Šta je novo?

Plasma vs. lcd

tesla

Slavan
Učlanjen(a)
12.06.2005
Poena
310
Da li neko moze da mi objasni razliku izmedju plasme i lcd,a da me ne kritikuje:wave: :wave: da gledam ostale postove jer sam ih vec pregledao:wall: :wall: :wall: :wall:Sta je bitno prilikom kupovine datog uredjaja:smash: :smash: :smash:

U pravu si, greska sa moje strane.
U cenovniku nemam ni jedan PZ, svi su PY.
Postoje Premium Full HD i samo Full HD modeli u PY varijanti.

Ovo su recimo 50" modeli:

TH-50PY700P
- 50'' Premium full HD PDP, 5000:1; 3xHDMI; PC-input; SDHC Card slot; H.264/MPEG2/HD-JPEG viewer; no stand

TH-50PY70P

- 50'' full HD Plasma TV, 10000:1; 2xHDMI; PC-input; SDHC Card slot; HD-JPEG viewer; incl.ped stand (all in 1 box)

TH-50PV700P
-50'' HD Plasma TV, 10000:1; 3xHDMI; PC-input; SD-slot, HD-JPG viewer; incl.ped stand (all in one box)

TH-50PV70PA
-50'' HD Plasma TV, bottom speaker, 10000:1; 2xHDMI; PC-input; incl.ped stand (all in one box)

TH-50PV7P
-50'' HD Plasma TV, bottom speaker, 8000:1; 1xHDMI; Viera link, HQ design, incl.ped stand (all in one box)

Jos se nije pojavila 50tica sa P_8 ekranom, to je valjda 11ta generacija plazmi.
Bilo bi interesantno jer TH-42PV80P i TH-37PV80PA imaju kontrast od 15000:1, dok je dinamicki specificiran na milion prema 1! :)

Ih, pa modele i specifikacije svi mozemo naci, al` reko`, da prosirimo vidike sa tim cenovnikom koji imas ;)

Poslednja izmena:
Sto se tice kvaliteta za neke "pristojne" pare,definitivno Panasonic plazme a kakva ce biti ta nova serija to cemo tek da vidimo.Mozda konacno zbog nje donesem odluku pa pazarim sebi "tanki" televizor :d:d:d

za vlasnike PV80 (na mojoj 42 provereno i radi), servisni meni se ukljucuje

na TV pritisnete i drzite -/V a na daljinskom 5 puta pritisnete 0(vcr) u intervalima od 1 sekunde i pojavice se meni. zadnje stavke su vreme koje je TV radio i koliko puta je ukljucivan TV

Posle toga samo iskljucite TV dugmetom koje se nalazi na njemu i sve ce se vratiti onako kako je bilo tj necete izgubiti podesene kanale i sl.
srecno

PS

u tehnomarketu
cena 42pv80 skocila sa 82999 na 89999 ????
a 42pv8 kosta 83999 (skuplje nego pv80 pre7 dana) ????

Poslednja izmena:
Video, nije mi bilo jasno...verovatno su skontali da mogu da nas deru....

Inace, tehnomarket, tehnomaks, i verovatno ostale radnje tehnike...su u dosluhu :) Kad padne cena jednog modela u jednoj radnji, automatski u ostalim pada na istu cifru...Tako je mesecima stajala cifra od 86k za philips plazmu, i istog dana, i u tehnomax i tehnomarket, paf, 79 999 .... grrrr....

Tehnomarket je najcesci uvoznik Panasonica kod nas, otuda veza po tom pitanju. Drugi je WEG, ali koliko ja znam, oni slabije rade.
Kapiram da i za Philips postoji jedan uvoznik, koji diktira MP cenu. Manje vise, toga se svi pridrzavaju.

Da vam skratim diskusiju oko cena u radnjama.
Cene se (uglavnom) formiraju na osnovu takozvanih "preporučenih maloprodajnih cena".
U prevodu, proizvođač dogovara kalkulaciju cena, od fabrike do police, sa prodavcima.
Zato imate (uglavnom) unificirane cene u radnjama.
Naravno, uvek se može očekivati da će se naći neko ko će pokušati da bude pametan, uvesti proizvode iz treće države i na taj način učiniti ingenioznu stvar, odnosno biti jeftiniji od drugih.
Takav pre ili kasnije upadne u probleme raznih vrsta.

Nemojte se čuditi ako su stvari poskupele. Fabrike troše energiju, radnici jedu hranu, svi hoće
nešto da zarade, a sve poskupljuje u celom svetu.

Zaključak: ne postoji samo jedan uvoznik za bilo koju marku ili proizvod

Ljudi, treba da kupim TV koji ce mi iskljucivo koristiti za gledanje televizije, ne za PS3, niti HD video.
Pitanje, ako uzmem neki LCD/plasma sa HD rezolucijom slika ce mi biti razvucena kada gledam televiziju?
Ne zelim ni odsecanja sa strane. Da li plasme koje imaju rez 1024:768 tj 4:3 kao i CRT nece razvuci sliku?

Ako imate da preporucite neki TV za ovakve potrebe =>40'' bio bih vam zahvalan.

Pa slika ti se mora razvuci :) Od proizvodjacha do proizvodjacha, imash razne modove gledanja 4:3 na 16:9 ...Ili da ti ostavi crne shtrafte sa strane, ili npr da secne malo sa vrha (blago zumira), i razvuche sa strana, tako da centar slike ne bude deformisan.

Ako vec neces crt, za gledanje obicne televizije, dvd i divx, plazma je najbolje reshenje. Best buy varijante su ti philips 5332 ili panasonic V8, V80, V7, V70...Imas Panasonic 42 pv7 za 66K, sto je super cena super tv. Svaki od ostala 3 nabrojana modela donosi poboljsanja ali i visu cenu. V8x je serija za 2008 godinu....

Jasno mi je da slika mora da se razvuce zbog skaliranja ali necu da mi se deformise(razvuce) po horizontali. I dalje mi nije jasno zasto bi doslo do deformacije kod TVa sa 1024x768 koji imaju srazmernu rezoluciju kao i CRT 720x540? Cini mi se da sam vidjao negde da se te deformacije maltene ne primecuju na nekim plazmama (bez crnih strafti) a negde je to tako izrazeno da mi nije jasno kako to ljudi prihvataju.

Poslednja izmena:
Nije bitna rezolucija, elektronika to sve lepo skalira...Piksel kod plazme nije kocka, nego pravougaonik.
To "ne primecuje se deformacija" zavisi od toga kakve algoritme skaliranja poseduje. Da bude 4:3 slika (npr rts) ne bude deformisana na 16.9, znas i sam da nije moguce, bez da se saseche gore/dole. Kao sto ti reko`, od proizvodjacha do proizvodjacha, razlichiti su modovi strech-a. Neki to rade linijski, pa kad gledash dnevnik, voditeljka je pljosnata, a neki sa strana, pa je ono u centru ekrana izgleda normalno, dok je ono shto ti vidi periferni vid razvucheno. Tu razvlachenje ne mozes primetiti osim ako se kamera blago krece na stranu...Tipa, gledash fudbal. Ruku na srce, i ja ne volim razvlachenja, najbolje mi je sechenje malo od gore (tj zoom), pa nek` stoji shtrafta sa strane, al` sto je manja moguca.

R81 i R82 su maltene identicni modeli sa jedinom razlikom plavog svetla na maski tv i tasterima osetljivim na dodir kod 81 modela a razlika u ceni je 12k din za istih 40", pa ne shvatam kako mozes da se razmisljas??? Da li za isto da das 80k i 92k din....... stvarno......

razlika je iskljucivo u dizajnu sve ostalo je isto

e sad kod samsunga je bitno i ko proizvodi panel a o tome je bilo rec vec na forumu

na stikeru se nalazi oznaka a znacenje

A- AU Optronics (AUO)
C- Chi Mei Optoelectronics (CMO)
P или W - Chunghwa Picture Tubes (CPT)
S - Samsung - ono sto se trazi :D

R81 i R82 su maltene identicni modeli sa jedinom razlikom plavog svetla na maski tv i tasterima osetljivim na dodir kod 81 modela a razlika u ceni je 12k din za istih 40", pa ne shvatam kako mozes da se razmisljas??? Da li za isto da das 80k i 92k din....... stvarno......

ne razmisljam nego postavljam pitanje koja je razlika!

inace otisao sam do eltima i cena je ista za oba modela 92000din!

prodavac kaze samo dizajn.

Poslednja izmena:
ne razmisljam nego postavljam pitanje koja je razlika!

inace otisao sam do eltima i cena je ista za oba modela 92000din!

prodavac kaze samo dizajn.

naravno tako je po specifikaciji ali proveri da jedan nema slucajno P ili W a drugi S panel jer onda razlika nije samo u dizajnu :D vec u najbitnijoj stvari - panelu

recimo ja sam gledao model 42M86 i izlozeni model je imao S panel a svi koji su bili u kutijama i koji su bili za prodaju imali su W (ili C nisam sad siguran) panel :D

Znaci da mozes da ga povezes i da ce on primiti HD signal "smanjiti" ga u SD i takvog prikazati.

HD ready znaci da uredjaj moze da primi HD signal, ali ne znaci da ga i prikazuje u HD kvalitetu!

Da li iko po oznaci iz menija provaljuje o kom panelu se radi?
Predpostavljam da nije Samsung.( U pitanje je Samsun 223BW)

Scaler - MCU : MStar
Version : M-ME22V0CFA-1001
Ceksum 82B6
Hvala.

@xxxander, procitaj moju temu u ovom grupi tema pod nazivom zasto rezolucija nije najvaznija stvar i onda donesi svoj sud. Moj drugar je pre neki dan uzeo Panasonika ovu novu seriju 80 (42 incha) sa rezolucijom 1024*768 i mogu da ti kazem da je stvarno vrhunski tv. Ovaj komentar dolazi od coveka (mene) koji ima veliko licno iskustvo sa flat panel tv-ima, obzirom da sam posedovao nekoliko a i sada imam plazmu.

ko juri r81 32" sa S panelom, neka ode u Rodic, juce smo drugar i ja uzeli 2 komada, oba sa S panelom, i izlozeni model je takodje imao S

Vrh Dno