Šta je novo?

Poskupeli telefoni

• Začetnik teme Začetnik teme Ledeni
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
ljudi nisu radnje pozatvarane, samo su poskidali oglas za odredjenih sajtova na kojima su se reklamirali ... nadjite halo oglase

Update: moze N73 u Nisu da se kupi na par mesta za 220e ali BEZ garancije 😉

I jel zna neko da li moze u tim prodavnicama da se uzme telefon ispod tezge, po starim cenama?

Malo sam upucen u problematiku jer brat ima radnjicu koja valja mobilne u jednom manjem mestu. LM, pre izvesnog vremena je nacuo da ce krenuti napad na crno trziste mobilnih i da se biti kontrola i zatvaranja. Nije nesto verovao ali je ipak uzeo odredjenu kolicinu legalnih telefona od uvoznika i popunio radnju time a sklonio sive varijante. I sta reci... obisle su ga sve moguce inspekcije i proveravali gde kako i sta. Imao je srece i nije popasao ni jednu kaznu jer je sve sada cisto. Naravno i dalje valja telefone na sivo ali samo poznatim kupcima i bez garancija i papirologije.
Sada polako rasciscava zalihe starih telefona i prelazi na legalne. Kaze da je prodaja opala ali da ipak idu telefoni koji su mu i ranjije isli jer nije jako velika razlika izmedju najjeftinijih modela (koji najbolje idu) na crno i na belo. Uglavnom ljudi vole da dobiju neotvoren paket sa svom opremom a sada mu se otvorilo i trziste firmi koje uzimaju robu preko racuna, a i ne mora vise da se smara sa popravkom i garancijama jer sve dobija od uvoznika.
Inace, sto se tice cena legalnih telefona. Nokia recimo kada izda neki novi model onda drzi odredjenu cenu i tokom zivotnog veka tu cenu ne menja mnogo. Obicno padne za 10-15% i na samom kraju proizvodnje ode nekih 20-25% dole. E sad kako to da mi dobijamo najnovije telefone koji su po 50 ili vise procenata jetiniji od aktuelnih Nokijinih cena... to je vec prica za neku drugu temu...

nbg, pozoveš bilo koju prodavnicu i dobiješ sva potrebna uputstva gde, šta i kako 🙂

oce se stisati ove cene mislim da skoce za skoro 100e na nekim modelima :zgran: i kad ????

Just let me check my crystal ball... 😀

Pitanje je da li je u pitanju samo jednokratna akcija nadleznih organa, ili su se zaista odlucili da uvedu red na trzistu mobilnih telefona.
Najlakse je nazvati, ili oticu u prodavnicu i videti da li vredi izreka "sto nema u izlogu, nema ni u radnji, al ima ispod tezge 😉 "

Imace to svojih pozitivnih efekata kada se malo uradi na regulaciji trzista i na razbijanju monopola.

Da navedem samo jedan primjer, ovde u Banjaluci su aparati na ugovor osjetno pojeftinili otkako je mts kupio mobi's i od kada je eronet krenuo sa ozbiljnim akcijama.
Samo da ilustrujem, u najjeftinijem postpaid paketu od 10tak evra mjesecno
se k800i dodje 60 evra, lg prada je 210evra, se w580 je 75 evra, nokia 6300 je 70 evra, 6120 je 100 evra. Svi telefoni su sa garancijom od 1 godinu (pravom naravno) i dolaze u neotvaranim originalnim box pakovanjima sa svom dodatnom opremom. E sad, ovo je imalo uticaj i na trziste polovnih telefona jer dosta ljudi uzme neki paket pa aparat proda jer im ne trebaju i od razlike mogu komotno da plate najjeftiniji paket za godinu dana 🙂

poz.

Eh kada bi i upola tako bilo u srbiji!!!

Btw, Ledeni cestitke na pametnoj kupovini...*** jos nisam uspeo da ti provalim ono za snimanje razgovora :S:

Kao sto neko rece, samo pitajte za broj telefona za kupovinu "po starom", garancija ide od te firme...

Sve mi nesto lici da cu telefone uzimati od ljudi koji su ih uzeli preko MTS-a ili Telenora, pa onda posle 6-7 meseci odlucili da ih prodaju...
Mada, znajuci nas mentalitet, ako je cena u radnji sada za 10%-20% veca, i cena polovnjaka ima da skoci.

Sa druge strane, ko je blesav da uzima telefone na ugovor, kada niko nije siguran sta ce nasi operateri da smisle sledece i da promene u tarifama?

Poslednja izmena:
Pa kakve to veze ima sa mentalitetom, naravno da ce da skoci i da treba da skoci.

Pa ko je blesav da za npr. polovan w810 star 7-8 meseci da 120 evra?

Onaj ko nece da za nov da 200? lupam cenu jer ne znam koja je, ali logika je ta...

