Šta je novo?

Joomla pocetnik - par pitanja

Froiibaad

Slavan
Učlanjen(a)
24.08.2007
Poena
330
instalirao sam Joomlu 1.5.x na moj komp - i preuredio dobar deo celog sajta - medjutim imam 3 problema

1) treba da ubacim banere par organizacija na sajt - ali da stalno budu prikazivani - kao meni npr. s leve strane - da li je moguce to izvesti

2) treba da napravim download sekciju - kako se to radi

3) treba da migriram ceo sajt na pravi server - kako to da ucinim

1. i 2. mozes da uradis sa componentama/modulima i mambotovima (to mozes naci na officeijalnom sajtu)

3.Treba da uradis backup mysql baze,kopiras ceo postojeci folder joomle na sajt i da ubacis joomlu podesis pasove i trebalo bi da je sve ok.

Mrzim Joomlu tako da ne znam 100% ali mislim da ces morati da prepravis config.php za neke stavke, opet mozda gresim, ali kod drugih CMSova je tako.

1. i 2. mozes da uradis sa componentama/modulima i mambotovima (to mozes naci na officeijalnom sajtu)

jel znas mozda koji modul se koristi za download sekciju, jer bi mi trebalo tako nesto da napravim, a trazio sam po sajtu, nisam nasao nesto sto odgovara??

jel znas mozda koji modul se koristi za download sekciju, jer bi mi trebalo tako nesto da napravim, a trazio sam po sajtu, nisam nasao nesto sto odgovara??

Za download sekciju se koristi komponenta i moras je instalirati ... a komponenta se zove docman

da da, snasao sam se, a jel postoji mogucnost da se odredjena kategorija pod DocMan-om zakljuca, da je potrebno da se unese password da bi se videla, ali bez login forme na sajtu, vec samo password za tu kategoriju???

mislim da ne ... ali mozes da napravis posebnu grupu korisnika koji ce imati pristup toj kategoriji

to znam, ali sam mislio da ne pravim korisnike, vec samo prilikom ulaska na tu stranu da trazi da se ukuca sifra, ali pretpostavljam da ne moze to

Da osvezim malo ovu temu 🙂

Jel moze neko da mi kaze neki dobar modul za pisanje vesti, znaci da imam posebnu stranu na kojoj bi mi bile vesti, znaci nesto jednostavno, vest, mozda neka slika i tako to... probao sam neke, ali mi to ne odgovara, jer su vecinom u blog varijanti, a meni treba prava strana sa vestima

E,to je glavni razlog sto mi se joomla ne svidja.
Sve je u redu dok ti treba "boxoliki" cms klik,klik i gotovo.Gomila dodataka i tema mogu dodatno ti pomognu na pocetku.
Ali problem nastaje kad hoces da nesto radi i/ili izgleda bas onako kako ti zelis.Onda nastaje patnja.Sto si se vise oslanjao na dodatke i gotove teme to ti je kasnije gore,a onda dodje novi security patch,nova verzija i neke stvari vise ne rade.
Joomla je sad zreo projekat pa sada za razliku od Mambo ere za (skoro) sve ima resenje,ali zahteva dosta vremena i znanja da bi se nesto izmodifikovalo mimo kutijolikog nacina ramisljanja,prezentacije i funkcionisanja.
Nakon skoro decenije probavanja raznoraznih i rada sa CMS-ova najbolji IMHO non enterprise(a to je vec posebna prica) CMS koji te vadi iz kutije je MODx http://modxcms.com i donekle typolight http://www.typolight.org.
Joomala i Drupal su zrele,kvalitetne i platforme sa ogromnom zajednicom spremnom da puno pomogne,ali sve sto nije "out of the box" je posao koji moras ili sam da odradis ili da platis nekoga da to odradi za tebe.MODx i pored nekih svojih mana(ne bas dobar iako atraktivan search i nebulozna,ali obimna dokumentacija) cini taj posao igrom,a ne frustracijom,a tek je u 0.9.6.1 verziji 🙂

MODx je most promising CMS. OK. Kad obeca, bice.
Probao sam da koristim Typo, (bese ima jos jedan, jel da?) i nisam prosao slavno. textpattern, je moj izbor.
Ne mogu da kazem TypoLight ima live update, sto je veliki plus u mojim ocima.

ma sve je to super sto postoje drugi laksi, ali imam ceo sajt uradjen u joomla-i i sad bi mi trebalo nesto da odradim tu stranu sa vestima... probao sam nesto da nabudzim i ne izgleda lose, ali nije to bas to sto sam hteo... ako neko zna neko resenje za navedeni problem bilo bi super

Desio mi se jedna problem, naime iz joomle sam pod ono prefix dodao posle onoga _ dvojku i sad mi sajt ne radi, kako da to vratim?

Nazad
Vrh Dno