Šta je novo?

PS 3 vs X BOX 360

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
360-ka ima pirateriju i to je to, nemojmo sad da pricamo da je preko noci postao pouzdana konzola :)

Tačno tako. Onog trenutka kad se na ps3 budu mogle igrati "kopije", on će postati najpopularnija konzola kod nas, jer sada ljudi logično razmišljaju (ekonomski) "ako mi i crkne xbox360 za par meseci, popraviću ga za 50e, pa cepaj opet, i tako u krug, jer su cene originalnih igara za ps3 kod nas 50-60e" Nema tu neke velike mudrosti...

A i bez obzira na sve, za PLaystation ljudi ovde jedino i znaju...

Tačno tako. Onog trenutka kad se na ps3 budu mogle igrati "kopije", on će postati najpopularnija konzola kod nas, jer sada ljudi logično razmišljaju (ekonomski) "ako mi i crkne xbox360 za par meseci, popraviću ga za 50e, pa cepaj opet, i tako u krug, jer su cene originalnih igara za ps3 kod nas 50-60e" Nema tu neke velike mudrosti...

Nesto ne verujem da je 360 prodat u vise primeraka od PS3 u Srbiji :)

Nesto ne verujem da je 360 prodat u vise primeraka od PS3 u Srbiji :)

Sigurno ih ima više nego ps3, ali pošto xbox360 najvećim brojem dolazi sivim kanalima, nema ni pouzdanih podataka o broju prodatih modela.
Verovatno jedino microsoft zna tačan broj na osnovu ip adresa koji su se konektovali na live. :D

Mene zanima jedna stvar u vezi xbox 360. Kada sam ga prvi put ukljucio i odlucio da mu promenim vreme/godinu...pisalo je bla bla 2005 kao default. Jer to znaci da je jedan od prvih primeraka ili jednostavno svaki 360 ima taj datum po default?

Poslednja izmena:
Hocu i ja, hocu i jAAAAAAAAAAAAAA, nudim 50 evrAAAAAAA... :D
Cimaj Drivera, samo što on nije više na ovom forumu.

ipak je to samo deo igre.
S jedne strane ti jesi u pravu. S druge strane, GT5P je najbolja simulacija vožnje ikada i najkompletnija vožnja ikada i to bez premca. Verovatno bi ja platio i duplo više. Kada izađe full igra ja ne znam kako će neko moći da napravi bilo šta slično. Ovi nezavisni dizajneri/programeri ala LFS i modovi za rFactor donekle još mogu da nabodu fiziku, ali zato nikad neće moći da urade modele automobila i staza. Ove velike kuće (EA, MS) još i može da im se posreći da ubodu modele staza, ali fiziku nikada neće znati. Polyphony je još na GT4 pokazao kakvu simulaciju može da napravi, samo im je falio hardver. Sad imaju i to i već su sa GT5P postavili standarde kojima niko ne može ni da priđe.

Onog trenutka kad se na ps3 budu mogle igrati "kopije", on će postati najpopularnija konzola kod nas
A sad nije? Aj razmisli dva puta. Ko zna, možda u procentima PS3 u odnosu na Xbox360 u Srbiji ima i najveću prednost na svetu. PS3 se prodaje na svakom ćošku - reklame po novinama, Metro, Tempo... Znam dosta ljudi koji su imali PS1, pa PS2 oba bez čipa, pa sad imaju ili će vrlo brzo imati PS3. Playstation je zako zvučna roba marka kod nas i ljudi je kupuju nagonski i masovno (vrlo često im je Playstation u sklopu dnevne sobe čisto prestiža radi). Mi što se svađamo po forumima, znamo za pirateriju ili koliko texela može da izbaci RSX, smo samo šačica koja jedva da ulazi u statistiku.

Na kraju krajeva, najbolji je pokazatelj tržište polovnih konzola. Playstationa 3 ima uvek 10 da se nađe u raznoraznim varijantama i kombinacijama. Xbox360 jedan ili nijedan. Sam sam se u to uverio kada sam uzimao PS3, jer mi je i Xbox360 bio, nekako, jedna od kombinacija.

Poslednja izmena:
Auh, al sam se smorio kad sam ovo video :\

Ploča od Xboxa:

xbox62.jpg

Ploča od PS3:

ps3_32.jpg

Sony se nije zezao kad je pričao da pravi konzolu da traje... em je bolji kvalitet izrade, em su svuda solid kondenzatori... ovi jeftini elektroliti na Xboxu ako potraju 5 godina, mašala.

Hmmm... Na kom forumu sam ovo skoro video? Hmmm... Svet Kompjutera?

S jedne strane ti jesi u pravu. S druge strane, GT5P je najbolja simulacija vožnje ikada i najkompletnija vožnja ikada i to bez premca. Verovatno bi ja platio i duplo više.

Daleko od toga da ja kažem da nije tako, odnosno da neće biti. I ja ću je sa zadovoljstvom igrati. Možda već prolog. Ali opet kažem, za mene je prevara jedan isti proizvod nekoliko puta prodavati

Bane znači taj Prologue što je sad dostupan je full japanski?Glasovi,meni,sve?

Ah,sad vidim da jeste na ovom sajtu što Ivan dade

Poslednja izmena:
tipa: Go left bude 残行きなさい
ili Wrong way cujes kao 間違った方法

Poslednja izmena:
dobro bwe, lupio sam... ali na to je mislio...

Hmmm... Na kom forumu sam ovo skoro video? Hmmm... Svet Kompjutera?

Ja sam postovao te slike u 360 temi na SK forumu(kasnije je izbrisana PS3 fotka, pa sam sve to ponovo postovao u ps3 vs.360 temi).
11 sati nakon mog posta voodoo_ je te iste fotke postovao ovde...

Poslednja izmena:
@Ragnarok: Eto, tako ti je to kad ne koristis isti nick na razlicitim forumima. Onomad smo raspravljali o onim eksluzivama i tako to. Poenta je da se ja sa donatorom ne bih raspravljao na takav nacin. Ja cenim njega i njegovo misljenje. A za tebe vec nisam siguran. :D

Playstation je ovde Bog i batina.Ali samo iz razloga sto 80 % ljudi i ne zna za xbox.Ne znam zasto svi priacaju da je ps3 bolji za buducnst?Ko kaze da ce imati bolju grafiku?Po cemu se to zakljucuje.Svaka cast Cell-u ali svi prelako otpisuju x360.Jedno je Mercedes drugo je BMW.Pa ko sta voli.

Playstation je ovde Bog i batina.Ali samo iz razloga sto 80 % ljudi i ne zna za xbox.Ne znam zasto svi priacaju da je ps3 bolji za buducnst?Ko kaze da ce imati bolju grafiku?Po cemu se to zakljucuje.Svaka cast Cell-u ali svi prelako otpisuju x360.Jedno je Mercedes drugo je BMW.Pa ko sta voli.

Ljudi zaključuju tako jer se razumeju i ne pričaju džabe. No, nebitno. Kako to misliš da ne znaju za xbox? Pa nisu ljudi ovde retardi, znaju itekako.

Uporedi grafiku u Street Fighter EX3 za PS2 sa onom u Shadow of the Colossus za PS2, i reći će ti se samo... šta će raditi kad izvale kako da deo tereta za grafiku prebace na Cell jezgra, ne smem ni da pomislim.

Poslednja izmena:

Ti ocigledno nisi svestan koliko je Cell superioran u odnosu na Xenon procesor i kakvim dev timovima Sony raspolaze.Malo se informisi pre nego sto napises ovakve postove.
Upravo zahvaljujuci Cell-u i nekim boljim timovima(Naughty Dog&Santa Monica) PS3 ce za par godina imati superiorna grafiku u odnosu na Xbox 360.

Poslednja izmena:
Uporedi grafiku u Street Fighter EX3 za PS2 sa onom u Shadow of the Colossus za PS2, i reći će ti se samo... šta će raditi kad izvale kako da deo tereta za grafiku prebace na Cell jezgra, ne smem ni da pomislim.

A sta ce biti kad nauce stvarno da programiraju na Cell-u i iskoriste 100% ja ne smem da pomislim igra=film.Realno gledano Xbox360 to je sto je bolje nece biti.

Na stranu to što kad popraviš Xclamp kod pravog majstora (koji ima duvaljku i odradi to kvalitetno), konzola se više ne kvari. Od 100 konzola koje su popravili, nijedna se nije vratila! A popravka košta oko 2500 do 3000 dinara... PS3 je do jaja, stvarno je daleko kvalitetnija konzola, ali igre koje se izdvajaju od Xboxa se još nisu pojavile, plus nije razbijen i ko sad to kupi ili se ne igra ili stvarno ima keša za razbacivanje. Naravno da ću kupiti PS3, ali kad dođe vreme... I tada stvarno neću više imati Xbox, jer neće biti potrebe.

Problem kod Xboxa je sto ima beznadezno spor procesor, zasnovan na PowerPC arhitekturi.
Stvar je u tome sto je PowerPC5 arhitektura bila zastarela u trenutku kad se Xbox 360 pojavio, a kamoli sada.Jedno PowerPC jezgro, prema recima Capcom devova otprilike ima snagu kao 2/3 Intel Netburst jezgra, sto znaci da Xenon u Xboxu ima snagu otprilike kao Intel PentiumD 840.A svi znamo koliko je Netburst bio sporiji u igrama od K7/K8...
Dalje, Cell je mnogo mocan procesor.Jednostavno, on je razvijan 4 godine od strane IBM-a, Sony-a i Toshibe kako bi bio iskoriscen prvenstveno u konzolama i vecim serverima.
Na papiru Cell nije mnogo jaci od Xenona(Cell ima 216GF, dok Xenon raspolaze sa oko 76GF, dakle na papiru Cell je jaci oko 3 puta od Xenona), medjutim veliku ulogu u performansama procesora ima i memorije, segment u kojem je PS3 mnogo bolji od X360.
Iako Unified Memory zvuci kao dobra ideja, problem je u tome sto njoj u istom trenutku mogu pristupati ili CPU ili GPU, nikako oboje odjednom.Sa druge strane PS3 ima Rambusovu ultra low latency XDR memoriju(Cell je jako osetljiv na latenciju memeorije)@3,2GHz koja pruza veci bandwith od Unified RAM-a kod Xboxa i sto je najvaznije Cell joj uvek moze pristupati(Cell je jako osetljiv na memoriju i to je jedan od razloga zasto RSX ne moze pristupati XDR-u).
Sad da citiram jednog deva sa beyond3d foruma koji objasnjava koliki uticaj na performanse proceosra ima RAM:
For decades, the art of performance programming has been the art of managing memory.
For example, assume that your calculation requires reading two operands, yielding one result. That's a single FLOP. It requires 4*3=12 bytes of bandwidth if single precision FP.
So, if the BE has 25GB/s of bandwidth, that's enough to sustain 2 GFLOPs per second, or roughly 1% of its theoretical peak. (The 360 has significantly lower bandwidth to memory, shared with the GPU to make matters worse, but lets keep such comparisons out of this for now.)

How much computational performance you can squeeze out of any modern computer depends entirely on how well you manage to structure your problem to fit the memory hierarchy, and avoid interlocks.

I stopped counting MIPs or FLOPs two decades ago. Data flow is everything.

Dakle, vrlo je moguce da Xenon ne ostvaruje deklarisanih 76GF, iz prostog razloga sto mora da deli pristup RAM-u sa GPU-om.
Sa druge strane, na mnogim forumima sam video da ljudi pisu da je Xenos jaci od RSX-a, sto nije slucaj.
Stvar je u tome sto je RSX pravljen da radi u koordinaciji sa Cellom, sto mu omogucava da postigne 100 milijardi shader operacija po sekundi(dok Xenos moze samo 48 milijardi).

PS3 u januaru bio prodavaniji od Xboxa 360 čak i u Americi i prodao svega 4000 manje primeraka od prvoplasiranog (po nekom *****skom kriterijumu koji poredi igračke konzole sa *******tskom elektronikom) Wiija, a vi se još uvek prepirete sa poklonicima Xbox 360 mašine/filozofije? :)

Za 2 godine ce biti superiorniji ps3?Istina.Ali to je vec 4 godine od pustanja u prodaju.

Pricajte sta hocete,ali XBOX360 se pojavio vise od godinu dana pre Playstaion 3,i stekao ogromnu prednost(pogotovo sa HALO serijalom,Microsoft ubi pare!).
To sto ce ga Sony stici do 2010. ili kad vec i nije bas za utehu.Pa cak se prica da ce oko 2010 MS izbaciti sledecu konzolu.
A neki cak predvidjaju da ce XBOX360 biti prodavaniji os Sony trojke u ovoj godini:
http://www.fudzilla.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5643&Itemid=38

A to koji je hardware bolji nije bas tako lako pokazati.

Pa cak se prica da ce oko 2010 MS izbaciti sledecu konzolu.
Ovo teško može da bude plus. Pitaj vlasnike Xboxa 1 kako su se osećali kada je MS naprosto prekinuo svaku podršku za njega izbacivanjem 360-ice. Igre za PS2 još uvek izlaze, btw.

Pricajte sta hocete,ali XBOX360 se pojavio vise od godinu dana pre Playstaion 3,i stekao ogromnu prednost(pogotovo sa HALO serijalom,Microsoft ubi pare!).
To sto ce ga Sony stici do 2010. ili kad vec i nije bas za utehu.Pa cak se prica da ce oko 2010 MS izbaciti sledecu konzolu.
A neki cak predvidjaju da ce XBOX360 biti prodavaniji os Sony trojke u ovoj godini:
http://www.fudzilla.com/index.php?option=com_content&task=view&id=5643&Itemid=38

A to koji je hardware bolji nije bas tako lako pokazati.
O kojoj konkretno opipljivoj prednosti govoriš? Kvalitet, ponuda, igre, raznovrsnost, dugovečnost...? O broju prodatih konzola? Pa PS3 je prodao više od Xboxa u prvih godinu dana, a ovaj tada nije ni imao konkurenciju.
Ova generacija konzola ima jedan veliki dodatni problem, a to je što praktično podrazumeva paralelnu tranziciju na nove HDTV uređaje i što potencijalni krug korisnika zavisi od intenziteta te tranzicije, o kojoj korisnici ranijih konzola nisu morali da vode računa. Wii zato ide dobro, jer može da se igra fino na matorim CRT televizorima. Ono što se mora imati u vidu jeste da postoji ogroman potencijal Playstation brenda, te da manje-više većina ljudi koji imaju PS3 u vidu čeka da obezbedi neki HDTV, odnosno izvrši tranziciju na novu tehnologiju displeja, nakon čega na red dolazi konzola. Samo PS2 korisnika ima više od 120 miliona. Koliko će samo takvih korisnika tokom sledeće 2-3 godine reći "ok, vreme je na novu konzolu" i uzeti PS3? Dovoljno je da to uradi svaki peti, pa da PS3 pretekne Xbox360. A uradiće mnogo, mnogo više.

U svakom slučaju, podaci su jasni - PS3 natprodaje debelo Xbox svuda van Amerike, u Evropi je odnos 3:1 i stalno raste u korist PS3, na drugim tržištima da ne govorimo, a evo i u jednoj zadrtoj Americi je u januaru bio prodavaniji od Xboxa.

Jaka prednost 6-7 miliona na tržištu od potencijalnih 200 miliona konzola...to će da se prestigne za par meseci kada izađu PS3 hitovi. To da će da izađu nove konzole 2010. su samo nagađanja analitičara i njihovo mišljenje šta bi Microsoft i ostali "trebali" da urade.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno