Šta je novo?

ATI 3850/70 iskustva

pcv co.

Čuven
Učlanjen(a)
20.11.2003
Poena
620
Rešio sam da kupim HD3850 256MB zbog najboljeg odnosa brzina/cena i reko' da prošetam i vidim kakvo je stanje po prodavnicama računara (Kruševac je u pitanju). Na moje iznenađenje, većina prodavaca mi je reklo da izbegavaju da prodaju ATI kartice zbog raznih problema koji se javljaju sa njima (neće sve igre da rade, a kada rade, ne rade kako treba, itd.). Ja sam se do sada uglavnom držao Nvidia-e zbog boljeg OGL (Pro/E, Acad), ali me sada baš vuče da probam 3850/70 seriju zbog već pomenutog brzina/cena odnosa.
Da ne bih uzeo za sličnu cenu GF8600GT koja je duplo sporija, hteo bih od vas da čujem:
- da li postoji neki specijalni postupak instalacije drajvera za ove kartice koji ovi "stručnjaci" ne znaju,
- iskustva u radu sa OGL (SW, Acad, a posebno Pro/E Wildfire)

Sa ASUS-ovom 3870 sam prezadovoljan. Koristim Catalyst 7.12 drajvere od kada sam je kupio i igram se u XP-u i u 64-bitnoj Visti Ultimate i jedino sto mi pravi manje probleme je naravno Crysis na 1680x1050 na High, a i to samo u pojedinim situacijama. Igrao sam UT3 na Visti sa podesavanjima na maksimumu i radi savrseno u 98% situacija (desilo se 2-3 puta da malo trzne), Bioshock na Visti takodje radi besprekorno, Jericho takodje, kao i NFS Pro Street (sve igre u 1680x1050). U XP-u Oblivion radi vrlo solidno sa iskljucenim AA, a lepo radi i Test Drive Unlimited (mada mi se cini da je bolje radio sa X1950Pro). Kartica je u 2D rezimu skoro necujna, jedino se cuje dosta kada predje u 3D, a i to samo povremeno. Jedina zamerka od mene je slab rad sa ukljucenim AA i AF rezimima, X1950Pro je mnogo bolje radila u tim situacijama.

Poslednja izmena:
Pa recimo da sam X1950Pro maltretirao na 1280x1024 ali sam igrao (na drugom monitoru) Test Drive Unlimited u rezoluciji 1680x1050 sa 4xAA i 8xAF bez vecjih problema a sada to ne mogu sada samo sa 2xAA radi glatko. Primetio sam recimo da Jericho ne moze uopste da se igra sa 4xAA ali sa 2xAA radi savrseno. Mnogo je vise izrazen pad performansi sa ukljucenim filtriranjima nego na X1950Pro.

Poslednja izmena:
Da li nekom Everest (ako ga koristi) "vidi" 3850/70..??
Kod mene se ne vidi..

Meni Everest Ultimate vidi bez problema cudi me da tebi ne vidi?:trust: Verzija mi je 4.20.1170 ako ti treba serial da otkljucas Ultimate javi se na PP :)

Poslednja izmena:
Isti i ja koristim.Probacu sa reinstal..Karticu sam skoro uzeo ,a Everest mi je insaliran odavno...
:wave:
Kad kazem "vidi"...mislio sam na senzore za ocitavanje temp i brzine GPU-a.Tamo nema 3870(senzor,overkock..).
I u grafika-GPU nema nista???
Sad cu da probam ovu novu ver. 4.2.180 pa da vidim...
Problem resen sa novom verzijom...:)

Poslednja izmena:
Isti i ja koristim.Probacu sa reinstal..Karticu sam skoro uzeo ,a Everest mi je insaliran odavno...
:wave:
Kad kazem "vidi"...mislio sam na senzore za ocitavanje temp i brzine GPU-a.Tamo nema 3870(senzor,overkock..).
I u grafika-GPU nema nista???
Sad cu da probam ovu novu ver. 4.2.180 pa da vidim...
Problem resen sa novom verzijom...:)

