Šta je novo?

Elektronske licne karte

malo vise para ti treba od tih 1000 dinara (a i to je mnogo)

1.900 tacnije :)

Sad citam ovo na B92 i ne verujem. Jel ovo neka sala ili sta? Mozemo mi da vas slikamo a mozete i vi sliku da donesete? Ako ocete cip moze ako necete ko ga sisa ne mora. Unification anyone?????
Ili ce svi imati cip ili ga niko nece imati, kakve su ovo nebuloze?

Poslednja izmena:
ma sramota, a to je jos obavezan dokument.
mogu misliti koliko ce biti novi pasos... jedno 50€

Da mi je samo znati koji genije je odobrio ovakvu proceduru :)
Sta je sa onima kojima je 1000 - 1900 dinara tipa 1/10 ili 1/8 plate/penzije? Jel misli iko na te ljude?

Poslednja izmena:
pa izgleda im nije dosta para od poreza i ostalih dazbina. ***a mora neko u drzavi da ima i evropske plate :)

ma sramota, a to je jos obavezan dokument.
mogu misliti koliko ce biti novi pasos... jedno 50€

Pogodio si, 4000 će biti samo obrazac.

Osim toga moraće da se ponovi procedura fotografisanja lica ukoliko je od izdavanja primarnog ID-a (nove lične karte) prošlo više od 6 meseci .... + još neke takse.

Možemo da zahvalimo ovoj nesposobnoj vladi što za primarni ID treba:
- oko 2100 dinara
- obavezna fotografiaj 5x5 cm apsolutno nepotrebna, ali su fotografi zapretili štrajkom,
- izvod iz matične knjige rođenih, apsolutno nepotreban,... sve zbog toga da opštinska birokratija ne bi ostala bez kinte,
- izvod iz matične knjige državljna, apsolutno nepotreban,... sve zbog toga da opštinska birokratija ne bi ostala bez kinte,
- za oženjene/udate izvod iz matične knjige venčanih, apsolutno nepotreban, ... sve zbog toga da opštinska birokratija ne bi ostala bez kinte,
- maltretiranje građana pošto postupak uzimanja podataka i fotografisanja traje u proseku 45 minuta, za prenos i uzorkovanej 12-15MB podataka po 1 licu, .... jer nema ko da kupi naručene routere koji bi koristili već uvedenu optiku po policijskim upravama, koja stoji već par godina za ukras (zamislite da imate po 7-8 vlakna optičkog kabla kod kuće ili u firmi 2 godine beskorisno - koliko to košta $$$$$$$$$) .... pa se prenosi po primitivnim brzinama od 128KBps...

Dobro je što još uvek možete da uzmete i "staru" ličnu kartu, pa iskoristite dok možete.

Na žalost u ovoj zemlji ONAKVA skupština donela OVAKVE zakone, a tiče se svih nas. PA trpite dok možete.

Užas!:mad::mad::mad::mad::mad::mad::mad::mad::mad::mad:

Poslednja izmena:
ccc koja pljacka... i onda ces da putujes po evropi.. ocesh...

Putovaće sa novim pasošima 204 počasnih građana čiji su novi pasoši već urađeni u vreme uskršnjih praznika,
i pronosiće svetom slavu svoje države ponosne, **bala ih srbijica u du** glupave ! :(

Poslednja izmena:
Daj reci mi da se salis da ce pasos da kosta 50 EUR? :trust:
Ne mogu ****no da verujem!

A ovo za fiber i ostatak - treba ih sve grupno povesati / spaliti na Terazijama :cuss:

Poslednja izmena:
Smeš da se kladiš ?!? O'š da budeš 205-ti počasni srbin za 250€ ?

