Šta je novo?

Dual boot XP i Mac?!?

LaMar

Slavan
Učlanjen(a)
01.12.2006
Poena
304
Pozdrav, ja sam uspeo iz prve da instaliram Mac OS X 10.4.8 na Intel Pentium D 925, Gigabyte 965p-dq6, 2GB DDR2, Gigabyte GeForce7300GS, Maxtor 6v200e0 i sve mi super sljaka ali sam izgubio pristup XPu. I dalje mi stoji na prvoj particiji ali jednostavno pri ukljucivanju odmah pokrece Darwin i ulazi u Mac bez da me pita da li zelim u XP. Malo sam brljao po Mac folderima nebih li nasao neki fajl u kome mogu da stavim putanju do prve particije za win ali bezuspesno. Kako da izvedem da imam dual boot. Trenutno skidam Acronis Disk Director jer u njemu ima neki boot menager pa neznam da li sa njim nesto mogu. Inace imam jos jedan isti takav disk u kompu (instalirao sam na istom disku i XP i Mac ali na razlicite particije), da li ce biti izbora boot-a ukoliko Mac stavim na drugi disk!? Ukoliko je problem sto je XP u pitanju, odnosno ukoliko mogu da izvedem da imam Mac pored Viste, rado cu to i uraditi ali mi je Win neophodan zbog strasne zastupljenosti barem u pocetku dok se ne naviknem na Mac.

Instaliraj Acronis OS Selector i njime ces moci da butujes oba operativna sistema. :D

Imaš rješenje ovdje, a ne bi bilo zgoreg da pročitaš i onih par tema koje se vrte u ovom podforumu, a vezane su i za Tigar... Rješenje sigurno postoji...

Pozdrav.

Hvala, probacu.
Znaci samo na instaliran XP stavim Acronis i nakon toga instaliram Mac i sve sam vidi na pocetku?!?
Trenutno skidam Leopard KALYWAY 10.5.1 pa cu sa njim probati.

Poslednja izmena:
Nece, instaliram XP pa u njemu podignem Acronis pa stavim i Boot selector i on radi a onda kada stavim i Mac on nestane i ostaje samo direktno ukljucenje Darwina bez da ista pita. Da li mozda trebam da nesto posebno podesim u instalaciji Mac-a?

Nece, instaliram XP pa u njemu podignem Acronis pa stavim i Boot selector i on radi a onda kada stavim i Mac on nestane i ostaje samo direktno ukljucenje Darwina bez da ista pita. Da li mozda trebam da nesto posebno podesim u instalaciji Mac-a?

Napravi iz Acronisa bootabilan disk (ides na Tools pa na Bootable Media Builder). Kada instaliras Leoparda butuj racunar tim diskom i odaberi opciju OS Selector, instaliraj da i njime ces moci da dizes oba operativna sistema.

Prostije resenje je koriscenje GRUB-a za boot-ovanje, ako treba objasnicu kako, mada postoje i uputstva

@DellBoy, ma nece pa nece... cimam se sa ovim vec par dana i sa dve verzije Mac-a ali nista

@Ciki022, jel moze neki kratki tutorial kako da podesim grub da nalazi i win?
Ja sam imao malo iskustva sa Ubuntu0om i kada sam njega instalirao pored XPa on mi je sam stavio na listu i XP. Onda sam samo otisao u Ubuntu i nasao fajl koji sam izmenio da bih stavio da prioritet pri ucitavanju treba da ima Xp. Kada sam ovako nesto trazio na Mac-u nisam nasao. Onda sam negde na netu nasao par komandi kojima trebam da stavim da je jedna particija na prvom hardu (XP) takodje aktivna ili tako nesto. Ali dok sam to radio stalno mi je izbacivao gresku te sam se ja tim igranjem i uspeo trajno otarasiti win particije.
Ako te mrzi da kucas samo daj link

Pogledaj ovu temu :
http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=137517

Da bi se OS X podizao iz boot loadera kao sto su Grub, Lilo, Acronis OS Selector, itd, mora da se ispune sledeci uslovi :
1. OS X mora da se instalira na FIZICKI prvu primarnu particiju, ili sledecu primarnu particiju posle prve primarne particije na sistemu, znaci, na primarnu particiju koja se nalazi fizicki pre Extended particije
2. Ta particija mora da bude aktivna, neformatirana, a njen ID mora da bude AF
3. Podešavanje Grub-a je lako, znači, po instalaciji OS X, doda se novi red u menu.lst fajlu, znači, nešto u stilu

title Leopard 10.5.1
root (hd1,0)
savedefault
makeactive
chainloader +1

ili

title OSX_X86
##rootnoverify (hd0,0)
root (hd0,0)
##makeactive
chainloader --force +1

zavisi gde ti je instaliran OS X.

4. GRUB može da se i instalira i iz Win-a, možda je najbolje napraviti još jednu primarnu particiju, instalirati na nju GRUB iz Win-a, pa cak i ako pukne Win, Linux ili OS X, GRUB će biti uvek na toj primarnoj particiji, i ivek može da digne neki od sistema

Najprostije, najčistije

Ako već instaliram 2 OS na 2 diska onda ne pravim nikakve boot managere, već pri instalaciji OS prikačim samo 1 disk na koji instaliram taj OS. Kada su svi diskovi prikačeni, pri butovanju pritisnem F12 (ili koji već bios kaze da treba pritisnuti) za izbor boot diska i voila! Nikakvih problema sa multiboot managerima, OS ne znaju jedan za drugi i mir u kući:smoke:

da li postoji neki drugi boot manager kojim se moze kreirati dual boot opcija?

prvo sam instalirao xp na laptopu, na fizicki prvu primarnu particiju (aktivna), druga primarna sluzi kao storage, naknadno sam na trecu primarnu instalirao iatkos leoparda, uspesno. medjutim, sada nikako ne mogu da udjem u macos, a pokusavao sam sa svim meni poznatim boot loaderima.

nailazio sam vec da je moguce podici lea i sa trece particije, ali mi iz nekog rayloga nikako ne uspeva da odaberem dobar boot manager. moze li neka pomoc?

Nazad
Vrh Dno