Šta je novo?

Games will be Internet-based

HekToor

Slavan
Učlanjen(a)
08.11.2007
Poena
319
http://www.fudzilla.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5869&Itemid=39

Da li bi ovo znacilo kraj Nvidie,AMD-a i Intela ili bi se njihov trzisni udeo drasticno smanjio? Kome bi vise prodavali skupocene GPU CPU i PPU kad bi sve bilo renderovano na serverima kojima bi pristupali preko neta? Zanimljivo ali ko bi se odrekao piraterije,ja bas mislim da ce na tu kocku ici danasnji proizvodjaci HW-a.😉

Poslednja izmena:
Prvo. To jeste smrt piraterije ali i smrt privatnosti.

Drugo. Koliko desetina mb/s je potrebno da to radi?

Pitanje ce pre biti, koliko gigabita... Kolika je propusna moc PCIe magistrale i trenutnih cipsetova. Sa ili bez HT-a!

Ma to je cista glupost. Sve i da se zaista strimuje sve sa servera i da racunas da nekako rese problem protoka, opet ostaje na serveru da renderuje igru, zvuk itd. Prakticno, trebace im jedan server po korisniku. Dakle, ako naprave neku dobru igru koju ce kupiti milion ljudi morace da stave milion servera ili cemo dobiti novi problem :
"all servers are busy at the moment, you are 2872 in line to play the game (that you paid for). If you do not want to wait , SUBSCRIBE to our special membership and for only another 50$ you will be #34 in line" 😀

Poslednja izmena:
Zazivece ovo, odprilike 2043 😀

igraj minesweeper ili neke karte

A gde je tu latencija?
Zamisli recimo FPS gde prvo tvoja komanda mora da ode do servera, pa onda da server šalje tebi sliku šta se desilo... ma važi.

PAzi, podrazumeva se da imas neki besan net (za nase standarde), sto ce reci da ni latencija nece biti veca od 50-60ms, sto je sasvim nego ok, ako moze multiplejer lepo da se igra sa tom latencijom, moze i protiv AI-a ili sta vec...To nije nista novo.

Ipak mislim da od toga nece nista biti iz razloga koji sam ranije naveo. Ako neko stvarno bude kupovao highend masine da bi krajnji korisnik na njima preko neta igrao - nije frka. Lakse mi je dati 50e za igru da je igram kako treba nego davati 200e za graficku, 200e za cpu, 100e za jos RAM-a itd. To sto oni pricaju vec postoji, zove se "konzola za igranje" cak ne zahteva ni internet bandwidth...

Ali to uopste nije los koncept,svaki laptop moze da fura krizu sve opcije na full.😀

Za sad jeste nelogicno,pre 15 godina smo furali igrce dve crtice se dobacuju sa kockicom (tenis), znaci ja ovo ocekujem za jedno 10 godina,mozda ni tad`. Ekonomija je cudo,sigurno ce veliki G probati da radi na ovom planu ALI ima dobre protivnike u drugom taboru koji ce nastojati da sacuvaju sadasnji koncept gaming-a na PC-ju uz neka mala unapredjenja.

pa 50-60ms je uzas bre sta pricas covece. Ja mogu da pokrenem i zaustavim stopericu na 8ms, a imam ortaka koji moze da je zaustavi na 3ms. Da ne pricam da ti je za 25 FPS potrebno 40ms interval.

Poslednja izmena:
Nema veze ping sa FPS-om, jedino ce lag izmedju akcije na tastaturi i akcije na ekranu biti 2*ping - dok linkom ode info sa racunara o komandi sa tastature i dok se istim linkom vrati slika. Znaci morace da se poradi na infrastrukturi...

Neko je vec predlagao (M$, cini mi se) da se ovako koriste njihovi office paketi i pretplate bi bile jako male (ali nema piraterije, pa im se isplati). Uz danasnje procesore sa mogucnoscu virtuelizacije, lako je izvesti da "glupi terminali" pristupaju mocnom serveru na kome se izvrsava aplikacija...

Postoje tu ograničenja koja nemaju veze sa infrastrukturom, već sa činjenicom da još uvek nismo pronašli način da šaljemo signale brže od svetlosti. Uvek će postojati određeno kašnjenje ako server geografski nije blizu klijenta.

Ček ček Audiofreak. Ti kažeš da možeš da za osam stotinki 10 puta pustiš i zaustaviš štopericu? :d:wall:

Mozda ce to kod nas da bude 2050 god.,kad promene opremu,ali cisto
sumljam da ce i tad biti...
Ako pirateriju ukinu onda ce valjda i cene originalima pasti,a ako ne-
propast kompjuterske industrije...verovatno ce opasti broj korisnika...