Poslednja izmena:
Pa ja verujem da je tvoj info proveren :) ali opet.... 50 EUR za sta? :trust:
Ko je uopste predlozio tako glupu procedutu, ima li tu neko imalo pameti u glavi? Zasto ponovo da donosim sva dokumenta i slike ako to vec sve postoji u bazi za koju je nabavljena jako skupa oprema i ako je u ceo taj sistem ulozeno gro para? Koji ce nam q to, bolje da pisu sve u sveske i na salvete :cuss:
I sta mene realno zabole sto ce opstina da ostane bez tog prihoda i sto ce fotografi da strajkuju? Koga bre uopste boli briga za strajk fotografa????????????

Koliko su nesposobni pokazuje cinjenica da sam 4 puta podnosio zahtev i placao takse za pasos prosle godine jer su prvo izgubili dokumenta, pa im izvod nije valjao, pa su mi pogresno napisali prezime.... *****i! :cuss:

I sta je na kraju sa onima koji nemaju 2100 dinara za ovu novu smejuriju? Jel iko razmisljao da je to 25 EUR, 1/15 prosecne zarade u ovoj banana drzavi? :)
I, da, sta ce se sve naci na cipu ako odlucis da uzmes ID sa njim? Da li ce to biti neki RFID koji moze da se ocita sa udaljene lokacije ili ce moci da ga cita samo kontaktni citac?

Poslednja izmena:
- oko 2100 dinara
- obavezna fotografiaj 5x5 cm apsolutno nepotrebna, ali su fotografi zapretili štrajkom,
- izvod iz matične knjige rođenih, apsolutno nepotreban,... sve zbog toga da opštinska birokratija ne bi ostala bez kinte,
- izvod iz matične knjige državljna, apsolutno nepotreban,... sve zbog toga da opštinska birokratija ne bi ostala bez kinte,
- za oženjene/udate izvod iz matične knjige venčanih, apsolutno nepotreban, ... sve zbog toga da opštinska birokratija ne bi ostala bez kinte,
- maltretiranje građana pošto postupak uzimanja podataka i fotografisanja traje u proseku 45 minuta
i onda ti kaze salterusa, bice vam gotovo za 15 dana... pa sta rade toliko dugo, prave cipove i graviraju podatke rucno!?

Poslednja izmena:
i onda ti kaze salterusa, bice vam gotovo za 15 dana... pa sta rade toliko dugo, prave cipove i graviraju podatke rucno!?

To je optimističko predviđanje dinamike.

Uskoro će početi zakazivanje snimanja i uzorkovanja podataka kao kod doktora specijaliste u okviru tih 15 dana.

PS
Malo humora:
Prvobitna ideja je bila da naša pošta deli i uručuje novi primarni ID na kućnu adresu, kako bi se građani naterali da se prijave na tačno mesto stanovanja. Umro sam od smeha kad sam to čuo. Kakav bi to tek šou bio. Živeli bi za par godina ko u USA, bez LK!

Poslednja izmena:
I, da, sta ce se sve naci na cipu ako odlucis da uzmes ID sa njim? Da li ce to biti neki RFID koji moze da se ocita sa udaljene lokacije ili ce moci da ga cita samo kontaktni citac?

Pasoš kontakno i beskontaktno čitanje.
Primarni ID SAMO kontakno čitanje.

Nadam se da je bar policija opremljena uredjajima i OBUCENA dovoljno da zna da ih koristi kako bi mogla da proverava ID ili sam preveliki optimista? :)
Da nije zalostno ovo bi bilo jako smesno...

Poslednja izmena:
To je optimističko predviđanje dinamike.