Ma brate,bar 80% prodavnica u ns-u,koje ja znam,valjaju krseve za nove..Znaci prepakivanje..Kontam kad kupis pod ugovor,bar si siguran sta si kupio..Samo je to daleeeeeeeeeeeeeeko od povoljnog..Heh drugar drzi radnju dole u podzemnom,kaze kad je bila akcija vip-a,za 1 dinar n95,8600luna,dolazilo na dan po 10cigana..Kaze dolazi ciganka,u jednoj ruci drzi dete,a stavlja na sto da joj otkupim n95 😀 Popizdeo posle i nudio 150e,pa ko hoce ,hoce,ko nece nece..Kupio 3 komada tako..Al ja otisao u off 😀

Kakva je trenutno situacija na trzistu non-24month-obligation aka "crnom trzistu" mobilnih telefona?

Kupujete li ili izbegavate?
Da li su cene jos uvek vece nego sto su nekada bile?

Postoji par radnji sa telefonima koje se oglasavaju kao fizicka lica u "Halo oglasima". Znaci obratite paznju na oglase gde pise da je telefon nov, neotpakovan, cuo sam da se dobija i pismena garancija 6 meseci + sto je cena "normalna" kao one na koje smo bili navikli.

pozdrav za svaku legalizaciju... svi treba da placaju porez!!

Vreme je da i mi počnemo da kupujemo telefone na ugovor. To je u EU već duži niz godina normalna stvar.

Teško da bi ovako nešto bilo moguće u EU: http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=157193
I upravo to je razlog zašto bih radije dao 50 evra više za telefon, nego da se vezujem za naše lopovske provajdere.

pozdrav za svaku legalizaciju... svi treba da placaju porez!!
Izgleda da se i Šećerovski registrovao na forum, ako se neko seća ko je on 😀

to je samo zdrav razum... ako meni naplacuju porez za ono sto ja prodajem treba da to rade i svim prodavcima mobilnih telefona i da budu dosledni sa kzanjavanjem... ako to krajnjem korisniku smeta ili mu je skupo neka demonstrira na ulicama...

Poslednja izmena:
to je samo zdrav razum... ako meni naplacuju porez za ono sto ja prodajem treba da to rade i svim prodavcima mobilnih telefona i da budu dosledni sa kzanjavanjem... ako to krajnjem korisniku smeta ili mu je skupo neka demonstrira na ulicama...

sve bi to bilo lepo da je ovo shto navodish blizu realnosti. ali nije -

danas svako kome je techa ortak sa nekim iz tog i tog sektora moze da muva na crno, svako kome je tetka u okruznom, i u finansijskoj moze da radi na crno, i da nema nikakvog straha od kazne.

el znash kad ce da bude korektno da svi placaju porez ? e pa bice, kad ovako bude stanje -

narod placa porez, taj porez drzava LEGALNO raspodeljuje preko ministarstva finansija, i iskoristi se za infrastrukturu, poveca se broj radnih mesta, i prosechna plata postane veca, unormali se odnos poreza (SOKOJ na primer sada naplacuje 1000 dinara od bilo kakvog lokala koji pushta muziku bilo sa kog nosacha, shto nije normalno), i kada se to desi - ja cu rado da placam porez, i da kupujem legalno. do tad - uvek na crno ako moze.

evo batice na shta ide taj tvoj porez koji placash (placam ga i ja nazalost) -

f_1788284m_5885009.jpg

mene to ne interesuje, to je pitanje uredjenja ove drzave (izvini ali to sto si ti predstavio nema veze sa mozgom i nije tema ovog topika) a revolt prema tome se izrazava drugim nacinom a ne kupovinom mobilnih i bilo chega na crno i na lagano vracanje u devedesete

ono sto je poenta da arshini budu isti za sve, i da svakog treba sankcionisati ako ne placa porez i ne postuje zakon... no nebitno kapiram da ce me retko ko i shvatiti a za shira pojashnjenja ovde nema mesta...

pozdrav

Vreme je da i mi počnemo da kupujemo telefone na ugovor. To je u EU već duži niz godina normalna stvar.

Oćeš da kažeš da ako neko hoće da kupi fon za keš mora da plaća porez na budale od 33%?
Zbog fiskalnog? 😀
Daj ne zezaj... :S:

E i do sad smo ziveli sa "nelegalnim" i telefonima sa mreze koji nemaju nista vise problema nego oni koji su kupljeni kod uvoznika i papreno placeni. Ko ima priliku da mulja i kupi nesto povoljnije neka tako i radi, a nemojte biti u zabludi da su legalni telefoni nesto bolji, kvalitetniji ili slicno.

tačno tako. samo ne treba kupovati one bez orig. kutije. jer su vjerovatno polovi pa prepakovani. ostali iako su s mreže, jednako su kvalitetni kao i ostali.

Kakvo je sada stanje sa kupovinom novog mobilnog telefona?

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno