Šta je novo?

Opekao sam se o plocu

• Začetnik teme Začetnik teme OCz
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

OCz

Slavan
VIP član
Učlanjen(a)
25.11.2007
Poena
440
Ovo mi je zaista malo cudno, i stavrno ne znam gde da postujem..ali ovako..

Pre par minuta sam slucaju pipnu ovaj deo na ploci ( sa slike ) i opekao se, kao da je na njemu 100c samo sam slucajno na sekundu pipnuo i pece me i dalje i dobio sam mali plik..

Ne znam, a interesuje me..
Sta je tacno taj deo na ploci ? i jer normalno da se to toliko greje ? znaci kao da sam ringlu pipnuo je..

Malo ti je losa slika ali je najverovatnije kontroler za LAN.

Ne pise nista, samo neki brojevi i slova sitna kao kod, i to nekom tamno sivom bojom vidi se tek sa 10-tak cm. neki Matrix..

I da, stoji onako kao poveca oznaka na njemu W ili M ako gledamo od gore ka dole plocu.

Slika nije bas najjasnije jer slikam fonom, ali uglavnom to je sto sam rekao nista posebno ne pise..ali je ludacki toplo..

P.S evo bolje slike u attach-u, uzeo sam sliku sa neta ( kako se ranije nisam setio..)

Prilozi

• board-b.webp
    board-b.webp
    391.3 KB · Pregleda: 242
Poslednja izmena:
To W ili M je verovatno iskrivljeno M od Marvell, a s obzirom na poziciju na ploci skoro sigurno je LAN kontroler. A stvarno mi nije jasno zasto se toliko greje. Kada malo bolje razmislim pipkao sam sve i svasta po plocama, ali mi se cini da kontrolere za mrezu nisam nikad, pa i ne znam koja im je normalna temperatura.

Na osnovu sveg ovoga sto si do sada rekao sada sam poprilicno siguran da jeste LAN kontroler.
I da, M je isto kao simbolicno M za Marvell, i sad kad sam bacio bolji pogled vidim da stoji od gore ka dole, znaci nije W vec je M.

Ploca mi stoji na stolu i stvarno su mi ruke upadale na razna mesta ali ovo je prvi put da si se ovako nesto desi...
Nije mi jasno da se toliko greje, ja sam dobio manji plik a nisam zadrzao ruku na njemu ni 1sec..

Hvala sto smo resili sta je. :wave:

Ja sam sada pipao kod mene 😀 ne greje se uopste,kao da je jedva mlak.

Poslednja izmena:
@xx13, takodje.. Stvarno neam pojma sta moze biti uzrok.. Mozda ti ploca overvoltuje LAN kontroler LOL LOL hahahaha 😀

Sad me vec zabrinjavate 😀
Kod mene je toliko topao da kad stavim prst na 1-1.5cm osetim toplotu...
Ako ima neko ko je raspolozen da rizikuje a ima istu plocu ja ga molim da pipne kod njega da vidimo da li je jednostavno takva ploca 🙂

Poslednja izmena:
Evo kod mene je taj deo potpuno ladan, tako da...

Ako ti je prikljucen neki LAN kabl izvuci ga za pocetak da vidis da li ce biti neke promene.

Takodje mozes i disable lan u biosu pa vidi ste se desava!

Nishta moracesh da stavljash neko hladjenje na taj controler :d

overklokovao si je

Pokusaj da promenis kabel za LAN. Mozda neki od kontakata ima los spoj, pa ti stvara veliko opterecenje!

Ako ti je prikljucen neki LAN kabl izvuci ga za pocetak da vidis da li ce biti neke promene.

Pa nema nista, na ploci mi je prikljucen mis, tastatura, usb od fona i net...
Izvukao sam sva 4 i isto je vrelo, nema razlike kad je bilo sta prikljuceno ili iskljuceno.

Takodje mozes i disable lan u biosu pa vidi ste se desava!

Trazim ali ne izvaljujem sta tacno tamo predstavlja LAN ?

Nishta moracesh da stavljash neko hladjenje na taj controler

Mislis li da bi HR-05 pasovo ? 😀

Ima li jos neko neku predstavu, i da sta je u biosu LAN..?

LAN - Local Area Network

Mislio je da u biosu iskljucis mrezni kontroler, pa da vidis sta se onda desava.

Obicno se taj meni zove "Onboard Device Configuration" ili nesto slicno.

Trazis "Onboard PCIE GbE LAN", pa ga stavis na [Disabled].

Poslednja izmena:
To mi je trebalo,
Naso sam Lan1 i Lan2 tu i stavio oba na disable, ali sve je isto i sacekao sam 1-2min ali je i dalje vrelo, ne moze da se zadrzi prst ni 1sec.

Kao kad se skine kuler za CPU-a je topao, pa dok se masina sama ne iskljuci kad dostigne odredjenu temp.

Dzizs...hvala

Sta da radim ? net radi bez problema..
Ovaj kaze da njemu nije radio net uopste, mada RnRollie ako se ne varam kaze da nema veze ??

-Disable onboard lan completely and some other onboard stuff you dont use either, like a printerport or gameport. (The reason for this is to trigger a change in assigned IRQs)
-Boot in windows. use the show hidden devices in devmanager. and remove the lan adapter(s).
-reboot into bios, enable onboard lan, and reboot in windows.

Da probam ovo ako ovo ima uopste veze sada ?

Takodje, posto on kaze da se njemu chip greje i kad je komp iskljucen ali PSU ukljucen.
Ja nisam probao sad cu.

