Šta je novo?

ScienceFiction @ Benchmark!

Pogotovo dok u isto vreme tvrdiš da je Firefly išta više od neuspešnog kalemljenja 50's western/komedije u svemir sa glumom koja parira onoj u Andromedi. :p
AAAAA, nemoj da ti padne na pamet da još neki put porediš Firefly sa abominacijom zvanom Andromeda!
Ta serija je toliko stupidna da ja nemam reči.
Glavni plot kao postoji, ali zapravo između dve sezone kao da serija doživi amneziju i odjednom sve ono što je ranije bilo nema više nikakve veze.
Problemi u epizodama se rešavaju na bizarne načine koji obavezno uključuju barem jedan firefight, a otprilike u svakoj drugoj epizodi kapetan mora da se povata sa nekom ženkom ljudske ili neke druge rase.
Propas'...

Ako ne vidiš genijalnost likova i dijaloga u Firefly-u, ja ti ne mogu pomoći.
Još samo fali da neko i Babylon 5 smesti u "laku zabavu"... :trust:
Babylon 5 je jedna od top 5 SF serija u mom sistemu rangiranja.

Sada ste me naterali da pokušam ponovo da pogledam Farscape, pa da mogu da ga popljujem mirne savesti ;)

I napljvaces ga. Imas vec predrasudu debelu prema njemu, ne verujem da ce ti se misljenje izmeniti, jer ces je gledati na silu. Po mom misljenju, nazalost.

Verovatno si u pravu, ali pokušaću da budem što objektivniji.
U svakom slučaju, koliko ljudi toliko i ukusa. Zato je i dobro što postoji ponešto za svakoga :)

AAAAA, nemoj da ti padne na pamet da još neki put porediš Firefly sa abominacijom zvanom Andromeda!

Taman posla, Andromeda je ipak rađena po predlošku gos'n Roddenberryja a tu tvoju Firefly je radio autor Buffy Vampire Angel trt-mrt... :p

Šalu na stranu, odgledaj još jednom Farscape. Ionako nema ništa do jeseni.

Da li treba da napomenem da smatram da su i Buffy i Angel odlične serije :D

Odgledah upravo prvu epizodu Farscape-a.
Stvarno je dobra špica :p
Opet mi od starta deluje neozbiljno. Dargo koji počupa neke nedefinisane kablove i za divno čudo oslobodi brod, peacekeeper vojnici koji deluju totalno detinjasto i Crichton koji naravno ukrade pištolj jednom od njih kada ga zaglupi nekom đinđuvom koja mu je slučajno visila oko vrata. Mislim hej, oni su samo breed-ovani da budu vojnici, ništa više...
A da, tu je i onaj crvoliki kakosevećzove, koji prducka helijum (to je zapravo dobra fora :D ).
Onaj manevar kojim Crichton navodno ubrzava je na istom nivou kao slingshot oko sunca iz starog Star Trek-a koji omogućava putovanje kroz vreme...

prva sezona je najdosadnija ,tek 2 i potpuno luda 3 su ono pravo ,prva je samo kao uvod ,ali a to vrijeme je bila nesto nevidjeno...tek kad se skorpijus useli u glavu krajtonu pocinju pravi tripovi ...

Ma meni nije problem dosadnost, već apsurdnost nekih delova zapleta...

Da li treba da napomenem da smatram da su i Buffy i Angel odlične serije :D

Onaj manevar kojim Crichton navodno ubrzava je na istom nivou kao slingshot oko sunca iz starog Star Trek-a koji omogućava putovanje kroz vreme...

Nisam ni sumnjao... ovo za Buffy und Co. :d

A glede slingshota, proveri najkomplikovaniju misiju bilo koje zemaljske (terran ;) ) svemirske agencije (zapravo, zajednički projekat više njih) do sada :

Cassini-Huygens Mission to Saturn and Titan

i odjednom nije više smešno korišćenje gravitacije za ubrzanje, zar ne ?

Ili batali Farscape i juri Rambaldija i Smokie/TimeTravel/Teleport ali sa objašnjenjem iz prve sezone "sve se može naučno objasniti - autori (kako da ne :-devil-:)" "Dark Tower/Third Policemen" rip-off (ko je pročitao, znaće :p ), ili čekaj Fringe na jesen koji će biti originalan koliko i Cloverfield aka. "drmusavi Alien-Godzilla hibrid".

P.S.
Ko mu dade da radi sledeći ST film... pu, crko dabogda ! :d

A glede slingshota, proveri najkomplikovaniju misiju bilo koje zemaljske (terran ;) ) svemirske agencije (zapravo, zajednički projekat više njih) do sada :

Cassini-Huygens Mission to Saturn and Titan

i odjednom nije više smešno korišćenje gravitacije za ubrzanje, zar ne ?
Ma nije problem u gravitaciji i slingshot efektu, to koriste ljudske sonde već odavno, već u tome što on navodno najviše ubrzava dok prolazi kroz atmosferu, što je apsurdno. Takav manevar bi se koristio za kočenje, kao npr u Odiseji 2010, ne za ubrzavanje.

Poslednja izmena:
Ma nije problem u gravitaciji i slingshot efektu

Tehnički gledano efekat se može koristiti i za ubrzavanje ali i za usporenje (ubacivanje u orbitu oko nebeskog tela) a u našem sistemu i u zavisnosti jel' ideš ka ili od Sunca. I nije neophodno da se ima atmosfera tela za usporenje.

Ako ti je najveći problem u celoj seriji malo umetničke slobode zasnovane koliko toliko na postojećoj astrofizici sa par CG "češanja" o atmosferu a sve radi dobijanja veće brzine (gravitacija, kvadrat rastojanja) i prvenstveno utiska efektnosti na prosečnog gledaoca... mislim ;)

Ajd' lepo priznaj, smorila te ona Muppet (Hanson) lutka ? :D

ovako - Farscape je ekstra, jer ne mora da bude ubachen mrak u seriju da bi imala kontinuitet i zanimljivost, a krajton, skorpijus i Harvey su ekstra likovi, i fore su daleko najbolje.

Firefly je nevidjeno dobra serija, i svako ko se ne slaze sa time je omashio zanr koji prati, jer da nije bilo serenity filma, i da se serija snimila kako je Josh Weedon namerio (7 seozna, po 18 epizoda) to bi bio epic, jer je svaka epizoda vishe nego dobra, od ovih 14 snimljenih. serenity je samo bio ubrzan nachin da se zavrshi, jer zasigurno nije River Tam bila razlog za skrivanje, zbog Reaver-a, vec je to sve lepo spakovano da tako izgleda ...

samo bih napomenuo onima koji se ne slazu, da je Nathan Fillon nevidjeno dobar glumac, koji jednostavno nije imao srece u karijeri (Drive otkazan posle Firefly-ja) a ostali koji suglumili u Firefly su odradili odlichne uloge (Jewel Staite u Stargate Atlantis, Morena Baccarin u Stargate SG-1 kao Orici, i tako dalje) i zaista ne vidim kako jedna jedina epizoda nekome moze da bude dosadna, a kamoli cela serija Firefly ...

najveci adut Star trek serijala su upravo bili medjuljudski (medjuvanzemaljski) odnosi izmedju likova, a taj odnos je zakorachio josh dalje u Firefly seriji ...

najveci adut Star trek serijala su upravo bili medjuljudski (medjuvanzemaljski) odnosi izmedju likova, a taj odnos je zakorachio josh dalje u Firefly seriji ...

Ma da, ako su odnosi u Firefly otišli dalje nego npr. u ST DS9, ja ću za kaznu da napišem 500 puta: "J.J.Abrams je originalan autor a Alias i Lost su najbolje serije ikad !". :d

alias je krsh, ali LOST je mindfuck genre, a ja vishe nego ishta volim kad mi se desi mindfuck :p

E pa stavim ti do znanja - mindfuck :)

Da li je neko gledao The Lost Room mini-seriju?Nije lose.Kratko i zanimljivo.

Au, neverovatno kako su upropastili BSG ... serija koja je imala potencijal da bude daleko najbolji SF ikada, sada je postala gora od ruzne leti ... sve neke kvazi emocije, i mrak, i josh najava Olmos-a na nekom od Con-ova da ce imati tuzan kraj ... katastrofa!

moje varijante, sobzirom da je USA produkcija:

1. sajlonci i ljudi dolaze do zemlje, kad ono - nasha civilizacija, u buducnosti, razorena na komade, i vide se piramide, skrkani ajfelov toranj, unishten njujork ... i onda se svi oni u paketu zabodu tu, i nastave da zive u nekakvoj kvazi utopiji.

2. sajlonci i ljudi dolaze, i onda jedan brod klase Daedalus (SG-1) polece sa zemlje, i razara sve od reda, jer su ljudi - oholi. kraj.

3. dolaze do zemlje, kad ono mucak (da ne kazem qra*) - nasha standard civilizacija (2008) i mi pronalazimo nekakav degenski kompormis sa njima, kako bi svi trebalo da zivimo u nekakvoj zajednici, a pritom - gine cela postavka serije, dok je mala Hera u stvari Isusov drugi dolazak (ovo nagadjam sa mega velikom slichnoscu religije koju prosipa baltar, i danashnji vatikan)

dodushe, ima jedan veliki inkonsistensi u seriji - po skripti koju propoveda Lora Roslin - 13ta kolonija je napustila Kobol pre 4000 godina danashnjeg deshavanja u galaktici. shto bi znachilo da nikako ne mogu da povezu prichu sa danashnjom zemljom, jer bi ta "zemlja" morala da ima unapredjenu civilizaciju, mnogo vishe nego stupanj na kojem smo mi, i pritom da ima znanje o Kobolu, shto mi u ril lajfu ne znamo ...

realno objashnjenje zahteva mnogo vishe od 4k godina - da smo doshli na zemlju, da smo imali civilizaciju koja se izunishtavala (nalik na Atlantidu Platonovu), da se svet resetovao, pa onda da je krenulo novo merenje vremena od Mesopotamije, pa do danas shto bi bilo negde oko 10ak hiljada godina (2-3 hiljade za Kobol civilizaciju + 6 hiljada godina od Sumera i Akada do danas)

Ko ce ga znati sta ce se desiti u BSG...otisli su bas u nekom filozofsko-religijskom pravcu.Dobili su monoteizam i Baltara kao propovednika, Lee Adama opet pussy, Matori prso za Rozlinkom, a za Lt Thrace ne znamo kad je luda a kad normalna (sto je cool hehe).Sajlonci na obe strane, jos su mi i najsimpaticniji postali :p Go, No6!! :D

E, kako otvoriste ovu temu.. svaka čast! Ne mogu da verujem da je nisam ranije videla. [digresija]Sada se već osećam ko oni zbunjeni Indijanci u crtaćima što onako zbunjeno i usamljeno jašu preko prerije kada već zastrašujući oblak ruku, nogu i tomahavaka odjaše pre nadolazećem vozu,[/digresija] jer je uglavnom sve već rečeno i sve su dobre serije uglavom već pomenute.. No dobroo..
Ja sam uglavnom fan lite filmova/knjiga/muzike. To ne znači da ne gledam mračne stvari, ali jednostvano ne toliko često kao one koje me samo zabave. Za mračne stvari moram biti posebno dobro raspoložena da ne bih posle gledanja pala u potpunu depresiju.. To se naravno preslikava i na moj SF ukus. Dok sam svesna da je Galaktika (prve 2 sezone) možda i najcelovitiji SF u poslednjih nekoliko godina (i jače), nikako mi ne može biti omiljena jer sam posle gledanja iste bolesna danima i moram na detox gledanjm crtaća. :D

Najomiljenije serije su mi Star Gateovi i to prvo Atlantis (prve 3. sezone, jer mi Becketta nikada neću oprostiti) pa onda SG-1, iz prostog razloga što sam u franšizu ušla naopačke i prvo gledala Atlantis. Volim SG zbog tog trenda (da ga tako nazovem) ponovnog pisanja i objašnjavanja već poznate istore i mitologije.

Iz tog razloga u poslednje vreme najradije (iznova i iznova) gledam Doctor Whoa. Stvarno dugo nisam gledala neki SF koji me je toliko zabavio, obradovao i napojio mog i history i SF inner geeka. A i David Tennant kao 10. Doktor je tako uber kul da i inner šiparica sedi pred ekranom i kezi se srećno. :d Isto jako dobar, mada možda malo, malecno, mračniji je i spinoff Dr Whoa zvani Torchwood koji se vrti ok tzv Tochwood instituta u Kardifu (u onom delu gde Doktor puni baterije TARDISu). Glavni lik ja Jack Harkness koji se pojavljuje periodično i u epizodama mother serije.

Još volim i Star Trekove, Farscape (i pored Hensonovih lutaka i maski :d ), Quantum Leap, Red Dwarf (mada je to više sitkom nego SF), Heroje i još gomilu nekih filmova i serija kojih ima toliko da je teško pobrojati. Jedino još da pomenem i Hitchhikers Guide To The Galaxy u svim svojim inkarnacijama - radio serija, knjige, tv serija, pa čak i film. Savršena kombinacija humora i SFa.

Firefly ne volim jer ne volim ni western kao žanr. To je naravno samo do mene i nema nikakve veze sa kvalitetom serije. Svesna sam da je većina muškog sveta drugačijeg mišljenja. :d

Tnx što ste otvorili ovu temu.

Heh, to je nesto sto gomili ljudi nikad nisam uspeo da objasnim. Nije bitno da li je radnja smestena u western, Tolkinov Srednji svet, ili postapokalipticno okruzenje. Bitno je ono sto se desava, koncepcija likova, dubina radnje, kompleksnost okruzenja. Svuda se preplice neka ljubavna radnja ala Kameron Dijaz, triler ala Hickok,akcija ala (staviti po izboru). Uklopiti sve to uspesno je ono sto se uvlaci pod kozu. Jos na stranu to sto sam zaljubljenik u futuristicka/mitoloska/epska okruzenja.

LM, da se vratimo na LOST :)

2., 3. i sada ovaj 4. serijal uvek pratim redovno do pola sezone, a od pola se strpim
do zavrsetka sezone, pa ga onda odgledam sve u jednom danu. Tako je bilo i ovaj vikend.

Kao i svako finale do sada, ni ovaj put nisu podbacili, tj. po prvi put su mnogo toga strpali u poslednja 3h serijala (mozda zahvaljujuci strajku WGA, ko zna). :)
CGI izgleda ocajno, ali to nije ono sto cini ovu seriju tako freneticno atraktivnom fanovima. :)

Svako ko je pratio seriju je primetio da je John Locke do sada uvek na kraju dosadasnjih serijala ispadao crna ovca, da bi posle, tokom iduceg serijala svaki njegov potez zapravo izgledao kao pravi i ispravan na kraju. Ali bukvalno svaki. Nabijanje nozine Naomi u ledja u finalu 3. serijala je bio vrhunac. :)
Kao lik u seriji do sada jednostavno nije napravio los potez, ma koliko se to na trenutak cinilo, tako da je mislim i ovaj put...naime kraj ove sezone, pored cinjenice da je on les u kovcegu, obelezila je i recenica (John rekao Jacku) da su neke stvari krenule veoma lose otakako su oni napustili ostrvo. Tu stajemo, ne znamo sta se desilo... alternate ending na ABC sajtu pokazuje Desmonda kao lesa u kovcegu...

Krajem ovog serijala su naceli popularnu temu vidjenu milion puta dosada u filmovima, a to je Time travel. Kao objasnjenje jednostavno ne mogu da progutam, te ga necu mnogo ni komentarisati. Ako im je to odgovor na neke stvari (a bukvalno, kad se bolje razmisli, moze biti odgovor na sve neresene stvari do sad), onda je to potcenjivanje gledalaca.

Ono sto jeste cinjenica, je da je svaka prica o superherojima uvek pracena dvoumljenjem okoline i nesigurnoscu glavnog junaka ka pravljenju pravih poteza (npr. Neo iz Matrixa, onaj jadnicak :) od Spajdermena, Hulk,...). Ne kazem da je John Lock superheroj, ali se dosad pokazao kao "Mesija" za ostrvljane, dok je sa druge strane doktor dosada zeznuo u mnogo vaznih odluka (da ne govorimo o glavnoj, tj. o napustanju ostrva). :)

Nisam dosada pisao o Lostu nikako ni na jednom forumu, pa se izvinjavam ako sam nabacao mnogo nevezanih razmisljanja na gomilu.

@IGoritza:

herojima ne treba objasnjenje, u tome i jeste fora. To je SF, niko tu ne trazi realno. Koga bole uvo. Oces da gledas 3 sezone 4400 ili 2 heroja ? Zasto trazis objasnjenje ako si SF fan.
Inace, postoji savrseno lepo objasnjenje za heroje i njihove moci, stvar je u tome da li ti masta radi ili ne. To je cela poenta. Ako te ne dotice onda nema zabave ;)

PS. Ako te neko od licnosti detaljno zanima - reci :)

Poslednja izmena:
Sto ga ne ferma? :D
Ja sam uvek za diskusiju o Lostu :p

John Locke mi je uvek delovao kao Yoda u ovoj seriji, jeah...I Lost mi u globalu deluje kao neka uvrnuta superhero prica, gde se nas junak zove Dzek (koji klishe *** :D) i totalno je zastranio, jelte...a Lock je tu da sve stvari poredja na svoje mesto.I heroja, sidekicka (ili vise njih), herojevu cicu i glavnog negativca.I naravno, tu je Hugo kao comic relief...
A ove zavrzlame sa putovanjem kroz vreme/prostor jesu malo out-of-place, ali uostalom i kao sve u seriji.Ono sto me trenutno najvise zanima jeste, od kada ljudi naseljavaju ostrvo, da li ostrvo periodicno bira svoje stanovnike, i kako je Dharma nabasala na njega uopste...a Dharma je btw, koliko se secam nekog detalja prilicno drevna organizacija.Takodje, ocekujem i neki razvoj price oko onog broda Black Rock...

A sto lepo ne otvorimo temu ovde, nego da idemo na B92, ocigledno ima ovde fanova jos, bar 2% sto kaze Max :)

Heh obrisase temu, pa ne moze bre odma' konstruktivna rasprava, mora malo da se upoznamo :)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno