Najsmesnije od svega je sto se mi ovde prepiremo a sve tri firme prodaju konzole u milionskom tirazu i broje pare.
Mislim da je dobro sto postoje vise konkurentskih proizvoda koje se takmice na trzistu. Neki zaradjuju jakim marketingom, neki kvalitetom a neki jednostavnoscu.
PS3vsXbox360:
Kvalitet izrade: znamo da je Sony kvalitetnije napravio svoju masinu i tu rasprave nema
Cena igara: sve original igre kostaju, i moramo toga biti svesni. Malo manje kostaju X360 od PS3 igara, ali mislim da je to samo trenutna situacija
Pirati: X360 moze, PS3 ne moze. Prosto
Igre: Na obe konzole postoji veliki broj multiplatform igara osim exkluziva. Igre trenutno nisu ni na cijoj strani, niti ce biti jer ima stvarno odlicnih igara i jedino se mogu sortirati prema ukusu. Znaci ukus odlucuje. Ubedjivati X360 fanboyeve od strane PS3 fanboyeva i obrnuto da su igre na njihovim konzolama mnogo bolje je kao ubedjivati budistu da je hriscanstvo prava vera
Online igranje: PS3 nudi besplatne servise za online igranje do se Microsoft live placa. U slucaju PS3 konzole sve igre su originalne tako da nema bojazni od online igranja dok to nije slucaj sa Live servisom. Live se placa na mesecnom nivou (ispravite me ako gresim), i dozvoljava online igranje samo originalnih naslova (Tacnije i igranje originalnih naslova na flashovanim kutijama moze, retko ali MOZE, dovesti do bana sa servisa jer se prilikom logovanja i igranja proverava softver drajva)
Konacna cena: Na nasem trzistu cena konzola je skoro izjednacena, dok je na stranom X360 malo povoljniji od PS3. Medjutim uzevsi u obzir pirateriju, X360 se namece kao ekonomicnije resenje sa velikim rizikom da se pokvari (10-30% zavisno od verzije). Popravka se u nasoj zemlji placa jer kod nas ne vazi garancija i uglavnom su sve konzole flashovane. PS3 ima valjanu garanciju kod nas ali smatram da ju je tesko realizovati, mada za tim skoro i da nema potrebe jer masina radi fantasticno. Ukoliko se kupuju originalne igre i razmenjuju se iste, obe konzole imaju slicne cene eksploatacije sa blagim naglaskom na X360 kao ekonomicnijem resenju.
Ukoliko ste orijentisani na online play PS3 je bolji izbor na duge staze jer se kroz cene servisa i razlike u ceni konzola i igara na duze staze isplati pomenuta konzola.
Ukoliko volite gusarenje i imate celicne cohones da zanemarite mogucnost pojave ROD-a, X360 je resenje za vas.
Ukoliko se bavite iskljucivo originalnim naslovima i igrom preko net-a PS3 je resenje.
Naravno, ukus igraca takodje ima presudan znacaj u odluci.
May the force be with you, my young padawans