Šta je novo?

Phenom 9600 Black Edition test

Da, s obzirom da se klokuje jedva odnosno nikako ovaj proc je cisto bacanje para. Opet gledajuci ove grafikone nije AMD bas toliko los, nek furaju 20% nizu cenu od Intela, ploce sa 770 chipsetom su vec dosta ispod 100e, tako da ne bi to uopste bila losa quad buget kombinacija

AMD je sam priznao onako indirektno da im je procesor ******, time je sve receno. Nazalos intel ima da nas dere sa cenama za jace modele jer AMD nema cime da odgovori u tom segmentu, kad se samo setim kako je A64 drao intela do pojave C2D narocito sto se tice igara, oberklokoavni D920 na 4200mhz nije mogo da parira A64 na 2500mhz.

http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/display/amd-phenom9600-be.html

izvor: X-bit labs

Nekonkurentan procesor, sporiji od svojih rivala Intel Q6600 i Q9300 cak i pri taktu od 2.6 GHz sto mu je gotovo i maksimalni stabilni overklok.

Mislim da je taj test krajnje Intel-pristrasan. Rezultati su u najmanju ruku cudni, narocito za divx kompresiju. Licno sam probao i testirao Phenom-a i najveci problem na tom procesoru je ogranicen overkloking potencijal. Naravno, ovakvog kakav je sada sebi ga ne bih nikada uzeo. Neka buduca revizija moze biti dosta bolja.
Takodje, dodao bih, da promenom nb frekvencije stvari umeju prilicno da se promene.

Ovaj test je susta suprotnost ovim testovima:
ChileHW
TechSpot

Kvalitet Xbit labs testova je drasticno opao u poslednjih godinu i kusur dana.Ono sto je nekada bio ovaj sajt sada je bleda slika(cak je i bio topic u Bench clubbing sobi o ovome,pre izvesnog vremena)

Ovaj test je susta suprotnost ovim testovima:
ChileHW
TechSpot

Hm, po ovim testovima Phenom (ili kako bi moj drug Mrky rekao - Phenomen) uopšte nije loš. Sad sam mogao da uporedim sa 5200+ na 2.6Ghz (na koliko radi i moj CPU) i da donesem zaključak da bi ovo zaista moglo da bude dobro, naravno, ukoliko se naredna revizija pokaže kao više OC raspoložena... Zamišljam jedan Phenom na ~3Ghz na ovoj mojoj mašini i... Ne, uopšte ne bi bilo loše :p

The north bridge and L3 cache frequency are directly linked, so keeping these out of the equation should allow for better CPU core overclocking. In addition, we also left the TLB on because the performance drop from turning it off is likely be more than what overclocking is worth, unless we hit some really high frequencies.

Posle ovog sam prestao da citam dalje..TLB patch izaziva veliki pad perf. kao sto je techreport odavno pokazao,a bit-tech se obrukao i ovom recenicom:
In addition, the TLB errata is effectively a non-issue as it only rears its head in very niche scenarios.
Znaci ti likovi misle da patch radi samo kada dodje do te "retke situacije"??Lol,kraljevi :d

Posle ovog sam prestao da citam dalje..TLB patch izaziva veliki pad perf. kao sto je techreport odavno pokazao,a bit-tech se obrukao i ovom recenicom:

Znaci ti likovi misle da patch radi samo kada dodje do te "retke situacije"??Lol,kraljevi :d

Ja sam drukcije ukapirao ovo, otprilike kao:

TLB greska uopste nije vredna razmatranja, tj. uglavnom nema potrebe da ukljucimo patch i time usporimo racunar za 20% jer se greska desava izuzetno retko, samo u nekim specijalnim slucajevima

Wott do yu sink?

Ja sam drukcije ukapirao ovo, otprilike kao:

TLB greska uopste nije vredna razmatranja, tj. uglavnom nema potrebe da ukljucimo patch i time usporimo racunar za 20% jer se greska desava izuzetno retko, samo u nekim specijalnim slucajevima

Wott do yu sink?
Upravo tako

Ivane Ivane, nisu iskljucili TLB jer je ta greska "non issue" ili nevazna u svakodnevnom radu. Nesto kao pentium bug iz 90-tih.
brzo idi na casove engleskog :)

Ivane Ivane, nisu iskljucili TLB jer je ta greska "non issue" ili nevazna u svakodnevnom radu. Nesto kao pentium bug iz 90-tih.
brzo idi na casove engleskog :)

Mnogo je manja greska nego Pentium FDIV bug, ali je hype isti. :d Patch uzima lavovski deo performansi. Licno sam probao i testirao. Razlika u bandwidth-u je relativno mala, ali memory latency je ogroman, narocito kada procesor bez povezanog redosleda pristupa memoriji (random). Cak se i u realnom radu oseca pad performansi, pa stoga patch nikako ne savetujem da se ukljucuje ukoliko zaista ne pravi problem zbog toga.

Poslednja izmena:
Bili su za crtacom tablom i vratili se vec sa B3.U aprilu stizu B3 Phenomi i Barse i AMD ce napokon moci da zaradi novac na Barcelona-ma.

Phenom B3 is right around the corner...
Date: February 9th, 2008
Author: Gary Key

The bouncing ball release schedule for the long awaited Phenom B3 revision that fixes the Translation Lookaside Buffer (TLB) errata has taken a favorable bounce according to our sources. Advanced Micro Devices (AMD) plans on releasing three versions into the retail market in the early April time frame. Fortunately for consumers, it appears that AMD will change the product designations in order to differentiate the B3 series from the current B2 release.

Unfortunately, we will not see a significant increase in bin speeds as the new models are coming in at 2.2GHz (9550), 2.3GHz (9650), and the 2.4GHz (9750). It also appears the current pricing structure will remain somewhat in tact although a final decision has not been made by AMD. Also, there will be a BE edition, but once again whether that will occur with the 2.3GHz (9650) or 2.4GHz (9750) is not finalized.

We originally expected the 2.4GHz (9700) and 2.6GHz (9900) parts to be released in late Q1, but after the TLB errata fiasco, those products were basically dropped in favor of getting the B3 series ready. Our sources indicate the Phenom 9950 being launched in late Q2, possibly Q3 at this time with a clock speed of 2.6GHz. This places AMD once again in an awkward position of not being able to respond in a timely manner to Intel's new Penryn based Quad-Cores that will be available shortly at speeds anywhere from 2.5GHz (Q9300) to 3.2GHz (QX9770). The current 3.0GHz (QX9650) being available for a few weeks now.

The good news is the TLB errata fix in the B3 will not incur a performance penalty when compared to the current BIOS enabled solution. A solution that so far causes performance penalties up to 18% in certain applications and BIOS configurations. While the current beta version of AMD's AOD utility allows you to turn off the TLB fix, we have found performance still suffers slightly. This also holds true with current BIOS releases that offer an enable/disable function compared to early release BIOS spins that ignored the TLB problem. We hope to have a B3 based Phenom shortly for testing to verify AMD's performance claims.

Pitanje je da li tester testira mane ili vrline novog proizvoda. :d Kada su X-bit i AMD u pitanju, rekao bih da se testiraju nedostaci. Ne bih da komentarisem njihovu bateriju testova i cudesno lose rezultate koje dobijaju sa AMD procesorima.
Izborom odgovarajucih testova uvek mozes da podesis rezultat.

A ja ne zelim da komentarisem sporocu doticnog. 18 meseci kasnije i jedno veliko nista. Taj CPU za mene vredi "plafon" 120-130 eura.

A ja ne zelim da komentarisem sporocu doticnog. 18 meseci kasnije i jedno veliko nista. Taj CPU za mene vredi "plafon" 120-130 eura.

Ovde na forumu ima par Phenoma, vlasnici su manje vise zadovoljni, lik na XS rekao da nije primetio razliku u svakodnevnom radu izmedju QX6800 i Phenoma, kaze masine su mu stajale jedna pored druge. Uglavnom se zale oni koji nemaju Phenom...

O kojoj ti to "sporoci" pricas ? Da li si ti imao prilike da testiras taj CPU ili samo pricas napamet ? Ako gledas sa strane overklokera, B2 revizija nije dovrsen proizvod, a cinjenica je da su nesto morali da izbace. Da li ti znas da bar 95% populacije ne klokuje svoje procesore?

Ako gledas sa strane efikasnosti mikroarhitekture, Phenom i K10 uopste nisu losi, samo je pitanje cime ces da testiras. Sto se tice subjektivnog osecaja brzine odziva u radu, Phenom je primetno ispred svog prethodnika, na istom taktu.

Ni jedan, ni drugi procesor nisu rivali Phenomu 9600 Black Edition. Q6600 je cenovno pozicioniran iznad Phenoma, a Q9300 jos uvek ne postoji u prodaji.

Test je tipican Xbitovski i ne vredi ga posebno komentarisati.

Phenom je procesor sa cetiri jezgra, vredi ga porediti jedino sa slicnim dakle Core 2 Quad Q6600

O kojoj ti to "sporoci" pricas ? Da li si ti imao prilike da testiras taj CPU ili samo pricas napamet ? Ako gledas sa strane overklokera, B2 revizija nije dovrsen proizvod, a cinjenica je da su nesto morali da izbace. Da li ti znas da bar 95% populacije ne klokuje svoje procesore?

Ako gledas sa strane efikasnosti mikroarhitekture, Phenom i K10 uopste nisu losi, samo je pitanje cime ces da testiras. Sto se tice subjektivnog osecaja brzine odziva u radu, Phenom je primetno ispred svog prethodnika, na istom taktu.

O sporoci o kojoj svi ovde znamo sve, kao i cela svetska IT javnost.

Sta ti znas o sporoci Phenoma ? Jel' si mozda radio sa Phenom platformom pa da znas ? Pre nego sto krenes da pricas "rekla - kazala" price koje se sire putem "radio Mileve", razmisli dobro o tome!
Kada spominjes IT javnost, daj primere koji su to relevantni faktori koji mogu da sude o tome da li je nesto sporo.
Licno sam testirao Phenoma na 3.0 i vise Ghz, na pravoj ploci i mogu da kazem da IT javnost prica mnogo toga koje ne stoje i da su im metodi testiranja vrlo sumnjivi, a analiza performansi losa. Svi smo zakljucili da je Core 2 Quad @4 Ghz brzi od Phenoma na 2.4. :d Otkrili su Ameriku.

Nisi relevantan da ti pricam u cemu je Phenom dobar, a u cemu nije i zasto i kako se testira, overklokuje i podesava taj CPU za optimalan rad. Uopste necu da se s' tobom vise raspravljam, jer tebi ne vredi objasnjavati bilo sta.

Poslednja izmena:
zaboga ... ovde se uveliko pod kozu ljudima uvukla americhka vrsta propagande ...

cela svetska javnost zaista veruje da su srbi ljudozderi, i da smo mi sekirama po kosovskim muslimanima, a oni nas cvecem ... pa ne znam kako je to istina (sobzirom da mi je brat dole, znam shta pricham,a komentar iz politike ubachen zato shto je referentan za ovaj primer iz IT-a)

Intel je bogata firma, a pre nekoliko dana sam video na shta im ide budzet, a veliki deo je i marketing, te sam siguran da su svi ovi Hype-ovi o loshem AMD-u zasigurno inspirisani zelenim novchanicama koje nudi Intel. a sve sa potvrdom u razlichitim testovima za iste stvri, na razlichitim sajtovima. (okacicu link ako ga nadjem)

i zaista je chudno da ljudi koji su prochitali test nekog sajta na internetu, prichaju o stavri koja je testirana sa tolkom sigurnoscu. a pritom imaju, ochekivano, konkurentni proizvod u svom posedu, a ovaj nisu ni videli ni probali.

eno, na temama o konfiguracijama, ljudi i dalje reklamiraju Intel, pored 5000+ Black edition od 80 evra, koji bez dirnja FSB-a, mnozioc sa 13 na 14 radi 2.9Ghz, a sa 13 na 15 radi na 3.1 Ghz. shta ima Intel bolje od toga za 80 evra ? tko ce isto biti i sa Phenom-om, a najbitnije od svega - ne kupuju ljudi Phenom zbog njega samog, vec zbog Spyder platforme, koja jede sve shto intel moze da ponudi u ovom trenutku. i naravno, sad ce neka pametnica da kaze da je Spyder losh ... Bash me zanima koja je to varijnta - Chipset, Intel CPU, Nvidia GPU - bolja od spajdera u istoj ceni ...

Nazad
Vrh Dno