Audio za to koristi specijalno optimizovanu ICC biblioteku ! :d 😉

I EPP memoriju 🙂!

http://www.fudzilla.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5869&Itemid=39

Da li bi ovo znacilo kraj Nvidie,AMD-a i Intela ili bi se njihov trzisni udeo drasticno smanjio? Kome bi vise prodavali skupocene GPU CPU i PPU kad bi sve bilo renderovano na serverima kojima bi pristupali preko neta? Zanimljivo ali ko bi se odrekao piraterije,ja bas mislim da ce na tu kocku ici danasnji proizvodjaci HW-a.😉

ovo su jako bitne stvari - svet se brzo menja - vec sam pisao o sajtovima na kojima mozete ostaviti svoju kompletnu muzicku kolekciju i onda je slusati na bilo kom racunaru koji ima web browser (OS je nebitan - ne mora biti cak ni racunar, moze biti konzola, mobilni...) i pristup internetu.

-------------

ovo sam vec jednom napisao na forumu ali je taj post "stradao" prilikom ciscenja threada:

EDIT: ja mislim da ce se uskoro desiti velika “tranzicija” i da desktop kakav danas imamo vise nece postojati - sve sto cemo koristiti za svaki dan su “racunari” koji teraju samo webbrowser i pratece tehnologije (Java, Flash…) za pristup internetu. Desktop racunari kakve danas svi na planeti imamo ce ostati samo onima koji ce razvijati novi software - razvijati usluge, koristiti CAD programe, DTP programe, WEB programe (mislim na programe za pravljenje web sajtova)… Svi ostali (80% korisnika racunara danas) ce imati uredjaj sa kojim ce moci da pristupe internetu gde ce imati sva svoja dokumenta, svoju MP3 muziku, svoje fotografije, foto albume, chat programe, filmove… njima jednostavno ne treba danasnji workstation racunar. U toj tranziciji postoji sansa da Microsoft izgubi svoj monopolski polozaj kao i intel. i sam intel je i izmislio pojam MID Mobile Internet Device. Zbog cega bih ja sada vukao sa sobom laptop, synhronizovao podatke sa tri racunara + PDA… Sve ce biti na internetu samo vam treba uredjaj za pristup tim podacima.

Drugo je muzika. Za 320kbit/s pesmu ti toliko treba u brzini neta... A koliko bi ti trebalo za TES IV: oblivion???

opet...

pa zar nije ista stvar sa svim tehnologijama - prodje neko vreme i sve se duplira (brzina CPU, kolicina memorije, brzina mreza)... tako da to nije problem - pitanje je samo vremena.

EDIT:
A koliko ti treba za Full HD 1080p (nebitno koja je igra u pitanju)? pa koliko vidim sa H264 kompresijom dovoljno je 7-8Mbit/s...

Poslednja izmena:
A koliko ti treba za Full HD 1080p (nebitno koja je igra u pitanju)? pa koliko vidim sa H264 kompresijom dovoljno je 7-8Mbit/s...

1. Koliko znam, kompresija u HD nije moguca u realnom vremenu (25 FPS), a o nekih minimalnih 60 FPS potrebnih za first person shootere da i ne govorimo.
2. Stepen kompresije bi bio znatno losiji jer bi keyframe interval morao biti cesci (zapravo svaki put kad promenite pravac kretanja u igri morao bi da se salje novi keyframe).
3. Internet infrastruktura ni jedne zemlje ne moze da podrzi tako niske latencije i veliki bandwidth i nece to moci jos dugo, dugo vremena.

bez veze 🙂

audio, ne valja ti stoperica ili ste drugar i ti imali neku nesrecu u nekoj laboratiriji pa ste sad audioflash i sidekick 😀

Salu na strnau, ne verujem da ce se cela igra strimovati, verovatno ce graficki elementi i audio biti na nekom client CD-u, a story line i AI ce se verovatno gurati kroz net, nesto poput one igre sa zombijima sto treba da izadje, u toj igri sami igraci kontrolisu horde zombija koji napadaju druge igrace...Glupo je ali to radi...

pa zastita intelektualne svojine (zivotnog komfora i jos veceg bogacenja), sta drugo. Naravno, i za to ce se naci resenje, recimo, neko ce preci igru, zadrzati sve u temporary files i sklopiti igru. Ili ce hakovati servere, sto je verovatnije.

Nazad
Vrh Dno