Lik je spominjao nesto o standby-u sad, posto meni komp stoji na stolu i nemam kuciste.
Ja ga palim sa prekidacem od ortakovog starog kucista, ali to ne radim preko prekidaca jer se jedna zica otkacila vec samo spojim jednu zicicu za metalni deo na prekidacu i tako upalim masinu, da li ovo moze da bude uzrok ovome ?

*edit*

Da, probao sam i kad je masina iskljucena isto je chip vreo.
Tek kad iskljucim PSU onda se momentalno ohladi.
Znaci to je u pitanju, sad sta da radim u vezi toga ?

Poslednja izmena:
Izmeri standby napon nekim unimerom, kada je sve iskljuceno a naravno napajanje da bude ukljuceno.

edit: propustio sam da si rekao da LAN radi, sto znaci da cip nije crkao nego ili dobija veci napon preko ploce ili ga stalno preopterecuje falicni LAN kabl, ruter, modem, LAN konektor na ploci. Marvelov cip radi do 70­­° preko toga ce riknuti a ovaj tvoj je verovatno na granici. Proveri sve ovo pa ako je ploca u garanciji vrati je, ako nije stavi neki heatsink.

Poslednja izmena:
Ma opusti to sto se prilicno greje i nije veliki problem (uglavnom je zbog ovih ludih temperatura), DFI ploce su poznate po tome sto iako se neka komponenta dosta greje i dalje rade besprekorno i bez ikakvih problema podnose velike temperature. Ja imam DFI LanParty X48-T2R i isto je doticni chip vruc,ali vec 2 meseca radi bez ikakvih problema (ipak ovo vreme drasticno podize radne temperature komponenti).
takodje i heatpipe cooler na NB je prilicno vruc (jedva se drzi ruka na njemu),ali ploca savrseno radi 24/7i pod OC-om je. Tako da ne brini to je za dosta ploca normalno kad dodje leto. Jedino da dodas koji kuler u komp i tako skines koji stepen...Ako ti chip ne pravi problem u radu onda je to njegova normalna temperatura i be cooool

Poslednja izmena:
Pa ovako, vec sam rekao da kad sve kablove pocupam, znaci gola ploca sa hardverom na njoj, ista je situacija.
I znaci da isto je vreo i kad je komp iskljucen a ohladi se tek kada ugasim napajanje ili iscupam kabl. tj. kada cela ploca nema struje logicno.

Znaci LAN kabl da iskljucim kao opciju ?

Ruter, modem isto posto kazem da je isto i kad nije prikljucen ?

A Lan konektor na ploci ? kako da se uverim tu ?

Ok je ploca ima garanciju, samo pre svega me interesuje par tih stvari kao sto su.

1. Da li mogu nesto da ucinim sam ili je..gone for good ( bez obzira sto sve radi ok ) ?
2. Da li ovaj nacin sto sam spomenuo za paljenje kompa ima ikakve veze/uticaja na ovaj dogadjaj ? ( moram da pitam ipak, da se ne bi opet desili ako ima veze, mada sumljam..)

To me interesuje pa ako bi neko znao, zaista bih bio zahvalan 🙂

Ma opusti to sto se prilicno greje i nije veliki problem (uglavnom je zbog ovih ludih temperatura), DFI ploce su poznate po tome sto iako se neka komponenta dosta greje i dalje rade besprekorno i bez ikakvih problema podnose velike temperature. Ja imam DFI LanParty X48-T2R i isto je doticni chip vruc,ali vec 2 meseca radi bez ikakvih problema (ipak ovo vreme drasticno podize radne temperature komponenti).
takodje i heatpipe cooler na NB je prilicno vruc (jedva se drzi ruka na njemu),ali ploca savrseno radi 24/7i pod OC-om je. Tako da ne brini to je za dosta ploca normalno kad dodje leto. Jedino da dodas koji kuler u komp i tako skines koji stepen...Ako ti chip ne pravi problem u radu onda je to njegova normalna temperatura i be cooool

Pa ne mogu da budem cool, lik na ovom drugom forumu kaze da je izmerio 90c kod njega, to nije ok.
popuca ima istu plocu i kod njega je ko spricer, znaci problem je u tom cipu, zasto da se greje pa da mi greje i okolo sve zivo ?

Jedino sto mi pada na pamet je overvoltage,izmeri koliki napon dolazi na plocu.Jedino to sto mi pada na pamet

iskreno da ti kazem i moj se greje,ali navikao sam na to da neki chipovi na dfi plocama budu vruci i da se nista ne desi ni posle 2 godine... imao sam DFI 965S-DARK i bila je da kazem vruca ploca ali je radila ko zmaj. Sad jedino sto ce ti za par stepeni podici temp. U kucistu ali to smeta samo ako ces extremni OC

Najbolje i najjednostavnije resenje za taj problemcic je da uzmes one male heatsinkove sto se koriste za memaru na grafickoj i da stavis jedan na njega i Arctic paste i problem smanjen za 10-tak C. A to je investicija od 5-6 evra

Najbolje ipak da otvorish thread kako spaliti DFI plocu a da te ne izvale 😀....
Pa onda lepo na reklamaciju odnesesh i svima lepo... 😛
Shalim se naravno, jednostavno odnesi plocu u servis gde si je ueo i objasni celu situaciju, reci da si kod par drugara probao na istoj ploci i da je kod njih sve ok.... Verovatno ce ti reci kakve veze ima, kada sve radi :S:... Ipak mislim da je najbolje da stavish jedno 2.0V na northbridge pa kud puklo 😀

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno