Šta je novo?

Lap za 24/7 (/365!)

okmijun

Čuven
Učlanjen(a)
08.09.2004
Poena
755
Moja oprema  
CPU & Cooler
i7-7940x
Matična ploča
Asus x299 ROG
RAM
128GB DDR4
GPU
Titan X 12GB
Koji lap bi preporucili za 24/7 rad? Dakle minimum 50-60% vremena CPU bi bio 100% opterecen, a mozda nekad i nedelju dana. Da li su laptopvi uopste sposobni za to? Dakle ne bi bio neki celeron vec C2D.
Da li moze da se negde "sklopi" lap po zeljama i koji su tu uslovi?
Kako onda stoji strvar sa ekranom?
OS, nebitan, mada ako moze da se bira SuSE bi odgovarao.
Znaci da bi prakticno sve vreme radio preko ispravljaca i skoro da se ne bi gasio.
Neka ideja?
Ili je s'obzirom na uslove rada mozda bolje neki brand?
Inace tezina je nebitna, jer se ne bi puno nosao, a i ako da, nije na kilimandzaro.

Posto sam pohvatao po nekim drugim temama da se bavis arhitekturom, moja preporuka neki HP workstation sa quadro grafikom. Drugar ima 9440 sa quadro 1500m (945 cipset), a imas i novu seriju 8710 sa 965 cipsetom i 1600m grafikom.

Posto kazes da ces dosta raditi na njemu, neces ga prenositi, pretpostavio sam da ciljas 17''. Oba predlozena sa najacim grafikama dolaze sa 1920x1200. Za diskove i ram predpostavljam da znas, koliko para toliko i muzike, koliko cenis da ti treba toliko plati.

Drugar 9440 koristi kao zemenu za desktop, inace sad I godina mastera na arh. a ima ga skoro godinu dana i nije se zalio.

Na osnovu njegovog iskustva sam drugarici (isto koleginica) preporucio tada malo jeftiniju varijantu 8710, al nije bilo sa 1600m vec samo 340m, ako se dobro secam, isto quadro. Hebe ga sto je vista dosla sa njim, mada kako stoje stvari doce tu WinXP posle roka. I ona je prezadovoljna, a i ja sam malo vise na njemu radio, i sa Vistom je sasvim solidan.

Sto se tice rezolucije, neki kazu da je 1920x1200 previse sitno, a meni nije. Sada trenutno radim na jednom lapu na 1920x1200 i sa te udaljenosti je super za AutoCAD, Archicad... Verujem da ce ti i za Max dobro sluziti. Ipak zbog tastature nemozes udaljiti mnogo komp od sebe a da ti bude komotan rad pa sa te udaljenosti meni nije prob. Al' opet, to je sve stvar navike i najbolje da sam probas. Ako nemas gde a neodlucan si i budes dolazio do BG-a narednih dana salji pm.

Sto se tice OS-a... Ne znam sta da ti kazem. U inostranstvu sa ovim HP modelima verovatno mozes birati, kod nas tesko posto ih i ovako na kasicicu uvoze.

Jos ako mozes u inostranstvu da ga kupis, milina. Drugarica je ovaj 8710 platila ovde oko 1500e. Po secanju pisem konfiguraciju: C2D 2.2 2GB Quadro 340m 256mb 1680x1050 120GB HDD. A u Kanadi (imam rodbinu tamo pa zbog toga Kanada) C2D 2.2 1GB Quadro 1600m 1920x1200 80GB HDD isto 1500e, kad odbijes porez i dodas ram i hdd todje skoro pa isto. Kod njih su em kvalitetnije komponente em bolji garantni uslovi.
A ako ces ga koristiti 24/7/365 ja da mogu uzeo bih next buisniss day 3 year garanciju. Jest da kosta al je za posao.

Sto se tice samog radana njima, kvaliteta izrade, monitora itd. Kvalitet je no comment, cvrst nema skripuckanja i slicnih pojava. Tastatura je udobna i meni je malo trebalo da se priviknem posto jako brzo kucam. Jedino je monitor matt, pa ako ti odgovara super. Ako bas hoces glossy, nisam siguran da ih uopste umaju u ponidi sa workstation serijom.

Eto, malo objektivnog malo (vise) subjektivnog... Al se nadam da ce ti pomoci. Licno da imam para sebi bi kupio 8710 sa max rama i 1600m 19x12 i max hard... Al posto nemam... 🙁

Da, brand naravno, to sastavljanje je za malo jeftinije, a i svaki ozbiljniji brand ti nudi vise opcija u okviru jedne serije (na pr: 8710 mozes naci i sa obicnim grafikama).

Poslednja izmena:
@5xeVo

E hvala puno na pomoci, video sam kod kolege neku Toshibu satelit sa dva kulera i izgleda ko space shuttle. Razmisljam o ovome kao o nekom dugorocnijem resenju (mada dugorocno kod PCa ne postoji) u toku ove godine, mozda. Najverovatnije kad se pojave Quad Penryni.
Ono sto me interesuje, koliko su lapovi uopste sposobni za 24/7 rad sa stalno vrelim CPUom? Mislim u teroji se sve to hladi, al u praksi?
Quadro jeste lepa stvar, al mislim da je mnogo skupa, bolje mozda veci ekran za razliku u parama.

Drugar sa 9440 lapom je spremao ispite, u grupi sa kolegama, po par nedelja bez gasenja. Nadam se da ti ovo delimicno daje odgovor sto se hladjenja tice.

Sto se tice Satelite i 2 kulera, pa svi sada imaju makar 2 - za CPU i VGA. Ukusi nisu za raspravu, meni je citava HP 9xxx i 8xxx super, svedena, kad te neko vidi jasno da se ne salis.:type:

Nazad
Vrh Dno