Šta je novo?

nVidia 280...

• Začetnik teme Začetnik teme borab
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Nda?

Nvidia je dve godine prodavala 8800gtx po extra ceni, zaradili su vishe nego sto su mislili kad su ga pravili tako da mogu da idu sa cenama dole koliko god hoce samo da smetaju AMD-u.

Sve ovo izgleda superiška i to, ali... Očigledno se iz testa vidi da sve grafulje daju više nego pristojan rezultat u 95% igara (a na testovima su uvijek one najzahtjevnije), sem možda Krize u nekoj visokoj rezoluciji...

Postavlja se pitanje šta da radim sa ovim Nvidia čudom ako i "stare" kartice guraju bez problema... Izgleda da će biti vještačko pumpanje hardware requirementsa... (Kao i cijena nafte, uostalom... :smash: )

NDA je 26. za 4800 seriju...

Hm, iako sam uvek bio na strani nVidie, moram da priznam da je ATI napravio odličan potez, ali će ih nVidia zaklati na dugoročnom planu. Pogledajte samo to da 280 ima "u sebi AGEIA Physics čip", a to sve više igara koristi. Pa još i CUDA tehnologija (Prave se programi, a jedan je i Photoshop CS4, koji pored klasičnog CPU-a koriste i GPU grafičke karte za rad). ATI-ju će trebati vremena da to dostigne, a nVidia ima dovoljno para da "meant to be played" još više raširi...
Ali 520 jura za grafičku je suludo, pogotovo što se sve više smanjuje broj iole kvalitetnih igara za PC...

Hm, iako sam uvek bio na strani nVidie, moram da priznam da je ATI napravio odličan potez, ali će ih nVidia zaklati na dugoročnom planu. Pogledajte samo to da 280 ima "u sebi AGEIA Physics čip", a to sve više igara koristi. Pa još i CUDA tehnologija (Prave se programi, a jedan je i Photoshop CS4, koji pored klasičnog CPU-a koriste i GPU grafičke karte za rad). ATI-ju će trebati vremena da to dostigne, a nVidia ima dovoljno para da "meant to be played" još više raširi...
Ali 520 jura za grafičku je suludo, pogotovo što se sve više smanjuje broj iole kvalitetnih igara za PC...

I AMD/ATI ide sa PhysX (da, onaj od nvidie)

Pale su cene novih GTX modela...

280GTX - 20%
260GTX - 11%

Sad je situacija krajnje zanimljiva, cini se 😀

Bolje je da se kupi 4870 flashuje BIOS i tera OC, a posle odredjenog broja drivera 4870 na def ima da bude bolji od GTX260.

Veoma veoma lepo leto 😉

Iako je GTX 280 mnogo skuplji od 4870 nekako vise naginjem tom resenju posto mi se cini da prvi driveri definitivno ne mogu da izvuku maximum iz tog GPU-a (gledam kojom neverovatnom brzinom leakuju beta driveri... ). Ostali potencijali su mu trenutno slabo iskoristeni (physics, cuda...) posto nema sfw koji to koristi. No to ce se vremenom promeniti.

Jedan parametar nikako ne mogu da korelisem izmedju raznih review-a a to je buka koju pravi kartica. Zamolio bih nekoga ko je imao prilike da je cuje uzivo da kaze koliko je bucna u odnosu na npr 8800GTS.

poz
M.

ma razbice 4870 gtx260, a micemo imati koristi(pad cena)

Ti se šališ, ili živiš pod kamenom 😛
Da u pravu si 4870 je vec sada u nekim igrama bolji od 260GTX, nego ne verujem da ce 4870 biti jachi od 280GTX-a. Mozda naprave 4870X2, a ako nVidia napravi 280GX2, ATI ce da napravi 4870X3(Trinity).

Veoma veoma lepo leto 😉
Jedan parametar nikako ne mogu da korelisem izmedju raznih review-a a to je buka koju pravi kartica. Zamolio bih nekoga ko je imao prilike da je cuje uzivo da kaze koliko je bucna u odnosu na npr 8800GTS.

kazu da je buka "neizdrziva" sto je neocekivano sobzirom da trosi manje nego GX2
image003.png

Upravo me to i zbunjuje jer su rezultati krajnje protivrecni.
Da li je neko mozda imao prilike da je cuje uzivo pa da je uporedi sa 9800GTX (8800GTS) ?

poz
M.

Ako je buka ista ko 3870 meni je to dovoljno glasno, izgleda da su svi poceli da fushare sa kulerima.

Nego, za koliko mi sa slabijijim karticama od ovih u naletu da udomimo nase kucno mezimce?
Stigo mi regres, pa ko velim da se castim sa jednom GTX260, 😉 .

Nego, za koliko mi sa slabijijim karticama od ovih u naletu da udomimo nase kucno mezimce?
Stigo mi regres, pa ko velim da se castim sa jednom GTX260, 😉 .

Gde GTX 260 pored jedne 4870 i to za manje pare,ali bar ces biti jedan od retkih koji ima GTX 260 na spram vecine koji ce kupiti 4870 radeon.

Kad vec menjas, uzmi 280 pa da razlika bude osetna...

Poslednja izmena:
@borab:

imas maltene istu konfu kao i ja. Bolje uzmi 4870 pa onda posle jos jedan 4870 i lepo CF.
A sto se tice 8800GTS kupili smo ih u isto vreme, ja cu moju da zavalim kao i sve sto sam prodavao - po nenormalno niskoj ceni - apx 120E 😀 cisto da ode sto pre.
poz
M.

@borab:

imas maltene istu konfu kao i ja. Bolje uzmi 4870 pa onda posle jos jedan 4870 i lepo CF.
A sto se tice 8800GTS kupili smo ih u isto vreme, ja cu moju da zavalim kao i sve sto sam prodavao - po nenormalno niskoj ceni - apx 120E 😀 cisto da ode sto pre.
poz
M.

Ne trebaju mi 2 video karte.
Ispravno razmisljas sto se cene tice, prodas danas za toliko, jer ces sutra samo za manje. MAda, posto su toliko nahvalili 4850, ko ce da ti kupi za te pare,a?

pa recimo 4850 ne bih uzeo NIKADA - barem ne ove sa ref kulerom.
Performanse su nesto bolje od 8800GTS a temperature nenormalne ! Znaci ako imam izvor toplote od 80+ C u kompu onda moram da investiram jos u dodatno hladjenje kako te furune, tako i celog kucista. Pa mi automatski cena 4850 nije 150E nego dolazi blizu 180 - 190.
Znaci ove sa referentnim hladjenjem mi ne igraju nikako. Jesu tihe ali sta vredi kad moram da odvrnem sve ventove u kucistu na max pa dobijem opet bucan sistem.
A ako imam 4850 koji se usijao na 80+C i TRUE koji navodno treba da mi omoguci da OC-nem Q6600 pa u IDLE krene da ide preko 40C onda zaista mislim da mi takva grejalica ne radi posao.
Tako da verujem da ima ljudi koji bi za zaista smesne novce uzeli GK koja apsolutno fino pokrece sve naslove a pri tom je hladna ko spricer i tiha.

poz
M.

Nazad
Vrh Dno