Šta je novo?

Nokia N82

Benchmark

Znamenit
Učlanjen(a)
11.09.2006
Poena
1,385
Još jedan model iz nove Nokia N-Serije pametnih telefona je bio gost naše redakcije. U pitanju je model N82, koji nagoveštava novo zlatno doba za giganta sa severa Evrope. Ovaj <em>high-end</em> Symbian telefon blago naginje ka poslovnim korisnicima i postavlja nove standarde po kojima će se (po svoj prilici) voditi ostali proizvođači <em>smartphone</em> aparata. Pogledajmo kakve nam to, konkretne novine donosi...

Više o tome...

Poslovni? :trust:
Nokia je predvidela da on bude naslednik N-Gagea, znači multimedia i igre. Oduvek je N serija bila multimedijalna, a E serija poslovna.

Ispravite podatke sto se tiche kartice. Navodite M2 - memory stick kartice a rech je o microSD, chak imate i krupnu sliku microSD adaptera.

Poslednja izmena:
Nije naslednik N-Gage-a već je u klasi multimedijalno-poslovnih modela. Svakako nije Gaming telefon.

Nije naslednik N-Gage-a već je u klasi multimedijalno-poslovnih modela. Svakako nije Gaming telefon.

Nije baš direktan naslednik, ali podržava N-Gage 2.0 platformu.
http://www.nseries.com/get_ngage/devices/n82.html

Sa istog sajta:
"The following devices have been announced as N-Gage compatible: Nokia N81, Nokia N81 8GB, Nokia N73, Nokia N82, Nokia N93, Nokia N93i, Nokia N95, and the Nokia N95 8GB."

Tako da su igre ipak bitan aspekt ovog telefona.

Definitivno nije gaming telefon... Licno sam imao prilike da se kratko druzim sa gore pomenutim i misljenja sam da vise naginje ka poslovnim korisnicima (bas kako pise u tekstu) i ljubiteljima kvalitetnog zvuka i video zapisa...

Poslednja izmena:

N serija nema veze sa poslovnim korisnicima niti je njima namenjena. Za to sluzi E serija.

U svakom slučaju telefon nije namenjen ni igračima, a što se tiče ljudi koji bi hteli muzički telefon, njima je namenjen XpressMusic. Što se tiče aplikacija koje dolaze sa telefonom, između ostalog, tu su i PDF čitač i Quick office, a i ne razumem zašto bi Nokia u bookmarks stavljala financial times ako nije imala na umu poslovne korisnike. Sem toga na tastaturi ovog telefona jednostavno nije moguće igrati se duže od pola sata, a i ne izgleda kao nešto što bi neki gamer kupio.

Poslednja izmena:
U svakom slučaju telefon nije namenjen ni igračima, a što se tiče ljudi koji bi hteli muzički telefon, njima je namenjen XpressMusic. Što se tiče aplikacija koje dolaze sa telefonom, između ostalog, tu su i PDF čitač i Quick office, a i ne razumem zašto bi Nokia u bookmarks stavljala financial times ako nije imala na umu poslovne korisnike. Sem toga na tastaturi ovog telefona jednostavno nije moguće igrati se duže od pola sata, a i ne izgleda kao nešto što bi neki gamer kupio.

Apsolutno se slažem sa tobom, čak je i sam dizajn telefona ispeglan tako da se prilagodi modernom poslovnom korisniku...

ne razumem zašto bi Nokia u bookmarks stavljala financial times ako nije imala na umu poslovne korisnike

I ti si na konto toga zakljucio da je to prevashodno poslovni telefon? :D

Doduse sto se dizajna tice, tu se slazem, upeglan je i lepo izgleda ali nesto mi ne izgleda kao da je Nokia sa ovim modelom targetirala poslovne korisnike... mada ko zna :trust:

Shto se dizajna tice, suvishe je minimalisticki za gejmersku populaciju... meni izgleda totalno kao telefon namenjen poslovnim ljudima.

S druge strane N serija je u pitanju...

Ko zna, mozda je ovaj model namenjen starijim gejmerima koji, ***, sami moraju da zaradjuju za svoj HW :)

Doduse sto se dizajna tice, tu se slazem, upeglan je i lepo izgleda ali nesto mi ne izgleda kao da je Nokia sa ovim modelom targetirala poslovne korisnike... mada ko zna :trust:

Da li to i Nokia više zna? Poslovni telefon sa poslovnim aplikacijama, normalnog izgleda, na kome imaš N-Gage igre??? To bi bilo kao kada bi napravili sportski Rolls Royce klasičnog oldtajmerskog izgleda koji može da ide 360 KM/h... Suludo je. Nije napravljen za igre, jednostavno nije takav telefon.

daj ljudi kakav crni poslovni telefon... :D multimedijalno-poslovni :D

Što se mene tiče, Nokia nema ni jedan poslovni telefon.
Vlasnik sam nazovi poslovnog Nokia telefona e61 i iz ličnog iskustva kažem da su od tri osnovne aplikacije poslovnog telefona Contacts, Calendar totalno prevazidjene, a e-mail delimično:
- Pretraga imenika katastrofalno ograničavajuća i spora.
- Kalendar i to do lista sinhronizuje samo subject, ne i telo zabeleške
- Pregled e-mail poruka ograničen, slaba podrska za IMAP mail.

Autor kaže da je na N82 kalendar fenomenalno odrađen pa me interesuje šta pod time misli??? Da li su ispravljene pomenute mane prethodnih "poslovnih" telefona.

Da li je neka Nokia do sada povezala imenika i kaledar u smislu da kada u imeniku popuniš datum nečijeg rođendana, postoji polje za to, da se on odmah pojavi i u kalendaru? Ili da te bar pita da li to želiš...

Dokle ovo ide :S:

Ako tebi smeta moje mesanje engleskog i srpskog, zaobidji mene i moje postove, ne volim takve komentare (niti me briga ko sta misli o tome) niti ja komentarisem tudje.

@Max: mogu u potpunosti da se slozim sa tobom, ovo je pokusaj da bude sve i nista u isti mah :)
@Bogda: pretraga i interfejs su definitivno zreli za totalnu preradu a performanse telefona umeju da budu katastrofalne kada se malo vise optereti korisnim stvarima (ne sa 100 beskorisnih aplikacija). Nadam se da ce Nokia nesto ozbiljno da uradi po tom pitanju.

Poslednja izmena:
Ne znam sta vi planirate da radite sa ovim mobom, da se igrate?:) - dobro, ajd' moze sluziti i za igre, nebitno, ali ovo ce biti jedan hit od telefona: GPS, WIFi, 16 bit ekran, 2GB kartica,(uz mogucnost zamjene postojece i doplatu za neku od 4 ili 8 GB), 5MP kamera, 640x480 snimanje videa, Symbian - pa kud ce bolje... Ovako nesto smo cekali, i to sve za ispod 400e... Svaka cast za Nokiu!

Naravno postavlja se pitanje kako se telofon ponasa u praksi, ali ja vjerujem na rijec Benchmark testerima...:D

Sve su to lepe funkcije, ali i dalje ima buđavi simbian. Ja sam i dalje za to da telefon ima najobičniji meni kakav imaju novi Walkman telefoni, a koji je fantastičan. Recimo meni u K950i nije ništa manje "poslovan" nego entry level symbian telefoni. Ili takav meni ili ono kod iPhone-a. WinMobile je još i dobar jer recimo podržava sertifikate, pa ozbiljan email pushing ili neka druga vrsta email protokola sa jakom enkripcijom i zaštitom podataka može da se "provuče" na tu platformu. Ako neka velika kompanija ne želi sa tim da se zeza, uvek je jednostavnije da svojim zaposlenima da Blackberry. Što se tiče Nokie, za performanse i WiFi svaka čast, za kameru posebno, ali to nikad neće nositi zaposleni u IBM-u, Intelu, AMD-u i sl.

p.s. GPS je stvarno očajan, prijem je loš i neprecizan...

Poslednja izmena:
Ja ga evo koristim nekih vec mesec dana i mogu reci da sam zadovoljan,nisam nesto extra zahtevan koristim sve po malo :) GPS mi se dobro pokazao.Plastika je dobro uradjena,mene nervira onaj pad sto su stavili.Ja sam uzeo krusell futrolu,kamera je mogla biti i bolja koliko su je hvalili.VIdeo zapis je dobar al fali led svetlo za snimanej po mraku

Vrh Dno