Šta je novo?

WD5000AAKS dilema: IDE ili AHCI?!

nece, pa nece ...
odradjeno sve po redosledu...
medjutim, u BIOSU podesavanja ako postavim ovako
BIOS
-ADVANCED
-ONBORD DEVICES CONFIGUR.
-J Micron SATA/PATA CONFIGUR. enabled
-J Micron Sata mode - ima 2 mogucnosti IDE ili AHCI

ukoliko izaberem AHCI ... Windows se podigne normalno ali mi se "izgube" 2 DVD rezaca koja su mi na IDE grani
--------------------------------------------------------------------------------
U slucaju da u BIOSU podesim sledece

MAIN
IDE CONFIGURATION
SATA CONFIG
CONFIGUR. SATA AS (ima mogucnost IDE i AHCI)
u slucaju da i odaberem AHCI prilikom dizanja Windowsa sistem se resetuje kod Win logoa
--------------------------------------------------------------------------------
Odustajem.

Moze li se ostaviti ovo prckanje po registryu ili moram vracati ghostovan sistem ?

1. Exit all Windows-based programs.
2. Click Start, type regedit in the Start Search box, and then press ENTER.
3. If you receive the User Account Control dialog box, click Continue.
4. Locate and then click the following registry subkey:
HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Services\Msahci
5. In the right pane, right-click Start in the Name column, and then click Modify.
6. In the Value data box, type 0, and then click OK.
7. On the File menu, click Exit to close Registry Editor.
evo sad sam ovo probao i adi odlicno,
samo u BIOS-u podesim AHCI mod,
odradim ovo i to je to,
znaci nikakvo kopiranje fajlova ili cmd,
samo ovo i BIOS.

@Dark J Micron ne treba da diras. Preko njega ti idu DVD-ovi, jer je intel od ich8, cini mi se, izbacio podrsku za IDE. Podesis AHCI na ovom drugom kontroleru, integrisanom u chipset. Podrazumeva se da si pre toga startovao onaj ahci.reg kome si promenio ekstenziju i potvrdio upis u reg bazu. Stvarno ne znam gde gresis, vrlo je jednostavno. Probaj i ovo sto ti @KIBLA's predlaze, mozda je jednostavnije

@Dark Angel
Stvarno ne znam gde gresis, vrlo je jednostavno.

4. Skinesh ICH9R-AHCI.reg fajl (http://rapidshare.com/files/85032304/ICH9R-AHCI.reg.html) i pokrenesh (Na pitanje koje win izbaci odgovorish sa klikom na YES).
NAPOMENA: Ovaj fajl vazi samo za maticne ploche sa ICH9R southbridge chipom!

mozda u ovome gresis?
probaj ovo sto sam ja odradio
posle toga mozes da pokrenes intel matrix setup a i ne moras.

Da, ali on ne koristi taj reg vec onaj koji je sam napravio (kopirao sa linka na prvoj strani, #7), a on vazi za ich7, ich8 i ich9. Mora da je preskocio neki korak. @KIBLAS's ovo sto si ti uradio je za Vistu, ne verujem da ce da upali na XP-u. Vista ima drajver za AHCI, a XP ne ako nije ubacen preko f6 u toku instalacije. Sad mi nesto pade na pamet, ubacicu drajver za AHCI u instalacioni XP sa nLite-om pa mi nece trebati ni f6 ni ovo kad sledeci put budem instalirao sistem. Ionako nemam flopi, pa i ne znam kako bih to izveo

Poslednja izmena:
KIBLA's
Ti imas Vistu ?

U XP-u nema .... services\Msahci tj. nema Msahci

da da ja imam vistu,
izvini mislio sam da i ti pokusavas na visti.
probaj ovaj reg.

Prilozi

• achi_965.rar
    497 bajta · Pregleda: 44
Poslednja izmena:
Samo da se zahvalim, posto sam uz savete iz ove teme aktivirao AHCI mod nakon instalacije.
Operativni sistem je XP Pro, chipset P965 uz smo jednu napomenu:

koristio sam KIBLA's reg fajl ali iz nekog razloga nije hteo da ga importuje dvoklikom, pa sam ga otvorio u notepad-u i rucno ubacio stringove i exportovao. Pa ukoliko neko bude imao slican problem neka proba sa mojim reg fajlovima.

cheers

Prilozi

• achi_965_2.rar
    951 bajta · Pregleda: 42
Poslednja izmena:
koristio sam KIBLA's reg fajl ali iz nekog razloga nije hteo da ga importuje dvoklikom, pa sam ga otvorio u notepad-u i rucno ubacio stringove i exportovao.
cheers

mozda zato sto je pravljen na visti,
ko ce ga znati.

@Dark J Micron ne treba da diras. Preko njega ti idu DVD-ovi, jer je intel od ich8, cini mi se, izbacio podrsku za IDE. Podesis AHCI na ovom drugom kontroleru, integrisanom u chipset. Podrazumeva se da si pre toga startovao onaj ahci.reg kome si promenio ekstenziju i potvrdio upis u reg bazu. Stvarno ne znam gde gresis, vrlo je jednostavno. Probaj i ovo sto ti @KIBLA's predlaze, mozda je jednostavnije

Dakle, reg fajl sam ubacio.
Kada u Biosu u main prebacim "Configure SATA as" AHCI
windows se zamrzne pri podizanju:S:

u slucaj uda JMicron promenim ... ne vidi DVD rezace.:wall:

Tako da jedina varijanta koja radi je da su oba na IDE :wall:

Prilozi

• Main SATA.jpg
    Main SATA.jpg
    38.5 KB · Pregleda: 47
  • J Micron sata.jpg
    J Micron sata.jpg
    54.3 KB · Pregleda: 54
Probaj sa mojim reg fajlovima, mozda uspe. Imamo slicne ploce i kod mene je iz prve sve proradilo:). Probaj pa javi.
Pozdrav

P.S.
Nemas potrebe dirati JMicron kontroler posto ti preko njega idu samo dvd drajvovi (ne podrzavaju ahci). Jedino ako budes kacio samo sata2 hdd-ove na JMicron onda ga promeni na ahci.

Poslednja izmena:
Prebacio sam u AHCI, instalirao drajvere ali u Device Manager-u ne mogu da chekiram opciju "Enable write caching on the disk" u podesavanju hard diska

Prebacio sam u AHCI, instalirao drajvere ali u Device Manager-u ne mogu da chekiram opciju "Enable write caching on the disk" u podesavanju hard diska

ja to nisam ni proveravao
ali ajd da vidim, vista je u pitanju,
znaci ja mogu da ukljucim obe opcije, ali kada stavim OK
i vratim se one su opet iskljucene.

e, bas to...

Resih da reinstaliram Win pa me interesuje na koji nacin u toku intalacije aktivirati AHCI ?
da li pre pokretanja instalacije namestiti u BIOSU AHCI i sta u toku instalacije odraditi da bi se SATA disk pravilno instalirao u startu.

Napomena: na compu nemam Flopy

Ako instaliras XP, moras da imas flopi da bi instalirao SATA drajvere tokom (tacnije pre) instalacije. Vista dozvoljava da ih ucitas preko USB flasha. U BIOSu ukljucis AHCI (ili kako se vec zove) opciju za drajvove, pokrenes instalaciju sa CD/DVDa i onda te pita treba li da instaliras posebe SCSI/RAID drajvove (tj. sve sto nije IDE disk) preko famoznog F6 dugmeta. Tada instaliras drajvere.

Poslednja izmena:
Drugi nacin je da preko nLite programa integrises drajver i napravis svoju kastm instalaciju. Mislim da tako mozes zaobici F6 u toku instalacije.:)

Drugi nacin je da preko nLite programa integrises drajver i napravis svoju kastm instalaciju. Mislim da tako mozes zaobici F6 u toku instalacije.:)

Da, to je po meni najbolje resenje. Ja sam tako uradio sa SATA drajverima na staroj nForce2 ploci za koju je isto trebala instalacija drajvera sa F6, a nisam imao flopi

Moze kratak opis postupka ili neki link ka tutorijalu ?

Poslednja izmena:
Ovo sto ce te dole procitati sam odkucao pre 2 dana, al zbog mog vajnog provajdera nisam uspeo postaviti...ne bih dalje nista sto se njih tice komentarisao.:mad:

Dark Angel, posto nemas flopi u atachu imas drajver koji ti treba (sacuvaj sve u jednom folderu). Za ostatak procesa imas na sajtu objasnjenje, a sto se tice drajvera, kada dodjes do tog dela posla, idi na insert, pa single driver, pa odaberi iaahci.inf fajl. Otvorice ti se novi dijalog gde trebas odabrati tacno koji ti drajver treba, a to je Intel(R) 82801HR/HH/HO SATA AHCI Controller (Desktop/Server/Workstation). U vrhu prozora ostavi text mode selektovan. Idi na next, i to je to sto se drajvera tice. Ako hoces mozes dodati SP2 ako imas instalaciju win-a bez SP-a ili sa SP1. Pogledaj po sajtu nLite-a, ima zanimljivih opcija, samo pazi da ne uradis nesto zbog cega ces zaliti;).

Posto i dalje ne mogu atachovati enormnu kolicinu podataka olicenu u jednoj rar arhivi UKUPNE velicine 180kB (slovima: JEDNU STOTINU I OSAMDESET KILOBAJTA) zbog fenomenalne usluge mog WiFi provajdera VojvodineONLINE, zamolio bih nekoga sa poslednjom verzijom Intel flopi drajvera da raruje/zipuje sadrzaj diskete posto Dark nema flopi (pa ne moze ekstraktovati drajver) ili da mu neko objasni da li i kako moze iz exe fajla da izvuce drajver. Hvala unapred.

Poslednja izmena:
Thanx 5xeVo !

Stvarno si se potrudio - samo mi daj tacan naziv Intel flopi drajvera ili vec koji fajl treba pa cu izgooglati link.

Evo me u racunskom na faxu.
Sve sto ti treba je u rar arhivi, tj. to je sadrzaj famozne F6 diskete.
Nema na cemu. Pozdrav

Prilozi

• floppy_copy.rar
    189.1 KB · Pregleda: 63
Poslednja izmena:
Pitanje- kako u Visti proveriti da li HDD-ovi zaista rade u AHCI modu?...
U bios-u je podeseno da rade kao ahci, tako sam i instalirao vistu.Sta treba da pogledam u device manageru?

Pitanje- kako u Visti proveriti da li HDD-ovi zaista rade u AHCI modu?...
U bios-u je podeseno da rade kao ahci, tako sam i instalirao vistu.Sta treba da pogledam u device manageru?

ako ti u BIOS-u stoji ACHI i ulazis u win normalno, bez plavih ekrana i resetovanja,
onda ti sigurno rad u ACHI mod-u.

nadje li neko resenje za ovo?
ja sam pored enble-ovanja, u registry-ju, Vistinog drajvera za ACHI instalirao i intelove drajvere i isto se desava.

Poslednja izmena:
ocigledno je to neki bug drivera.. sto se tice rada diska, on isto radi kao i da je cekirana ta opcija..

nadje li neko resenje za ovo?
ja sam pored enble-ovanja, u registry-ju, Vistinog drajvera za ACHI instalirao i intelove drajvere i isto se desava.

Ukljucen ti je write caching automatski sa AHCI-jem, ne postoji mogucnost da ga iskljucis inace. Isto se desava i kod RAID0 na ICH9R, uvek je ukljuceno, bez obzira na to sta je prijavljeno u device manager-u.
Izgleda je to za Intel podrazumevana 'performance' instalacija pa i write caching je po defaultu ukljucen i obavezan.

pa onda bi bilo logicno da je po def.ukljuceno i da ne moze da se destiklira.....

pa i nisu bas u istoj recenici :laugh:

Vrh Dno