Šta je novo?

Kako radi AMD Phenom

• Začetnik teme Začetnik teme fordam
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Oce buldozer pomerati za kasnije i ucackati istanbul pre njega ili kako ? (nisam gledao poslednji roadmap sheet)

Tako je.BD jezgro timeframe:sampling Q4 2009,introduction H2 2010.Da popune rupu,preskocili su (barem za sada) Montreal 8 core,koji bi bio MCM,i odradili native 6 core i pomocu njega MCM 12-core Magny Cours(2 Istanbul jezgra preko HTT).
http://www.internetnews.com/hardware/article.php/3745836/Why+AMD+Went+the+MultiChip+Module+Route.htm

A zasto AMD nije radio MCM umesto monolithic pristupa (onakav kakav je intel radio-unconnected),evo razloga:
"An unconnected MCM wouldn't have given them the scalability we wanted," explained John Fruehe, worldwide business development manager for Opteron at AMD. An "unconnected" MCM design is what Intel (NASDAQ: INTC) uses with the Xeon, in that if one of the chips on the die wants data from another, it has to go out to the second chip and back through the frontside bus and memory controller.
Barcelona's native quad core design means all four cores talk directly to each other, without going through any other buses or bottlenecks. Fruehe argues it was worth the up-front pain to make it such.

"We weren't going to rush to market an unconnected MCM and to do a fully connected MCM would have taken much more time, almost as much as making a native quad-core anyway. Doing native quad-core enables us to have the flexibility to do native six-core without having to rev it again," he added.

In-Stat analyst Jim McGregor said that he thinks some people at AMD came to regret the decision. "After the first few slips of Barcelona, they were asked if they should have done MCM and they said in hindsight they should have," he told InternetNews.com. "After Barcelona shipped, I asked them 'what are your lessons learned?' They said 'don't introduce so much risk into the design'."

AMD already had an MCM plan in mind with Montreal, its aborted eight-core processor that was planned for 2009 as late as last December. Montreal would simply be two Shanghai quad core chips on one die.

But Montreal was going to mean a new socket design and platform. So in the process, AMD has given the Socket F design first introduced with the dual core Opteron in 2006 a life extension.

"What we did was extend the life of the second generation platform," said Fruehe. "The last stop on the Socket F route was supposed to be Shanghai. Instead, we added Istanbul, a six-core second-generation design. The fact you get more life out of that platform, from 2006 to 2010, that's an awesome story for customers looking to minimize the churn in their datacenter."

Istanbul and Sao Paulo, the 2010 processor design, will both be fully native six-core designs, an easy extension from Barcelona's quad core design. AMD was able to get there faster than had it simply fudged a quad-core design using an MCM, Fruehe argued. And it will be safer course in terms of manufacturing.

"There are economics of how you are going to manufacture the product," he said. "The more cores, the larger the die, the larger the die the smaller the yield per wafer and the larger an impact of defects."

Putting 12 cores on one chip is sure to blow thermal and power limits, but because it is so far off, Fruehe declined to comment on the clock speed for Magny-Cours. He would not discuss the thermal and power draw of the chip, but said it would not be a doubling of the "Sao Paulo" numbers.

McGregor said the company was smart to avoid biting off more than it could chew. "They have learned some hard lessons from Barcelona. There doesn't seem to be a huge amount of changes in the road map, but they still have to be competitive, too. We're looking at Nehalem later this year with native quad core and octo-core MCM."
Prakticno,uradili su monolithic jezgro u 65nm da bi mogli da racunaju na 8(i sada 12) jezgara MCM cip u 45nm i pri tom zadrze skalabilnost pri povecanju broja socket-a.
Da su uradili MCM sa 2xDual Core K10kom u 65nm,ne bi mogli da rade na 8 ili 12 core MCM cipu kasnije,vec bi morali taj projekat posebno da razvijaju-da rade novo native quad core jezgro specijalno u 45nm.Ovako su progutali knedlu u 65nm ali zato modularnim pristupom,sa Shanghai i Sao Paolo jezgrima ce dogradjivati Barcelonu(IPC&TDP wise) i isporuciti 4/8/6/12 core cipove do H2 2010.Posle ovoga,u HighK 45nm i kasnije 32nm procesu,dolazi kompletno nova Bulldozer arhitektura,sa totalno reorganizovanim pipeline-om i novim resenjima.

*** AMD bas ima problem sa podnozjima...Cim prdnu malo po arhitekturi mora novi soket, a intel fura LGA775 vec 100 godina...Tek Nehalem ce da ide na novi soket stim da 775 ni tada nece u penziju. Ja sam 3 soketa za AMD promenuo od kako je intel uveo LGA775...I posle Istanbula ce opet menjati soket za BD jel tako ?

*** AMD bas ima problem sa podnozjima...Cim prdnu malo po arhitekturi mora novi soket, a intel fura LGA775 vec 100 godina...Tek Nehalem ce da ide na novi soket stim da 775 ni tada nece u penziju. Ja sam 3 soketa za AMD promenuo od kako je intel uveo LGA775...I posle Istanbula ce opet menjati soket za BD jel tako ?

Gresis.Na primer,Socket F release date:August 15, 2006.Sa poslednjim roadmap update-om,trebalo bi da potraje do 2010 gde ce uvesti socket za "Third Gen. Opteron" ,koji ce sluziti za poslednje "Magny Cours" cipove sa DDR3 i nova BD jezgra kasnije.Slicno vazi za AM2(AM2+ i AM2 su pin kompatibilni).Naravno,Istanbul i Magny Cours sa DDR2 memorijom ce se praviti i nakon pretstavljanja BD procesora,bas kao sto su se Gen1 Opteroni pravili nakon GEn2(socketF) pretstavljanja.Znaci racunaj barem 2011,sto je vrlo dobar "upgrade path".

Poslednja izmena:
kako bre gresim ? 🙂 uzmi soket F pa nabodi x2 na nju...Uzmi 945 lga775 i nabodi sta oces na nju...

edit: nije ni bitno, kontam ja tebe, al ne kontash ti mene...

Poslednja izmena:
22. Juna 2004 je intel pretstavio socket T(tj. 775).Krajem godine intel pretstavlja novi socket za Nehalem procesore(server i desktop u isto vreme?),sto je logicno.4 godine do Juna 2008.Tacno je da je AMD promenio vise socket-a do socket F/AM2 podnozja,ali to je posledica integracije mem. kontrolera kao i nezrelosti Hammer arhitekture u pocetku(na primer za desktop,sa single channel IMC-om i 754 podnozjem koje je,ironicno,nadzivelo s939).

Poslednja izmena:
@gx-x: nisi u pravu, svaki novi intel procesor je donosio nekompatibilnost sa starim cipsetima i plocama. A ne zelim ni da pomislim kako radi C2Q na 945 ploci 😉

@gx-x: nisi u pravu, svaki novi intel procesor je donosio nekompatibilnost sa starim cipsetima i plocama. A ne zelim ni da pomislim kako radi C2Q na 945 ploci 😉

To je do proizvodjaca ploca koji ne zele da stave najbolji moguci VRM koji ce malo da potraje da bi mogli da prodaju vise ploca. Svi LGA775 procesori su pin-kompatibilni.

C2Q na 945 sigurno bolje radi nego Phenom na S754 :d

hahahahah 😀 upravo tako audio, upravo tako !

@milanbb:

dosta 945 ploca fleshovanjem podrzava c2d, ne znam tacno koje, nije to ni poenta. Poenta je da kad sam hteo da zamenim semprona necim boljim morao sam da menjam plocu i uzmem 939. Ok, Ocu dual core - e oces ga majci, kupuj am2. (posto su prestali da isporucuju i prave 939). Da sam odvojio malo vise tada i uzeo 775 965p bolje bi prosao. Ovako sam dao 160e za 939 cpu i plocu i prodaoto za 50e za pola godine jer niko nije to vise hteo zbog am2. Fool me once shame on me, fool me twice...

hahahahah 😀 upravo tako audio, upravo tako !

@milanbb:

dosta 945 ploca fleshovanjem podrzava c2d, ne znam tacno koje, nije to ni poenta
Normalno da ne znaš kad to nije tako. Ploče koje su podržavale C2D su ga podržavale od početka i znala se točno revizija. One koje ga nisu podržavale, nisu ga podržavale nikad bez obzira na BIOS.

Što se tiče s775-pin kompatiblinosti i audiove tvrdnje da su krivi proizvođači ploča ... izjava da se uhvatiš za glavu. Evo, nedavni slučaj sa NV čipsetima gdje se nije znalo da li će i koji 45nm procesori raditi na pločama jer Intel daje specifikacije zadnji čas.

Poslednja izmena:
Normalno da ne znaš kad to nije tako. Ploče koje su podržavale C2D su ga podržavale od početka i znala se točno revizija. One koje ga nisu podržavale, nisu ga podržavale nikad bez obzira na BIOS.

Poenta je da si kod S775 imao ploce koje su podrzavale C2D/C2Q od pocetka. Kod S754 i S939 nijedna nije podrzavala Phenom jer je drugi socket. End of story.

Što se tiče s775-pin kompatiblinosti i audiove tvrdnje da su krivi proizvođači ploča ... izjava da se uhvatiš za glavu. Evo, nedavni slučaj sa NV čipsetima gdje se nije znalo da li će i koji 45nm procesori raditi na pločama jer Intel daje specifikacije zadnji čas.

Da da, Intel daje specifikacije kasno, heh... proizvodjaci ploca dobijaju semplove procesora mnogo ranije nego bilo ko drugi upravo da bi mogli da ispeglaju (ne)kompatibilnost. Sta ce ti stampana specifikacija kad imas cip i svu potrebnu opremu da testiras?

Sto se tice onoga sto sam rekao, evo ti direktan primer. U BadAxe 2 plocu mozes da ubodes sve od Prescott-a do Penryna i radice ti jer je Intel stavio VRM koji odgovara i za novije procesore.

Da ostali nisu bili jeftinoze i da su stavljali 6-bit ili 7-bit VID VRM cipove umesto 5-bit VID radile bi sve ploce kod kojih NB moze da istera FSB 1333 i eventualno 1600.

Poenta je da si kod S775 imao ploce koje su podrzavale C2D/C2Q od pocetka. Kod S754 i S939 nijedna nije podrzavala Phenom jer je drugi socket. End of story.

Čudna logika.
Sve revizije procesora koje je AMD napravio za s754 su radile na svim s754 pločama. Sve revizije s939 procesora su radile na svim s939 pločama (isključujem VIA K8T890 i X2 problem, kriva je bila isključivo VIA). Sve revizije AM2 procesora rade na AM2 pločama (pa čak i neki AM2+ procesori). Dosljednost koju Intel nije nikad poštovao na dugovječnom LGA775.

U BadAxe 2 plocu mozes da ubodes sve od Prescott-a do Penryna i radice ti jer je Intel stavio VRM koji odgovara i za novije procesore.
Ne znam za BadAxe2, može biti da je odmah bila C2D ready. Ne sjećam se.
No što se tiče prve BadAxe, tek je 304 revizija bila zaista C2D ready. Za ranije revizije je trebalo uzeti lemilicu u ruke: http://www.xtremesystems.org/forums/showpost.php?p=1446099&postcount=1

Poslednja izmena:
@audiofreak: to sto si ti uporedio su babe i zabe, no bar smo se nasmejali 😉

@audiofreak: to sto si ti uporedio su babe i zabe, no bar smo se nasmejali 😉

Smej se ti samo... Prescott, Conroe i Penryn su tri razlicite generacije procesora i dve razlicite arhitekture -- sve na jednom socketu. (i to ako ne racunam Smithfield i Presler!)

S druge strane imas K8 na S754, S939, S940 i AM2 -- jedna te ista arhitektura na cetiri (4!) razlicita socketa.

I ko se sad smeje kome? 😛 😀:d😀

Poslednja izmena:
kako bre gresim ? 🙂 uzmi soket F pa nabodi x2 na nju...Uzmi 945 lga775 i nabodi sta oces na nju...

edit: nije ni bitno, kontam ja tebe, al ne kontash ti mene...

pitanje: da li ti kontas samog sebe?
'ajd da ja tebe pitam u tvom stilu: uzmi socket 771, pa u njega ubodi C2D ili Q!?

Misliiim... mesas serverski i DT socket :trust:

Kako objasnjavas da na top Gigabajt plocu "GA-8N-SLI Quad Royal" placenu preko 20000 dinara ne mogu da pustim u rad nista sem Pentim D procesora?!

Smej se ti samo... Prescott, Conroe i Penryn su tri razlicite generacije procesora i dve razlicite arhitekture -- sve na jednom socketu. (i to ako ne racunam Smithfield i Presler!)

S druge strane imas K8 na S754, S939, S940 i AM2 -- jedna te ista arhitektura na cetiri (4!) razlicita socketa.

I ko se sad smeje kome? 😛 😀:d😀

Strasno je videti kada neko ko bi trebao da malo bolje poznaje HW napise ovako nesto (sta onda ocekivati od ostalih) 🙁 Slepo cu verovati da je ipak to samo uobicajeno navijanje za Intel/pljuvanje po AMD-u, a ne tvoje stvarno misljenje.

Cela ta tvoja prica pada u vodu kada ja tebe pitam - koliko CHIPSETA je Intel izbacio za vreme socketa775 i koliko njih moze da radi sa svim tim pobrojanim generacijama i arhitekturama? Ajde ubaci P-D u 915, ups... ajde Core2Duo u 925x, ups opet cjorak? 😉

Slazem se da je 754 bio mozda nepotreban (ili je 939 bio nepotreban?), ali sa AM2 i AM2+ ima mnogo vise mogucnosti za upgrade, naravno dok ne dodje DDR3. ALI, to isto ceka i Intel kada Nahelm krene putem AMD-a sa IMC....

pitanje: da li ti kontas samog sebe?
'ajd da ja tebe pitam u tvom stilu: uzmi socket 771, pa u njega ubodi C2D ili Q!?

Misliiim... mesas serverski i DT socket :trust:

Socket F sam pomenuo jer ga je neko pre mene pomenuo kao bitan primer, razlicit od mog. Moja poenta je ta da ja nisam mogao znati koliko ce AM2 biti "stabilan" tj dugotrajan soket i nisam hteo da ulazem u to. Ako ti nesto znaci, ispao je vise nego ok, evo vec je pregurao vise nego svi od soket A pa do njega...Al otisli smo vec u debeli off sa ovim pa nebih da jos vise razvodnjavam o tome kako mislim da su trebali odma napraviti 939 ili barem DChannel procesore koji idu na njega, a ne menjati stalno sokete ko gace. Ovo ne kazem samo ja, rekli su i mnogi analiticari. Dzabe mi jeftiniji CPU kad mi je ploca u to vreme uvek bila trosak. Nije bas prijatno menjati 4 ploce da bi pratio AMD i "jaku balansiranu platformu" (ja sam krenuo od socket A)

@milanbb:

u pravu si, ali Nehalem ceka novi soket zbog IMC-a, a ne zbog ddr3. ja sad mogu da koristim moj cpu i ddr3, zamenim plocu za x38 ili x48. Cak mogu da dobijem i triple channel (shatro) na novom asus-u...Ne mozes reci da s775 nije bio fleksibilniji sa bilo kojim chipsetom pocevsi od 945 nego amd od Socket A pa do am2...

Poslednja izmena:
ovo offovanje sa socketima je tresenje prazne slame!

Socekt sam po sebi nikad nije garnt kontinuiteta, i to su pokazali i AMD i Intel. ko je dugovecniji je krajnje nebitno.

Objektivno govoreci i Intel i AMD su na desktopu obebzedili sasvim korektnu dugovecnost za svoja podnozja. ispadi koje su obe kompanije imale da li sa VRM-ovima ili sa BIOS-ima je zajednicka odgovornost proizvodjaca ploca i njih.

Ono sto su cinjenice, a u vezi je sa AMD-om (jer se ovaj tred bavi AMD-om), jeste da su sa SAM2 uspostavili kvalitetnu i dugotrajnu platformu koja je obezbedila unificiranost od Low do High i podrsku za novu arhitekturu (barem za one proizvodjace koji su ispostovali / nasli interes za update BIOS-a). AM2+ je takodje zamisljena kao dugovecna platforma koja ce obezbediti i instalaciju AM3 procesora.

P.S
da ne bi poceo da brisem, apelujem sve ucesnike da se sad vratimo na topic!

Nazad
Vrh Dno