Šta je novo?

Gigabyte GM-M6800 Dual Lens Gaming Mouse

Dule13

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
11.04.2006
Poena
409
На предлог колеге бенчмарковца, ево мале рецензије Гигабајтовог глодара из нове GM серије, тачније највећег у серији GM-M6800 и јединог који носи титулу "gaming mouse".

Име Gigabyte одувек је било синоним за квалитет и поузданост, па то није изостало ни овога пута (...на страну оне Zalman 3850 графичке са фаличном меморијом :)).

Миш је направљен од комбинације релативно квалитетне пластике и гуме, високо отпорне на клизање. Поприлично је великих димензија.

Завршна обрада је на високом нивоу. Нема недостатака, пластика не крцка, дугмићи "не играју" у својим лежиштима. Гума на страницама ефективно онемогућава клизање, а и леп је детаљ.
Ергономија је феноменало одрђена, миш пасује у шаку одлично. Болова нема ни после вишесатног коришћења. Делије ми као да су тај аспект дизајна "мазнули" од оних већих Logitech-a .

Можда се чак може рећи да је квалитет завршне обраде и материјала на нивоу једног Logitech-a.

Точкић је посебно позитивна ствар на овом мишу и један од главних разлога зашто сам га и узео. Доста је широк, обложен рупицама перфорираном гумом са којом нема шансе да се деси проклизавање.
Отпор је таман какав би требало да буде, довољно јак да га има и довољно лаган да не представља напор за коришћење.
Точкић довољно вири из миша да омогућава коришћење точкића телом прста, а не само врхом, што олакшава ствари доста.
"Клик" точкића је добољно тврд да се никада сличајно не притисне (можда чак и мало тврђи).

DPI дугме је на стандардној позицији, омогућава промену осетљивости сензора на 800 и 1600.

Миш поседује "напред" и "назад" дугмиће на левој ивици. Сами дугмићи су таквог облика, да се могу користити телом палца, а не само врхом, види се да су обратили пажњу на детаље.

Нова "dual lens" технологија примењена je на оптичком сензору резолуције 1600 DPI. Да ли је ово само маркетиншки трик и реклама... не знам, оно што је важно је да овакав сензор има прецизност и брзину ласера исте резолуције.

Имам још два ласерска миша па сам их упоредио.

Тестирао сам их хитрим трзајима лево-десно :D.

Logitech RX1000 (1000 DPI Laser јел'те... ) прескаче покрете и не детектује доста покрета.

Point of View A 1600 (1600DPI Laser) детектује све покрете.

Gigabyte GM-M6800 такође детектује све покрете и посeдује исту прецизност као и POV A1600, такође ради и на 250hz.

Још пар углова...

Спецификације:

Interface: USB

Tracking system Advanced optical technology
Resolution 800 / 1600 dpi switchable

FPS(Frame rate per second) 3000fps

Maximum acceleration 20G

Maximum speed 28 inches/second

# Feature 3D 5+1B Optical Mouse

# Lens: Dual lens

# Internet buttons "Backward" & "Forward“

Certificate CE, FCC, BSMI

Color Noble Black

Cable Length 1.5m

Dimension (L)127 x (W)75 x (H)42 mm

Weight 126g

Support OS Windows 98/2000/ME/XP 32bit/Vista

Prednosti:

-Цена : 850 динара :D
-Однос цена/квалитет
-Добар дизајн, ергономски/визуелни
-Брзина и прецизност ласера

Мане:

- Гаранција 7 дана ( е сад можда је то само у фирми где сам га узео)

dobar mish za extra mali novac;):wave:

Zvuci lepo,mada obzirom da mi je moj G5 jos uvek veran(iako ga moj klinja maltretira),i da mi oblik nije bas toliko ergonomski kao G5.....
Doduse da je jeftin stoji,garancija od 7 dana,neprihvatljivo.
I da mi treba mish,na garanciju od 7 dana ne pristajem,mada mozda je samo u toj firmi kao sto kazes.Mada opet....odvojio bih ja za mish i vise para....znas ono sirotinja placa dvaput,nije mi bas stalo do 1000-2000 dinara ako dobijem neki mish u koji imam poverenja.

...ne moze biti garancija 7 dana posto po zakonu ove zemlje svaki kupljen proizvod uz fiskalni ima garanciju od 6 meseci.

То је и мени пало на памет и ако буде било проблема сигурно ћу им рећи то.

@nogga

Сложио бих се са тобом око било чега другог осим око рачунарске опреме, скупље не значи увек боље.

Ја лично нећу да дам више на миша од 20е, јер је тотално непотребно, једноставно не оправдава уложени новац.

Да је графичка или процесор онда у реду, али дати 50-100е за миша је по мени бацање кеша.

Али стоји то да се човек може захебати са јефтиним мишевима, али је и чињеница да су добри мишеви појефтинили доста. Раније није било ласера за испод 50е, ево сад има за 600-700 динара.

Jesu li klikovi bucni, tj. da li se cuju i kakvog su uopste kvaliteta dugmici, pre svega mislim na main dugmice?

ништа нису лошији него на Rx1000, што се тиче осталих дугмића, не ландарају, стандардни микропрекидач... не видим никакву фалинку.

Јачина звука клика... па рекао бих... можда мало тиша него просечно.

Poslednja izmena:
Bravo covek, vrlo lepo, i zaista jedan obecavajuci mis za 850din, ono sto kod ovakvih miseva brine je trajnost, a ja se nadam da ce te sluziti dugo ;)

Bravo covek, vrlo lepo, i zaista jedan obecavajuci mis za 850din, ono sto kod ovakvih miseva brine je trajnost, a ja se nadam da ce te sluziti dugo ;)

pa koliko god trajao trajace vishe od nekog kineza :) tj hocu da kazem bolje kupiti ovaj i da ti traje 2godine nego da kupujesh na svakih 3 4 meseca nekog glupavog genius-a za 200 300kinte :)

Ma to je jasno ko dan, osim toga nijedan mis ne moze da ponudi ovakav izgled, kvalitet materijala i ergonomiju za 850din, tj. na pamet mi pada samo Trust al mi oni deluju ruznjikavo i plitko.

Хвала.

Ко што рече micri , надживеће сигурно мишеве из класе.

Ево после пар дана коришћења приметио сам да су главни дугмићи тврђи него на RX1000, иначе свеукупан утисак је да ће миш издржати дуго... видећемо.

Пример, уз POW A1600 сам добио гаранцију годину дана, миш је чак скупљи за 50-100 динара. Када се упореди са GM-M6800 по квалитету израде, Gigabyte као да је за две класе јачи миш.

Баш сам се двоумио између Trust-a MI-6950R i ovog Гигабајтовог, кога сам изео због одличног точкића. Trust има мањи точкић од глатке гуме и то је промашај.

Није ми јасно колико треба "осакаћених" серија мишева инжињерима да схвате да глатка гума клиза под прстима :S:.

EDIT: Ево сад видим 12 месеци гаранција за овог миша, на другом месту... а ако нешто не буде радило како ваља, у закону о заштити потрошача пише да сваки производ без гаранције на папиру, има гаранцију од 6 месеци.

Poslednja izmena:
Koliko ja vidim u cenovniku Imtela taj mish kosta 500din :)

Види стварно :d, само разликују се прикључку, мој је USB а онај тамо је PS2, али разлика од 450 дин... нешто ми је ту сумњиво
conf (13).gif

Види стварно :d, само разликују се прикључку, мој је USB а онај тамо је PS2, али разлика од 450 дин... нешто ми је ту сумњиво
conf (13).gif

Ти ниси добио УСБ на ПС2 адаптер уз њега?

Poslednja izmena:
био сам данас до имтела и купио га. није пс2 већ усб исто ко теби, значи нема ништа сумњиво све је ок.

најквалитетније потрошених 500 динара. млого добар шми.

п.с. знам да си сад љубоморан на мене хаха :)

@Dule13: Ja sam svojega G5 platio 3000 dinara(upotrebljen jednom u "showroom-u"),Meni je to licno bila isplativa kupovina,obzirom da je istog oblika kao mx510 koji sam duuuuuuuugo koristio.Sa druge strane stvarno je to oblik misa koji mi najvise odgovara ruci,e sad dal' vredi ili ne vredi........neko ima potrebu,nekome je fetish,a neko prosto voli da bude fancy.Meni je presudno kod kupovine ovog misa bilo to sto je isti kao mx...a i kad vec kupujem nov(dobro jednom upotrebljen),kapirao sam da za takav mish nije mnogo dati 3000 dinara,ni ja nebih pucao bas 50-100 eura za misha,po meni je ovo bio dobro ulozen novac cca 37 eura
U pravu si da skuplje ne znaci bolje,potpuno se slazem,npr ja imam 2600 pro palit cca65 eura placena,nije skupa ali zavrsava mi posao.

