Šta je novo?

223bw otvorio sam ga i nista :(

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

Ljanmi

Slavan
Učlanjen(a)
01.02.2006
Poena
390
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 5 7600
Matična ploča
Asus TUF B650M
RAM
2x16 EXPO
GPU
Phoenix RTX 3080
Storage
2 TB Samsung 990 PRO Heatsink
Zvuk
Solo 6C
PSU
EVGA G3 1000W
Kućište
Lian Li Dan 3 Snow White
Monitor
LG 42LA660S-ZA 2014 / LG 82UP80003LA 2021
Miš & tastatura
DeathAdder V3 Pro Snow White
Pristup internetu
  1. Optički internet
Procitavsi sve sto postoji na bench-u o ovom modelu resio sam da ga otvorim i licno se uverim koji panel imam ali od toga ni traga. Mislim totalno mi je nebitno koji je panel unutra jer sam prezadovoljan performansama ali cisto moja radoznalost me tera da idem malo dublje u sustinu stvari. Upload-ujem slike pa ako se neko "razume" molio bih ga da baci malo svetla na stvar jer cak ni SvEmOcNi Google ne daje ama bas nikakve rezultate na procitane "sifre" na poledjini otvorenog monitora.

Prilozi

• test 1.jpg
    test 1.jpg
    438.4 KB · Pregleda: 279
  • test 3.jpg
    test 3.jpg
    439.1 KB · Pregleda: 151
  • test3.jpg
    test3.jpg
    470.6 KB · Pregleda: 137
  • test 4.jpg
    test 4.jpg
    336.2 KB · Pregleda: 233
Pored ovih slik prilazm i "sifre" koje sam procitao ispod haube. Na zastitnoj plastici sa unutrasnje strane - B/KOAM Elektronik 18.07.2007 HF0680U K2331. Ovo u sredini je datum proizvodnje maske pretpostavljam a za koam sam nasao da je neka firma iz Slovakie. Takodje sam na plastici nasao i ovu oznaku ali sumnjam da je od neke vaznosti BN61-02806A #2 DJ . OK mislim sve su to sifre delova koje Samsung ugradjuje u svoje proizvode ali ja nevideh nikakvu nalepnicu o kojoj se ovde toliko govorilo koja tacno kazuje koji je proizvodjac panela u pitanju???? Sa metalne strane - one koju plastika stiti nasao sam sledece: BN63-03430A #2 zatim LS21 6MEW D J zatim BN63-034 28X #2 zatim LS21.6 MEV A450 . Na stampanoj ploci koju mozete videti na slici test 4.jpg pise sledece: model: MENDEL POWER rev:1.2 (SJ060207) code:BN41-00707A .

Da, da ne zaboravim na monitoru sa zadnje strane kod uticnice za struju pored made in Slovakia i datuma September 2007 stoji model code: LS22MEVSFV/EDC i Colordisplay unit Type No.:GH22WS sto pretpostavljam da znaci da je monitor S panela zbog kojeg nisam ni morao da otvaram monitor da bih utvrdio. U stvari meni se cini da unutra nista pametno ni ne pise sem ako menjas pokvarene delove monitora i narucujes po siframa delove od uvoznika. Voleo bih da se pojavi sada neko "strucan" i da baci malo svetla na ovu temu. Zahvaljujem se unapred na razumevanju. Ako sam u pravu hajde da stavimo tacku na utvrdjivanje panela i da ljudi prestanu da se sekiraju koji je panel u pitanju i da se ne maltretiraju da otvaraju svoje monitore za dzabe vec da pre nego sto ga kupe jednostavno procitaju oznaku sa zadnje strane i time utvrde pre kupovine koji panel ih ocekuje. Verujem da je ista situacija i sa ostalim modelima.

Ili je mozda trebalo ga krenem da ga rastavljam na sastavne delove dok ne dodjem do ekrana i mozda bih tamo konacno nasao tu famoznu nalepnicu koja bi mi otkrila tajnu porekla? Ili mozda preterujem.....???

Cemu sve to, covece...:S:

:crash: toliko muke ni zbog cega...
ta teorija panela to si dzabe i citao.... mislim otvarati monitor,potencijalno polomiti nesto,prekinuti garanciju... zbog toga da vidis da li je panel samsung ili neki drugi...
i kad ustanovis da je neki drugi sta onda? izbedacis se :d
Ja imam taj 223bw i radi perfektno,boje,kontrast,sve... 0 mrtvih pixela...
totalno me ne zanima koji je panel...

^^Isto i ja, slika je savrsena, bio jedan bad pixel pa sam ga izmasirao - sad radi...*** u zivotu mi ne bi palo na pamet da ga otvorim :d zatvori ti to lepo i ako ti odgovara slika (a odgovara sigurno) - uzivaj. :wave:

Heheheee, hvala momci na savetima ali znate sta....interesuje me sve to i boli me uvo u principu koji je panel nego radi se tu o necemu drugom. Jednostavno hocu da znam a pogotovu sto su neki memberi vec ustanovili tj tako bar kazu ako ne lazu. Cisto me interesovalo i hteo sam da saznam kada vec toliko znam o tom monitoru a znanje mi se nudi na dlanu. Bez brige monitor je sastavljen perfektno mislim nema tu nikakve filozofije da se ne lazemo i upravo ga koristim. Ne postoji trag da sam ga otvarao - jako sam pazljiv.

Inace se slazem da je slika izuzetna, neuporedivo bolja od biilo cega u tom cenovnom rangu. Recimo da je onaj Asus sa DVI-om blagi uzas :( . Sve sam video i vecinu trestirao :) . Znam o cemu pricam a za otvaranje monitora - ko nije istinski zaljubljenik u hardware tesko da moze da razume moje skromne razloge. Nadam se da ce postovati neki "srecni dobitnik" misteriozne nalepnice koja se nalazi ispod haube i govori o poreklu panela i njegovom kvalitetu. Mozda mi treba neki specijalan uredjaj koji otkriva te nalepnice pomocu X zraka ili cega vec? Ili mozda cak svemirski modulator :) , salim se malo.

Koliko ja vidim panel se nalazi iza te metalne maske... Moraćeš još malo da rastavljaš ako hoćeš da stigneš do njega. :)

Nego hoćeš li umeti to da ponovo sastaviš a da ne bude "viška delova"? :d

Nego hoćeš li umeti to da ponovo sastaviš a da ne bude "viška delova"? :d

:D Da ne pomesha redosled kablova pa da mu neki cilindar missfiruje :smash:
Ako choveka bash zanima nek rastura, sve shto se rasklopi moze ponovo i da se sklopi :d

Po net-u se pise da je panel kod 223bw Samsungov a to znaci s panel jer samo Samsung pravi 21.6" panele.

Hvala za prijateljski savet magicius a postujem onako kako misli dolaze. Ne spremam se nesto "SpEcIjALnO" za postovanje :) .

Koliko ja vidim panel se nalazi iza te metalne maske... Moraćeš još malo da rastavljaš ako hoćeš da stigneš do njega. :)

Pazi ovako, kod nas na forumu prilicno sam siguran da su ljudi samo skidali zadnji plasticni poklopac na kome stoji nalepnica koja govori ono sto govori. Niko nije ni pominjao detaljno rastavljanje. Ne radi se o tome da li ja mogu ili ne mogu vec o tome da li su postovi istiniti ili izmisljotine. Prilicno sam vest sa rukama i kapiram struju i elektroniku. Razlog zbog koga nisam isao dalje jeste taj da nigde nisam procitao da se identitet panela nalazi na drugom mestu i strpljivo ceka mene da ga otrkrijem :) . Salu na stranu, voleo bih nekoga ko je nasao nalepnicu na opisanom mestu da objasni ovo a takvih ima nekoliko koji su postovali vec o tome. Necu da se vracam unazad i da prelistavam vec zamrle teme da bih citirao tog i tog. U principu totalno je nebitno. Samo je bitna sustina foruma a to je da ljudi razmenjuju iskustva a onaj ko izmislja na psihijatriju pravo jer ljudi koji izmisljaju stvari nisu normalni.

-postavis contrast i brightness na 0
-pritisnes "Menu", pa pustis
-pritisnes i drzis "Source" 5 sec.

Udjes u nekakav menij koji ti kaze oznaku panela i na netu proveris koji je
to panel, po oznaci koju dobijes negde u donjem desnom uglu.

-postavis contrast i brightness na 0
-pritisnes "Menu", pa pustis
-pritisnes i drzis "Source" 5 sec.

Udjes u nekakav menij koji ti kaze oznaku panela i na netu proveris koji je
to panel, po oznaci koju dobijes negde u donjem desnom uglu.

Ma nema pojma, bas je o tome bilo dosta reci. Zbog toga se i otvara monitor jer nema vidljive identifikacije.

...i sta ces da radis kada vidis da nije Samsungov panel? Kakve veze ima ciji je, ako ti se pojave mrtvaci isto ces proci sa bilo kojim panelom, sto se garancije tice.

Pa nije sve u tome, ima malo i radoznalosti, entuzijazma itd. Ako je u edukativne svrhe, podrzavam rasklapanje. :D

Nema potrebe za rasklapanjem monitora da bi se utvrdio koji je panel, to je ovde zakljuceno. Takodje receno je i kako da se preko tastera OSD-a prikaze sistemski meni na ekranu koji daje korisne informacije.
Ja cu ponoviti to prvo:
1. staviti "contrast" i "brightnes" na 0
2. pritisnuti "source" taster i drzati ga 5-6 sekundi, pojavice se na ekranu sistemski meni sa informacijama

E sada, na meniju ima nekoliko razlicitih informacija o monitoru (koliko je radio...itd), a vi gledate informaciju o verziji dakle, "version" i obicno se nalazi pri dnu menija (2. ili 3. odozdo)
Dalje, pod tom stavkom nalazi se niz slova i cifara, nesto slicno kao m-MY22N0CLA-1000.1.

E sada, vi gledate pretposlednje slovo u ovom nizu, u gornjem primeru to je slovo L.
Prema onome sto sam uspeo da nadjem, moguce su sledece opcije:
x-xxxxxxxAx-xxxx - ovo je Samsungov panel, slovo A
x-xxxxxxxLx-xxxx - AU Optronics panel, slovo L, izuzetan panel takodje, i pozeljan
x-xxxxxxxDx-xxxx - C panel, nesto losiji od gore navedenih
x-xxxxxxxIx-xxxx - CPT panel, najgori.

Eto, to znace ti simboli i ovako se proverava koji je panel.U principu, treba ganjati A i L oznake (panele), a poslednja dva izbegavati u sirokom luku. Ne zato sto ne valjaju, nego zato sto su manje kvalitetni, brze se kvare, pre dolazi do anomalija i treba mnoooogo muke oko podesavanja opcija iz OSD-a da bi se iole priblizili panelima sa A i L oznakama (ako je ikome to uspelo, a takvih je malo).

iskreno se nadam da si ostao bez garancije:mad: . Veću glupost u životu video nisam:zgran:

Nikad mi nece biti jasno sto si ga otvarao kada si to mogao da saznas na nacin koji je opisao abvgd.
I sto je to toliko bitno? Meni je na 225BW zapao D panel i sta sad? :)

u principu, ako necija znatizelja moze dovesti do toga da obogatimo znanje ili povecamo skup informacija koje imamo o nekom hardveru, ne vidim razlog za zamerke. naravno, ako se to sve uradi pazljivo i na kraju ne proizvede neku stetu.

dakle, ja sam davnih dana otvorio svoj 206bw. o tome sam i pisao u nekoj od tema (da ne trazim sad kojoj). primarno mi je bilo da popravim (citaj otkinem) delic lose obradjene plastike koja je virila van maske i iskljucim plavo kruzno led osvetljenje koje mi je samo smetalo. pored toga, proverio sam i proizvodjaca panela.

panel - na pozadinskom sticker-u sam imao izdvojeno slovo "A" (pisalo se da je to u kasnijim izdanjima nestalo), u servisnom meniju sam takodje imao oznaku da je proizvodjac "AU", a kada sam otvorio monitor, na panelu se uredno nalazi nalepnica koja to isto potvrduje - evo najvaznijih detalja : Manufactured 07/17, Model No: M201EW02, AU Optronics, MADE IN CHINA (S1). zbog onih koji bas ne citaju sve pazljivo jos jednom napominjem - otvaranje nije primarno imalo svrhu provere panela, ali sam usput i na to obratio paznju.

nema govora o gubitku garancije, jer ne postoji nikakav "waranty seal" ili nesto slicno. naravno, sve treba uraditi pazljivo, da ne bi bilo nekih vidljivih ostecenja (srafovi, plastika) koja bi kasnije asocirala na vas majstorluk.

pozdrav svima

Poslednja izmena:
iskreno se nadam da si ostao bez garancije:mad: . Veću glupost u životu video nisam:zgran:

Eto sta ti je covek...

A sta tebe briga sta on radi sa svojim monitorom?
Sto se ti nadas da ce on da ostane bez garancije?
Volis kada nekome ide po zlu? Raduje te to? Hranis se time?
Umesto da podrzis nekoga u necemu ti ga sputavas?
Koji si se q i javljao samo si mi digao pritisak u 4 ujutru?

Drugo, da li je to glupost ili ne, nisi kompetentan da ocenjujes.
Ako se tebi ne otvara ti nemoj, pusti druge, ne cine tebi nista lose.

Ja licno volim elektroniku, i ako me nesto interesuje, ne da cu da otvorim, nego da rasturim i sastavim. Ja to volim. I sta ti imas protiv toga? Jesam li i ja sada glup?

Idi molim te... :mad:

^^ ROFL :)

Ok, smirite strasti :) sta on radi sa svojim monitorom je nevazno ako hoce neka ga baci iz helikoptera, i don't care :)
Poenta je da nije morao da otvara monitor da bi saznao to sto je zeleo da sazna...

Poslednja izmena:

Zašto se nadati da je neko ostao bez garancije !?!?!?!?!?
Uostalom sve je to čovek napravio i sastavio, tako da nikakvih problema tu neće biti. U svakom slučaju pozdravljam šta je čovek uradio i podelio sa nama, a što se security seal-ova tiče nemate pojma kiliko običan fen može da nam pomogne :-devil-: , jer kada lepo zagrejemo nekog od njih prosto ih pincetom odstranimo 100% netaknute a pri sastavljanju ih vratimo kao da su glanc novi. To zna svaki proizvođač koji ima masovnu proizvodnju poput Samsunga te na nekim modelima i ne stavlja te stvari.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno