Šta je novo?

Elektronske licne karte

Jel' jos uvek moze da se uzme "stara" LK i sta treba da trazim kad odem u SUP? Pitam posto mi ova istice za koji dan a nemam vremena da se toliko cimam oko papirologije za novu, a i menjacu prebivaliste za koji mesec pa da tek onda lepo izvadim novu...
Pa ista (potpuno nepotrebna) papirologija ti treba i za staru, tako da ti je bolje da izvadis novu sa cipom, pa ti onda samo unesu promenu prebivalista kad to obavis...

Pa ista (potpuno nepotrebna) papirologija ti treba i za staru, tako da ti je bolje da izvadis novu sa cipom, pa ti onda samo unesu promenu prebivalista kad to obavis...

Koliko su sposobni ne bi me cudilo da i tu nesto zeznu ili da te proglase mrtvim greskom (slucajno bakuta pritisnula neki F taster) :type:

Alt+F4
Shutdown this person?
Yes/No

Mogu da mi se ****** *****! Jesam za Elektronsku licnu kartu, i sva ostala elektronska ****** ali da im se cimam i da me vuce za nos najnizi sloj ljudi (birokrate) na ovoj zemaljskoj kugli? Ne pada mi na pamet. Vazi mi licna do 2010, stoji u novcaniku i izgleda kao kad sam je izvadio pre par godina. A do 2010 se nadam da ce se nesto dogoditi. Mada sumnjam, 95% ljudi u mojoj i vasoj okolini su plitki, glupi, ograniceni, lenji, glupi i nemaju mozda za takvu tehnoloski promenu kao sto je prelazak sa papira na racunar.

So... neka se nose!

Poslednja izmena:
Odem ja danas oko 2 u SUP na NBG sa svim papirima, vidim u redu za novu licnu stoji njih 5-6, mislim se u sebi extra, kad kaze devojka idi kuci slobodno, primaju do 4 a po osobi traje pola sata :wall: I ja sta cu odo kuci, barem nisam daleko, tako da sutra jutrom krecemo sa sve shamlicom :D

Poslednja izmena:
Šta im to rade kad traje pola sata?:hump:

Bio danas, mnoooogo, ali mnooogo je spor software + su i sluzbenice/sluzbenici prilicno nesposobni, ali do software-a je 85%. Dok pregledaju i unesu par podataka, skeniraju dokumenta, slike i otiske i "posalju" zahtev, prodje 100 godina. A da, posto im nosite 1 fotku, onda se i tamo dodatno slikate, ali to nema neku svrhu sem sto birate na kojoj ste lepse "ispali"... :D :D :d Ma loodilo... :smash: Ima dosta njih koji nisu zadovoljni sopstvenim izgledom na fotografiji, pa se slikaju o5 i o5, do iznemoglosti. :wall: I to je uglavnom to sto oduzima toliko vremena

Zašto im nosimo sliku kada nas oni tamo ponovo slikaju?

@ magic21: Pa da bi video i odabrao sliku koja ti se vise svidja :D

@ Wild Boy: Tacno, ima 2, ali to nema veze sa pitanjem, posto su obe iste, samo je jedna malo smanjena

Strašno. Definitavan dokaz da kod nas, ama baš ništa, ne može da prođe normalno.

Još nešto, da li sam ja to dobro razumeo da nova LK bez čipa važi 5 godina a sa čipom 10?
Ako je "da" e onda je to stvarno vrhunac ludila i gluposti. Voleo bih da mi neko da stvarno ozbilno i logično objašnjenje zašto. Ako su stare knjiške važile 10 godina, zašto nova važi manje, kada se praktično ništa ne menja od podataka? Neki (kao otisak prsta) su čak i dodati.

pa ovako mogu da uzmu svakih 5 godina 2000 dinara. bolje nego svakih 10 :)

I kroz pet godina kada je opet budes vadio ili obnavljao treba ti ali garantovano:
-izvod iz maticne knjige rodjenih
-drazavljanstvo
-za oženjene/udate izvod iz matične knjige venčanih
-verovatno nova fotka
-brdo para
i ko zna sta jos. :d:d:d

Poslednja izmena:
Da nece mozda da stede ove pare sto im dajemo pet godina? :D

@ magic21: Pa da bi video i odabrao sliku koja ti se vise svidja :D

@ Wild Boy: Tacno, ima 2, ali to nema veze sa pitanjem, posto su obe iste, samo je jedna malo smanjena
Mi smo zemlja čudo jedno,zašto jednostavno kad može komplikovano.:Klanjanje
Stvarno je glupo da im nosimo sliku kad nas oni tamo već slikaju.:wall:
Moram da platim slikanje,a onda me oni slikaju ponovo,stvarno je nenormalno.:wall:

Ma znas sta je nenormalno. Kada izvadis licnu kartu i das sve te dokumente, da bih izvadio pasos trebaju ti opet ti svi dokumenti i licna karat. E to je bre nenormalno :d:d

pa mozda si promenio datum rodjenja, resio si da se rodis 30 godina kasnije... pa da ih za****s...

e pa nece moci, majkovicu tako lako.... ovo je pravna drzava.... samo pravo jaceg prolazi....

Ali rekli su da sa ovom novom LK nece vise trebati sva ta dokumenta jer ona je zamena za sve.
Videcemo sta ce biti, da li je to istina ili ne.

lako verujes ljudima... ;)

Ma obe LK-e (i sa cipom i bez cipa) vaze 5 godina, bar su meni tako rekli...

Aha dobro su ti rekli...tako stoji i u zakonu.

Kakva glupost da svakih 5 godina vadimo novu lk...Idijoti...
Stvarno smo zemlja čudo jedno.:wall:

Kamo sreće da nam neće trebati brdo dokumenata i taksi kao sada.
Džaba taj ličnjak ako će nas i dalje maltretirati i pljačkati sa taksama.
Ja sam za tu ličnu kartu. Ali bih rađe najurio sve zaposlene u MUP-u i doveo celu novu garnituru. Od čistačice do ministra.....

Juce sam bio prisutan kad je jedna starija gospodja vadila novu licnu kartu sa ID chipom :)

Covece, ta agonija je trajala vise od pola sata !

Prvo se uzimaju otisci kaziprsta leve i desne ruke. Medjutim iako deluje naivno, program ne prihvata skenove koji su losi, tako da je nesrecna bakica morala x puta da ponavlja postupak dok joj program nije priznao otisak kao odgovarajuci.

Zatim se slikate u boxu sa digitalnim aparatom (morate da se sredite za vadjenje LK ;) ).

Onda se svi dokumenti koje ste doneli slike, uplatnice, izvodi iz ovoga i onoga skeniraju i prebacuju u digitalnu formu. Ovaj korak isto traje ... sto godina :)

I na kraju morate da ostavite svoj potpis ali potpisujete se olovkom po digitalnom senzoru (nesto kao graficki tablet za PC). Trebali ste videti tu agoniju ;) Baba se potpisuje a nista ne ostaje ;) Pa dodje do pola pa ne zna gde je stala, yebiga zeznuto joj kad ne vidi sta pise ... ;)

Tako da ako vidite guzvu tamo gde se izdaju LK, misterija je resena - ovo je glavni razlog ;)

A sta se desi sa otiscima itd itd posle 5 godina? :D

Pretpostavljam da se zato uzimaju dva. Dovoljno za identifikaciju, ali nedovoljno za krađu identiteta. A ako uspiješ da za 5 godina izližeš obadve jagodice na kažiprstima, onda računaj da ćeš prije smrti ostati bez prsta... :D:D:d:d

Vrh Dno