Daj mi puni broj verzije da pojurim na netu serial i skinem je i ja da ti nisi pomenuo everest ne bi se ni cimao da jurim new verziju nisam ni znao da je se pojavila:pHmmm kazes da ti je odavno instaliran nemoj mi reci da si stavio karticu a nisi podigao novi sistem jesi bre lenj to je greota za tu grafu:D

Poslednja izmena:
Pa mesec dana pre nego sam kupio 3870 menjao sam plocu pa sam radio reinstal wina,a sad me mrzi da radim sve opet..
A br verzije je onaj gore 4.2.1180 Beta...jeste beta ,ali radi..:)
Poslacu ti link na PM..

POMOC oko Saphire 3850 256mb

Znaci uzeo sam doticnu graficku i sav srecan je ubacio u pc sve je lepo prosla instalacija i mislio sam da je sve ok ALI. kada sam testirao u 3d mark i 05 i 06 rezultati su bili ocaj.
Moja konfiguracija je ABIT KN9-S 2gb kingston ddr 800mhz i amd X2 4000 .
U 3D mark 05 rezultat je bio jedva 11000
3D mark 06 6800
Unreal 2007 radi ali tek na srednjim podesavanjima glatko

Uspeo sam odmah da je vratim Hvala bogu! I sad nemam pojma sta da uzmem nekog drugog proizvodjaca ili sta?

ZAMOLIO BIH ZA odgovor sto pre .

Znaci uzeo sam doticnu graficku i sav srecan je ubacio u pc sve je lepo prosla instalacija i mislio sam da je sve ok ALI. kada sam testirao u 3d mark i 05 i 06 rezultati su bili ocaj.
3D mark 06 6800

Uspeo sam odmah da je vratim Hvala bogu! I sad nemam pojma sta da uzmem nekog drugog proizvodjaca ili sta?

Uzmi HD3870....:)
Cisto radi poredjenja...ja sam sa 7600GT i to klokovanom u 3dmark06 imao 3.800 poena sa X2 6000 na 3,3ghz..
Ako si hteo vise poena trebao si da klokujes procesor i graficku pa onda da pustis tetst.
Ja sa HD3870 u 3dmark06 imam 11.100 poena sa karticom na 857/1368...(U 3dmark05 18.500)...
sa proc na 3,3ghz.Priznaces da je razlika u odnosu na 7600Gt drasticna..(za 24/7 karticu drzim na 830/1250).
E ako ti se ni to ne svidja pa imas 8800 GT ili novu 8800GTS pa biraj..

Poslednja izmena:
3D mark 06 6800

isti taj proc.,ali na 2.9GHz i asus 3850 (720/2000) i 3Gb rama daju 9150 rez u 3dmarku 06, 14800 u 3dmarku 05.

Pozdrav svima.Kupio sam pre par dana Sapphire ATI Radeon 3850 sa 256 vram-a i sav srecan ga ubacio u kucishte.Zatim sam krenuo da testiram sve shto mi je palo na pamet od igara i onda je tu krenulo nerviranje :( .Prvo sam na catalystu 8.1 imao problema sa Crysisom,medjutim sve se reshilo vracanjem na 7.12...ali su se problemi nastavili u CoD4,Jericho i F.E.A.R. Perseus Mandate.Prilikom igranja deshava se da igre trzaju...u odredjenim momentima...leti,leti pa trzne :) i tako u krug,prilichno je iritirajuce.Najgore je shto se isto deshava i kada oborim detalje,potpuno isto rade.Sa prethodnom kartom (8600GT) nisam imao takvih problema u ovim igrama.Moja konfa je u infou pa ako neko ima neki savet ili slichne probleme bilo bi dobro da se javi :) jer pochinjem da ludim.Hvala unapred.

Pozdrav svima.Kupio sam pre par dana Sapphire ATI Radeon 3850 sa 256 vram-a i sav srecan ga ubacio u kucishte.Zatim sam krenuo da testiram sve shto mi je palo na pamet od igara i onda je tu krenulo nerviranje :( .Prvo sam na catalystu 8.1 imao problema sa Crysisom,medjutim sve se reshilo vracanjem na 7.12...ali su se problemi nastavili u CoD4,Jericho i F.E.A.R. Perseus Mandate.Prilikom igranja deshava se da igre trzaju...u odredjenim momentima...leti,leti pa trzne :) i tako u krug,prilichno je iritirajuce.Najgore je shto se isto deshava i kada oborim detalje,potpuno isto rade.Sa prethodnom kartom (8600GT) nisam imao takvih problema u ovim igrama.Moja konfa je u infou pa ako neko ima neki savet ili slichne probleme bilo bi dobro da se javi :) jer pochinjem da ludim.Hvala unapred.

COD4 nisam probao Crysis mi radi ok kao i CMcrae Dirt,MOHA,kada ga uzmem javicu ti da li i meni koci inace klokni malo grafiku na Rivi i taj procesor imas bolju plocu od mene za to pogledaj moj profil:wave:

Drago mi je da se neko javio :) ,hvala na savetima...a shto se tiche ovog mog problema malopre sam probao i PES 2008,Bioshock,NFS Pro Street,Call Of Juarez i sve radi normalno,zadovoljan sam.Dok gore navedene igre ne smem vishe da pokrecem,iznerviram se bzv. i iskreno se nadam da je neshto do drivera...i da ce se to ispraviti u novijoj verziji catalysta,mada kod njih nema pravila po tom pitanju.Kada testirash CoD4 ti se javi. :) poZ! :wave:

Drago mi je da se neko javio :) ,hvala na savetima...a shto se tiche ovog mog problema malopre sam probao i PES 2008,Bioshock,NFS Pro Street,Call Of Juarez i sve radi normalno,zadovoljan sam.Dok gore navedene igre ne smem vishe da pokrecem,iznerviram se bzv. i iskreno se nadam da je neshto do drivera...i da ce se to ispraviti u novijoj verziji catalysta,mada kod njih nema pravila po tom pitanju.Kada testirash CoD4 ti se javi. :) poZ! :wave:

Neke igre su lose optimizovane i nemoj se nervirati bez veze uostalom ko zna koliko ce verzija Catalysta izaci dok bas SVE ne bude radilo kako valja !:wave:

Pozdrav ljudi,imam jedno pitanje:
Koje su vam temperature 3870 idle-load?
Asus 3870 koju posedujem u idle-u ~65C, u Visti ,sto mi je malo mnogo,u igrama oko 85C :trust:

sta radite bre vi tim karticama kad su u Idle toliko vrele? kod mene Club3D dva komada u CF idle temp su po 43-45 zavisi kako koja karta a load ne prelazi 80 skoro uvek je izmedju 70-75

Poslednja izmena:
sta radite bre vi tim karticama kad su u Idle toliko vrele? kod mene Club3D dva komada u CF idle temp su po 43-45 zavisi kako koja karta a load ne prelazi 80 skoro uvek je izmedju 70-75

U Visti je mozda "vrela" sa 65C zbog windows dream scene ukljucene?
U XP-u mi je idle 56C ;)

kod mene je 36-37 stavio sam sa gornje strane kartice (gde je gpu ) jos jedan fan na 6000 obrtaja,sada mi se komp cuje kao avion.
Kolika ti je sada temperatura nakon recimo 2sata igranja Crysisa nakon što si stavio taj fan?:)

Ladno ista,kao da se temp smanjila samo u idle-u. (mozda je razlika u load-u bednih 2-3 stepena)
Ja bih onda to skinuo ako ti već probija bubne opne a tako malo daje ja imam ideju kako da sredim hladjenje grafe do leta ću to odraditi pa ćeš videti moj projekat možda budem imao placebo efekat kao i ti ali probaću:wave:

Vrh Dno