Šta je novo?

X2 4400+ G2 Overclock

Poslednja izmena:
Takav setup mi potpunosti odgovara. Odlična radna tačka i za CPU i za memoriju. Kakve su ti temperature u loadu ?

Do 44stepena po Pcwizardu 2008 i Speedfan-u Everest laže on pokazuje 15stepeni manje mada mislim da mi je i do verzije jer mi ne pokazuje ni temperaturu grafičke a recimo kod druga koji ima Palit8600GT Sonic+ radi al opet laže za temperaturu CPU :trust: BTW Cat koja je zadnja verzija Everesta leba ti???

Mislim da je 4.50.1330 (Valjda?)

Ajmo znalci ;) Shta uchiniti? Prvenstveno, bitno mi je da ubrzam memoriju...Ne bih ishao preko 2.5 GHz za procesor...Znachi zategnuti latencije...tj...Postoji li ista osim podesavanja latencija (koje nikad nisam radio niti znam kako se radi), stavljanja multija na max i dizanja fsb-a? Kao sto se da primetiti, imam dva razlichita kingstona vr 800mhz, jedan je cl5 drugi cl6 :mad:

Kako mi se chini ovo je G2 stteping... Da bi ti radio na 2,5 kao shto si hteo stavi mnozioc na 11.5 a FSB na 218... HTT neka bude na 1000Mhz (mnozioc x5) shto znachi da ce HTT raditi na 1090 (a ako nece ovako da radi onda stavi HTT na 800)...

A sad memorija... Ako u BIOS-u podesish DDR800 efektivno ce memorija raditi na 833mhz shto ne bi trebalo da bude problem za tu memoriju...

Probaj podešavanja koja sam ja koristio stavi DDR na 667mhz,HTT neka ti bude na 3x(600) podiži polako FSB dok mu ne nadješ granicu(e neću da kažem wall:p)Kod mene na fotki na predhodnoj strani videćeš koliko sam ja izvukao sa ovim iz profila :) Ali bih ti savetovao da flešneš novi bios pre toga i nemoj da te brine što su ti memorije različite po oznakama već pokušavaj dok ne nadješ stabilan takt na oko a posle ako hoćeš istestiraj sa Orthosom mada veruj mi da ga ja nisam niti ću ga koristiti jer ja realno nikada neću opteretiti CPU kao on u realnom korišćenju mislim najviše na igre temperatura mi je stabilna napone nisam dirao niti ću mislim da sam ubo "lep primerak"što neki ovde vole da kažu u svakom slučaju idi u malim koracima za Fsb i nemoj da se plašiš ništa nećeš ******* jer i ja sam gušter u OC disciplini:DJednostavno ako ne bude hteo da se butuje tu ti je džamper za CMOS i tako dok ne nadješ stabilan klok za svaki dan ne zatvaraj stranicu od kućišta;)Može to daleko više od 2,5Ghz ako ti je Bios(a verujem da jeste)kao moj imaš i opcije za Automatski OC.Idi na Agressive i imaćeš 2,75ghz(bar je meni toliko izbacio)tu nemaš šta da mozgaš ploča sve sama odradi e ako hoćeš da se malo više zezaš radi na način koji sam ti opisao:)

Ajmo znalci ;) Shta uchiniti? Prvenstveno, bitno mi je da ubrzam memoriju...Ne bih ishao preko 2.5 GHz za procesor...Znachi zategnuti latencije...tj...Postoji li ista osim podesavanja latencija (koje nikad nisam radio niti znam kako se radi), stavljanja multija na max i dizanja fsb-a? Kao sto se da primetiti, imam dva razlichita kingstona vr 800mhz, jedan je cl5 drugi cl6 :mad:

Sto ne bi isao preko 2.5 Ghz za procesor? Jel ti mnogo brzo il' se bojis da ce da ti rikne CPU ? :d Vidim, postovao si tu sa 4400+ overklokvan na cak 2200.3 Mhz sa defaultnih 2200 :d ;)

Prvo, zatezanje latencija na memoriji ti moze pomoci malo, komp ce ti biti brzi 2% u igrama u nizim rezolucijama i imaces nesto brzu kompresiju u RAR-u.
Drugo, najbolje bi bilo da nateras procesor na oko 3 Ghz, sto moze taj G2 brisbane i memoriju na oko 1Ghz. Na CL5 5-5-15 ce ti raditi sigurno bolje na 1000 Mhz nego na CL4 4-4-12 na 800. Naravno, pod uslovom da tvoja memorija i ploca mogu da isteraju 1 Ghz.

Dakle, sto puta je objasnjeno kako se overklokuje AMD procesor, kako se podesava HTT link i memorija, pa sad lepo idi pa procitaj malo, ima dosta toga po forumu.

Poslednja izmena:
Sto ne bi isao preko 2.5 Ghz za procesor? Jel ti mnogo brzo il' se bojis da ce da ti rikne CPU ? :d Vidim, postovao si tu sa 4400+ overklokvan na cak 2200.3 Mhz sa defaultnih 2200 :d ;)

Prvo, zatezanje latencija na memoriji ti moze pomoci malo, komp ce ti biti brzi 2% u igrama u nizim rezolucijama i imaces nesto brzu kompresiju u RAR-u.
Drugo, najbolje bi bilo da nateras procesor na oko 3 Ghz, sto moze taj G2 brisbane i memoriju na oko 1Ghz. Na CL5 5-5-15 ce ti raditi sigurno bolje na 1000 Mhz nego na CL4 4-4-12 na 800. Naravno, pod uslovom da tvoja memorija i ploca mogu da isteraju 1 Ghz.

Dakle, sto puta je objasnjeno kako se overklokuje AMD procesor, kako se podesava HTT link i memorija, pa sad lepo idi pa procitaj malo, ima dosta toga po forumu.

Doktore ploča može ali očekivati od Apacera 1000mhz je jaaaako optimistično,meni je samo ovaj setting bio moguć na "suvo" bez dodavanja napona kao što vidiš imam Unitek a ne Cors:D Mislim da ćeš se složiti da je ovo sasvim ok s obzirom da nemam neku bolju memoriju i PSU:type:

Poslednja izmena:
drfedja, hvala za objasnjenje latencija...to poboljsanje mi nista ne znaci, igrice ne igram (osim cs 1.5), brzina mi treba za indesign...

eto, ja npr nisam znao da postoje ta podeshavanja za memoriju, tj sa 333 da se digne na 400 :D Ih, kad sam konacno iskopao opciju, obradovao sam se :) Mislio sam da fsb treba da se budzi k`o mutav da bi se doshlo do 800mhz...Amater, shta da se kaze :) A povecanje takta sam izbegavao zbog grejanja...tj shto veca temperatura, to buchniji ventilator...A to ne zelim :)

Hvala vam na savetima momci :)

Povecanje grejanja, t.j. disipacije je relativno malo sa povecanjem takta, ali sa povecanjem voltaze je eksponencijalno. Prema tome, ako ti radi na 3 Ghz na 1.35v grejace se skoro isto kao i na 2.3 Ghz.

Ugradnjom kvalitetnog kulera u odnosu na box mozes da skines i do 20 stepeni ! ;) Tada ce ti overklokovan proc. raditi hladnije nego na defaultu sa box-om. :d Primer dobre kupovine je CM Hyper 212, kosta oko 25 €, a hladi fenomenalno.

Poslednja izmena:
Povecanje grejanja, t.j. disipacije je relativno malo sa povecanjem takta, ali sa povecanjem voltaze je eksponencijalno. Prema tome, ako ti radi na 3 Ghz na 1.35v grejace se skoro isto kao i na 2.3 Ghz.

Ugradnjom kvalitetnog kulera u odnosu na box mozes da skines i do 20 stepeni ! ;) Tada ce ti overklokovan proc. raditi hladnije nego na defaultu sa box-om. :d Primer dobre kupovine je CM Hyper 212, kosta oko 25 €, a hladi fenomenalno.

Primer mnogo bolje kupovine je Titan TTC, za 'iljadarku sine! :)

Koji Titan TTC ? Taj za 1000 dindzi ne moze da se meri sa hyper 212, ali moze sa hyper tx. ;)

E doktore loša ti je dijagnoza šta fali Titanu:D Šta misliš o ovome na primer http://www.ocztechnology.com/products/cooling_products/ocz_vanquisher_cpu_coolermeni se više dopada od toga što ti hvališ;)Da čujem dijagnozu udri :D

Ja bih pre uzeo Titana jer je najjeftiniji. Ne verujem da je taj OCZ nešto bolji.
I dobro je drfedja rekao, nije to ista klasa sa Hyper 212 već sa Hyper tx2. Mada ja mislim da može itekako da se meri sa tx2.
Neće se taj Hyper 212 pokazati nešto bolje u idle režimu već kod dobijanja većeg stabilnog oc-a.

Poslednja izmena:
Ja bih pre uzeo Titana jer je najjeftiniji. Ne verujem da je taj OCZ nešto bolji.
I dobro je drfedja rekao, nije to ista klasa sa Hyper 212 već sa Hyper tx2. Mada ja mislim da može itekako da se meri sa tx2.
Neće se taj Hyper 212 pokazati nešto bolje u idle režimu već kod dobijanja većeg stabilnog oc-a.

Iskreno Cat samo je ovaj OCZ lepši i ima finiju završnu obradu naročito mislim na vrhove heatpipe-a i lepo ispoliran heat spreader a inače je konstrukcijski brat blizanac Titanu i vredi tih 400dinara više samo zbog toga :wave:

Koji Titan TTC ? Taj za 1000 dindzi ne moze da se meri sa hyper 212, ali moze sa hyper tx. ;)

Ma ako hoce covek da ustedi lovu, ako opet hoce da, da 25€ onda zasto da ne uzme hyper 212, nemam nista protiv :)

Orthos mi puko ne defaultu posle nepunih 5min.
WTF je problem?

BTW koji prog je najbolji za chitanje temperatura?

Prilozi

• untitled.JPG
    untitled.JPG
    241.6 KB · Pregleda: 79
Hm ,ne bi trebao da puca...

Za temperature imas "Speed fan","Core temp",mozes i sa Everesth-om...Sam odluci sta ti najvise odgovara.

Jel ti tacno ocitavanje napona za CPU(1.23V)?Jesi li probao sa malim podizanjem voltaze?

Hm ,ne bi trebao da puca...

Za temperature imas "Speed fan","Core temp",mozes i sa Everesth-om...Sam odluci sta ti najvise odgovara.

Jel ti tacno ocitavanje napona za CPU(1.23V)?Jesi li probao sa malim podizanjem voltaze?

Takav je napon i u Biosu tako da je vrlo verovatno da CPU-z ochitava tachno. Koje su OK temperature sa BOX-om?

Pa kolika ti je temp u loadu,dok Orthos radi?
Ajde da kazemo da za taj napon,temp ne bi trebala da ide preko 50C(otprilike),nisu jos neke vrucine.

Evo drugi pokushaj je malko bolji :type:

Sa +0.1V radi 11.5x265, ali posle par min orthosa se restartovao? mozda box nije mogao da ga ohladi?
:smash:

Prilozi

• 1.JPG
    1.JPG
    230.4 KB · Pregleda: 65
meni radi stabilno na 2.6 sa 1.216 naponom....tako da to ne bi trebalo da je problem...racunar max stabilan...sa boxom, predje nekad 2200 obrtaja :)

Poslednja izmena:
Ako se kompjuter restaruje onda onda ili se CPU pregreva ili je do napajanja(ovako kada gledam sa strane ,ne mora da znaci da je tacno:))

Probaj da rukom dodirnes aluminijum na kuleru dok orthos radi. Ne bi valjalo da je hladan ili suvise mlak.Ako je vruc,znaci da radi posao i da dobro naleze na CPU.

Pretpostavljam da prasina nije uzrok,to si sigurno proverio?

I jos nesto ,probaj neki program koji ti prikazuje temp samog CPU-a,ne temp jezgara...Hoce kod brisbane-a da zezaju ocitavanja za jezgra dok je CPU temperatura ispravna,tako je sa G1 revizijom.Nisam bas siguran da li je i kod G2 tako ali proveri...

Poslednja izmena:
E doktore loša ti je dijagnoza šta fali Titanu:D Šta misliš o ovome na primer http://www.ocztechnology.com/products/cooling_products/ocz_vanquisher_cpu_coolermeni se više dopada od toga što ti hvališ;)Da čujem dijagnozu udri :D

Dijagnoza je : zahebi to fancy sranjce! :d CM 212 rula... Ovaj ocz ima shit ventilator, ima verovatno i manju povrsinu od CM 212, a osnova ne deluje preterano respektabilno u odnosu na CM, a ima i manje heatpipe-ova.
CM 212 je brutalan kuler i ne kosta uopste mnogo za to kako hladi. TX2 nije nista posebno i mislim da se doticni Titan o kojem se prica verovatno vise isplati od njega. Ovo je Hyper 212:

img_0220.jpg

ovo su rezultati OCZ fenseraja:
41_diagr_temp.png

Kao sto se vidi, OCZ Vanquisher ne moze da izadje na kraj ni sa Hyper TX2.

Poslednja izmena:
Ako se kompjuter restaruje onda onda ili se CPU pregreva ili je do napajanja(ovako kada gledam sa strane ,ne mora da znaci da je tacno:))

Probaj da rukom dodirnes aluminijum na kuleru dok orthos radi. Ne bi valjalo da je hladan ili suvise mlak.Ako je vruc,znaci da radi posao i da dobro naleze na CPU.

Pretpostavljam da prasina nije uzrok,to si sigurno proverio?

Prasina nije sigurno u kucishtu je tek 5-6 sati :D

E sad napajanje pa ovaj 7900GT jes velik potroshac tako da mozda vuche malko vishe, ali mislim da bi Chief trebao da moze to da izgura.

Pustio sam Orthos malopre, Core Temp kaze da je 47C, al pod prstom je mlako-hladno.

Verovatno cu kasnije da pazarim neko bolje kuliranje za proc. pa me zanima

http://www.pakom.com/katalogproizvoda/OpisProizvoda.aspx?sifra=9006936

ili

http://www.pakom.com/katalogproizvoda/OpisProizvoda.aspx?sifra=9004806

Poslednja izmena:
Evo drugi pokushaj je malko bolji :type:

Sa +0.1V radi 11.5x265, ali posle par min orthosa se restartovao? mozda box nije mogao da ga ohladi?
:smash:

*** 47 C ti je core#1 :trust::trust: meni je (core 1 ili core 0) ~ 30 C (kad je na 3ghz (bez dizanja napona tj na ~1.32V)).

Mozda ti nije dobro "naseo" kuler na procesor...

Poslednja izmena:
Evo sad sam skino, kuler, okreno ga za 180stepeni vratio nazad i o5 47-48 je temperatura. A mislim da je bio nalegao prvi put jer se pasta fino zalepila i razmazala po procesoru ;)

Njemu su te temperatutre pod LOAD-om! ;) (ili nisu?!?)

activated1, obori delioc memoriji pa probaj tako, da budemo sigurni da nije ona problem...

I kupi OVO ili OVAJ cooler (to je to isto) ili CM 212, preskoči ove što si dao linkove, linkovani Titan je za njih zakon.

Poslednja izmena:
Vrh Dno