Šta je novo?

HD Filmovi .... sta da radim :D ???

Pa otprilike ko DvD i njegov xvid rip
zna se sta je original a sta je rip

High-definition_video 2 rezolucije
720p = 1280*720
1080p = 1920×1080
x264 encoder

Postoje 2 standarda za High-definition_video slicno kao sa dvd + i -
HDDVD i Blu ray

Hddvd je kapaciteta 15 30 i 35 Gb zavisi da li je single layer ili dual
Bluray je 25 50 i 100 Gb...

brzine su iste

Kvalitet slike i zvuka je subjektivno nema pravila sta je bolje.
Mnogi govore da je hd mnogo bolje dok su drugi pak za blu ray
tako je i sa filmskim produkcijama i drugim izdavacima jedni se opredeljuju za hddvd a drugi za bluray.
Jos se vodi borba ko ce dominirati trzistem

http://en.wikipedia.org/wiki/HD_DVD
http://en.wikipedia.org/wiki/Blu-ray_Disc
http://en.wikipedia.org/wiki/High-definition_video
http://en.wikipedia.org/wiki/H.264/MPEG-4_AVC

procitaj malo ove linkove bice ti dosta jasnije

Poslednja izmena:
Hoce li neko ukratko da objasni razliku izmedju x264 i H.264 ripova i HD-DVD i Blu-Ray, kao i razlike u kvalitetu slike i zvuka pomenutih. Vidim da pojedini Blu-Ray filmovi imaju kapacitet od skoro 50GB pa me zanima razlika u poredjenju sa ripovima od ~10GB.

Ako je u pitanju dobar rip, nema velike razlike. PO MENI rip od 8gb u 720p nije preterano daleko od originalnog blu-ray/HD-DVD izdanja. Dosta ljudi je zadovoljno i ripovima koji staju na jedan DVD, ali od njih sam davno odustao.

Ipak, u poslednje vreme isključivo nabavljam HD-DVD/Blu-ray filmove, a njihove prednosti su:

1. bolja slika - kao što reče _Weasel_ - grubo rečeno, razlika je na nivou DVD - DivX, možda i manja. Kvalitet transfera dosta zavisi od filma do filma - novija izdanja, recimo Transformers, Ratatoille, Shakira - Oral Fixation Tour izgledaju odlično, ali su neki stariji naslovi samo malo bolji od DVD izdanja - padne mi na pamet recimo Cruel Intention koji nam mom originalnom DVD-u ne izgleda mnogo lošije od blu-ray izdanja.

2. kvalitet zvuka - ako imaš solidan zvučni sistem, znaćeš da ceniš nekompresovani 5.1 zvuk čiji je bitrate na nivou ili čak veći od bitrate-a slike na HD ripovima. Naravno, dosta HD-DVD i blu-ray diskova nema ovu opciju.

3. Dodaci - mnogim ljudima ovo nije bitno, ali meni zaista jeste. Volim da preslušavam komentare režisera i glumaca ako me film zaista zanima, a takođe i da pogledam dodatke sa snimanja i razne druge gluposti.

4. Hardverska zahtevnost - blu-ray/HD-DVD filmovi zahtevaju slabiji hardver od HD ripova.

Sama razlika na nivou blu-ray/HD-DVD je prilično mala - kvalitet slike i zvuka je praktično identičan (blu-ray dozvoljava nešto veći bitrate) a izdanja koja se pojave na oba medija su uglavnom malo bolja na HD-DVD-u, mada razlog za to nikako ne leži u samim medijima.

Kao što rekoh već, nadam se da ćemo imati tekst u Play!-u na ovu temu.

Samo jos da neko objasni razliku izmedju x264 i H264 ripova i koji je kvalitetniji...

x264 je rip od H.264

Poslednja izmena:
Da, H.264 je jedan od zvaničnih standarda (odnosno codeca) za blu-ray i HD-DVD filmove.

Evo skinuo sam x264 RIP crtaca Monsters Inc i recimo pisalo je za njega da je 720p a prava rezolucija je 1280x688. Znaci da nije full 720p rip. Jel je tako i na ostalim Rip-ovima ili sam ja ubo ovaj "lazni". I jel moze neko onako odokativno procentualno da mi kaze koliko je stvarno x264 720p HD Rip bolji od DVD snimka istog filma (i da li je bolji uopste)?! Na zalost nemam Monster Inc na DVD-u da uporedim ali sam uporedio sa Divx-om i razlika je naravno ogromna.

Thx Weasel.
Ovim si resio moju dilemu sto se tice Full HD snimka vs DVD-ja ali da li mozda imas nesto slicno ovim slikama gde se uporedjuje recimo DVD vs X264 720p ili 1080p rip.

Pa dilema je 5 puta veca velicina za malo bolji kvalitet
Ko ce da skida 30 Gb za jedan film
Oce ali tamo gde je internet speed 10mb min

Poslednja izmena:
Kako zahtevaju slabiji HW kada originali imaju veći bitrate ? :trust:
Iz istog razloga zbog kojeg DivX/XviD zahteva više procesorskog vremena nego DVD.
Evo skinuo sam x264 RIP crtaca Monsters Inc i recimo pisalo je za njega da je 720p a prava rezolucija je 1280x688. Znaci da nije full 720p rip.
1280x720 će biti samo materijal koji je u startu rađen za 720p wide TV. Svi filmovi rađeni za bioskop imaju veću širinu, pa samim tim po vertikali neće imati popunjenih svih 720 linija.

Kada pustis DVD ili neki pravi HD film graficka odradi najveci deo posla a to mogu i najslabije 2600Pro kartice dok kod ripova ceo posao pada na cpu.

^ Znam za to, nego pitam za DVD i DivX/Xvid.
DVD je kompresovan Mpeg2 codec-om, koji je manje zahtevan za dekodiranje od DivX/XviD-a.
Razlog za to je u komplikovanijim algoritmima za kompresiju DivX-a koji daju bolji odnos veličina/kvalitet. Na kraju se obično sve svodi na matematiku :D

Kako zahtevaju slabiji HW kada originali imaju veći bitrate ? :trust:

Jedino ako ceo život ne koristim dobre kodeke za HD ripove - znam samo da su mi HD-DVD-ovi odlično radili i na Athlonu na 3Ghz preko PowerDVD-a, dok i danas imam problema sa frame rate-om u ripovima u 1080p na mnogo boljem procesoru.

Evo skinuo sam x264 RIP crtaca Monsters Inc i recimo pisalo je za njega da je 720p a prava rezolucija je 1280x688. Znaci da nije full 720p rip. Jel je tako i na ostalim Rip-ovima ili sam ja ubo ovaj "lazni". I jel moze neko onako odokativno procentualno da mi kaze koliko je stvarno x264 720p HD Rip bolji od DVD snimka istog filma (i da li je bolji uopste)?! Na zalost nemam Monster Inc na DVD-u da uporedim ali sam uporedio sa Divx-om i razlika je naravno ogromna.

Tih 32 piksela koji nedostaju u vertikali su u stvari samo crna traka, koju enkoderi jednostavno izbace, kako bi smanjili veličinu filma. Dakle, to je pravi HD rip.

Poslednja izmena:
Da li neko zna koliko je cena odnosno da li su uopste i dostupni kod nas Blu-ray ili HD DVD citaci.Naravno bez oglasavanja,interesuje me samo podatak da li ih ima i koliko kostaju.Ja sam pronasao LG blu-ray rezac za nekih 485 eura i mislim da mu je cena pala za oko 120 eura u zadnjih dva meseca.Ako neko ima jos neke cene koje vaze kod nas bilo bi lepo da ih iznese.Pozz drugari!

Kupio sam nedavno nekoliko x264 ripova i neverovatno kako dobro izgledaju 1080p ripovi crtanih filmova. Kod klasicnih 720p i 1080p ripova se vidi zrno od filma, ali i oni izgledaju bozanstveno u odnosu na DVD ili divx.

shto kupujesh kad moz` da razmenjujesh :D

Divx ne mogu ni da smislim od kada gledam 720p...

Eee,evo za sve koji su zainteresovani u HD filmove dodjite na forum www.hd-titlovi.co.nr da razmenjujemo titlove!

Ako sam prekrsio neka pravila izvinjavam se! ;)

ja nisam nish kupovao....download, menjaza :)

IGY sta je sa tim forumom?

Izvinjavam se sto idem u off ovde,ali covek ne odgovara na pp...

Da li neko zna koliko je cena odnosno da li su uopste i dostupni kod nas Blu-ray ili HD DVD citaci.Naravno bez oglasavanja,interesuje me samo podatak da li ih ima i koliko kostaju.Ja sam pronasao LG blu-ray rezac za nekih 485 eura i mislim da mu je cena pala za oko 120 eura u zadnjih dva meseca.Ako neko ima jos neke cene koje vaze kod nas bilo bi lepo da ih iznese.Pozz drugari!

i da je 10 evra dzaba kad su diskovi po 3k

Kvalitet slike i zvuka je subjektivno nema pravila sta je bolje.
Mnogi govore da je hd mnogo bolje dok su drugi pak za blu ray
tako je i sa filmskim produkcijama i drugim izdavacima jedni se opredeljuju za hddvd a drugi za bluray.
Jos se vodi borba ko ce dominirati trzistem
HD-DVD "umro", ziveo Blu-Ray. Evo kao sto pise na ovoj stranici http://en.wikipedia.org/wiki/HD_DVD, a i na mnogim IT sajtovima, prelaskom Wornera u Blu-Rey tabor,a potom i drugih filmskih firmi za njim, TOSHIBA (jedina elektronska firma u HD-DVD taboru) je morala da prizna poraz i da se povuce iz bitke. Sto bi znacilo da prestaje sa proizvodnjom HD-DVD plejera i rezaca, a i reklamiranja HD-DVD standarda.

A sta mislite o coreAVC codecu,koliko sam citao ima nabolje performanse, mislim najmanje opterecuje masinu i najkomercijalniji je. Ne verujem da daje losiji kvalitet od bilo cega drugog - samo bolji.

hm, koliko ja znam CoreAVC nije najbolji što se tiče kvaliteta. jeste da je najmanje zahtevan ali ffdshow daje neuporedivo bolju sliku (isto tako je i dosta zahtevniji).

HD-DVD "umro", ziveo Blu-Ray. Evo kao sto pise na ovoj stranici http://en.wikipedia.org/wiki/HD_DVD, a i na mnogim IT sajtovima, prelaskom Wornera u Blu-Rey tabor,a potom i drugih filmskih firmi za njim, TOSHIBA (jedina elektronska firma u HD-DVD taboru) je morala da prizna poraz i da se povuce iz bitke. Sto bi znacilo da prestaje sa proizvodnjom HD-DVD plejera i rezaca, a i reklamiranja HD-DVD standarda.

to se odavno zna! Rapid ima samo BR filmove!

Nazad
Vrh Dno