Uskoro će početi zakazivanje snimanja i uzorkovanja podataka kao kod doktora specijaliste u okviru tih 15 dana.
nisi daleko od istine :D

sa drugog foruma
evo, bas sam predao zahtev za "biometrijsku licnu kartu" bog te mazo.....2 slike: 200,00, taksa 1: 928,00, taksa 2: 236,00, izvod iz maticne knjige: 280,00, uverenje o drzavljanstvu: 360,00.E sad ide- prvo sam cekao u opstini sat i po da mi isprintaju izvod iz maticne knjige i uverenje o drzavljanstvu, posle toga odlazim u sup, rade dve tetke, prvi dan vadjenja tih biometriskih karti, frka, panika. Stalno zovu nekog momka te kako ovo, gde sad print, a kako da skeniram, bla bla...vreme prolazi....prodje 10 sati, prodje 11 sati,koncno dodjem na red oko pola 12. Prvo gledaju jeste li uplatili sve harace i jeste li doneli dokumenta, onda vam skeniraju 1 prst na levoj i 1 prst na desnoj ruci, onda ulazite u kabinu i slikaju vas cetiri puta, zatim se potpisujete na nekom touch screnu, onda te pitaju oces cirilicnu ili latinicnu, oces sa cipom ili bez cipa, ako uzmes bez cipa, znas, ne valja, svaka promena prebivalista ili bilo cega- mora ponovo da se vadi licna, koja baj d vej vazi pet godina, zatim (paz sad ovo) skeniraju sliku za koju sam dao 200 dinara i uljudno mi je vracaju, znas ne treba, slikali smo te mi ovde, ta ti ide na licnu kartu. Isto to rade i sa priznanicama i sa ovim dokumentima. Rok izrade 15 dana, ako bude brze obavesticemo vas, daj fiksni broj telefona.
edit>
e, da neko rece na prethodnim stranama da se upisuje krvna grupa. JOK! Moras da odes u bolnicu/dom zdravlja , da das krv, da ti napisu potvrdu sa potpisom i pecatom da si ta-i-ta krvna grupa i tek sa tom potvrdom (koju treba priloziti) moguce je uneti taj podatak u licnu kartu

Ovo je jednom recju strasno!
Zna li se koliko ce vaziti LK koja bi se sada izvadila u slucaju gubitka stare :))) ukoliko npr. nisam sluzio vojsku?

stare (papirne) vaze do 2011. a nove koliko sam shvatio bez chipa vaze 5 godina, sa chipom valjda ne bi trebalo da se menja.

Ovo je jednom recju strasno!
Zna li se koliko ce vaziti LK koja bi se sada izvadila u slucaju gubitka stare :))) ukoliko npr. nisam sluzio vojsku?

A nisi sluzi vojsku!!!?

Ces da gi sluzis pa da dobijes novu i to u trupi jer si agresivan, ni manje ni vise nego genghis khan bi da si... cccccccc krvolok, zlikovac u ovom slucaju strani ...

;)

Dakle nove LK ( elektronske) su jedino kontaktno citljive, a chip stedi 5 godina i ako se menja adresa i sl. podaci ne mora da se vadi nova vec se samo menjaju podaci u chipu?
Podaci su kakvi, samo oni sto vec pisu na samoj el.LK?
Nema podataka tipa "sluzio" vojsku, pijan vozio kola, "zemunac" koji je odsluzio kaznu...?

Pitam iz razloga shto se dokumenta ljudima koji nisu sluzili vojsku uglavnom daju na kraci period nego inache ;) Zato sam i naveo taj detalj!

To je samo sa pasošem, za LK i VD je isti rok ako si/nisi služio

Nove LK će se izdavati licima sa napunjenih 16 godina. Važiće 5 godina.
Novi pasoši valjda 3, nije donešena konačna odluka.

Poslednja izmena:
Za pasose su rekli da ce vaziti 10 godina, a prednost novih licnih karata trebala bi da bude ta da necemo morati stalno da vadimo razne izvode jer ce ta nova LK biti dovoljna, valjda ova sa cipom.
A sto je najsmesnije sa ovim izvodima je to sto i izvod iz maticne knige rodjenih ima rok trajanja i zastareva pa moras stalno da vadis drugi, moguce da si se u medjuvremenu ponovo rodio na nekom drugom mestu i u drugo vreme pa zato mora biti azurna :D :)

Poslednja izmena:
ma ima da sacekam tu 2011-u pa cu onda da menjam LK.

mater im svima nesposobnu, kakve crne Terazije - treba ih na kolceve duz autoputa.
a kad ponestane autoputa, da prvo dograde jos pa onda opet na kolac.

Nadam se da je bar policija opremljena uredjajima i OBUCENA dovoljno da zna da ih koristi kako bi mogla da proverava ID ili sam preveliki optimista? :)
Da nije zalostno ovo bi bilo jako smesno...

obuceni su oni samo za uzimanje nameta/haraca.

pa jedva su one laserske radare savladali, i odma pronasli foru kako da na tome zarade (umesto da ti "upucaju" pravu brzinu, oni na display-u radara setuju neku vrednost i kazu ti: tom si brzinom vozio)

Ja sam uvek za novotarije. Ova kupusara od lične stvarno ne liči ninašta...

Pogledajte lične karte kakve su imale neke rebublike "s onu stranu Drine" još pre 20 godina: elegantna mala plastificirana kartica, ne može joj voda ništa, niti se vremenom nešto primetno haba...
I to je daleko bolje od ovog knjižuljka koji nosamo, a postojalo je još pre 20 godina...

Dakle, samo napred...

Upravo tako!

Pogodio si, 4000 će biti samo obrazac.

Osim toga moraće da se ponovi procedura fotografisanja lica ukoliko je od izdavanja primarnog ID-a (nove lične karte) prošlo više od 6 meseci .... + još neke takse.

- oko 2100 dinara
- maltretiranje građana pošto postupak uzimanja podataka i fotografisanja traje u proseku 45 minuta, za prenos i uzorkovanej 12-15MB podataka po 1 licu, .... jer nema ko da kupi naručene routere koji bi koristili već uvedenu optiku po policijskim upravama, koja stoji već par godina za ukras (zamislite da imate po 7-8 vlakna optičkog kabla kod kuće ili u firmi 2 godine beskorisno - koliko to košta $$$$$$$$$) .... pa se prenosi po primitivnim brzinama od 128KBps...

Dobro je što još uvek možete da uzmete i "staru" ličnu kartu, pa iskoristite dok možete.

Na žalost u ovoj zemlji ONAKVA skupština donela OVAKVE zakone, a tiče se svih nas. PA trpite dok možete.

Užas!:mad::mad::mad::mad::mad::mad:

Protiv ovakvog birokratsko-lopovskog shit-a boricu se na sledeci nacin:

-slikacu se kod kuce-iz principa! i u Photoshop-u uraditi na formatu 10x15 6 slika 5x5 cm i uradicu kod fotografa za ~25 din - tako sam za zadnju LK i pasos uradio na 10x15 9 slika za dokumenta tada za 15 din... ko im j**e mat**

-izvod iz maticne knjige rodjenih i drzavljana cu preko veze da izvadim za DZ!

-predacu na salter mup-a preko veze da mi sve to bude gotovo po principu "danas za sutra"

...jer u ovoj nasoj dugacije ne moze,na zalost...a preko veze sve moze...a "bez veze" si ovca...

secam se ,kad sam vadio svoju prvu licnu kartu...procedura je bila (tako su bar tad pricali) da mora da se ceka 7 dana....ja je izvadio za 2 sata :smoke:
A zato sam za novu licnu kartu platio ceh...bilo je ovako: predam recimo 15.og i lik na salteru mi BUKVALNO kaze ovako:" Dodji 26.og DA ME PODSETIS da ti uradim LK":zgran::zgran::zgran: ....sta vise retji...

Jel' jos uvek moze da se uzme "stara" LK i sta treba da trazim kad odem u SUP? Pitam posto mi ova istice za koji dan a nemam vremena da se toliko cimam oko papirologije za novu, a i menjacu prebivaliste za koji mesec pa da tek onda lepo izvadim novu...

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno