Šta je novo?

Stari 2500+ Barton

JohnnySM

Slavan
Učlanjen(a)
07.08.2006
Poena
319
Imam jedan stari AMD AthlonXP 2500+ (Barton jezgro) koji bih voleo da klokujem tako da radi kao 3200+ Barton. Digao sam FSB na 200 MHz, ploca je prepoznala proc kao 3200+, medjutim, u trenutku kada treba da se startuje Windows, kompjuter se restartuje i krece ispocetka. Ortak mi je rekao da dignem napon procesora, medjutim, moja ploca ne poseduje tu mogucnost, pritiskanjem CTRL + F1 dobijem neke napredne opcije, ali su one samo za podesavanje tajminga za RAM. Ima li neko ideju u cemu moze biti problem i kako bih eventualno mogao da nateram proc da radi kao 3200+ odnosno, kako da nateram da radi tako da moze i Win da se podigne?

Poslednja izmena:
Desava se da treba malo visi napon od default. Takodje, mozda ploca undervolt-uje.

Da li je RAM DDR400?
Koja je tacno ploca u pitanju?
Koliko je ocitavanje za napon procesora?

U pitanju je masina iz potpisa 🙂. Da, RAM je DDR400. Everest prijavljuje 1,65V Core Voltage.

Da mozes da iseces i srebrom ofarbas L11 mostove tako da dobijes da ti def. napon bude npr. 1,7V ili 1,5V pa ti lepo namesti kako ti se svidja.

Upustvo za farbanje i secenje imas ovde

Poslednja izmena:
Ok, odlicno, hvala puno 🙂.

U pitanju je masina iz potpisa 🙂. Da, RAM je DDR400. Everest prijavljuje 1,65V Core Voltage.

Ajd prvo probaj da setujes FSB na 200MHz i pokreni MemTest. Moze se desiti da ploca postavlja latencije koje sprecavaju memoriju da radi na 400MHz, pa moraju rucno da se podese. Ako prolazi MemTest, podigni napon za memoriju za 0.1V i probaj ponovo u Windows. Male su sanse, ali te nista ne kosta da probas 🙂

Mozda i ne moras da seckas procesor. Okaci ovde tacnu verziju tvoje ploce i BIOS koji si poslednji flesnuo. Taj bios mora da se moduje posto su opcije za overvolting iskljucene. Mogu da modujem taj BIOS pa da ti ih ukljucim (tj vec sam uradio ali nisam 100% siguran da je to tacan model ploce)

Da li kada udjes u bios na prvom ekranu imas opciju frequency/voltage?

Poslednja izmena:
mitarus, latencije sam ostavio da budu iste, znaci 3-4-4-8 za RAM, tako da mislim da nije do toga, memorija radi na 400 MHz 🙂.

Misko78, ploca je Gigabyte GA-7N400S-L i ima najnoviju verziju BIOSa F5. U pitanju je ova ploca i poslednji BIOS koji je izasao za nju http://www.gigabyte.com.tw/Support/Motherboard/BIOS_Model.aspx?ProductID=1848. Kada udjem u BIOS, nemam opciju frequency/voltage. Iskreno, stvarno mi se ne secka proc jer ako nesto zeznem, drugi nemam, a iskustva sa takvim modovanjem nemam nimalo 🙂.

mitarus, latencije sam ostavio da budu iste, znaci 3-4-4-8 za RAM, tako da mislim da nije do toga, memorija radi na 400 MHz 🙂.

Bilo bi super kad bi probao ono sto sam ti napisao. Iskustva sa ortakovom nForce3 plocom.

Ako te mrzi da testiras MemTestom, mada nije veliko cimanje, probaj makar da povecas malo napon za memoriju. Kod ortaka na nF3 Epoxu mora da se odvne napon za mem na max (2.8 ili 2.9V ne secam se) da bi radilo overklokovano. Klokovan procesor vuce vise nego inace i pri boot-ovanju se komp restartovao zbog memorije.

Onim sto sam ti napisao bi eliminisao memoriju i ostao bi ti samo Misko78 i njegov mod :wave:

Poslednja izmena:
Evo ti modovan bios, ali prvo dobro razmisli da li ces ga flesnuti.

Mada sacekaj prvo da ti napravim imidz floppy rescue diska ako nesto krene naopako.

Prilozi

Poslednja izmena:
Bilo bi super kad bi probao ono sto sam ti napisao. Iskustva sa ortakovom nForce3 plocom.

Ako te mrzi da testiras MemTestom, mada nije veliko cimanje, probaj makar da povecas malo napon za memoriju. Kod ortaka na nF3 Epoxu mora da se odvne napon za mem na max da bi radilo overklokovano. Klokovan procesor vuce vise nego inace i pri boot-ovanju se komp restartovao zbog memorije.

Onim sto sam ti napisao bi eliminisao memoriju i ostao bi ti samo Misko78 i njegov mod :wave:

Ploca ima po default_u labava i auto setovanja u BIOS_u sad sam to pregledao u modbinu, tako da to verovatno nije to. I takodje NF2 se mnogo razlikuje od NF3 sto se tice memorije i svih ostalih setovanja. Jedino sto moze da pravi takav problem je 1T i 2T parametar ali jedan od ta dva je podeseno po defaultu i bez ozbiljnijeg modovanja ne moze da se promeni.

Poslednja izmena:

Ako te mrzi da testiras MemTestom, mada nije veliko cimanje, probaj makar da povecas malo napon za memoriju. Kod ortaka na nF3 Epoxu mora da se odvne napon za mem na max da bi radilo overklokovano. Klokovan procesor vuce vise nego inace i pri boot-ovanju se komp restartovao zbog memorije.

Isprobacu, naravno 🙂. Sto se tice napona za memoriju, ne mogu ni to da podesavam... retardiran BIOS, znam 🙂.

Misko78, hvala ti puno! Sacekacu rescue disc. Probacu prvo ovo sto je mitarus rekao, pa ako to ne uspeva, onda cu probati da flashujem plocu sa tim tvojim BIOSom. Kontam da nista ne moze da podje naopako ukoliko sve odradim kako treba.

Isprobacu, naravno 🙂. Sto se tice napona za memoriju, ne mogu ni to da podesavam... retardiran BIOS, znam 🙂.

Misko78, hvala ti puno! Sacekacu rescue disc. Probacu prvo ovo sto je mitarus rekao, pa ako to ne uspeva, onda cu probati da flashujem plocu sa tim tvojim BIOSom. Kontam da nista ne moze da podje naopako ukoliko sve odradim kako treba.

Bas retardiran BIOS :smash:
Bice da ti je flash poslednja opcija, ali kao sto ti Misko78 napisa - razmisli.

Iskreno, mislim da mozes vise da izgubis nego da dobijes. Narocito posto su Bartoni na ceni u Srbiji. Nesto kao Golf 2 - precenjeno. Jos sa nForce2 plocom -> mozes super pare da uzmes za to. A onda upgrade 🙂.

Mada te razumem skroz. Ta zelja za Tweak-ovanjem je virus od koga boluje pola Bencha 😀.

Pozdrav

Nemam tu plocu kod sebe i to je problem posto ja to ne mogu kod sebe da probam. Ovo sam radio vise puta ali uvek postoji opasnost da se nesto zezne i da modbin ne snimi bios kako treba zato treba imati rescue disk, a ako i to zataji, ja cu ti odraditi hot-flash kod mene naravno za dzabe. Pa ti ako se odlucis... probaj, procenat uspeha je 95%.

U biosu sam ti sve otkljucao pa ces moci da przis i memoriju i sva podesavanja za OC ce ti biti pod jednom stavkom.

Poslednja izmena:
Bas retardiran BIOS :smash:
Bice da ti je flash poslednja opcija, ali kao sto ti Misko78 napisa - razmisli.

Iskreno, mislim da mozes vise da izgubis nego da dobijes. Narocito posto su Bartoni na ceni u Srbiji. Nesto kao Golf 2 - precenjeno. Jos sa nForce2 plocom -> mozes super pare da uzmes za to. A onda upgrade 🙂.

Mada te razumem skroz. Ta zelja za Tweak-ovanjem je virus od koga boluje pola Bencha 😀.

Pozdrav

Ma, ja baratam sa OC opcijama samo zato sto nemam para da sebi kupim novu masinu, nesto sto vredi 🙂. Mada mi u sustini ne treba mnogo, sto se tice periferije, sve imam, monitor, kuciste, zvucnike, diskove takodje ne bih menjao itd., samo mi komponente trebaju, ako bih mogao ovo da prodam i da dodam koju stotinu eura, mogao bih nesto solidno da uzmem, ali otom potom 🙂. Pare su mi otisle na neke druge stvari i nije mi krivo, ova moja kanta me za sada jos uvek dobro sluzi jer je odrzavam, a s obzirom da se ne igram mnogo, ne treba mi neka ultra gaminig masina 😉. A jednom ce se valjda skupiti neki kes za nesto dobro, mada sam se ozbiljno nalozio da uzmem neki laptop 🙂. Videcemo.

Misko78, hvala ti puno. Razmislicu da li da uradim flash BIOSa. Koliko ja realno mogu da dobijem od tog OC-a? Da li je to unapredjenje vredno rizika? Ili da se ja drzim default voltaze i frekvencije? 🙂.

Poslednja izmena:
Evo ti pa napravi oba rescue diska pa tek onda probaj da flesnes onaj modovani bios. Ako nece da postuje posle flesovanja modovanog biosa ubaci jednu od disketa i upali komp. Sve bi samo trebalo samo da odradi posao. Mada ploca ti ima i Q-Flash pa ces moci iz njega da odradis.

Evo link za rescue diskove

ukoliko ti nesto podje naopako mozes da me dobijes na 064-1130387 (zapisi pre flesovanja) pa da vidimo sledece korake. 😉

Hvala ti puno, stvarno si kralj 🙂. Pozabavicu se time sutra, prekosutra, pa cemo da vidimo 🙂. Jos jednom, hvala 🙂.

Ako si u SM dođi do mene da ti dam pravu memoriju, pa probaj sa njom (fala bogu živimo na samo 150metara).
Ako si u NS, ***a 😀

Nazad
Vrh Dno