Šta je novo?

Flex Vs. Silverlight

NikName

Slavan
Učlanjen(a)
28.08.2004
Poena
319
Zeleo bih da cujem vas komentar u vezi ove dve tehnologije. Slobodno razvezite tastature i napisite sta mislite.

M$ sux.

isto kao i sa C# ...i sa svime sto dolazi iz M$-a: posle 10 godina predstave kopiju postojece tehnologije. nisam se udubljivao u Silverlight (ni necu) mada bi i mene interesovalo da cujem misljenje nekog ko ima iskustva sa obe platforme...

Ne razumem zasto "M$ Sux". Valjda je to jos jedna od predrasuda Mac korisnika 🙂
Ono po defaultu sto dolazi iz MSFT-a je trash jel?

Bas ne vidim nesto da Microsoft i njegova .NET tehnologija propada.
Mislim da si u debeloj zabludi sto se tice generalno i MSFT i .NET familije.
Dovoljno je videti broj developera na toj platformi , ali bitno je da Cocoa rula (lol).

M$ sux ... ok, mngo smo zbog njihovih sistema propatili da možemo ovako nešto odma' da kažemo ...

ALI

lično .NET mi je ekstra ! C# pogotovu (u tome sam po zanimanju "developer" odnosno "programer" i to u jednoj veeelikoj firmi i uopste nije zanemarljiva stvar) to što kopira nešto drugo .. ok, ima i tu istine, mada nije baš skroz kopiranje, ali ajde, dođe mu kao lak način da se opiše, što nikako ne znači da radi loše ...

Koliko sam skapirao od Silverlight tehnologije, to bi kao trebao da bude neki pandan fleshu odnosno flexu, ali (to već postoji kao deo u VS2008, a pretpostavljam da ima da se skine i dodatak za 2005) mislim da je primena da napraviš lepe animirane stvari (flasholike) a u pozadini možeš da držiš veoma jaku platformu u vidu .NETa (ima onaj demo za online video editing). Znači otvoriš nov projekat u VS, isprogramiraš šta ti duša oće u .NET a dizajn može da bude extra fensi (a ne samo forme i dugmići) ...

Meni lično super, jer već dosta dugo i dobro radim u .NET i ovo mi dođe kao sjajan dodatak da mi aplikacije budu ne samo kvalitetne već i veoma lepe za oko ...

U suštini mislim da se na to i svodi ... da ne odlaze "dizajneri" sa .NET, već da usvoje Silverlight ...

Java radi pomoću "Java Virtual Machine", odnosno to ti dođe kao neko "izvršno" okruženje, odnosno preuzmeš jedan program i on će da radi na bilo kojoj mašini i platformi sve dok ima svoju JVM ...

Sličan fazon je se .NET odnosno "framework" kao i što se sve što napišeš u bilo kom programskom jeziku (.NET familije) sve se prvo prevodi u MSIL ("Microsoft Intermediate Language") ... u teoriji - ali i u praxi probao sam to još davno na prvim verzijima .net framework (1.0 i 1.1) postojao je "framework" za linux (više me to ne interesuje pa ne znam da li i kako postoji za ove novije), postojalo je i besplatno okruženje pod nazivom "SharpDevelop" sa verzijama za Windows i Linux i isti kod se sasvim lepo kompajlirao i na Winu i na Linuxu ...

tako da kada porediš - liči ... koliko je pokradeno ... ne znam .. da li je i Java u tome uopšte prva .. ne znam ... ali znam da kada narod govori o tome da je "pokradena tehnologija" obično na to misle ...

Opet ponvaljam .. neću da držim ničiju stranu ... ja lično mnogo volim .NET ali prvenstveno zbog razvojnog okruženja Visual Studio, radio sam i u javi ali mi se stomak prevrće čim vidi bilo NetBeans bilo Eclipse. Neka svako koristi šta mu se više sviđa, a ono za šta bude bilo više korisnika, programera, podrške itd.. će opstati vremenom, uostalom ko zna šta će se koristiti kroz ~5 do 10 godina :type: :wave:

Poslednja izmena:
evo josh na temu:

Flash Wars: The Many Enemies and Obstacles of Flash [Part 2 of 3]

"While Microsoft seemed rather invincible in the 90s as it more or less terminated Netscape, client side Java, OpenGL graphics, Office alternatives, and other competition, its more recent efforts to crush rivals haven't been as successful. Plans to destroy and replace iTunes and the iPod, Google in search or advertising, smartphones, and video game consoles have all been expensive campaigns that haven't resulted in monopoly expansion. That certainly makes the struggle between Silverlight and Flash more interesting and harder to call."

