Šta je novo?

Asus Eee PC - diskusija

hsdpa je paketni radio prenos podataka, baš kao i gprs, samo moderniji (nadogradnja za wcdma 3g prenos). ako ima hsdpa sigurno ima i gprs (a često i edge). što se tiče ponude 2 giga za 25 eura, priznajem da mi u srbiji nemamo tako dobru ponudu za PRE PAID korisnike. 100 eura za modem koji ima hsdpa uopšte nije mnogo, samo da je unlockovan.

a te wireless nezaštićene mreže po crnoj gori su (bar za mene) ostale samo mit. ni na uglu hercegovačke i njegoševe nisam našao ni jednu jedinu mrežu na koju se može nakačiti :(
pa, konkurencija je cudo, m:tel nudi i za 20e 2GB, ali da se potrose za 1 mjesec. Modemi jesu zakljucani inace.
Sto se tice nezasticenih wireless mreza, nisam ni probao na uglu njegoseve i hercegovacke, ali sam npr na trgu Vektra nasao 7 nezasticenih i 7 zasticenih, a ima jos dosta mjesta koja poznavaoci znaju :smoke: Sve to zahvaljujuci ovoj ponudi t-coma:
http://www.t-com-cg.com/privatni.aspx?akcija=417
vole nasi bogatuni da uzmu sve najskuplje, pa i modem/ruter za ADSL, ali slabo ko od njih zna da zastiti mrezu (srecom) :D

Nego odosmo u off

ovo je skroz koristan off ;) ne' se brineš

Pozdrav EEE-ovci! :D Planiram ovih dana da vam se pridruzim i uzmem doticnu masinu pa imam par pitanja (u napred se izvinjavam ako na proslim stranicama postoje odgovori ali stvarno me mrzi da citam 30+ stranica).

Ovako, instalirao bih XP a za pocetak bih ga kacio na net enthernet kablom (EUnet-ov ADSL je u pitanju). Da li je neko ovo probao i da li ce raditi normalno?
Kasnije planiram da nabavim WLan pa me interesuje jel' to dobro fercera?
Dalje me zanima kako se ponasa pri duzem radu (ostavljao bih ga ponekad da skida neke povece torrente na externi hard)?

Ja imam u Pozarevcu Telekomov ADSL, i ruter, fercera bez problema na kablu.

Ovde imam SBB i TP Link wireless ruter, radi savrseno bez kabla.
Ne zakucava se pri duzem radu, stavljao sam torrente po celu noc.

nisam koristio xp još, ali verujem da nema problema sa mrežom, pošto apsolutno nikakvih problema nema na linuxu. rade i ethernet i wifi kao sat.

Koliko sam primetio na dva EEE-a tako je i pod XPom!

@Markosmi, mmike, zendraqla: Hvala na brzim i preciznim odgovorima! Sad samo jos docekati da dodje plata... :d

Zna li se nesto za eee 900?? Oce li biti kod nas, kad stize?

EEE 900 je već zamijenjen sa 901 i ne proizvodi se više... teško da će se neke značajnije količine pojaviti kod nas. 901 ima Atom procesor i biće skuplji.

Roye, drugu stari, ne siri dezinformacije ;)
The categorical denial of Asus reads: “The news published by DigiTimes is not true. Eee PC 900 and 901 have characteristics and different target sales. Eee PC 900 weighs less than 1Kg; Eee PC 901 will have a battery capable of reaching 7 hours of autonomy. Both models coexist to meet the needs of different categories of users. ” According to Asus, orders for Eee PC 900 will continue throughout July, until autumn, when they will introduce the 901 model in Italy.

http://translate.google.com/transla...metteremo-di-distribuire-eee-pc-900-2435.html

I read somewhere that there would be a pricedrop for older models after the introduction of the 901. Can’t remember where.

Bas sad gledam... Izgleda da retko ko od vas ovde koristi WinXP na ovoj spravi. Zasto? Jel' ima nekih problema pri upotrebi istog ili vam je jednostavno dosadio. Ja nikad nisam koristio drugi OS a ni ne planiram...

Ja sam na XPu, a mozda drugi jednostavno vise vole linux :)

EEE 900 je već zamijenjen sa 901 i ne proizvodi se više... teško da će se neke značajnije količine pojaviti kod nas. 901 ima Atom procesor i biće skuplji.

Već je neko demantovao da se 900 neće dalje proizvoditi; naravno da hoće. Novi 901 (Atom procesor) je skuplji, i duže radi na bateriji, pošto mu procesor troši manje elektrike. Što se brzine tiče, 901 je između bržeg 900 i sporijeg 701.

Na 900 se dodatnom baterijom za oko 50$ može ukupno dobiti između 6 i 10 sati rada.

Bas sad gledam... Izgleda da retko ko od vas ovde koristi WinXP na ovoj spravi. Zasto? Jel' ima nekih problema pri upotrebi istog ili vam je jednostavno dosadio. Ja nikad nisam koristio drugi OS a ni ne planiram...
iskreno, čitav život se trudim da izbegnem win jer je nepouzdan, zakucava i zahteva reinstalaciju nakon 6 do 12 meseci umerenog, odnosno nakon 3 do 6 meseci intenzivnog korišćenja.

navikao sam da radim na skoro svim aktivnim operativnim sistemima i nemam problem sa time. win koristim samo tamo gde moram - na poslu i kad se igram, jer su te aplikacije koje koristimo u firmi i novije igre koje igram pisane isključivo za win. ovu mašinu uglavnom koristim kao NET terminal (uključujući IM, slušanje philosomatike, web, news...), muzički player i pisaću mašinu, i ona taj posao sjajno odrađuje, pa ne vidim apsolutno nikakvu potrebu da sam sebe s*ebavam instalacijom win xp-a.

zašto menjati nešto što odlično radi nečim što će što ga više budem koristio sve manje da radi a sve više da "kljuca"?

Naravno da neće reći da napuštaju proizvod predstavljen prije par mjeseci. Činjenica je da model nema budućnost, jer po najavama cijenom će mu konkurisati konkurentski modeli s Atom procesorima, ali opet - živi bili pa vidjeli.

@mmike: koristim XP na ovoj mašini evo skoro tri godine EKSTREMNO intenzivno i nikad nisam morao da reinstališem Windows, ni blizu.

Naravno da neće reći da napuštaju proizvod predstavljen prije par mjeseci. Činjenica je da model nema budućnost, jer po najavama cijenom će mu konkurisati konkurentski modeli s Atom procesorima, ali opet - živi bili pa vidjeli.

@mmike: koristim XP na ovoj mašini evo skoro tri godine EKSTREMNO intenzivno i nikad nisam morao da reinstališem Windows, ni blizu.

imaš eee pc već tri godine???

Ipak cu se ja drzati XP-a, navikao sam na redovno obaranje sistema... :d

Nego, blizi se dan kada cu posedovati doticnu masinu pa imam jos koje pitanje. Naime, svi cemo se svakako sloziti da je 4GB interne memorije poprilicno malo. E sad, za skidanje torenta bih uzeo eksterni HDD ali bih voleo i da pametno iskoristim onaj slot za mem. karticu a ne razumem se bas mnogo u iste. Zanima me koju je najbolje da uzmem. Hteo bih neku od 4GB ali da li se one jos razlikuju i po brzini? Na sta jos treba da obratim paznju pri odabiru? Da li na nju potom mogu sve da instaliram isto kao i na internu memoriju (naravno ne mislim na OS) i hoce li se to pokretati normalnom brzinom?

Unapred hvala na odgovorima! Cheers! cheers

Evo i jos jedno pitanje. Posto ce i moja devojka uzimati Eee zanima me da li je moguce povezati ta dva racunara bez kabla, znam da moze kablom (LAN) ali da li moze preko WiFi? Inace, izvinjavam se ako je ovo bas jako noob pitanje. :d

odgovor na prvo pitanje je - transcend :D
ako se potrudiš možeš da nađeš njihovu sdhc karticu klase 6 (znači to ti treba, sdhc kartica klase 6) od 8 giga za nekih 30 do 35 eura.

odgovor na drugo pitanje je - sasvim sigurno, samo što ti treba odgovarajući softver za to, a isti još nisam uočio :(
rešenje iz prethodnog veka - ukršteni utp kabl i to je to.

btw, ako planirate da se igrate nečega, obratite pažnju na dimenzije ekrana. serija 700 nije baš najzahvalnija za te stvari.

dodatak odgovoru broj dva - možete i oboje wirelessom da se povežete na net (treba vam odgovarajuča infrastruktura za to - wireless router ili access point i router povezani na net), pa onda napravite neki virtuelni LAN, recimo pomoću hamachija, i onda bi trebalo da si dobio šta si hteo.

...
odgovor na drugo pitanje je - sasvim sigurno, samo što ti treba odgovarajući softver za to, a isti još nisam uočio :(
rešenje iz prethodnog veka - ukršteni utp kabl i to je to.
...

....dodatak odgovoru broj dva - možete i oboje wirelessom da se povežete na net (treba vam odgovarajuča infrastruktura za to - wireless router ili access point i router povezani na net), pa onda napravite neki virtuelni LAN, recimo pomoću hamachija, i onda bi trebalo da si dobio šta si hteo.

Ha ha ha, al ti lupas brate svaka ti cast.
GUZA88, evo ti odg na pitanje:posto ce i moja devojka uzimati Eee zanima me da li je moguce povezati ta dva racunara bez kabla, znam da moze kablom (LAN) ali da li moze preko WiFi? Inace, izvinjavam se ako je ovo bas jako noob pitanje.

Mogu se povezati dva eee-a preko wireless-a(kao i svaki drugi kompovi) samo treba postaviti da wifi karta radi u ad-hoc modu i napraviti novu konekciju sa zastitom ili bez, ides na contorl panel/Network Connections/Wireless Network Connection pa properties i namestis u tabu Wireless Networks/advaced ovo:

zatim namestis novu konekciju na jednom od racunara(ako hoces zastitu kljuc mora biti 5 ili 13 karaktera):

potom na drugom eee-u kao i na prvom u odelku view available wifi network konektujte se medjusobno:

da zaboravih da je potrebno namestiti IP adrese na oba adaptera(ontorl panel/Network Connections/Wireless Network Connection pa properties i n):eek:vako

Share-uj folder koji hoces da se vidi i to je to. Pozzz

Inace ja ovo koristim za povezivanje 2 laptop-a medju kojima je jedan Eee:):):).

Poslednja izmena:
svaka tebi čast šmele
a040.gif
meni to nije pošlo za rukom bez rutera.

Da li ima kod nas a ako nema kada ASUS EEE 900? Koliko kosta postarina kada se on naruci preko e-bay i slicnih? Nov sam ovde i nikako nekontam kako se otvara nova tema;-)

Asus Eee PC 4G surf

Evo, ako sve bude po planu sutra postajem srecni vlasnik masine iz naslova i opet imam koje pitanje. :D
Hteo bih odmah nakon kupovine da instaliram XP. E sad, nasao sam po netu dosta tutorijala za instalaciju XP-a preko USB Flasha pa me interesuje koji je sigurno oproban i radi pos'o. Video sam valjda jedan na zvanicnom Eee sajtu. Jel' taj neko probao? Ima li drugih predloga?

Edit: Primetio sam da mali broj modela nema onaj poklopac za ram dole nego se masina rastavi skoro u potpunosti da bi se menjao ram. Kakvo je stanje na nasem trzistu? Da li ima neki nesretnik sa ovakvim problemom ili svi imate taj poklopac? Jel' nasi "prodavci" smatraju da si ugrozio garanciju otvaranjem tog poklopca?

Poslednja izmena:
Hteo bih odmah nakon kupovine da instaliram XP. ... Ima li drugih predloga?

Edit: Primetio sam da mali broj modela nema onaj poklopac za ram dole nego se masina rastavi skoro u potpunosti da bi se menjao ram. Kakvo je stanje na nasem trzistu? Da li ima neki nesretnik sa ovakvim problemom ili svi imate taj poklopac? Jel' nasi "prodavci" smatraju da si ugrozio garanciju otvaranjem tog poklopca?

Ako budeš imao problem, rado ću ti instalirati (15-ak minuta posla) XP sa mog eksternog USB optičkog. Mada, ako slediš uputstva (forum.eeeuser.com i Wiki) sve bi trebalo da ide bez većeg problema; a Asus drajvere možeš naći na netu, ili presnimiti sa pratećeg DVD-ija na fleš.

Crni Eee 701 ima poklopac odozdo (ostali nemaju), prodaju ga ovde za oko 1000 din skuplje.

mislim na uspostavljanje ad hoc mreže. dobijem "No DHCPOFFERS received"

Pa to je zato sto ti adapter trazi IP od DHCP servera, medjutim DHCP server imas samo u nekim ruterima. Ali ti ovako adrese postavis rucno kao sto sam opisao i to je to. Pozz

Vrh Dno