Šta je novo?

Ruby on rails

Vlasterx

Čuven
Učlanjen(a)
23.01.2004
Poena
740
Jel neko ima iskustva sa Ruby on Rails?

Video sam da moj hosting podržava RoR aplikacije, pa sam se zainteresovao da vidim šta je to, otišao na njihov sajt i... oduševio se kada sam video kako je sve moguće napraviti ekstremno brzo i ekstremno lako! Pravljenje bloga koji se povezuje na MySQL bazu je moguće uraditi za 5 minuta :zgran: (unos novih članaka, izmena postojećih, brisanje, sortiranje i prikaz u frontendu).

Ono što me zanima je koliki su dometi RoR-a i koliko je moguće te aplikacije prilagoditi sopstvenim, preciznim potrebama? Koliko je moguće (i da li je moguće) menjati module sa kojima se prave aplikacije?

Poslednja izmena:
Nemam direktno iskustvo sa Ruby-jem ali sam radio dosta u CakePHP framework-u koji je u potpunosti baziran na Ruby on Rails. Iskustva su sasvim pozitivna. Cela Model/View/Controller filozofija cini neke stvari toliko dobrim i prirodnim - posebno za web aplikacije - da mi je bilo jako tesko da se vratim na "obican" PHP posle toga. Video sam dosta ljudi da se zaklinju Ruby-jem i pravo da kazem bas bi voleo da cujem vise detalja ako je neko na forumu direktno radio sa njim.

Jel neko ima iskustva sa Ruby on Rails?

Video sam da moj hosting podržava RoR aplikacije, pa sam se zainteresovao da vidim šta je to, otišao na njihov sajt i... oduševio se kada sam video kako je sve moguće napraviti ekstremno brzo i ekstremno lako! Pravljenje bloga koji se povezuje na MySQL bazu je moguće uraditi za 5 minuta :zgran: (unos novih članaka, izmena postojećih, brisanje, sortiranje i prikaz u frontendu).

Ono što me zanima je koliki su dometi RoR-a i koliko je moguće te aplikacije prilagoditi sopstvenim, preciznim potrebama? Koliko je moguće (i da li je moguće) menjati module sa kojima se prave aplikacije?

Imam ja i napisao sam gomilicu beskorisnih Ruby aplikacija cisto da vidim sta moze i... oh da, RoR je jako mocan 🙂

Dometi su jako veliki, sve zavisi od toga sta zelis da pravis u njemu. Ja sam napisao kompletan shopping cart koristeci RoR (opet, zarad ucenja) i mogu ti reci da nikad brze nisam napisao tako nesto 🙂

Poslednja izmena:
A koji su mogućnosti da se menja dizajn okruženja (da li su ti moduli svi tipizirani ili ima mogućnosti izmene) i jezik napisanih aplikacija, recimo neki višejezični sajt gde u interfejsu ne piše "delete, edit, add" već piše "izbriši, izmeni, dodaj"? To su neke sitnice koje dosta znače, bar meni.

Da, moguce je da se menja dizajn okruzenja ako mislis na sam izgled stranica. Sve je promenljivo. Takodje je moguce i napraviti visejezicno okruzenje.

Then, Ruby, here I come 😉

U pocetku ces intezivno da koristis rake:migrate i scaffold ali kako budes bivao iskusniji vise ces se oslanjati na samog sebe 🙂

Ja imam samo jednu knjigu koja ce ti ikad trebati 🙂 Pragmatic Shelf je izdavac.
Iz nje se najbolje uci a zove se Agile Web Development With Ruby In Rails.

E da, kad krenes da se bavis RoR-om i udubis u pricu nemoj da posmatras sve to kroz PHP prizmu 🙂

Poslednja izmena:
I ja sam krenuo sa agile web develompment with ror ali nikako da nadjem vremena da se posvetim tome malo vise. Uglavnom cak je i na RoRovom sajtu autori predlazu.

Nazad
Vrh Dno