3. deo:

Flash Wars: Adobe Fights for AIR with the Open Screen Project [Part 3 of 3]

izgleda da ce do kraja stvarno samo FREE SOFTWARE imati buducnost - da ce R. Stallman videti ostvarenje svoje vizije IT sveta 😉

Poslednja izmena:
procitaj i ovaj treci deo! sad sam napravio EDIT prethodnog posta...

Kako ko, ja volim Flex. Kada se nauci, moze mnogo dobrih stvari da se napravi 🙂
Na silverlight gledam kao na jos jedan uzaludni projekat MS-a....

i ja iskreno volim bash volim Flash... i to iz verzije u verziju sve vise i vise 😉

cak sam i pre nekog vremena pisao na forumu kako je Flash postao ozbiljan konkurent Javi... 🙂

i ako ga Apple/Adobe ne implementira na iPhone 🙁 ...

Flash konkurent JAVI? LOL! 😀

smej se kutija kolko oces... 😉 cek, ti nisi ni procitao one textove?! jel da? 😛

uskoro treba da napisemo jednu aplikaciju za knjigovodstvo koja je radjena u Visual Studio u AIRu. nazalost, nikada nisam nista pisao u Javi ali evo iz prve ruke cu videti koliko je mocan Flash...

--------

Access http://coenraets.org/collabforms/collabforms.html on two different machines or in two browser windows on the same machine.
Click "Create Session" (bottom left) in one browser: a collaboration session is created with a unique collaboration session id.
Enter this collaboration session id in the other browser and click "Join Session".
Change the selected Accordion tab in one browser, and notice that the Accordion in the other browser is automatically synchronized.
Enter data in one browser and notice that the information is automatically synchronized in the other browser.
On the Employment History tab, add a few companies (including start date, end date, and salary) and notice that the employment history list is automatically synchronized in the other browser.

uskoro treba da napisemo jednu aplikaciju za knjigovodstvo koja je radjena u Visual Studio u AIRu. nazalost, nikada nisam nista pisao u Javi ali evo iz prve ruke cu videti koliko je mocan Flash...

Ako je tačno ovo što piše Wikipedia
Data Options
AIR currently has four ways of working with data:

Database server via web services
Local XML file
Local SQLite database shipped with AIR
Encrypted Local Store included with AIR
ne bih rekao da je preterano moćan, pošto za svaku bazu koja nije njegova lokalna SQLite moraš da pišeš web servis u nekom "normalnom" jeziku.

--------

Access http://coenraets.org/collabforms/collabforms.html on two different machines or in two browser windows on the same machine.
Click "Create Session" (bottom left) in one browser: a collaboration session is created with a unique collaboration session id.
Enter this collaboration session id in the other browser and click "Join Session".
Change the selected Accordion tab in one browser, and notice that the Accordion in the other browser is automatically synchronized.
Enter data in one browser and notice that the information is automatically synchronized in the other browser.
On the Employment History tab, add a few companies (including start date, end date, and salary) and notice that the employment history list is automatically synchronized in the other browser.

Necu cak ni ozbiljno da te shvatim 🙂 samo cu blago da se nasmesim.

Sta je sledece? Applikacioni server u Action Scriptu? 😀

bla, bla, bla... mozemo do sutra... sta da ti kazem osim da sacekas da vidis nasu VELICANSTVENU aplikaciju u Flashu 🙂

voleo-ne voleo flash ipak jedino on moze http://blog.papervision3d.org/
(ajd sad ti postuj nesto tako impresivno u javi i da se vrti u browseru... 🙂 )

Maok 🙂 ako ti tako smatras ja nemam nista protiv 🙂

Ono što je uvek smetalo kod fleša je to kako ume da davi procesor, ali izgleda da su u verziji 9 dobro poradili na ovome. Neverovatno koliko sad neke stvari glatko rade. Ko nije probao Capoeira Fighter 3 neka proba, da čovek ne poveruje da je igra rađena u flešu.

Protecice mnogo vode ispod Brankovog mosta dok ne dodju do JavaFX-a 😀

Flex je moj izbor. Silverlight je novo nesto ali mi se ne svidja preterano.

Nazad
Vrh Dno