reci da je ATI ovog leta ucinio mnogo za nas kupce 😉

poz
M.

Poslednja izmena:
EVGA GTX 280 Super Clocked 479.99USD na TigerDirect, to mu dodje apx 300E.

Opet je bolji izbor HD4850 CF 🙂 razlika u el. racunu za godinu dana izadje ~2500 dinara/ 650 kWh za godinu dana u korist GTX280 😛
:wave:

Slazem se da je ATI bolji odnos cena/performanse ne sporim to. Dakle bolja kupovina u svakom slucaju.
Ali je jako lepo videti kako padaju cene. GTX260 je egal sa 4870 sto je jako dobro. Imas cak bundle sa dve igre za te pare. Videcemo sta ce biti sredinom avgusta kad izadje 4870x2, a nvidia odgovori sa G200b (55nm).
Prosto je neverovatno kako su se zeznuli ljudi koji su pozurili i odmah kupili GTX 2xx kartice.

Nazad
Vrh Dno