Jednostavno,obzirom da si rekao 7 dana garancije,u mojoj glavi je to automatski zvucalo kao bacenih 700 dinara.

I za kraj,tada placeni plantronics cca80 eura sluzi me vec tri godine,sa vrhunskim kvalitetom zvuka(sada je oko 30 eura),pa sad i to je po meni bio pametno ulozen novac,jer,kada uzmem necije slusalice da se posluzim,to jednostavno postane buka za moje usi,poredeci sa tim plantronicsom,i da kupicu opet pa makar kostao 80 eura.Mada pre mislim da je oko 30-40...

Када га купиш у Имтелу за 500 динџи, имаш годину дана гаранције. ;)

Иако сам био веран до скоро A4Tech мишевима, узео сам овај могу рећи да миш разбија.
А Logitech у животу узео не бих, превише је извикан а реално није ништа посебно. Шије га А4 који је бар 3 пут јефтинији у било којој класи.

био сам данас до имтела и купио га. није пс2 већ усб исто ко теби, значи нема ништа сумњиво све је ок.

најквалитетније потрошених 500 динара. млого добар шми.

п.с. знам да си сад љубоморан на мене хаха :)

Да знаш да јесам :d:D

Реци што је добар миш, ево ја га пар дана користим и мене леђа више не боле :p

@nogga

Вреди Г5, одичан је то миш, ја сам исто узео једног Logitech-a, они јесу гарант квалтета али код њих се и име плаћа.

Нисам ни знао да не дају гаранцију да нисам дошао у радњу, и онда ме мрзело да идем на други крај града...

Ево ја сам за мале паре узео Mikrolabov стерео систем А-6201 и прогледао што се тиче звука (у ствари про-чуо :D), цене су стварно пале доста...

Kupio sam ga na Duletovu preporuku. :wave: Stvarno sjajan mišonja za 500 dindži. Hvala na recenziji.

Poslednja izmena:
Ево програмчета за промену брзине освежења USB порта.
За разлику од старијег usbmrs11 програма који није хрео да ради на новијим верзијама usbport.sys-а ( избацује "could not find a valid sequence" ) које долазе уз SP2, овај ради одлично.

Додатно даје могућност мењања освежења само за миша, остала опрема ради на стандардном освежењу :smoke:.

Иначе овај миш ради лепо и на 500hz :D (1000 нисам покушао) али га држим на 250.

Prilozi

• dx_mouse_timer_dialog.zip
    32.8 KB · Pregleda: 610
  • hidusbf.zip
    235.3 KB · Pregleda: 181
а једно питањце, шта му дође то освежење код миша?

Poslednja izmena:
Imam jedno pitanje za vlasnike:

Kakav je gajtan ?

Čisto da pojasnim - užasno me nerviraju miševi sa krutim i debelim gajtanom koji zna da smeta kod igranja.

а једно питањце, шта му дође то освежење код миша?

То му дође учесталост проверавања позиције миша... ваљда процесор то ради.

Углавном Разор-ови мишеви имају фабрички повећано освежење на 250 и 500 , колико сам видео има мишева и са 1000hz.

Мени стандардних 125 изгледа као да курсор мало сецка када се креће по екрану, наравно није то сецкање у класичном смислу него као кашњење.

Осети се разлика између освежења од 8ms (125hz) i 4ms (250), на 250hz нема тог кашњења и покрети су перфектно течни. На 500hz већ не видим разлику.

Оверклок миша... :D

@vlawyer

Тањи него на RX1000, шублер ми је у гаражи мрзи ме да га ископам, рекао бих да је негде дебљина негде између 3 и 4 мм, што је мени у реду, не смета.

eto ti ga sad...

....interesovao sam se za dimenzije ovog misa...zvao prodavnicuovde u KG i rekose za koji dan....ali....u medjuvremenu sam dobio MX400....naravno...za dz :p
i sad sam u DILEJI :)

800 dpi na MX400. jeste da je laser....ali mi se mnogo svidja oblik i bas prija....ali srednji klik je ocajan i stalno pogodim onaj drljavi levo/desno skrol umesto srednjeg klika

elem...ima li koga tamo da je drzao OBA misa u rukama ...?
interesuje me cisto subjektivno misljenje bilo koga od vas....mx400 ili ovo low-cost cudo ?

i mene interesuje gde moze da se kupi u novom sadu?

Ima u cenovniku Info Centra pa mozete proveriti tamo. 650din.

Poslednja izmena:
Vrh Dno